Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Nieśmiałe acz baaardzo pilne pytanie o stażu |
joszka | 14-10-2003 23:37:52 [#01] |
---|
sorki-wiem to bardzo nudny temat, ale nie mogę sie "rozebrać" w przykładzie oto takim: stazystka do przejścia na urlop macierzyński chorowała 79 dni ( stazu nie przerwała).1 maja rozpoczęła urlop macierzyński 112 dni ( rozumiem ,że 30 dni przedłużenie stazu - w myśl podpunktu 9d 3a) ale bezposrednio po urlopie macierzyńskim urlop wypoczynkowy ( w tym uzupełniajacy) kończy w połowie października i...Nie będzie w takim układzie odpowiedniej ilości hospitacji ani prowadzonych zajęć. Nie mogła przeciez przewidzieć choroby w okresie ciąży Co ja ma z tym zrobić? Nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest przedłużenie stażu o okres nakładania sie stazu i urlopu macierzńskiego? |
Ewa z Rz | 15-10-2003 01:44:57 [#02] |
---|
To będzie tak... Staż należy przedłużyć o cały urlop macierzyński, czyli o 112 dni. Zatem jeśli poszła na ten urlop 1 maja to skończyła go 21 sierpnia, potem miała jeszcze 10 dni wakacji i później urlop uzupełniający za wakacje (zakładam, że w czasie ferii zimowych miała L4): [8x7=56; 56-10=46] 46 dni, czyli wróca do pracy 17 października. Jeśli w czasie ferii nie chorowała to wróciła do pracy 2 tygodnie wcześniej. Obliczenie daty zakończenia stażu: Zakładam, że gdyby nie urlop macierzyński to skończyłby się on 31 maja. Zatem należy do tego doliczyć 112 dni - koniec stażu przypada 1 października. Czyli ma ona czas do 1 listopada na złożenie sprawozdania z realizacji stażu do dyrektora. W tych wyliczeniach pomijany jest zupełnie fakt zwolnień lekarskich, gdyż nie przekroczyły one sakramentalnych 3 m-cy. A w sprawozdaniu n-lka pisze co zrealizowała w czasie stażu - mam nadzieję, że wymagania na kolejny stopień spełniła. Jeśli sama uważa, że nie bardzo, to może złożyć do dyrka wniosek o staż uzupełniający (9 m-cy), z tym że ten wniosek powinien być złożony do 14.09, a teraz to właściwie powinno się na to poczekać do nastepnego roku szkolnego... :-( |
ewa | 15-10-2003 20:17:52 [#03] |
---|
Ewa :-) kurcze głowa mnie boli koszmarnie :( szukałam, ale może przeoczyłam powiedz no mi na jakiej podstawie ten nauczyciel może staż uzupełniający? "Jeśli sama uważa, że nie bardzo, to może złożyć do dyrka wniosek o staż uzupełniający (9 m-cy)" , bo to chyba nie to samo co art. 9g ust.8 , tam mowa o dodatkowym no i wypisane w jakich przypakach może być. |
Leszek | 15-10-2003 22:09:03 [#04] |
---|
Taka refleksja, ta stażystka niewiele będzie wiedziała o szkole i jej realiach jako kontraktowiec. No, ale niech dyrektor ją uświadamia... Czas zmieniać... Pozdrawiam |
Ewa z Rz | 16-10-2003 06:15:09 [#05] |
---|
ewa... Art 9g ust. 8 KN Nauczyciel, który nie uzyskał akceptacji lub nie zdał egzaminu odpowiednio przed komisjami, o których mowa w ust. 1-3, może ponownie złożyć wniosek o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego lub egzaminacyjnego po odbyciu, na wniosek nauczyciela i za zgodą dyrektora szkoły, dodatkowego stażu w wymiarze 9 miesięcy, z tym że: 1) nauczyciel stażysta i nauczyciel kontraktowy mogą przystąpić ponownie odpowiednio do rozmowy z komisją kwalifikacyjną lub do egzaminu przed komisją egzaminacyjną tylko jeden raz w danej szkole; 2) nauczyciel mianowany w przypadku powtórnego nieuzyskania akceptacji przed kolejnym ubieganiem się o uzyskanie akceptacji komisji kwalifikacyjnej jest obowiązany do odbycia stażu w wymiarze określonym w art. 9c ust. 1 pkt 2. Jak nie złoży dokumentów (w terminie) na komisję, a wcześniej sprawozdania do dyrka, to nie uzyska akceptacji, wiec jak najdbardziej "podpadnie" pod ten zapis. Ale, to jak pisałam, dotyczy raczej dopiero przyszłego roku szkolnego... |
ewa | 16-10-2003 08:26:07 [#06] |
---|
yhm ok rozumiem czyli nie sama sobie tylko po prostu zgodnie z art.9 ust.8. Tylko wiesz jeżeli nie odda sprawozdania to nie dostanie oceny stażu czyli jak na mój maleńki rozumek wtedy cały staż od nowa. A jeżeli nie uzyska akceptacji komisji to wtedy dodatkowy. |
Leszek | 16-10-2003 20:22:28 [#07] |
---|
Ano cały staż od nowa... Nie chciałbym mieć u siebie takiej niby stażystki... Pozdrawiam |
Jersz | 16-10-2003 20:43:34 [#08] |
---|
Wielu by nie chciało mieć takie stażystki. To, że jest w ciąży jest jednak zgodne z biologią i normą. To że mężczyznom się to nie zdarza nie oznacza, że są lepszymi nauczycielami. Jest wielu w nauczycielskim fachu, którym kilkanaście lat pracy w szkole nie wystarczyło, żeby wiedzieć dostatecznie wiele o szkole. |
Leszek | 16-10-2003 21:19:03 [#09] |
---|
Zauważ Jersz, że skupiam się na konkretnym przypadku i nie mam nic do kobiet w ciąży...tak jak i nie faworyzuje tu facetów...choćby z tego powodu, że nie zachodzą w ciążę... I nie generalizuje tego przypadku (poczytaj o nim uważnie, bo rzecz nie dotyczy ciąży)... Pozdrawiam | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|