Forum OSKKO - wątek

TEMAT: całkiem nietypowa sprawa...
strony: [ 1 ]
Majka29-10-2003 17:27:28   [#01]

Chodzi do mojej szkoły obcokrajowiec. W sierpniu minął rok, jak jest w Polsce. Nie znał ani słowa po polsku - w tej chwili biegle posługuje się językiem w mowie i piśmie, pisze (jest bardzo utalentowany literacko), radzi sobie na czwórki ze wszystkich przedmiotów. A w maju zdaje maturę...

Rodzice (ogromny wysiłek finansowy) wysłali go do Europy (czyli do nas:) na studia (najpierw polska matura).

I tu mam problem, a w zasadzie kilka pytań. Może ktoś z was zetknął się z taką sytuacją i coś wie, a może forumowa "burza mózgów" podsunie mi jakieś rozwiązanie?

1. Czy są instytucję, fundacje, stowarzyszenia, które zajmują się uzdolnionymi młodymi ludźmi (spoza Polski)? Takie, do których można się zwrócić o stypendium czy inną pomoc?

2. Czy uczelnie mają możliwość zwolnić obcokrajowca z opłaty (bardzo wysokiej) ?

Pomóżcie mi myśleć - to bardzo wartościowy młody człowiek i żal go po polskiej maturze, chciwego wiedzy, odesłać z powrotem (5 tys. km).

krisya29-10-2003 18:11:53   [#02]

podstawowa sprawa:

to to, czy jest to 100% obcokrajowiec. Bo jeśli choć w jakiejś części jest Polakiem (np po prabababci, albo nawet prapra) to podejrzewam, że taka możliwośc istnieje. Poza tym druga kwestia- z jakiego kraju pochodzi. To są sprawy najważniejsze- w Polsce studiuje bardzo wielu obcokrajowców, na różnych kierunkach. Oczywiście pozostaje jeszze pytanie co i gdzie chciałby studiować. Co do opłaty- to właśnie zależy od tych spraw o któych pisałam na początku.
Majka29-10-2003 18:20:35   [#03]

Kazachstan - bez żadnych polskich korzeni :(

Najbardziej prawdopodobnym kierunkiem jest slawistyka.

krisya29-10-2003 18:37:51   [#04]

brak polskich korzeni

pewnie stanowi jakies utrudnienie. Osobiście mam więcej doświadczeń z "ułamkowymi polakami":) wówczas działają przepisy polonijne- nnawet jeśli owa "polonijność" jest dość umowna. Co Ci/jemu mogę doradzić to to, by wybrał sobie jakiś instytut (Uczelnię) i kierunek i tam się udał bezpośrednio, lub szkoła może takie pismo wystosować z zapytaniem. Są na Uczelniach pule miejsc rektorskich. Są też miejsca dla obcokrajowców bez korzeni polskich- np z Afryki. Jeśli Ci zależy, to mogę popytać bardziej obeznanych, jednak nie na jutro, a dopiero po 1.11. Napisz na priv. do mnie.
Majka29-10-2003 18:43:08   [#05]

dziękuję :))

Będę wdzięczna za każdą informację :)
Zola29-10-2003 21:21:05   [#06]
kolega z klasy mojego syna, takze obcokrajowiec podjął w tym roku studia
tez miał płacic koszmarne pieniądze, ale na prośbe matki , kierowaną do rektora, został zwolniony z opłat

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]