Forum OSKKO - wątek

TEMAT: liceum techniczne
strony: [ 1 ]
fredi24-11-2003 14:23:10   [#01]
Szukam kogoś kto mi wyjaśni jak traktujecie zajęcia fakultatywne.
Czy wpisujecie je do arkusza ocen?
To jest ostatnia klasa LT po podstawówce.
MaDem24-11-2003 14:33:24   [#02]
Czy chodzi Ci o godziny do dyspozycji dyrektora? W mojej szkole zostały one przeznaczone na dodatkowe zajęcia przygotowujące młodzież do matury. NIe wpisujemy tego na świadectwie.
fredi24-11-2003 14:38:58   [#03]
Chcę pomóc koledze, byłemu uczniowi.
Twierdzi, że wg jego Ramówki powinien realizować Zajęcia fakultatywne.
Może ma nieaktualną ramówkę.
To jest ostatnia klasa LT po podstawówce.(czyli czwarta)
MaDem24-11-2003 14:42:54   [#04]
tak, rzeczywiście pisze "zajęcia fakultatywne" - nie wpisujemy na świadectwie
fredi24-11-2003 14:52:43   [#05]
Dzięki. A jak realizujecie?
MaDem24-11-2003 16:31:32   [#06]
przeznaczamy do na dodatkowe zajęcia z przedmiotów maturalnych. Np. mamy dwie klasy LT, suma godzin = 6. Przenaczyliśmy na: j. polski, matematykę, języki obce, historię, geografię.
zgredek24-11-2003 17:49:36   [#07]
Rozporządzenie
Ministra Edukacji Narodowej
z dnia 29 lipca 1998 r.
w sprawie liceum technicznego
§ 1.
Określa się typ szkoły średniej ogólnokształcącej o profilu zawodowym - o nazwie liceum techniczne, zwane dalej "liceum".

Liceum daje wykształcenie średnie ogólne z możliwością uzyskania świadectwa dojrzałości oraz przygotowanie ogólnozawodowe określone profilem kształcenia zawodowego.
Profile kształcenia zawodowego odpowiadające określonym dziedzinom gospodarki określają odrębne przepisy.
§ 2.
Nauka w liceum trwa 4 lata.

§ 3.
Kształcenie w liceum prowadzone jest według programów nauczania uwzględniających podstawy programowe obowiązkowych przedmiotów ogólnokształcących oraz podstawy programowe profili kształcenia zawodowego, określone odrębnymi przepisami.

1.   Rozporządzenie to określa typ szkoły -  szkoły średniej ogólnokształcącej o profilu zawodowym, a więc nie jest szkoła średnia zawodowa, nie jest to także liceum ogólnokształcące.

2.   Zgodnie z tym co powyżej - załącznik do rozporządzenia w sprawie warunków i sposobu oceniania... nie przewiduje egzaminu dojrzałości dla tego typu szkoły co jest sprzeczne z §1.

3.  W ramowych planach nauczania dla LT zajęcia fakultatywne umieszczone są w "profilu kształcenia zawodowego" - tak więc nie mogą być przeznaczone na przedmioty ogólnokształcące.

4.   Twór pod nazwą "liceum techniczne" został utworzony i potem o nim zapomniano - nie "określono odrębnymi przepisami" podstaw programowych profili kształcenia zawodowego - powstały projekty podstaw, zgodnie z którymi kształcenie zawodowe jest prowadzone.

5.   W projekcie np. do liceum technicznego o profilu kształtowanie środowiska, zajęcia fakultatywne mogą być przeznaczone np. na przedmiot - elementy wiedzy o prawie (innych nie pamiętam ale jutro moge sprawdzić).

6. To są zajęcia obowiązkowe, więc oceny powinny być wpisywane w arkuszach i na świadectwie.

Próbowałam się dowiedzieć, jaki egzamin dojrzałości zdają absolwenci LT i niestety opinie podzieliły się pół na pół - to znaczy - albo jak LO, albo jak średnia zawodowa. Ponieważ absolwenci LT nie zdają egzaminu z przygotowania zawodowego, więc przychylam się do zdania, że język obcy powinni zdawać obowiązkowo - czyli jak LO.

Sonda:

Ile przedmiotów na ustnym egzaminie dojrzałości zdają absolwenci liceum technicznego?
  a)  dwa
  b)  trzy?
zgredek24-11-2003 18:28:07   [#08]

A jeszcze to:

Rozporządzenie
Ministra Edukacji Narodowej
z dnia 29 lipca 1998 r.
w sprawie profili kształcenia zawodowego

§ 2.
Kształcenie w profilach prowadzone jest według programów nauczania uwzględniających podstawy programowe profili kształcenia zawodowego, określone odrębnymi przepisami.

§ 3.
Do czasu ustalenia podstaw programowych dla poszczególnych profili, kształcenie powinno być prowadzone według dokumentacji programowych zatwierdzonych przez Ministra Edukacji Narodowej
fredi24-11-2003 18:33:48   [#09]

no !!!!! Fachowcy od oświaty.

Pomóżcie koledze któremu się zachciało (nie) typowej szkoły.

zgredek24-11-2003 18:41:49   [#10]

Może na cóś się przyda?

Dokumentacja programowa liceum technicznego. Organizacja procesu kształcenia w ramach zajęć fakultatywnych. Zeszyt nr 4. Opracowanie zespół programowy - przewodniczący zespołu – Janusz Moos, marzec 1995 r.

Dokumentacja programowa liceum technicznego
opracowana przez Zespół Programowy MEN ds. liceum technicznego.
Przewodniczący Zespołu – Janusz Moos
maj 1999 r.
zgredek24-11-2003 18:43:43   [#11]
ja te dokumentacje nazywam "projektami"
AnJa24-11-2003 19:04:33   [#12]

Szkoła jest typowa - u nas tego jak mrówków, co zespół to ma LT. Nawet przez jakieś 6 miesiecy dyrektorem tego byłem: z tym środowiskiem właśnie. Po reformie cudnie sią to przekształciło w LP.

To co pamietam: egzamin dojrzałości jak w LO ( czyli ustne 3), wg. ramówki jest ok. 8 godzin w cyklu na fakultatywne, na profil zawodowy razem z przedsiębiorczością i komputerami jest ponad 25, gddyr nie ma wcale.

Jeśli macie godziny na przedmioty fakultatywne, a te jak z ramówki wynika , są obowiązkowe, to dlaczego ich nie oceniacie?

zgredek24-11-2003 19:12:01   [#13]
Ale mimo wszystko, z uporem maniaka, uważam, że załącznik o egzaminie dojrzałości nie przewiduje typu szkoły - średnia ogólnokształcąca o profilu zawodowym.

Jest liceum ogólnokształcące
i średnie zawodowe.
zgredek24-11-2003 20:39:00   [#14]

Rozwiejcie moje wątpliwości

czy moi absolwenci liceum technicznego zdają egzamin dojrzałości tak jak absolwenci liceum ogólnokształcącego?

Przekonajcie mnie, proszę:-(
MaDem24-11-2003 20:43:23   [#15]
W mojej szkole LT jest od początku powstania tego tworzu (chyba od 1995r.). Jeżeli chodzi o maturę, to: zdają obowiązkowo język obcy (ustnie), tak, jak w LO. Matematykę na maturze pisemnej też mają, jak LO,  a nie jak LZ. Mamy profil ekonomiczno-administracyjny, wszystkie przedmioty "zawodowe" realizujemy wg siatki. Ale "zajęcia fakultatywne" przeznaczmy na przygotowanie do matury. KO nic nie mówi,  że źle........
zgredek24-11-2003 20:49:19   [#16]
rozporządzenie jest z 1998 r., więc chyba wtedy powstały.

U mnie jest jedna, jedyna klasa, która teraz kończy.

A ja dalej mam wątpliwości...
zgredek24-11-2003 20:53:04   [#17]
i jeszcze - w sąsiednim wątku "matura w liceum technicznym" przeczytałam, że jednak LT jest przez niektórych traktowane jak szkoła średnia zawodowa.
MaDem24-11-2003 21:03:13   [#18]
ale w szkole zawodowej są egzaminy zawodowe, a w LT nie ma. Na pewno powstały o 1995 (sprawdziłam).
AnJa24-11-2003 21:03:47   [#19]

Zadzwoń do Kuratorium - to chyba będzie najlepiej. Nie pisz, dzwoń :-)

W związku z tym LT niczego innego niż napisałaś nie znalazłem, faktycznie więc chyba jest luka i zastosowano jakąś wykładnię w rodzaju: w nazwie "szkoła średnia ogólnokształcąca o profilu zawodowym" określenia ogólnokształcąca użyto wcześniej niz zawodowa - to matura jak w liceum.
Także liczba godzin z przedmiotów ogólnokształcących jest w cyklu wyższa niż w technikum a mocno podobna do LO. 
 No i wreszcie przypadek MaDem i moja była szkoła ( mnie możesz częściowo odpuścić, bo zanim zorientowałem się, gdzie pracuję , już nie pracowałem) - jeśli msie tak od kilku lat robi, to pewnie jakieś przesłanki są ( o tym, że przesłankami to se moge ... - wiem:-)

zgredek24-11-2003 21:12:58   [#20]
Telefony już były.

Andrzej wiesz o co mi chodzi?

Nie o odpowiedź, że ma tak być, tylko dlaczego ma tak być.

Problem rozwiąże się sam - ostatni rocznik kończy LT.

Ale ja mam wątpliwości. Boję się, że kiedyś, ktoś może tym moim uczniom coś zarzucić.

I wracam do tego drugiego wątku. Czy naprawdę wszystkie licea techniczne w naszym kraju utożsamiane są na egzaminie dojrzałości z LO?
zgredek24-11-2003 22:28:23   [#21]
podnoszę, żeby wątek nie zginął.
zgredek24-11-2003 22:34:43   [#22]

Znaczy wiem, że nie zginie,

ale może ktoś się zlituje!
zgredek24-11-2003 22:54:05   [#23]
podnoszę
zgredek25-11-2003 00:11:28   [#24]
podniosę, bo może ktoś zauważy.
AnJa25-11-2003 00:20:52   [#25]

Zgredku, widzieć to Cię widzą, tutejsi maniacy i tak po wejściu wszystkie wątki nieprzeczytane wertują, nowym wystarczy, że sie raz dziennie przypomnisz:-)

Problem z LT jest tego typu, że nie była to szkoła nazbyt powszechna, podobnie jak klasy wielozawodowe zresztą. U nas kuratorium wpychało ją do szkół dopiero zakładanych, a ok.1998-9 zaczęły ją brać szkoły zawodowe zagrożone zmniejszającą się rekrutacją do techników ( z różnych powodów - czasami dla uczniów do LT wybierających się technikum byłoby za wysoką przeszkodą).

To jest główny powód, dla którego nikt się z workiem odpowiedzi nie rzuca. Jutro zadzwonię do mojego byłego zastępcy i zapytam, skąd on wiedział, że LP matura jak w LO i ok. południa napiszę.  OK?

zgredek25-11-2003 00:24:20   [#26]
:-)

AnJa :-)

oki ;-)

ale........
ja się przypominam, nie dlatego, że lubię!
zgredek25-11-2003 23:38:10   [#27]

AnJa

czy mnie jeszcze pamiętasz? ;-)
AnJa26-11-2003 08:24:53   [#28]

Ups...

O, przepraszam, wklepałem na pewno, tyle, że coś mi pewnie przeszkodziło wyśłać i ... no, nie wiem :-(

Krótko: w obu szkołach z LT egzamin dojrzałości jak w LO. Nie ma podstawy prawnej, KO (najpierw Łomża, potem Białystok) wskazały ten rodzaj egzaminu - uzasadnienie miało charakter logiczny raczej(tzn. liczba przedmiotów zdawanych we wszystkich szkołach powinna być identyczna, technika mają przedmioty zawodowe, LT nie, więc LT powinny jak LO) i pokrętny nieco - w każdym razie w ub. roku zdawano z arkuszy LO.

Póki co organizatorem egzaminu jest KO, jeśli podajemy im w zapotrzebowaniu na tematy konkretnie informacje ( u nas w rozbiciu na typy szkół) to ono powinni wiedzieć co z tym robić.

zgredek26-11-2003 16:04:52   [#29]
czyli tak na intuicję. Dziękuję.
annah27-11-2003 07:05:13   [#30]

w LT zdaje się taką samą maturę jak w LO

a zajęcia fakultatywne (profil usługowo - gospodarczy) to np: przysposobienie czytelniczo - informacyjne, podstawy prawa, zagadnienia racjonalizacji i wynalazczości, wychowanie sportowo - zdrowotne, co roku młodzież ma tego po 2 godziny i nie są to przedmioty ogólnokształcące jak widać

no i w tym roku na szczęście już to liceum się kończy

piszę na szczęście, ponieważ były z nimi problemy, tzn z ramówkami, myśmy inaczej interpretowali odczytanie ich, a KO inaczej (kto ma LT to wie o czym piszę)

aha, i wpisujemy te przedmioty na świadectwo

fredi29-11-2003 15:24:36   [#31]

Pozdrowienia dla Jarka.

Pomógł ten wątek?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]