Forum OSKKO - wątek
Grzegorz G | 29-10-2003 16:05:32 [#01] |
---|
Wiem, że już o tym mówiliśmy (kotrzystałem z szukaja), lecz teraz mam na głowie problem nowelizacji. PROSZĘ napiszcie - co nowego, innego, pojawiło się w Waszych WSO w ostatnim czasie. Już jestem WDZIĘCZNY za POMOC. ps: Jak rozumieć stwierdzenie, że w dokumentach niższego rzędu nie zamieszcza się informacji z dokumentów wyższego rzędu? Usłyszałem takie stwierdzenie z ust Sz. Pana A. Jeżowskiego na pewnym forum, lecz nie wiem jak to zinterpretować? A swoją drogą - zapraszam na kawę i nawet postawię! Może coś więcej :-))) pss: to pomocy to głównie z powodu nazwy - krótsza być nie mogła :-)))) |
hania | 29-10-2003 17:57:23 [#02] |
---|
jeśli masz na głowie problem nowelizacji - myślę o zasadach oceniania w szkole ( nie lubię tego WSO - już o tym pisałam), to pewnie z czegoś on wynika. Domyślam się, że może z badań jakościowych, ewaluacji czy czegoś tam. Co zmienić - zależy wtedy od wyników tych badań w szkole. U nas np należało udoskonalić nieco cały system oceniania zachowania, konkretnie - poprawić kryteria tak, aby wreszcie były jasne dla wszystkich i jednakowo stosowane. Modyfikacji uległ też system nagradzania uczniów - oni sami i nauczyciele też doszli chwała bogu do wniosku, że nie tylko karaniem da się motywowac uczniów.... Po pół roku wdrażania widac efekty .... to wszystko działo się w wyniku badań wenątrzszkolnych związanych z funkcjonowaniem tych zasad. A zbiegło się z nowelizacją statutu..... bo akurat rozporządzenie o ramowych spowodowało, że za to zabraliśmy się. Jeśli myślisz więc o nowelizacji statutu a w nim zasad oceniania, to niech będzie to poprzedzone jakowąś analizą bodaj..... Przyznam, że nasz statut parę "drobiazgów" z rozp. o ocenianiu powiela (chodzi o np egzaminy klasyfikacyjne, poprawkowe....) - łatwiej było nam powielić uzupełniając o drobne dodatowe elementy wewnątrzszkolne (terminy np) niż pisać, powiedzmy: wszystkie zasady przeprowadzania egzaminów poprawkowych są zgodne z rozp..... oraz.......w naszej szkole ...itd. No to - czekam na kawę:-))) |
Grzegorz G | 29-10-2003 19:30:02 [#03] |
---|
Dzięki Zapraszam już dziś i na wkrótce. Niestety, nie mam czasu na badanie - i w dodatku musiałbym sam opracować ankiety i inne elementy diagnozy. Wolę kawę w Twoim (i innych ze strony osób) towarzystwie.Lecz bardzo dziękuje - to cenna wskazówka. |
beera | 29-10-2003 19:34:06 [#04] |
---|
kawa? Tez chce zaslużyć;-)) Warto pomyslec o tych nieszczęsnych procedurach egzaminacyjnych. Odkrylam w czerwcu, ze mam w tym balagan |
Grzegorz G | 29-10-2003 19:43:12 [#05] |
---|
Procedurach? Już możesz zasłużyć - a w zasadzie już zapracowałaś. O czynm piszesz "procedury egzaminacyjne"?Lecę parzyć kawę - jaką wolisz? i z czym podać? |
beera | 29-10-2003 19:46:58 [#06] |
---|
te nieszczęsne poprawkowe i klasyfikacyjne. Podczas rozmów czerwcowych- bo to naturalny termin, okazalo się, że mam tu braki w procedurach. ( i dalej je mam- żeby bylo jasne;-) A kawa z mlekiem , proszę :-)) |
Grzegorz G | 29-10-2003 19:59:11 [#07] |
---|
OK To juz mamy z głowy. Jakis czas temu opracowaliśmy i procedury i wzór protokołu dla komisji. Na stronie www.edukator.net.pl w jednym z działów też jest dostępny mat. zawierający te procedury. A sam wzór protokołu moge podesłać jutro. Przepraszam - woda się gotuje. Ciasteczko? czy tylko koniaczek? |
annah | 29-10-2003 20:19:12 [#08] |
---|
Grzegorz, nie podsyłaj tylko wklej do wymiany plików, bo ja też z tym kuleję chyba :):):) |
Grzegorz G | 29-10-2003 20:45:05 [#09] |
---|
OK Jak tylko skończę i będę wolniejszy - zaraz wklejam. najpóźniej w wekend. Chyba że wpadniecie na kawusię do mnie :-))) |
Grzegorz G | 29-10-2003 20:48:47 [#10] |
---|
Dobra, już daję Regulamin egzaminu poprawkowego
· Uczeń, który w wyniku końcoworocznej klasyfikacji uzyskał ocenę niedostateczną z jednych obowiązkowych zajęć edukacyjnych, może zdawać egzamin poprawkowy. W wyjątkowych przypadkach rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin poprawkowy z dwóch obowiązkowych zajęć edukacyjnych. W liceum uczeń może zdawać egzamin poprawkowy także po klasie programowo najwyższej.
· Egzamin poprawkowy organizowany jest najpóźniej, na jeden dzień przed planowanym posiedzeniem rady pedagogicznej, rozpoczynającym nowy rok szkolny.
· Uczeń lub jego rodzice (prawni opiekunowie) składają podanie z prośbą o wyznaczenie terminu egzaminu poprawkowego. Podanie o egzamin poprawkowy składa uczeń lub jego rodzic do dyrektora szkoły najpóźniej do ostatniego dnia zajęć dydaktycznych.
· Egzamin poprawkowy składa się z części pisemnej i ustnej, poza przedmiotami wychowanie fizyczne, plastyka, muzyka i informatyka, z których egzamin ma formę praktyczną.
· Czas egzaminu poprawkowego – część pisemna do dwóch godzin lekcyjnych (w zależności od zakresu materiału), do 20 minut część ustna i do dwóch godzin lekcyjnych część praktyczna.
· Egzamin poprawkowy w szkole przeprowadza komisja powołana przez dyrektora szkoły w składzie
– przewodniczący - dyrektor lub jego zastępca
– egzaminator - nauczyciel uczący
– członek - nauczyciel tego samego lub pokrewnego przedmiotu
· Uczeń, który z przyczyn losowych nie przystąpił do egzaminu poprawkowego w wyznaczonym terminie, może przystąpić do niego w dodatkowym terminie określonym przez dyrektora, ale do 31 sierpnia.
· Uczeń, który nie zdał egzaminu poprawkowego nie otrzymuje promocji i powtarza klasę.
· Uwzględniając możliwości edukacyjne ucznia rada pedagogiczna może jeden raz w ciągu danego etapu edukacyjnego na poziomie gimnazjum, promować ucznia, który nie zdał egzaminu poprawkowego z jednego przedmiotu, pod warunkiem że te zajęcia edukacyjne są zgodne ze szkolnym planem nauczania, realizowane w klasie programowo wyższej.
· Uczeń kończy gimnazjum bądź liceum, jeżeli na zakończenie klasy programowo najwyższej uzyskał oceny wyższe od niedostatecznej.
· Z egzaminu poprawkowego sporządza się protokół zgodnie z opracowanym w szkole wzorem. Do protokółu dołącza się pisemne prace ucznia i zwięzłą informację o ustnych odpowiedziach.
18. W wyjątkowych przypadkach (odpowiednio umotywowanych) rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin sprawdzający z jednego przedmiotu, jeżeli uczeń uważa, że jego ocena inna niż niedostateczna, jest zaniżona. Podanie o egzamin sprawdzający składa uczeń do dyrektora szkoły w dniu zakończenia klasyfikacji. Ocena z egzaminu jest oceną ostateczną.
Regulamin egzaminu sprawdzającego
· Podanie o egzamin sprawdzający składa uczeń lub jego rodzic do dyrektora szkoły w dniu rady klasyfikacyjnej, egzamin odbywa się w ciągu trzech dni od chwili przyznania.
· Egzamin sprawdzający składa się z części pisemnej i ustnej, poza przedmiotami: wychowanie fizyczne, plastyka, muzyka i informatyka, z których egzamin przeprowadza się w formie praktycznej.
· Czas egzaminu - część pisemna do dwóch godzin lekcyjnych ( w zależności od zakresu materiału), część ustna do 20 minut, część praktyczna do dwóch godzin lekcyjnych
· Egzamin przeprowadza komisja powołana przez dyrektora szkoły w składzie:
- przewodniczący - dyrektor lub jego zastępca
- egzaminator – nauczyciel uczący przedmiotu
- członek - nauczyciel tego samego lub pokrewnego przedmiotu
· Z egzaminu sporządza się protokół zgodnie z wzorem opracowanym w szkole.
19. Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku lub wszystkich przedmiotów, jeżeli brak jest podstaw do ustalenia oceny klasyfikacyjnej, z powodu nieobecności ucznia na zajęciach edukacyjnych przekraczających połowę czasu przeznaczonego na te zajęcia w planie.
20. Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny, wniosek w tej sprawie składa uczeń, jego rodzice (opiekunowie prawni) lub wychowawca klasy do dyrektora szkoły. Termin egzaminu klasyfikacyjnego powinien być uzgodniony z uczniem i jego rodzicami /prawnymi opiekunami/.
21. Na prośbę ucznia nieklasyfikowanego z powodu nieobecności nieusprawiedliwionej lub na prośbę jego rodziców (prawnych opiekunów) rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin klasyfikacyjny.
22. Egzamin klasyfikacyjny zdaje również uczeń realizujący, na podstawie odrębnych przepisów, indywidualny tok lub program nauki oraz uczeń spełniający obowiązek szkolny poza szkołą.
23. Egzamin klasyfikacyjny przeprowadza się w trybie i terminach określonych regulaminem.
Regulamin egzaminu klasyfikacyjnego
· Podanie o egzamin klasyfikacyjny składa uczeń lub jego rodzice na dzień przed radą klasyfikacyjną.
· Egzamin klasyfikacyjny składa się z części pisemnej i ustnej, poza przedmiotami: wychowanie fizyczne, plastyka, muzyka i informatyka, z których egzamin przeprowadza się w formie praktycznej.
· Czas egzaminu - do dwóch godzin lekcyjnych część pisemna, do 20 minut część ustna, do dwóch godzin lekcyjnych część praktyczna.
· Egzamin przeprowadza komisja powołana przez dyrektora szkoły w składzie:
- przewodniczący - dyrektor lub jego zastępca
- egzaminator - nauczyciel uczący przedmiotu
- członek - nauczyciel tego samego lub pokrewnego przedmiotu
· Z egzaminu sporządza się protokół zgodnie z wzorem opracowanym w szkole.
· Egzamin klasyfikacyjny w przypadku nieklasyfikowania śródrocznego musi się odbyć w terminie dwóch miesięcy od daty rady klasyfikacyjnej semestralnej, a w przypadku nieklasyfikowania na koniec roku, najpóźniej w ostatnim tygodniu przed planowanym posiedzeniem rady pedagogicznej rozpoczynającej nowy rok szkolny.
· Uczeń, który w wyniku egzaminu klasyfikacyjnego na koniec roku otrzymał jedną ocenę niedostateczną może zdawać egzamin poprawkowy.
· Uczeń, który nie zdał egzaminu klasyfikacyjnego i poprawkowego nie otrzymuje promocji i powtarza klasę. |
annah | 29-10-2003 21:04:43 [#11] |
---|
na kawusię to Ty wpadnij do aśki na wątek obok :) |
annah | 29-10-2003 21:26:01 [#12] |
---|
czy przewodniczącym egzaminu może być przewodniczący zespołu przedmiotowego czy samokształceniowego? |
Grzegorz G | 30-10-2003 10:01:45 [#13] |
---|
rankiem... Już wróciłem do pracy. Odpowiedź - wg mnie nie.Tylko osoba pełniąca funkcję dyrektora lub zastępcy. Ewentualnie - jeżeli jest dużo komisji w jednym czasie - to mamy zapis w Statucie ..."dyrektor, w sytuacji szczególnej, może wyznaczyć na przewodniczącego komisji innego nauczyciela, który nie pełni funkcji kierowniczej"..i to może dawać taką możliwość. Ale teraz to nowelizujemy i sprawdzam w przepipsach. :-)))) |
annah | 30-10-2003 17:26:41 [#14] |
---|
to sprawdź jeśli możesz, bo jestem tym bardzo zainteresowana :) |
Grzegorz G | 31-10-2003 20:53:41 [#15] |
---|
może, na podobnej zasadzie jak powołuje się nauczycieli na posiedzenia maturalne - może to też być zawarte w Statucie. Jest zgodne z przepisami - nigdzie nie ma zakazu :-))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|