Forum OSKKO - wątek

TEMAT: wysokość grzywny
strony: [ 1 ]
maciej k03-12-2003 10:10:22   [#01]
Potrzebuję bardzo informacji ile wynosi grzywna za nie wypełnianie obowiazku szkolengo. Interesuje mnie róznież podstawa prawna mówiąca o wyskości tej kary.
Maryśka203-12-2003 11:03:43   [#02]
Oj, u mnie kroi się podobna sytuacja, więc też  zainteresowana jestem!
AnJa03-12-2003 12:05:34   [#03]
A to nie problem organu przypadkiem? Bo coś mi takiego sprzed kilku lat swita.
emeryt03-12-2003 12:59:40   [#04]

jak to widzi kurator

Wypis z pisma dolnośląskiego kuratora oświaty KO KPIG 420/4/2003 z dnia 9 czerwca 2003. skierowanego do gmin.

Dyrektor publicznej szkoły podstawowej i gimnazjum, w rozumieniu art. 5 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, jest "wierzycielem", uprawnionym do żądania wykonania obowiązku szkolnego w drodze egzekucji administracyjnej.

W tym celu, po stwierdzeniu niespełniania przez dziecko obowiązku szkolnego, dyrektor publicznej szkoły, wktórej obwodzie dziecko mieszka, kieruje do jego rodziców (opiekunów prawnych) upomnienie zawierające stwierdzenie, że obowiązek szkolny nie jest realizowany, wezwanie do posyłania dziecka do szkoły z wyznaczeniem terminu, informację, że niespełnianie obowiązku jest zagrożone skierowaniem sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego. Stanowi o tym art. 15 ustawy o postępowaniu egz. w administracji.

W przypadku konieczności skierowania sprawy na drogę egzekucji administracyjnej (niezastosowania się do wezwania mimo upływu terminu określonego w upomnieniu) dyrektor kieruje wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, którym zgodnie z art. 20 par.1 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji jest właściwa gmina.

Do wniosku dołącza się tzw. tytuł wykonawczy, sporządzony zgodnie z przepisami art. 27 ustawy o post. egz. w administracji oraz dowód doręczenia upomnienia.

Marek Pleśniar03-12-2003 13:19:46   [#05]

dokładnie tak. Przekazujesz sprawę do wykonania gminie. I to ich sprawa.

Obawiam się jednakowoż, że nie zasądzą żadnej kwoty i pouczą jedynie.

RomanG03-12-2003 13:28:22   [#06]

Czemu nie zasądzą?

U mnie zasądzali po 200 zł.
Jacek03-12-2003 14:00:17   [#07]

Występowałem juz dwukrotnie z takim wnioskiem i tytułem wykonawczym (czytaj: ja pisałem wniosek i tytuł wykonawczy) i przesyłałem do gminy. Zadaniem gminy jest egzekucja tytułu wykonawczego na moje konto :))

niestety do dziś złamanego grosza nie widzę

Gdzieś w kompie mam wzory wniosku i tytułu wykonawczego

Marek Pleśniar03-12-2003 14:01:30   [#08]
daj do Wymiany, nie bądź skąpiradło:-)
Jacek03-12-2003 14:05:42   [#09]

I dla uściślenia z ustawy o postępowaniu egzekucyjnym ......

Art. 26. § 1. Organ egzekucyjny wszczyna egzekucję administracyjną na wniosek wierzyciela i na podstawie wystawionego przez niego tytułu wykonawczego, sporządzonego według ustalonego wzoru.

czyli gmina jest organem egzekucyjnym a szkoła wierzycielem

Jacek03-12-2003 15:50:39   [#10]

No, macie :))

wklejam do wymiany komplecik:

1. upomnienie w sprawie regularnego posyłanie na zajęcia szkolne,
  2. wniosek o wdrożenie postepowania egzekucyjnego,
  3. tytuł wykonawczy

Sprawdźcie jeszcze podstawy prawne bo tworzyłem to w 2001r. choć zmian chyba nie było w tej mierze i stylistykę bo może zrobicie ładniej ;-)) i czekajcie na wpływy z tego tytułu :))

Jacek03-12-2003 15:52:16   [#11]

aha !!!

i czekam na krytykę :-)
Gaba03-12-2003 17:09:12   [#12]
wypełnia się taki wniosek (przypomina to cudo PIT) i dołącza się także dowody, że szkoła straciła jakieś pieniąze na ponagleniach (czyli tzw. zwrotki) i pisze się we wniosku, ile to szkołę kosztowało...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]