Forum OSKKO - wątek

TEMAT: niepubliczna- społeczna czy prywatna.
strony: [ 1 ]
krisya22-10-2003 14:17:48   [#01]
Planuje otworzenie szkoły niepublicznej - i mam dylemat, czy lepiej by była to placówka prywatna, czy społeczna???Baaardzo!!!liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam i czekam na wasze opinie. DZIĘKI!!
ewa bergtraum22-10-2003 18:27:10   [#02]

placówki niepubliczne

Między placówką prywatną i społeczną istnieje zasadnicza różnica : szkoła prywatna ma z założenia przynieść jej właścicielowi zysk. Społeczne placówki są zakładane przez m.in. stowarzyszenia i z założenia są to szkoły non profit. Otwarcie placówki niepublicznej odbywa się na podstawie postanowień ustawy o systemie oświaty.Temat jest dosyć szeroki, a więc nie do odpowiedzi na forum. Skontaktuj się ze mną najlepiej mailem.
Małgoś22-10-2003 18:37:18   [#03]

ale w rezultacie czy taka czy siaka - wszystko sprowadza się do ciężkiej walki o byt przy zachowaniu poziomu

szkoła prywatna daje wiekszą swobodę w zarządzaniu, a w szkole społecznej jest zbyt wielu ojców i matek sukcesów, a za porażki zbiera cięgi jedynie ...dyrektor

maeljas22-10-2003 19:34:54   [#04]
Oj tak Małgoś, oj tak.
krisya22-10-2003 21:50:12   [#05]

No właśnie o to chodzi- albo raczej NIE chodzi...Nie o zysk. Oczywiście dobrze  gdy takowy jest, ale głównie o alternatywę dla tych palcówek niepublicznych które już są i odpowiadając na zapotrzebowanie, które też jest (przynajmniej na razie)Na razie podchodzę pewnie dość ideologicznie i zderzę się z rzeczywistością ;-) ale chodzi mi o szkołę dla dzieci a nie dla mnie- jako osoby zakładającej. Bardziej- realizacja marzenia, niż pomysł na biznes :)...

Marek Pleśniar22-10-2003 22:36:49   [#06]
a, przepraszam, kasa na to?
maeljas23-10-2003 07:32:07   [#07]

A

jaką rolę dla siebie przewidujesz w tym przedsięwzięciu?

(dyrektor czy założyciel- czyli organ prowadzący?)

jeżeli będzie to szkoła społeczna - to albo dyrektor albo założyciel - czyli organ prowadzący (tzn prezes lub członek zarządu stowarzyszenia, które założy szkołę- jest to działalność społeczna)

jeżeli będzie to szkoła prywatna -  będziesz dyrektorem i organem prowadzącym - i wtedy ( jeżeli będziesz miał pieniądze) większa szansa na zrealizowanie marzeń

krisya23-10-2003 22:04:39   [#08]

koncepcja

Była następująca: szkoła prywatna, bo ze społecznymi instytucjami nie miałam do tej pory dobrych doświadczeń- ale znajomi, którzy sami działają w stowarzyszeniach doradzają, by powołać stowarzyszenie, bo po pierwsze szkoły społeczne są lepiej postrzegane, a po drugie- mają większe możliwości grantowe, współpracy itp. Stąd moje pytanie- debiut na forum :)) by się Was, bardziej doświadczonych poradzić :)
krisya23-10-2003 22:06:15   [#09]

co do kasy

to powiedzmy, ze na bardzo skromny początek powinno się udać...mam nadzieję!:)
Marek Pleśniar23-10-2003 22:11:48   [#10]

w znanych mi społecznych dyrektorzy mają do wyboru albo wrzody zołądka albo siwiznę;-)

Ale postrzeganie jst lepsze - fakt

a tak naprawdę wiele to kwestia marki.

Wolałbym prywatną.

krisya23-10-2003 23:49:32   [#11]

tak

planowalam. ale chce zeby bylo naprawde dobrze, stad te dzlematy.dzeki za opinie!

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]