Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Jeszce raz awans :-(
strony: [ 1 ]
marekci29-10-2003 21:53:06   [#01]

Konkretnie chodz mi o interpretację art. 9a ust.3 i 9c. ust.2 KN.

"...lub osoby posiadające co najmniej pięcioletni okres pracy i znaczący dorobek zawodowy"

czy tu chodzi o osobę zatrudnioną w szkole na podstawie mianowania bo jak czytam to literalnie, to tak naprawdę nie wiem........

dziewczyna pracowała 2 lata w szkole, później przeszła do Domu Kultury w charakterze głównego instruktora (wymagane przygotowanie pedagogiczne), pracowała z dziećmi i mlodzieżą, ponownie wraca do szkoły po .......nastu latach mając znaczne osiągnięcia i dorobek i...... ,no właśnie czy dyrektor może uznać to wszystko i skrócic staż do 9 miesięcy. Czy to jest li tylko sprawa uznaniowa przez dyrektora?

Leszek29-10-2003 22:41:04   [#02]

Patrzę jak Ty na określony zapis literalnie:

KN - Art. 9a. 3. (...) osoby posiadające co najmniej pięcioletni okres pracy i znaczący dorobek zawodowy uzyskują z dniem nawiązania stosunku pracy w szkole stopień nauczyciela kontraktowego, (...).

Osoby - zatem niekoniecznie nauczyciele (termin "nauczyciel" został zdefiniowany w art. 3 KN),

"pięcioletni okres pracy" - nieokreślono, że w szkole;

"znaczący dorobek zawodowy" - najbardziej uznaniowa część zapisu - dyrektor definiuje ją sam, ważne aby potrafił określić ważność granicy tego terminu (jednolite stosowanie definicji wyrażenia na terenie kierowanej przez siebie szkoły;

Przepis ten pozwala awansować na kontraktowego ludzi, którzy zostali zatrudnieni w szkole, przedtem pracowali co najmniej pięć lat w innych branżach i tam potrafili być twórczy, wyróżniać się...

KN - Art. 9c. 2. (...) Dyrektor szkoły może nauczycielowi kontraktowemu, który uzyskał awans w sposób określony w art. 9a ust. 3 i ubiega się o uzyskanie stopnia nauczyciela mianowanego, skrócić staż do 9 miesięcy.

Dyrektor uznaje, że nauczyciel kontraktowy z wyjaśnień wyżej, jest na tyle wyróżniający się, że można mu skrócić staż. Uznaje i potrafi to zdefiniować.

To moja interpretacja.

Pozdrawiam

Marek Pleśniar29-10-2003 22:46:44   [#03]
dzięki podobnej interpretacji udało mi się awansować fajnych nauczycieli z bezsensownie długą (bo były komplikacje) przed nimi drogą awansu, Było tu kiedyś o tym. Inaczej by czekali i czekali.
Leszek30-10-2003 17:08:19   [#04]

No tak, gdybym wiedział, że już to było to nie męczyłbym paluchów stukaniem w klawiaturę.

:-)

Pozdrawiam

Marek Pleśniar30-10-2003 17:11:23   [#05]
trza pisać bo nikt nie pamięta a od tego czasu weszło około 1000 ludzi na forum;-)!
Leszek30-10-2003 17:13:04   [#06]

Ano pamięć mam dobrą choć czasami coś mi ją skraca...

Pozdrawiam

violka30-10-2003 20:50:03   [#07]

widzę tu rozwiązanie problemu kontraktowej koleżanki, która odbyła 1,5 roku stażu - po czym staż uległ przerwaniu (umowa na zastępstwo się skończyła)

niestety przerwa w zatrudnieniu trwała dłużej niż 6 m-cy, nie był to urlop macierzyński ani L-4, tak więc nie ma możliwości kontynuowania stażu w nowej szkole (nie ma w KN takiego przypadku)

zaczęła  we wrześniu staż od nowa - trzeba jej pomóc, jest dobrym nauczycielem, ma dorobek, ale życie się tak poukładało

z tego co piszecie to kwalifikuje się ona do skrócenia stażu do 9 m-cy

ale mam wątpliwości - 3 lata temu skracania stażu dokonywał organ prowadzący (inna koleżanka musiała odbyć 3 lata stażu - organ nie uznał jej dorobku)

od kiedy to dyrektor uznaje  dorobek i skraca staż? - w czyszczącej nic nie znalazłam na ten temat

chcę mieć pewność, że możliwe jest by zakończyła w tym roku staż (ten skrócony do 9 m-cy) i mianowała się

ewa30-10-2003 21:24:49   [#08]

jeżeli stopień nauczyciela kontraktowego otrzymała na podstawie art. 9a ust.3 KN to możesz i 3 lata temu również dyrektor mógł skrócić jej  na podstawie art 9c ust. 2 KN  staż do 9 miesięcy.

Natomiast skrócenie, przez organ prowadzący, o którym piszesz wynikało z art.7 ust. 3 i 4 ustawy z dnia 18.02.2000r. o zmianie ustawy KN oraz o zmianie....  brzmiały one tak;
3. Nauczyciele zatrudnieni w dniu wejścia w życie ustawy na podstawie umowy o pracę, którzy posiadają wymagane kwalifikacje, z tym dniem uzyskują z mocy prawa stopień nauczyciela kontraktowego i stają się nauczycielami zatrudnionymi na podstawie umowy o pracę odpowiednio na czas określony lub nie określony.
4. Nauczyciele, o których mowa w ust. 3, zatrudnieni w:
1) przedszkolach, szkołach, placówkach oraz innych jednostkach organizacyjnych, o których mowa w art. 1 ust. 1 ustawy, o której mowa w art. 1, mogą złożyć wniosek o podjęcie postępowania egzaminacyjnego na stopień nauczyciela mianowanego po odbyciu stażu trwającego co najmniej 9 miesięcy. Okres stażu dla tych nauczycieli ustala, z uwzględnieniem ich dorobku zawodowego oraz oceny pracy, organ prowadzący szkołę, na wniosek dyrektora szkoły,

Tak więc są to 2 różne przypadki choć i tu i tu występuje dorobek zawodowy.

violka30-10-2003 21:34:15   [#09]

dzięki Ewo

jutro sprawdzę jej papiery - czemu wcześniej na to nie wpadłam ?!

a my szukałyśmy mozliwości kontynuacji stażu

krisya30-10-2003 22:03:57   [#10]

to ja tez się zapytam...

czy jeśli mam 7lat stażu na wyższej uczelni i stopień dr, i miałabym uczyć w szkole to wówczas jak wyglądam w świetle przepisów?
ewa30-10-2003 22:20:42   [#11]

możesz

jako nauczyciel akademicki wyglądać  tak  :-))))  

stopień nauczyciela kontraktowego z dniem nawiązania stosunku pracy na podstawie art. 9a ust.3 KN i jako dr staż 9 miesięcy na mianowanego  na podstawie art 9c ust. 2 KN.

Leszek30-10-2003 22:22:07   [#12]

Dokładnie tak jak przypadek marekci:

KN - Art. 9a.3. Nauczyciele akademiccy legitymujący się co najmniej trzyletnim okresem pracy w szkole wyższej (...)uzyskują z dniem nawiązania stosunku pracy w szkole stopień nauczyciela kontraktowego, z zastrzeżeniem ust. 4.
4. Nauczyciele akademiccy, posiadający stopień naukowy oraz legitymujący się co najmniej 3-letnim okresem pracy w szkole wyższej, z dniem nawiązania stosunku pracy w zakładzie kształcenia nauczycieli uzyskują stopień nauczyciela mianowanego.

A potem to już tak:

KN - Art. 9c. 2. Nauczyciel kontraktowy lub nauczyciel mianowany posiadający co najmniej stopień naukowy doktora może ubiegać się o uzyskanie kolejnego stopnia awansu zawodowego po odbyciu stażu trwającego 9 miesięcy. (...)

Pozdrawiam

Leszek30-10-2003 22:22:47   [#13]

Jaka szybka Ewa

Pozdrawiam

ewa30-10-2003 22:28:11   [#14]

szybka :-)

a bo wiesz do kompa sie wreszcie dziś dorwałam :-))))

pozdrawiam

Leszek30-10-2003 22:29:56   [#15]

No cóż, zatem rzadkość dostępu do kompa = szybkość pracy na kompie :-)

No tak, a ja za często na kompie to i szybkość już nie ta. :-)

Znikam na parę dni.

Pozdrawiam (z duchami)

marekci31-10-2003 13:38:08   [#16]

Dziś miałem dysput z jednym z wizytatorów nad w/w tematem i wiecie co usłyszałem? Panie Marku hola, hola! Nie tak szybko! Okazuje się wg. niego, że trzeba ściśle uzasadnić skrócenie stażu przez dyrektora (z tym się zgadzam), a szczególnie pokazać dotychczasowy dorobek - ten znaczący. A co to znaczy znaczący dorobek zawodowy? Czy ktoś z Was potrafi to sprecyzować , a może są ministerialne definicje tegoż. Okazuje się po raz kolejny, że nasza KN uściśla, precyzuje, pomaga, pokazuje kierunki ale nie odpowiada jeszcze na wszystkie pytania.

I jeszcze jedno. Czy nauczycielowi pracującym na zastępstwie przysługuje dodatek mieszkaniowy (ponad 1/2 etatu spełnia wszystkie kwalifikacje). Wiem, wiem, że te sprawy są zawarte w regulaminach zatwierdzonych przez organ ale w tym moim nie mam nic o nauczycielach pracujących na zastępstwie. czyżby znowu czytać literalnie i nic dodać i nic ująć. Jak jego tam nie ma to traktować jak wszystkich - prawda?

Leszek! Poczekaj jeszcze miotła !

Rycho31-10-2003 14:52:39   [#17]

Jedyne miejsce

(jakie znalazłem) gdzie w przepisach jest jakiekolwiek wyjaśnienie co to znaczy uznany dorobek zawodowy to:

Ustawa o zmanie KN z 18 lutego 2000

Art. 7. 2. Nauczyciele, o których mowa w ust. 1, posiadający stopnie specjalizacji zawodowej lub kwalifikacje trenerskie, stopień naukowy doktora lub doktora habilitowanego, ukończone studia podyplomowe zgodne z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć, kwalifikacje do nauczania co najmniej dwóch przedmiotów lub uznany dorobek zawodowy potwierdzony otrzymaniem nagrody ministra, kuratora oświaty lub równorzędnej albo Medalu Komisji Edukacji Narodowej,

Czy ten przepis należy również stosować przy interpretacji przepisów o których mówiliście - nie wiem. Może to być jakaś wskazówka dla dyrektora, który, jak to określił Leszek (pozdrowienia :-)), definiuje sam co to dla niego oznacza.

:-))

Marek Pleśniar31-10-2003 15:30:46   [#18]

nie bójmy się tam gdzie nie musimy:-)

"Uznany dorobek" to żadna kategoria prawem ustalona. Uznaj za znaczący i już. Nie ma podstawy prawnej by to podważyć.

Zaś wizytatorowi powiedz: "proszę pana/pani - prawo"

Gaba31-10-2003 19:38:50   [#19]
Ja przeskoczyłam kobiecie stażystę, dałam  kontraktowego, ale ona miała studia podyplomowe - tak mnie poinformowano w KO, że mam zrobić.
marekci31-10-2003 20:18:36   [#20]
:-) ale jajeczka :-D ! ten wizytator "sadzi" się jak by był wyrocznią prawną, ale cóż powiem mu tak bo Marek mi kazał :-) żartowałem.
violka31-10-2003 22:00:07   [#21]

pisze znaczący dorobek, a nie uznany

tak więc nie musi być uznawany przez żadnego kuratora czy ministra - żaden kwit wg mnie nie jest potrzebny, natomiast dokumentacja n-la potwierdzająca jego osiągnięcia zawodowe z pewnością przyda się (coś w rodzaju teczki awansowej)

Marek Pleśniar31-10-2003 22:05:36   [#22]
w imię międzymarkowej solidarności jednak mu powiedz;-)
violka31-10-2003 22:07:43   [#23]

marekci

ale testament jednak napisz ;))
marekci31-10-2003 22:39:24   [#24]

"Blade i to kurcze" teraz jeszcze bardziej żałuję, ze nie dojechałem 10.10 do W-wy . A o tym to w imię w/w napewno powiem :-)

Viola pięknie dziękuję. Teraz już bardziej precyzyjnie chyba już nikt nie ujmie tego tematu.

violka01-11-2003 00:07:44   [#25]

;-))

masz na myśli znaczący czy testament ?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]