Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
niepubliczna- społeczna czy prywatna. |
krisya | 22-10-2003 14:17:48 [#01] |
---|
Planuje otworzenie szkoły niepublicznej - i mam dylemat, czy lepiej by była to placówka prywatna, czy społeczna???Baaardzo!!!liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam i czekam na wasze opinie. DZIĘKI!! |
ewa bergtraum | 22-10-2003 18:27:10 [#02] |
---|
placówki niepubliczne Między placówką prywatną i społeczną istnieje zasadnicza różnica : szkoła prywatna ma z założenia przynieść jej właścicielowi zysk. Społeczne placówki są zakładane przez m.in. stowarzyszenia i z założenia są to szkoły non profit. Otwarcie placówki niepublicznej odbywa się na podstawie postanowień ustawy o systemie oświaty.Temat jest dosyć szeroki, a więc nie do odpowiedzi na forum. Skontaktuj się ze mną najlepiej mailem. |
Małgoś | 22-10-2003 18:37:18 [#03] |
---|
ale w rezultacie czy taka czy siaka - wszystko sprowadza się do ciężkiej walki o byt przy zachowaniu poziomu szkoła prywatna daje wiekszą swobodę w zarządzaniu, a w szkole społecznej jest zbyt wielu ojców i matek sukcesów, a za porażki zbiera cięgi jedynie ...dyrektor |
maeljas | 22-10-2003 19:34:54 [#04] |
---|
Oj tak Małgoś, oj tak. |
krisya | 22-10-2003 21:50:12 [#05] |
---|
No właśnie o to chodzi- albo raczej NIE chodzi...Nie o zysk. Oczywiście dobrze gdy takowy jest, ale głównie o alternatywę dla tych palcówek niepublicznych które już są i odpowiadając na zapotrzebowanie, które też jest (przynajmniej na razie)Na razie podchodzę pewnie dość ideologicznie i zderzę się z rzeczywistością ;-) ale chodzi mi o szkołę dla dzieci a nie dla mnie- jako osoby zakładającej. Bardziej- realizacja marzenia, niż pomysł na biznes :)... |
maeljas | 23-10-2003 07:32:07 [#07] |
---|
A jaką rolę dla siebie przewidujesz w tym przedsięwzięciu? (dyrektor czy założyciel- czyli organ prowadzący?) jeżeli będzie to szkoła społeczna - to albo dyrektor albo założyciel - czyli organ prowadzący (tzn prezes lub członek zarządu stowarzyszenia, które założy szkołę- jest to działalność społeczna) jeżeli będzie to szkoła prywatna - będziesz dyrektorem i organem prowadzącym - i wtedy ( jeżeli będziesz miał pieniądze) większa szansa na zrealizowanie marzeń |
krisya | 23-10-2003 22:04:39 [#08] |
---|
koncepcja Była następująca: szkoła prywatna, bo ze społecznymi instytucjami nie miałam do tej pory dobrych doświadczeń- ale znajomi, którzy sami działają w stowarzyszeniach doradzają, by powołać stowarzyszenie, bo po pierwsze szkoły społeczne są lepiej postrzegane, a po drugie- mają większe możliwości grantowe, współpracy itp. Stąd moje pytanie- debiut na forum :)) by się Was, bardziej doświadczonych poradzić :) |
krisya | 23-10-2003 22:06:15 [#09] |
---|
co do kasy to powiedzmy, ze na bardzo skromny początek powinno się udać...mam nadzieję!:) |
Marek Pleśniar | 23-10-2003 22:11:48 [#10] |
---|
w znanych mi społecznych dyrektorzy mają do wyboru albo wrzody zołądka albo siwiznę;-) Ale postrzeganie jst lepsze - fakt a tak naprawdę wiele to kwestia marki. Wolałbym prywatną. |
krisya | 23-10-2003 23:49:32 [#11] |
---|
tak planowalam. ale chce zeby bylo naprawde dobrze, stad te dzlematy.dzeki za opinie! | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|