Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
ekwiwalent za niewykorzystany urlop |
Elżbieta Wysocka | 20-11-2003 00:15:47 [#01] |
---|
Proszę Państwa o pomoc w zakresie jw.
- czy jest możliwość wypłacenia ekwiwalentu za niewykorzystany urlop nauczycielowi języka zachodniego z przyczyn innych niż wymienione w KN - dot. przede wszystkim wojska?
- czy nauczyciel, który przebywał na zwolnieniu lekarskim 8 m-cy, w tym kilka miesięcy miał "tylko" rehabilitację nogi po złamaniu, może wystąpić z pismem, że chce podjąć pracę a za urlop otrzymać ekwiwalent, który zrównoważy stan jego środków finansowych mocno nadwyrężony w czasie choroby?
Dziękuję i pozdrawiam pięknie wszystkich ( jest to mój debiut na "łączach" :)
Elżbieta |
Ewa z Rz | 20-11-2003 03:36:43 [#02] |
---|
przyp1. - można przyznać, ale za zgodą organu. Co się tyczy forsy, to organ decyduje niepodzielnie - zawsze może dać, a tylko czasami musi. Tu - może, ale nie musi... przyp2. - a tu decyzja dyrka. Musi się tylko dobrze przygotować do odpowiedzi na pytanie: dleczego ekwiwalent a nie urlop? (w pierwszej kolejności powinien być urlop) |
beera | 20-11-2003 08:53:57 [#03] |
---|
myślę podobnie w przypadku pierwszym ale w przypadku drugim zalecam urlop Taki sposób myślenia, że można rezygnować z urlopu na rzecz ekwiwalentu, bo to jest bardziej opłacalne może się nie spodobać PIPowi. Bo, czyż nie może z takim wnioskiem wystąpić do nas każdy?Nie chce urlopu, a chce ekwiwalent:-) I witamy debiutanta:-) |
beera | 20-11-2003 10:33:48 [#05] |
---|
Jacku:-) Pamiętalam to wybiórczo, dlatego się zgadzam z przypadkiem pierwszym:-) A ten drugi budził moje wątpliwości- skleroza na temat enumeratywnych wypadków ;-) Czyli wklejam tu Janusza interpretację dotyczacą Twojego przypadku i przypadku Eli:-) W końcu w uchwale z dnia 8 lipca 1999r. syg. akt III ZP 10/99; OSNAP 2000/6/233 Sąd Najwyższy doszedł do wniosku, że przypadki wykazane w art. 171 są przypadkami, które jeżeli zaistnieją, powodują obowiązek wypłacenia ekwiwalentu za niewykorzystany urlop wypoczynkowy, ale nie oznacza to, że nie można wypłacić ekwiwalentu w innych przypadkach za jego zgodą i pod warunkiem, że wypłata działa na korzyść pracownika. Moim zdaniem i w tym wypadku można zastosować tę interpretację - KN określa sytuacje, gdy bez gadania trzeba wypłacić ekwiwalent. Jeśli jednak zaistnieje inna sytuacja (taka jak tu opisywana), to o ile jest to korzystne dla nauczyciela (a ten się na to zgadza), to spokojnie można wypłacić ekwiwalent. |
Elżbieta Wysocka | 20-11-2003 21:06:45 [#06] |
---|
dziękuję :) serdecznie dziękuję za pomoc. Przeanalizowałam też "enumaratywne przypadki", które - myślę - bardzo ożywiły dyskusję. Wypłacę ten ekwiwalent choćby ze względu na dobro dzieci ... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|