Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
PILNE ! Kwalifikacje 5 latki kto ? |
barwi | 21-08-2009 21:57:58 [#01] |
---|
Mam pilną prośbę do Was . Proszę o konkretną odpowiedź : nauczycielka z kwalifikacjami :
a ) 5 letnie magisterskie pedagogika opiekuńczo-wychowawcza
b ) 2 letnie podyplomowe : nauczanie wczesnoszkolne ( klasy I-III )
CZY MOGĘ JĄ ZATRUDNIĆ ( w myśl noweli UoSO ) na stanowisku : nauczycielki w oddziale przedszkolnym ( pięciolatki ) ??. "Przekopałem" się w necie ale konkretnej odpowiedzi nie mam
Z góry dziękuję . Bartek |
joljol | 21-08-2009 22:01:09 [#02] |
---|
tak, ponieważ nauczanie wczesnoszkolne = pedagogika przedszkolna, zobacz rozporządzenie o szczegółowych kwalifikacjach nauczycieli |
aza | 21-08-2009 22:03:43 [#03] |
---|
tak |
joljol | 21-08-2009 22:04:03 [#04] |
---|
4. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w przedszkolach, szkoΠach podstawowych, placówkach wychowania pozaszkolnego, placówkach zapewniajàcych opiek´ i wychowanie uczniom w okresie pobierania nauki poza miejscem staΠego zamieszkania, z zastrze˝eniem § 11 ust. 2—4, § 12—14, 16—22 i 24, posiada osoba, która: 1) ma kwalifikacje okreÊlone w § 2 ust. 1, § 3 lub 2) ukoƒczyΠa zakΠad ksztaΠcenia nauczycieli w specjalnoÊci odpowiadajàcej nauczanemu przedmiotowi lub prowadzonym zaj´ciom, lub 3) ukoƒczyΠa zakΠad ksztaΠcenia nauczycieli w specjalnoÊci innej ni˝ wymieniona w pkt 2, a ponadto ukoƒczyΠa kurs kwalifikacyjny w zakresie nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zaj´ç. 2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w przedszkolach i klasach I—III szkóΠ podstawowych posiada równie˝ osoba, która ukoƒczyΠa: 1) studia wy˝sze na kierunku pedagogika w specjalnoÊci przygotowujàcej do pracy z dzieçmi w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym, lub 2) zakΠad ksztaΠcenia nauczycieli w specjalnoÊci przygotowujàcej do pracy z dzieçmi w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym. |
barwi | 21-08-2009 22:06:17 [#05] |
---|
Tu Bartek, sluchajcie ale sa wątpliwości : zaraz napiszę o co chodzi - nie uciekajcie |
aza | 21-08-2009 22:08:56 [#06] |
---|
no - czekamy... |
barwi | 21-08-2009 22:09:54 [#07] |
---|
Problem polega na tym , że nauczycielka MA PODYPLOMOWE z nauczania I - III a nie z wychowania przedszkolnego . Znalazłem na stronach men wyjasnienie bardzo podobnego przypadku . Otoż : nauczycielka po filologii rosyjskiej plus podyplomówka z nauczania zintegrowanego czyli I - III miałaby uczyć w zerowce. Otóż odpowiedź na takie zapytanie jest NEGATYWNA czyli de facto nie ma kwalifikacji . Co Wy na to ? |
barwi | 21-08-2009 22:12:44 [#08] |
---|
Ponadto po studiach z pedagogiki opiekuńczo - wychowawczej jak przeanalizowalem wyjasnienia nabywa się kwalifikacji do : pracy w świetlicach szkolnych, pogotowiach opiekuńczo-wychowawczych, jako pedagog szkolny ale nie ma wskazania iż daje takie wyksztalcenie kwalifikacje do pracy z dziećmi w przedszkolu . Co Wy na to ? |
barwi | 21-08-2009 22:16:20 [#09] |
---|
Mało tego . W kuratorium stwierdzono na "gębę" iż skoro posiada jedynie podyplomowke z kształcenia zintegrowanego to NIE MA KWALIFIKACJI dodano , iż gdyby posiadała podyplomowkę z edukacji przedszkolnej to TAK . No to jak to się ma teraz do noweli UoSo ( chodzi o niuans eliczby godzin edukacji przedszkolnej na podyplomówce ?? jesli tak to jaka jest norma ? ) dla mnie to chore ... |
barwi | 21-08-2009 22:23:30 [#10] |
---|
Aza : wydaje mi się w nawiązaniu do tego co cytujesz poniżej :
2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w przedszkolach i klasach I—III szkół podstawowych posiada równie˝ osoba, która ukończyła: 1) studia wyższe na kierunku pedagogika w specjalnoÊci przygotowujàcej do pracy z dzieçmi w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym.........
iż problem nauczycielki polega na SPECJALNOŚCI OWEJ pedagogiki opiekuńczo -wychowawczek którą kończyła. Jeśli nie ma specjlaności w ramach tychże studiów ; "pedagogika edukacji wczesnoszkolnej" a np : pedagogika społeczna, resocjalizacyjna, niepełnosprawności czy też szkoły - NO TO NIE MOGĘ ZATRUDNIĆ . Tak mi się w tej sytuacji wydaje. Co Ty , co Wy na to ?
|
aza | 21-08-2009 22:29:39 [#11] |
---|
ja interpretowałabym tak:
w świetle nowego uso nauczanie wczesnoszkolne I-IIIdale kwalifikacje na przedszkole.
ona ma podyplomówkę.
Dla mnie - ma kwalifikacje....
|
barwi | 21-08-2009 22:31:50 [#12] |
---|
Ok ja także chcialbym tak zinterpretować i tę osobę zatrudnić ale MAM WĄTPLIWOŚCI CO DO KONKRETNEJ PODSTAWY PRAWNEJ . Myślę , że jednak nie. Trzymam się tego zapisu : " pedagogika w specjalności " i tu jak sądze chodzi o specjalnośc : "edukacja wczesnoszkolna" a ona posiada studia : pedagogika a specjalność : "pedagogika opiekuńczo-wychowawcza" . Prosze Was o dalsze opinie . post został zmieniony: 21-08-2009 22:35:06 |
joljol | 21-08-2009 22:32:34 [#13] |
---|
jak ktoś ma nauczanie zintegrowane to ma kwalifikacje i do przedszkola, i odwrotnie,
jeżeli ta podyplomówka jest kwalifikacyjna to ma kwalifikacje do pracy w przedszkolu i mozesz jej powierzyć każdą grupę wiekową |
joljol | 21-08-2009 22:33:10 [#14] |
---|
przecież wkleiłam ci fragment aktualnego rozporządzenia |
beera | 21-08-2009 22:33:39 [#15] |
---|
kwalifikacji nie ma - w świetle przepisów
Pytanie, czy taki zapis odzwierciedla intencje prawodawcy - moim zdaniem nie, ale pewności nie mam
|
joljol | 21-08-2009 22:34:00 [#16] |
---|
ozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z
dnia 12 marca 2009 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych
od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można
zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub
ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli |
barwi | 21-08-2009 22:38:23 [#17] |
---|
Asiu wydaje mi się że czytamy precyzyjnie . CHODZI O SPECJALNOŚĆ , zatem jak nadinterpretować specjalność ? ! skoro ma specjalnośc : pedagogika opiekunczo -wychowawcza a nie pedagogika wczesnoszkolna to się u licha kupy nie trzyma - przepraszam , chcę być w zgodzie z prawem w 100 % |
barwi | 21-08-2009 22:40:59 [#18] |
---|
Joljol, będę dociekliwy wskaż mi Twoim zdaniem konkretny akapit fragment z rozporzadzenia który oddaje tę sytuację na tak . Przypomnę :
nauczycielka z kwalifikacjami :
a ) 5 letnie magisterskie pedagogika opiekuńczo-wychowawcza
b ) 2 letnie podyplomowe : nauczanie wczesnoszkolne ( klasy I-III )
CZY MOGĘ JĄ ZATRUDNIĆ ( w myśl noweli UoSO ) na stanowisku : nauczycielki w oddziale przedszkolnym ( pięciolatki ) |
barwi | 21-08-2009 22:46:25 [#19] |
---|
Joljol , "jak ktoś ma nauczanie zintegrowane to ma kwalifikacje i do przedszkola, i odwrotnie" TO JEST OCZYWISTE . Mój problem polega na tym, że owe kwalifikacje to studia podyplomowe z nauczania zintegrowanego a rozporzadzenie nie precyzuje sytuacji studiow podyplomowych INNYCH NIŻ Z EDUKACJI PRZEDSZKOLNEJ. W mojej interpretacji gdyby posiadala studia podyplomowe z edukacji przedszkolnej przy wyższych mgr z pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej NIE BYŁOBY TEMATU i byłoby wszytsko jasne na tak a .... tak nie jest |
barwi | 21-08-2009 22:48:44 [#20] |
---|
PROSZĘ O DALSZĄ POMOC . Szukam mocnych podstaw prawnych wyjścia z tej sytuacji . Chcę te osobe zatrudnić . Jeśli nie będę mial pewności - nie zaryzykuję |
aza | 21-08-2009 22:50:51 [#21] |
---|
zasiałeś we mnie niepokój.
teoretycznie - podyplomówka POWINNA dawać kwalifikacje.
ale-
wczytałam sie w tekst rozporządzenia....
hm.............
no - faktycznie....mam watpliwości teraz....
|
barwi | 21-08-2009 22:52:59 [#22] |
---|
Mam mało czasu na podjęcie decyzji . Poniedziałek, wtorek . Szansa na uzyskanie odpowiedzi na piśmie np z MEN wydaje się zerowa . JEST TAK ŹLE ?
Generalnie zawsze staram się precyzyjnie wczytywać w prawo . Nawet słowa , wyrazy pojedyncze i tu niestety mówi się jasno o : "specjalności" . post został zmieniony: 21-08-2009 22:54:32 |
joljol | 21-08-2009 22:55:07 [#23] |
---|
a może to:
3) ukończyła zakład kształcenia nauczycieli w specjalności innej niż wymieniona w pkt 2, a ponadto ukończyła kurs kwalifikacyjny w zakresie nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęç.
i uważam, że nikt ci tego nie zakwestionuje, w mojej placówce jest analogiczna sytuacja, dziewczyna ma mgr z pedagogiki op-wych, zrobiła podyplomówkę z pedagogiki wczesnoszkolnej z el. pedagogiki przedszkolnej (uznałam jej kwalifikacje)
przeszłam z na awans od stazysty do mianowanego, teraz ma juz 3 rok na dyplomowanego - nikt jej nigdy nie zakwestionował kwalifikacji, to uważam, że w myśl nowego rozporządzenia twoja kandydatka też ma te kwalifikacje
|
rzewa | 21-08-2009 22:55:29 [#24] |
---|
moim zdaniem, niestety nie ma kwalifikacji
:-(
gdyby miała odwrotnie: mgr z np i podyplomówkę opiek.-wych, to by miała :-)
post został zmieniony: 21-08-2009 22:57:02 |
joljol | 21-08-2009 22:56:33 [#25] |
---|
prawdą jest, że w rozporządzeniu nie mówi się o studiach podyplomowych, tylko o zakładach kształcenia |
barwi | 21-08-2009 22:59:21 [#26] |
---|
Asiu, Rzewa jestem bliski Waszej opinii niestety - joljol : nawet jakby pedagogikę opiekuńczo-wychoawczą ( studia uznać za zaklad kształcenia ) to NIE POSIADA KURSU KWALIFIKACYJNEGO Z ZAKRESU PROWADZONYCH ZAJĘC . ( podyplomowka z I - III no to nie podyplomówka z e. przedszkolnej niestety ...) |
ro | 21-08-2009 23:01:07 [#27] |
---|
jest tak, jak pisze rzewa
podyplomówka musi być zgodna z nauczanym przedmiotem (a nie zbliżona) |
barwi | 21-08-2009 23:01:57 [#28] |
---|
Asiu , prosze co Ty na to ? |
barwi | 21-08-2009 23:02:31 [#29] |
---|
Ro, witaj - daj mi proszę wykładnię |
barwi | 21-08-2009 23:04:43 [#30] |
---|
Rzewa , jasne w sytuacji mgr z np TO I PODYPLOMOWKA NIE BYŁABY POTRZEBNA |
mariwu | 21-08-2009 23:07:08 [#31] |
---|
wczytałam sie w tekst rozporządzenia....
hm.............
no - faktycznie....mam watpliwości teraz....
Właśnie.
Rozporządzenie mówi:
2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela
w przedszkolach i klasach I—III szkół podstawowych
posiada również osoba, ktra ukończyła:
1) studia wyższe na kierunku pedagogika w specjalności
przygotowujacej do pracy z dziemi w wieku
przedszkolnym lub wczesnoszkolnym, lub (...)"
A wyższe, to zgodnie z rozporządzeniem:
"(...) 5) studiach pierwszego stopnia — należy przez to rozumie
studia licencjackie, inżynierskie lub studia
wyższe zawodowe;
6) studiach magisterskich — należy przez to rozumieć
studia drugiego stopnia lub jednolite studia
magisterskie;
7) studiach wyższych bez bliższego określenia — należy
przez to rozumieć studia, o których mowa
w pkt 5 i 6."
Wygląda na to, że uznano (nie wiem, czy świadomie), że "długie", zbliżone studia wystarczą, żeby zrównać uprawnienia wczesno i przedszkolnych. Podyplomowe, widać, mało...
Szukałabym w aneksie dyplomu opiekuńczo-wychowawczej: z kim może pracować (co tam konkretnie napisali w sprawie wieku dzieci na przykład). Bo uprawnienia do świetlic szkolnych ma. A w świetlicach są przecież dzieci w wieku wczesnoszkolnym. A wtedy studia wyzsze na kierunku pedagogika opiekuńczo-wychowawcza, to byłyby "studia przygotowujące do pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym". Przy dobrej woli dyrektora :-) Tyle, że chyba nie o to w rozporządzeniu chodziło...
|
rzewa | 21-08-2009 23:10:52 [#32] |
---|
przepis jest taki (najbardziej zbliżony do tej sytuacji):
§ 4. ust. 2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w przedszkolach i klasach I-III szkół podstawowych posiada również osoba, która ukończyła: 1) studia wyższe na kierunku pedagogika w specjalności przygotowującej do pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym, lub 2) zakład kształcenia nauczycieli w specjalności przygotowującej do pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym.
z powodu tego zapisu zaczęto mówić, że kwalifikacje do kl. I-III sp, są wystarczające do przedszkola -> i tak jest, ale... te kwalifikacje muszą wynikać z fakyu ukończenia studiów wyższych w tym zakresie, a ta n-lka ma jedynie studia podyplomowe
nauczycielka joljol ma podyplomówkę z edukacji wczesnoszkolnej z el. pedagogiki przedszkolnej i dlatego ma kwalifikacje (i ma je JUŻ, a nie dopiero od 1 września 09 :-))
|
barwi | 21-08-2009 23:11:40 [#33] |
---|
ALE MIMO WSZYTSKO TO CO PISZE joljol :
" dziewczyna ma mgr z pedagogiki op-wych, zrobiła podyplomówkę z pedagogiki wczesnoszkolnej z el. pedagogiki przedszkolnej (uznałam jej kwalifikacje)"
DAJE MI DO MYŚLENIA . Muszę zapytać precyzyjniej czy nauczycielka na swoich studiach podyplomowych z pedagogiki wczesnoszkolnej ( I - III ) w jakim wymiarze miała elementy pedagogiki przedszkolnej post został zmieniony: 21-08-2009 23:14:59 |
rzewa | 21-08-2009 23:13:35 [#34] |
---|
patrz #32 |
barwi | 21-08-2009 23:15:40 [#35] |
---|
OK OK wykasowałem :)) |
barwi | 21-08-2009 23:17:11 [#36] |
---|
Mariwu : dziękuję . Wola dyrektora jest tyle, że mocnych podstaw brak :) |
mariwu | 21-08-2009 23:18:00 [#37] |
---|
Brak. Fakt :-) |
barwi | 21-08-2009 23:18:52 [#38] |
---|
Zatem reasumując pozostaje mi :
1. to co pisze Mariwu : "Szukałabym w aneksie dyplomu opiekuńczo-wychowawczej: z kim może pracować (co tam konkretnie napisali w sprawie wieku dzieci na przykład)."
2. ale tez : "Muszę zapytać precyzyjniej czy nauczycielka na swoich studiach podyplomowych z pedagogiki wczesnoszkolnej ( I - III ) w jakim wymiarze miała elementy pedagogiki przedszkolnej"
Generalnie szkoda iż nie ma specjalności w ramach wyższych : "pedagogika przedszkolna" ale to gdybanie teraz post został zmieniony: 21-08-2009 23:20:12 |
barwi | 21-08-2009 23:23:25 [#39] |
---|
Nie chcę Was absorbować ale no właśnie w jakim wymiarze elementy pedagogiki przedszkolnej wystarczalyby do uznania kwalifikacji w zakresie posiadanej podyplomówki z pedagogiki wczesnoszkolnej. Sądzę , że taki przepis wyjasniający nie istenieje i NALEŻALOBY PO PROSTU UZNAĆ KWALIFIKACJE SWOJĄ DECYZJĄ DYREKTORA w tej sytuacji . A może minimalna ilość godzin ? WIERZCIE MI ZALEŻY MI NA W MIARE STABILNYCH PODSTAWACH DECYZJI "NA TAK" w tej "miękkiej" sytuacji post został zmieniony: 21-08-2009 23:25:03 |
rzewa | 21-08-2009 23:24:39 [#40] |
---|
rzeczywiście tego p. 1. można się oczepić, bo w końcu pedagogika opiekuńczo-wychowawcza przygotowuje do pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym - a to powoduje, że da się zastosować zapis z #32 (w tym wypadku przedszkole nieistotne)
są studia wyższe : wychowanie przedszkolne (miałam n-lkę, która takie skończyła)
post został zmieniony: 21-08-2009 23:25:38 |
ro | 21-08-2009 23:25:15 [#41] |
---|
decyzją dyrektora możesz uznać tylko ze studiów magisterskich; podyplomówka musi być natomiast w pełni zgodna z nauczanym przedmiotem |
barwi | 21-08-2009 23:29:12 [#43] |
---|
Rzewa : "są studia wyższe : wychowanie przedszkolne (miałam n-lkę, która takie skończyła) " oczywiście że tak :)) - chodziło mi o specjalnośc "pedagogika przedszkolna " w sytuacji studiów wyższych "pedagfogika opiekuńczo-wychowawcza" ale to niuans
|
rzewa | 21-08-2009 23:35:47 [#44] |
---|
ale można się spróbować uprzeć, że pedagogika opiekuńczo-wychowawcza, to studia przygotowujące do pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym -> w końcu świetlica jest głównie dla takich dzieci :-))
i wtedy na podstawie § 4. ust. 2. pkt 1 nowego rozp. w sprawie kwalifikacji stwierdzić, że n-lka ma kwalifikacje do przedszkola
nie umiałabym obalić tego rozumowania... :-)
|
barwi | 21-08-2009 23:39:05 [#45] |
---|
Rzewa : nie bardzo rozumiem jak zastosować poradę z # 32 skoro to podyplomówka z WCZESNOSZKOLNEJ NIE Z PRZEDSZKOLNEJ . Wydaje mi się po waszych informacjach , że nie pozostanie mi nic innego jak tylko uznać za zbliżone do pracy z dziećmi pięicoletnimi - jej kwalifikacje podstawowe czyli "mgr pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej" nie wnikam teraz w specjalnoość tychże studiów ( ale ja się domyślam , nie jest to specjalnośc : "pedagogika przedszkolna" - sprawdzę jutro )
"rzeczywiście tego p. 1. można się oczepić, bo w końcu pedagogika opiekuńczo-wychowawcza przygotowuje do pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym - a to powoduje, że da się zastosować zapis z #32 (w tym wypadku przedszkole nieistotne) |
mariwu | 21-08-2009 23:40:00 [#46] |
---|
nie umiałabym obalić tego rozumowania... :-)
Całkowicie się z Tobą zgadzam :-)
Przypuszczam jedynie, że MEN mógłby się zdziwić JAK BARDZO udało mu się poszerzyć/zrównać kwalifikacje nauczycieli wczesnego etapu nauczania :-)
Teraz wszystko zalezy od "dobrze" napisanego przez uczelnię aneksu...
|
barwi | 21-08-2009 23:41:28 [#47] |
---|
Rzewa ; wracam do punktu wyjścia - ona ma pracować w oddziale przedszkolnym dzieci pięcioletnich . Zakładam , że świetlica tutaj nie ma związku |
mariwu | 21-08-2009 23:42:48 [#48] |
---|
Rzewa: nie bardzo rozumiem jak zastosować poradę z # 32 skoro to podyplomówka z WCZESNOSZKOLNEJ NIE Z PRZEDSZKOLNEJ
Toż właśnie Rzewa w #32 napisała, że przy tej interpretacji nie musisz zwracać uwagi na podyplomówkę. Wystarczy "mocny" aneks opiekuńczo-wychowawczej. |
rzewa | 21-08-2009 23:42:57 [#49] |
---|
zacznij patrzeć tak: n-lka ma studia wyższe z pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej (bez podyplomówki I-III) - czy wg nowego rozporządzenia może uczyć w klasach I-III sp i w przedszkolu? |
barwi | 21-08-2009 23:53:50 [#50] |
---|
OK RZEWA ALE Wyżej pisalem ; MOIM ZDANIEM NIUANS POLEGA NA slowie : "specjalnośc" z Rozporzadzenia . Zatem tak jak pisze rzewa zgadzam się punktem wyjścia jest rozumowanie od podstawowych studiow - zostawiam podyplomowe ( tu jak jesteśmy zgodni nic nie zdzialamy ) A ZATEM : stan faktyczny :
jEST : MGR pedagogiki opiekuńczo - wychowawczej ; i teraz dwa wyjscia :
1. SPRAWDZAM CZY MA SPECJALNOŚC w ramach tychże studów : "edukacja przedszkolna" jeśli tak sprawa jasna DECYDUJĘ NA TAK ( ale czy wtedy musze uznać kwalifikacje do pięciolatków ? tu pewności nie mam )
2. SPRAWDZAM - okazuje się , że specjalnośc jest inna np "resocjalizacja" ( z analizy specjlalizacji pedagogiki uczelni wyższych wynika że jest ich kilka ) - NO I W TAKOWEJ SYTUACJI DECYDUJĘ NA NIE - wowczas jak sądzę argumentow nie mam żadnych |
|