Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
urlop dla poratowania zdrowia |
hamster66 | 11-03-2010 08:23:19 [#01] |
---|
Prosze o porade. Mam n-la , ktory jest zatrudniony w mojej placowce od 1IX1993 roku jako n-l nauczania poczatkowego. Pracowala dwa lata i w 1995 roku poszla na urlop macierzynski. Tak jest do dzisiaj czyli do 04-04-2010 roku przebywa na urlopie wychowawczym, bo w miedzyczasie urodzila 5 dzieci. W trakcie urlopu wychowawczego wyjechala do innej miejscowosci i tam mieszka. Teraz konczy sie jej urlop wychowawczy i wystapila do mnie o urlop zdrowotny. Nie ukrywam ze nie chcialabym udzielic tego urlopu, bo jest to jawne naciaganie. Czy moge tak postapic i na jakiej podstawie? Prosze podpowiedzcie. |
rzewa | 11-03-2010 09:28:33 [#02] |
---|
w tym wypadku urlop dla poratowania zdrowia nie należy się - patrz art 73 ust 3 KN |
hamster66 | 11-03-2010 09:37:39 [#03] |
---|
Tak znam ten artykuł tylko ta pani pracowała już wcześniej w innej szkole i przyszła do nas jako n-l mianowany i nie wiem czy w tym przypadku ten artykuł będzie miał do niej zastosowanie? |
rzewa | 11-03-2010 09:40:52 [#04] |
---|
zależy ile tam pracowała - musisz zajrzeć do świadectwa pracy |
hamster66 | 11-03-2010 09:45:53 [#05] |
---|
Tam pracowała od 1985 roku do 31-08-1993 r. U nas od 01-09-1993r do 10-11-1994r i od tego czasu była już na zwolnieniu i urlopach macierzyńskich i wychowawczych. |
EwaBe | 11-03-2010 21:10:26 [#06] |
---|
Rozumiem, że na razie jest na urlopie wychowawczym do 4.04. ? Czyli na razie nie robisz nic.
Ponieważ przed przystąpieniem do pracy powinieneś po tak długiej przerwie skierować nauczycielkę na badania lekarskie w przychodni, z którą szkoła podpisała umowę (tym bardziej że z pewnością upłynął termin ważności jej badań), dowiesz się czy jest zdolna do pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku.
Stawi się do pracy.
Jeżeli zaniedługo przyniesie orzeczenie o potrzebie udzielenia urlopu dla poratowania zdrowia, nie masz wyjścia - musisz go udzielić, bo spełnia warunki: przepracowała 7 lat w poprzedniej szkole, poza tym urlopy macierzyński i wychowawczy wlicza się do okresu pracy. Pracowała w pełnym wymiarze?. W waszej szkole też?. Te warunki muszą być spełnione.
Jeśli zatrudniona na podstawie mianowania i urlop otrzyma do 31.08., będziesz mógł wypowiedzieć umowę w trakcie trwania udpz.
Tak wg mnie.
Dopisuję, bom trochę niejasno się wyraziła. Urlopy powyżej 6 miesięcy oczywiście wydłużają czas do nabycia uprawnienia. Ale o tym wiesz, bo w # 3 pisałeś.
post został zmieniony: 11-03-2010 21:21:40 |
hamster66 | 11-03-2010 22:18:06 [#07] |
---|
Ona już mi przyniosła orzeczenie od lekarza o potrzebie udzielenia urlopu dla poratowania zdrowia i to na cały rok. Moje pytanie brzmi: czy ja teraz powinnam kierować ją na badania i czy mogę przyznać urlop na inny okres niż sugeruje lekarz? |
EwaBe | 12-03-2010 09:08:50 [#08] |
---|
Przecież nie możesz udzielać jej jakiegokolwiek urlopu w czasie, gdy ona nie świadczy pracy, bo już na urlopie jakimś tam jest. I to jej napisz, odpowiadając na złożony wniosek.
Masz dwa wyjścia:
1. Wysyłasz skierowanie na badania lekarskie przed jej przystąpieniem do pracy (kolejny raz: do zakładu, z którym szkoła podpisała umowę, a nie tam, gdzie sobie zechce nauczycielka). Otrzymujesz zaświadczenie lekarskie, w którym lekarz orzeka, że p. X jest zdolna do wykonywania pracy na stanowisku nauczycielki ...
Pracownica składa następnie wniosek o zdrowotny wraz z orzeczeniem (z aktualnymi datami). W ciągu 14 dni odwołujesz się od tego orzeczenia na podst. par. 4 rozporządzenia, pisząc w uzasadnieniu, że w dniu ... wystawiono zaświadczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do pracy itd.
Dziwne byłoby, gdyby uprawniony lekarz orzekł, że jest zdrowa, a zaraz potem lekarz pierwszego kontaktu orzekł, że wprost przeciwnie, prawda?.
2. Odwołujesz się od teraz wystawionego orzeczenia o potrzebie udzielenia udpz, argumentując, że zostało wydane przedwcześnie, gdyż nauczycielka do dn. ...przebywa na urlopie wychowawczym.
Rozporządzenie
Ministra Zdrowia z dnia 27 października 2005 r. w sprawie
orzekania o potrzebie udzielenia nauczycielowi urlopu dla
poratowania zdrowia (Dz. U.
z 2005 r. nr 233, poz.
1991)
§ 4
1. Nauczyciel lub dyrektor szkoły zatrudniającej nauczyciela może, w
terminie 14 dni od dnia otrzymania orzeczenia, wnieść odwołanie od jego treści
wraz z uzasadnieniem.
2. Odwołanie wnosi się za pośrednictwem lekarza, który wydał orzeczenie, do
organu odwoławczego, którym jest wojewódzki ośrodek medycyny pracy właściwy ze
względu na miejsce wydania orzeczenia.
3. Lekarz, za pośrednictwem którego jest wnoszone odwołanie, przekazuje je w
terminie 14 dni od dnia jego wniesienia do właściwego organu odwoławczego, o
którym mowa w ust. 2, wraz z kopią dokumentacji medycznej badania stanowiącego
podstawę wydania orzeczenia.
|
ReniaB | 12-03-2010 10:09:40 [#09] |
---|
Mam pytanie Pani kończy urlop dla poratowania zdrowia z dniem 30 czerwca, czy to wtedy wysłac ja na badania czy poczekać do końca sierpnia? |
AnJa | 12-03-2010 10:27:44 [#10] |
---|
2 tygodnie przed zakończeniem udpz
bez tego nie można dopuścić jej do pracy- czyli wysłać na urlop wypoczynkowy:-)
|
hanabi | 12-03-2010 11:29:41 [#11] |
---|
EwoBe
a czemu "nie możesz udzielać jej jakiegokolwiek urlopu w czasie, gdy ona nie świadczy pracy"? |
rzewa | 12-03-2010 16:22:50 [#12] |
---|
jak jest orzeczenie o updz to nie ma wyjścia - należy udzielić tego urlopu i to w terminie wskazanym przez lekarza
uważam, że przybywanie obecnie na urlopie wychowawczym nie ma nic do rzeczy -> jak jest orzeczenie, to ma prawo do urlopu i tyle.
Owszem odwołać się można, ale... nie widzę podstaw by to odwołanie uznano -> chyba, że ośrodek stwierdzi niekompetencję lekarza (w co wątpię),bo formalnie należy się
absolutnie nie musi mieć ważnych badań okresowych by otrzymać orzeczenie o updz
post został zmieniony: 12-03-2010 16:23:19 |
hamster66 | 12-03-2010 17:52:07 [#13] |
---|
Słuchajcie ale czy mojej n-lce w ogóle należy się udpz jeżeli przez ostatnie 15 lat była ona na urlopach??? Słyszałam że przed urlopem powinna przepracować 7lat... |
hamster66 | 12-03-2010 17:56:36 [#14] |
---|
art.73 4. Okres siedmioletniej pracy w szkole,
uzasadniający prawo do urlopu, powinien przypadać bezpośrednio przed
datą rozpoczęcia urlopu dla poratowania zdrowia. Wymóg siedmioletniego
okresu pracy w szkole dotyczy udzielenia pierwszego urlopu dla poratowania zdrowia. |
rzewa | 12-03-2010 20:25:11 [#15] |
---|
ale ona teraz pracuje w szkole i pracowała tam cały czas nieprzerwanie od 1985 r i w tym czasie przepracowała czynnie 7 lat, więc... |
EwaBe | 13-03-2010 21:11:32 [#16] |
---|
Skąd ta niezachwiana pewność, że urlopu należy udzielić ?.
Uważam, że nauczycielka przebywa na urlopie i nie udzieliłabym udpz. Ma przebywać na dwóch urlopach jednocześnie?.
Przecież może się leczyć, do czego jej zdrowotny już teraz?.
Wysłałabym na badania okresowe, bo dyrektor ma prawo to zrobić w każdej
chwili (Karta n.). A wtedy się okaże czy wyniki badań nie są sprzeczne.
Urlop dla poratowania zdrowia (tak go rozumiem) jest dla nauczyciela
czynnego zawodowo, który przez jakiś czas nie może świadczyć pracy.
I czy ktoś kombinuje, czy nie, urodził dzieci itp. nie ma tu nic do rzeczy.
No to masz, Hamster, różne odpowiedzi. Porozmawiaj z kimś w organie
prowadzącym, czy jest sens powalczyć. Sądy są dla ludzi. Jeśli nie masz ochoty,
w ostateczności w maju wyślesz wypowiedzenie. Bo rozumiem, że w ciągu tych pięciu lat ktoś się sprawdził na zastępstwie.
No, cóż Ewciu, wyhodowałaś
sobie węża na własnej piersi , tj.
szukającego dziury w całym. Jeśli nauczyciel czuje się poszkodowany, to zawsze może wystąpić o ochronę prawną do sądu. Zawsze to podkreślasz ...
|
rzewa | 13-03-2010 21:19:33 [#17] |
---|
:-))
tylko jedna uwaga, zrozumiałam, że ta n-lka przyniosła orzeczenie o updz, który ma się rozpocząć PO urlopie wychowawczym, a nie w trakcie tego urlopu.
|
teka57 | 14-03-2010 11:19:07 [#18] |
---|
czy n-ce mianowanej ,na udpz, w trakcie jego trwania , można wypowiedzieć umowę o pracę?
|
dyrlo | 14-03-2010 12:37:51 [#19] |
---|
Nie. |
AnJa | 14-03-2010 13:07:45 [#20] |
---|
opcje:
1.data rozwiązania umowy, czyli 1 września w plcowce feryjnej przypada na czas trwania urlopu- nie można
2. data powyższa przypada na okres po zakończeniu urlopu, a wreczenie wypowiedzenia w jego trakcie - można |
teka57 | 14-03-2010 14:02:11 [#21] |
---|
Pytam z ciekawości,( trochę niwnie,ale nie miałem takiej potrzeby),a niezbyt kumam te odpowiedzi-t.zn. -czy dobrze rozumiem-:n-ka ( w placówce feryjnej) jest na urlopie dpz,a dyrektor może ją zwolnić, gdy wróci(?)do pracy?
czy zatem dyr.musi ją powiadomić ( z zachowaniem trzymiesięcznego okresu ,że ma zamiar rozwiązać z nią pracę z pierwszym dniem powrotu z urlopu do poratowania zdrowia?) |
AnJa | 14-03-2010 14:03:54 [#22] |
---|
z dniem 1 września- nie z dniem powrotu |
boreasz | 17-03-2010 13:32:03 [#23] |
---|
Właśnie otrzymałem wniosek nauczyciela o udzielenie urlopu dla poratowania zdrowia i nie bardzo rozumiem jak zinterpretować art.73 ust.1. Czy oznacza to, że nauczyciel powinien legitymować się nieprzerwanym co najmniej 7-letnim stażem pracy w szkole? Nauczyciel ten był zatrudniony w różnych szkołach (01.09.1988-27.08.1991, 01.09.1991 - 31.08.1994, 02.01.2003 - 04.07.2003, 01.09.2003 - 31.08.2007, 01.09.2007 do dnia dzisiejszego). Czy mogę temu nauczycielowi udzielić udpz?
|
Ala | 17-03-2010 14:23:31 [#24] |
---|
też mam taki problem - nauczycielka ma dwa miesiące przerwy w zatrudnieniu (wakacje)
i się zastanawiam co zrobić? :-( |
dyrlo | 17-03-2010 16:23:41 [#25] |
---|
[KN] Art.73.
1. Nauczycielowi zatrudnionemu w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony, po przepracowaniu co najmniej 7 lat w szkole, dyrektor szkoły udziela urlopu dla poratowania zdrowia, w celu przeprowadzenia zaleconego leczenia, w wymiarze nie przekraczającym jednorazowo roku, z zastrzeżeniem ust.2.
2. Nauczycielowi, któremu do nabycia prawa do emerytury brakuje mniej niż rok, urlop dla poratowania zdrowia nie może być udzielony na okres dłuższy niż do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym nauczyciel nabywa uprawnienia emerytalne.
3. Do okresu siedmioletniej pracy w szkole, o którym mowa w ust.1, wlicza się okresy czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby oraz urlopu innego niż wypoczynkowy, trwające łącznie nie dłużej niż 6 miesięcy. W przypadku okresu niezdolności do pracy i urlopu trwających dłużej niż 6 miesięcy wymagany okres pracy przedłuża się o ten okres.
4. Okres siedmioletniej pracy w szkole, uzasadniający prawo do urlopu, powinien przypadać bezpośrednio przed datą rozpoczęcia urlopu dla poratowania zdrowia. Wymóg siedmioletniego okresu pracy w szkole dotyczy udzielenia pierwszego urlopu dla poratowania zdrowia.
|
Ala | 17-03-2010 19:35:49 [#26] |
---|
dyrlo, no wiem, że tak jest w KN :-(
ale czy to oznacza, że jeśli nauczyciel ma stażu 10 lat ale 3 lata temu zmieniał szkołę i w poprzedniej był zatrudniony do końca czerwca a w następnej od 1 września to mu się urlop nie należy? |
Ala | 17-03-2010 22:39:14 [#27] |
---|
powiedzcie, co z tym urlopem? :-) |
bosia | 17-03-2010 22:45:35 [#28] |
---|
wg mnie należy się
to nie jest nieprzerwany okres co najmniej 7 lat, tylko okres co najmniej siedmu lat bezposrednio przed urlopem
ma 10 lat i przerwę 2 miesiące, to ma co najmniej 7 lat |
Ala | 17-03-2010 22:54:06 [#29] |
---|
też tak myślałam ale się mi niepokój zasiał jak poczytałam wyżej ;-) |
boreasz | 18-03-2010 10:40:20 [#30] |
---|
CAŁY CZAS MAM WĄTPLIWOŚCI, ZWIĄZANE Z 7 LETNIM OKRESEM STAŻU PRACY.
Magdalena
Sender - ABC nr73426
Procedura
udzielenia nauczycielowi urlopu dla poratowania zdrowia.
Warunki udzielenia urlopu dla
poratowania zdrowia
Podstawa prawna/orzeczenie
|
Komentarz
|
art. 73 ust. 1, 3 i 4 KN –
określają warunki udzielenia nauczycielowi urlopu dla poratowania zdrowia.
ust. 1 art. 73 KN: „Nauczycielowi
zatrudnionemu w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony, po przepracowaniu
co najmniej 7 lat w szkole, dyrektor szkoły udziela urlopu
dla poratowania zdrowia, w celu przeprowadzenia zaleconego leczenia, w
wymiarze nieprzekraczającym jednorazowo roku (...)”
art. 73 ust. 4 KN - Okres
siedmioletniej pracy w szkole, uzasadniający prawo do urlopu, powinien
przypadać bezpośrednio przed datą rozpoczęcia urlopu dla poratowania
zdrowia.
art. 73 ust. 8 zdanie pierwsze KN -
nauczycielowi można udzielić kolejnego urlopu dla poratowania zdrowia nie
wcześniej niż po upływie roku od dnia zakończenia poprzedniego urlopu dla
poratowania zdrowia.
|
I.
Stosownie do przepisów KN, urlop
dla poratowania zdrowia zostaje udzielony nauczycielowi, w przypadku, gdy:
1) nauczyciel zatrudniony jest na
czas nieokreślony – warunek ten musi być spełniony w
chwili udzielania nauczycielowi urlopu dla poratowania zdrowia. Nie jest
wymagane, by przez cały czas poprzedzający udzielenie urlopu nauczyciel był
zatrudniony na czas nieokreślony.
2) nauczyciel zatrudniony jest w
pełnym wymiarze zajęć – warunek ten musi być spełniony w
chwili udzielania nauczycielowi urlopu dla poratowania zdrowia. Nie jest
wymagane, by przez cały czas poprzedzający udzielenie urlopu nauczyciel był
zatrudniony w pełnym wymiarze zajęć.
3) nauczyciel posiada co najmniej
7 – letni staż pracy w szkole – (a) do okresu tego wlicza się również
okresy czasowej niezdolności nauczyciela do pracy wskutek choroby lub urlopu
innego niż urlop wypoczynkowy, trwające łącznie nie dłużej niż 6 miesięcy.
Jeśli zaś okresy nieobecności nauczyciela w pracy z powyższych powodów trwają
dłużej niż 6 miesięcy, to wówczas wymagany okres pracy wydłuża się o okresy
nieobecności przekraczające 6 miesięcy. (b) Okres siedmioletniej pracy
w szkole, warunkujący udzielenie nauczycielowi urlopu dla poratowania
zdrowia, musi przypadać bezpośrednio przed datą rozpoczęcia urlopu. Oznacza to, że w dacie rozpoczynania
urlopu dla poratowania zdrowia nauczyciel powinien legitymować się nieprzerwanym
co najmniej 7 – letnim stażem pracy w szkole. A zatem urlop dla
poratowania zdrowia nie będzie mógł zostać udzielony nauczycielowi, który np.
przepracował w szkole 8 lat, następnie przez 2 lata pracował poza szkołą lub
w ogóle nie pozostawał w zatrudnieniu, a od 3 lat ponownie jest zatrudniony w
szkole. Chociaż staż pracy tego nauczyciela w szkole wynosi 11 lat, to jednak
aktualnie nauczyciel ten nie może wylegitymować się nieprzerwanym 7- letnim
stażem pracy w szkole przypadającym bezpośrednio przed udzieleniem mu urlopu
dla poratowania zdrowia.. Należy ponadto podkreślić, iż wymóg dotyczący 7-
letniego okresu pracy w szkole odnosi się wyłącznie do udzielenia
nauczycielowi pierwszego w jego życiu urlopu dla poratowania zdrowia.
Udzielenie kolejnych urlopów nie jest uzależnione od spełniania powyższego
warunku.
Warunkiem udzielenia kolejnego
urlopu dla poratowania zdrowia jest upływ co najmniej 1 roku (kalendarzowego)
od zakończenia poprzedniego urlopu dla poratowania zdrowia. Warunek ten
obowiązuje niezależnie od tego, jak długo trwał poprzedni urlop dla
poratowania zdrowia.
4) zostało wydane w stosunku do
nauczyciela orzeczenie lekarskie o potrzebie przeprowadzenia zaleconego
leczenia – tryb orzekania o potrzebie udzielenia
nauczycielowi urlopu dla poratowania zdrowia został uregulowany w
rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 27 października 2005 r. w sprawie
orzekania o potrzebie udzielenia nauczycielowi urlopu dla poratowania zdrowia
(kwestie związane z tym zagadnieniem zostaną omówione w dalszej części).
|
|
Ala | 18-03-2010 12:06:07 [#31] |
---|
no to dalej nie wiem :-(
tzn. nadal mam wątpliwości ... |
rzewa | 18-03-2010 21:21:00 [#32] |
---|
Ala, moim zdaniem nie należy się
:-(
|
Ala | 18-03-2010 22:04:03 [#33] |
---|
no to do kitu :-( |
Ania Sz | 18-03-2010 23:30:13 [#34] |
---|
Mój n-l w chwili obecnej ma pełen etat. Wg prognozowanego arkusza od września będzie miał około 16 godz., w maju dostanie ograniczenie. Stoję na stanowisku, że jeśli pójdzie na udpz od np. 1 maja (na rok) to można go udzielić jedynie do 31 sierpnia (wiem to od Was :-)). Z tą opinią nie zgadza się mój dyrektor. Twierdzi, że jeśli udzieli ten urlop od 1 maja to może być na nim pełen rok. Jak go przekonać że nie ma racji? |
Jacek | 18-03-2010 23:38:47 [#35] |
---|
no zaraz.. póki nie dostanie kwitu o ograniczeniu etatu to jak przyniesie orzeczenie to powinien dostać upz na okres wzkazany w orzeczeniu |
DYREK | 19-03-2010 07:49:40 [#36] |
---|
dla nauczyciela na udpz powinien czekać cały etat
na który jest zatrudniona w zastępstwie inna osoba |
Ania Sz | 19-03-2010 09:25:32 [#37] |
---|
Jacku, ale dostanie na pewno. Nie ma skąd wziąć godzin, poza tym nie będzie mógł uzupełniać w innej szkole (taki specyficzny przedmiot). Więc jak dostanie orzeczenie od 1 maja do uważasz że powinien dostać na rok jeśli od września nie będzie miał etatu. Poza tym jak pisze Dyrek, jak on wróci z udpz nie będzie dla niego etatu, tylko te 16 h... |
aga196 | 19-03-2010 09:49:13 [#38] |
---|
Jestem dyrektorem przedszkola, w kwietniu konńczy mi się okres zasiłkowy (182 dni ) Dziś dowiedziałam się w ZUS, że nie mogę ubiegać się o świadczenie rehabilitacyjne ponieważ ono nie przysługuje nauczycielowi, który ma uprawnienia do urlopu na poratowanie zdrowia. Ale jest problem, nie wiem dokładnie po upływie jakiego czasu będę zdolna do pracy. Z uwagi na fakt, że w przyszłym roku mam ocenę pracy i konkurs na ew. dalszą kadencję jestem zainteresowana szybkim powrotem do pracy. Przy świadczeniu rehabilitacyjnym przyznanym np. na 3 miesiące była możliwość przedłużania go aŻ do roku. Jak jest w przypadku urlopu na poratowanie zdrowia? Czy jeśli wezmę go w wymiarze np 3 miesięcy to mogę starać się o jego wydłużenie jeśli okaże się, że nie jestem zdolna do pracy? Czy z kolei jeśli np. wezmę urlop na rok to czy mogę z niego wcześniej wrócić do pracy ( oczywiście jeśli lekarz potwierdzi, że jestem zdrowa )? Proszę o pomoc |
aga196 | 19-03-2010 10:09:48 [#39] |
---|
może ktoś jednak przeczyta i pomoże? |
joljol | 19-03-2010 10:15:27 [#40] |
---|
jeżeli pójdziesz na 3 m-ce to nie możesz go przedłużyć, dopiero po roku możesz starać się o następny
wrócić z urlopu, teoretycznie można wcześniej, zgodnie z tym co napisałaś, ale trzeba kogoś też na ten czas zatrudnić na zastępstwo na umowę na czas określony i tu może być pewien kłopot organizacyjny
urlop możesz wziąć krótszy, może pól roku albo ciut więcej |
Jacek | 19-03-2010 17:43:51 [#41] |
---|
Aniu Sz.. skoro nie będzie godzin i dyrektor wie to na pewno juz teraz to nic nie stoi na przeszkodzie by dał nauczycielowi informację o tym juz teraz. Wtedy jak nauczyciel przyniesie orzeczenie to dyrektor da mu upz tylko do końca sierpnia |
dyrlo | 20-03-2010 18:01:58 [#42] |
---|
Aniu Sz. - tutaj zadziała prawo kto pierwszy ten lepszy. Jeżli nauczyciel przyniesie orzeczenie od lekarza zanim otrzyma od dyrektora ograniczenie to dyrektor nic już nie zrobi, będzie musiał dać udpz na okres wskazany przez lekarza.
Jeśli jednak dyrektor wręczy ograniczenie przed dostarczeniem przez nauczyciela orzeczenia o potrzebie udzielenia udpz - to nauczyciel dostanie urlop tylko do 31.08.
ale literówek, przepraszam post został zmieniony: 20-03-2010 18:03:24 |
kohanka | 21-03-2010 17:49:03 [#43] |
---|
Pilne!Trzy pytania:dot. Art.20
1. Redukcja 1 etatu pedagoga /były 2- warunkowo w tym roku szk. /Jeden Pedagog zatrudniony na podstawie mianowania przebywa po raz drugi na udpz do końca roku kalendarzowego drugi Ped. zatrudniony na czas nieokreślony pracowity, mróweczka, dyspozycyjny niezbędny w szkole, którego nie chcę zwolnić. Jakie mam możliwości zwolnienia tego na udpz? czytałam to orzecznictwo SN ale tamten urlop kończył sie w lipcu czyli był niezagrożony.
2. Podobnie z nauczycielem wiem, już że nie będzie godzin. Mniejszy nabór, łączenie klas. Nauczyciel zatrudniony przez mianowanie przebywa na urlopie dpz do połowy lutego. Jak wróci nie będzie dla niego godzin. Co z tym fantem zrobić?
3. W-fista powraca z udpz 1 lipca jak wyżej zatrudniony przez mianowanie. Art 20 brak godzin. Czy mozna zwolnić za 3 msc wypowiedzeniem, które będzie wysłane ?
Czy w dwóch pierwszych przypadkach nauczyciele mają alternatywę stanu nieczynnego żeby dokończyć urlop dpz? I po 6 msc stosunek pracy się rozwiąże? Żadna z nich nie jest pod ochroną. Info do ZZ już było.
Czytając to orzecznictwo SN wyczytam że art 41 KP nie ma zastosowania do zatrudnionych przez mianowanie a tylko do umowy o pracę. Mam duże wątpliwości co do dwóch pierwszych przypadków, trzeci wydaje mi się do przeskoczenia bo jest podobny jak ten w orzecznictwie SN. |
kohanka | 21-03-2010 18:15:38 [#44] |
---|
Podnoszę żeby mądre sowy pogłówkowały przy moich problemach. |
kohanka | 21-03-2010 21:27:17 [#45] |
---|
Litości |
Jacek | 21-03-2010 23:12:51 [#46] |
---|
ad 1. nie zwolnisz tego co jest na upz do końca roku
ad 2. trza dac wypowiedzenie innemu
ad 3. w zasadzie tak (patrz wyrok SN o którym piszesz) |
Ania Sz | 22-03-2010 13:15:12 [#47] |
---|
Jacku, dyrlo dziękuję Wam.
Powiedzcie mi jeszcze jak przekonać dyrektora (najlepiej gdzie to znajdę), że jeśli damy ograniczenie a on przyniesie później orzeczenie, że ten urlop trwa do 31.08?
|
beera | 22-03-2010 13:17:50 [#48] |
---|
w KN
UPZ przysługuje tylko pełnozatrudnionym. Ten n-l jest pełnozatrudniony do 31 sierpnia |
Ania Sz | 22-03-2010 14:31:27 [#49] |
---|
Dyrektor tłumaczy że jeśli udzieli tego urlopu np. 1 czerwca to on na dzień 1 czerwca jest zatrudniony w pełnym wymiarze (jakieś prawa nabyte)... Nie trafia do niego tłumaczenie że ma pełny wymiar do 31.08... Ehhh |
AnJa | 22-03-2010 14:42:36 [#50] |
---|
To nie tłumacz- kto ma pieczec ten ma władzę.
I odpowiedzialność.
|
|