Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Omówienia i poprawa
strony: [ 1 ]
apje28-11-2003 09:15:45   [#01]

Czy ma ktoś fajny pomysł (i mógłby się podzielić nim) na lekcję, w trakcie której jest omówienie i poprawa pracy klasowej?

Gaba29-11-2003 01:29:49   [#02]

czytam pracę, opatruje ją komentarzami, uwagami, znanymi nam wszystkim w klasie znaczkami. Zwsze poprawiam na fioletowo, brązowo, najczęściej na zielono.

Dziecko czyta swoją pracę opisaną przeze mnie i pisze na opracy innym kolorem uwagi i pytania...

proponuję potem, by dziecko samo się oceniło wg stosowanych przez nas kryteriów, kryteria są znane i stosowane.

np. Kryteria poniższe są bardziej precyzyjne:

1. konstrukcja pracy

2. językowy

3.  np. ortografia i pochodne

4. redakcja pracy

5. estetyka pracy (kartka, pióro, obcięcie...)

- dzieciak przydziela sobie punkty (0-3) sam, czyta moje uwagi (wreszcie!!!), a potem na drugiej kartce daję swoje oceny wg tych samych kryteriów i tej samej skali (+ tzw. bilans pracy (++ i --), nigdy ich nie czytam na głos, ocena jest jawna dla ucznia a nie dla klasy.

Daję punkty wg tych samych kryteriów i znanej przed poprawą skali w tych samych obszarach, wtedy nie manipuluję skalą, co niestety się dzieje minowlnie, gdy nauczyciel nie sutali tego przed poprawą, a tak jest dośc często.

Sprawdzam potem jeszcze korelację mojej oceny i dziecka, wyłapuję dzieci z zaniżoną oceną w stosunku do mojej... i okazało się, że jest zawsze parę na klasę, z tymi pracuję szczególnie dyskretnie.

Ocena musi być kulturalna i dyskretna, o dyskrecję dbam szczególnie.

Małgoś29-11-2003 07:48:53   [#03]

gabo, dzięki za filar!

Ocena musi być kulturalna i dyskretna

ja to zdanie wpiszę na różowo i fioletowo do ...dzieników lekcyjnych :-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]