Forum OSKKO - wątek

TEMAT: PILNE ! Kwalifikacje 5 latki kto ?
strony: [ 1 ][ 2 ]
barwi21-08-2009 21:57:58   [#01]

Mam pilną prośbę do Was . Proszę o konkretną odpowiedź : nauczycielka z kwalifikacjami :

a ) 5 letnie magisterskie pedagogika opiekuńczo-wychowawcza

b ) 2 letnie podyplomowe : nauczanie wczesnoszkolne ( klasy I-III )

CZY MOGĘ JĄ ZATRUDNIĆ ( w myśl noweli UoSO ) na stanowisku : nauczycielki w oddziale przedszkolnym ( pięciolatki ) ??. "Przekopałem" się w necie ale konkretnej odpowiedzi nie mam

Z góry dziękuję . Bartek

joljol21-08-2009 22:01:09   [#02]
tak, ponieważ nauczanie wczesnoszkolne = pedagogika przedszkolna, zobacz rozporządzenie o szczegółowych kwalifikacjach nauczycieli
aza21-08-2009 22:03:43   [#03]
tak
joljol21-08-2009 22:04:03   [#04]
4. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela
w przedszkolach, szkoΠach podstawowych,
placówkach wychowania pozaszkolnego, placówkach
zapewniajàcych opiek´ i wychowanie uczniom
w okresie pobierania nauki poza miejscem staΠego zamieszkania,
z zastrze˝eniem § 11 ust. 2—4, § 12—14,
16—22 i 24, posiada osoba, która:
1) ma kwalifikacje okreÊlone w § 2 ust. 1, § 3 lub
2) ukoƒczyΠa zakΠad ksztaΠcenia nauczycieli w specjalnoÊci
odpowiadajàcej nauczanemu przedmiotowi
lub prowadzonym zaj´ciom, lub
3) ukoƒczyΠa zakΠad ksztaΠcenia nauczycieli w specjalnoÊci
innej ni˝ wymieniona w pkt 2, a ponadto
ukoƒczyΠa kurs kwalifikacyjny w zakresie nauczanego
przedmiotu lub prowadzonych zaj´ç.
2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela
w przedszkolach i klasach I—III szkóΠ podstawowych
posiada równie˝ osoba, która ukoƒczyΠa:
1) studia wy˝sze na kierunku pedagogika w specjalnoÊci
przygotowujàcej do pracy z dzieçmi w wieku
przedszkolnym lub wczesnoszkolnym, lub
2) zakΠad ksztaΠcenia nauczycieli w specjalnoÊci przygotowujàcej
do pracy z dzieçmi w wieku przedszkolnym
lub wczesnoszkolnym.
barwi21-08-2009 22:06:17   [#05]

Tu Bartek, sluchajcie ale sa wątpliwości : zaraz napiszę o co chodzi - nie uciekajcie

aza21-08-2009 22:08:56   [#06]
no - czekamy...
barwi21-08-2009 22:09:54   [#07]
Problem polega na tym , że nauczycielka MA PODYPLOMOWE  z nauczania I - III a nie z wychowania przedszkolnego . Znalazłem na stronach men wyjasnienie bardzo podobnego przypadku . Otoż : nauczycielka po filologii rosyjskiej plus podyplomówka z nauczania zintegrowanego czyli I - III miałaby uczyć w zerowce. Otóż odpowiedź na takie zapytanie jest NEGATYWNA czyli de facto nie ma kwalifikacji . Co Wy na to ?
barwi21-08-2009 22:12:44   [#08]
Ponadto po studiach z pedagogiki opiekuńczo - wychowawczej jak przeanalizowalem wyjasnienia nabywa się kwalifikacji do : pracy w świetlicach szkolnych, pogotowiach opiekuńczo-wychowawczych, jako pedagog szkolny ale nie ma wskazania iż daje takie wyksztalcenie kwalifikacje do pracy z dziećmi w przedszkolu . Co Wy na to ?
barwi21-08-2009 22:16:20   [#09]
Mało tego . W kuratorium stwierdzono na "gębę" iż skoro posiada jedynie podyplomowke z kształcenia zintegrowanego to NIE MA KWALIFIKACJI dodano , iż gdyby posiadała podyplomowkę z edukacji przedszkolnej to TAK . No to jak to się ma teraz do noweli UoSo ( chodzi o niuans eliczby godzin edukacji przedszkolnej na podyplomówce ?? jesli tak to jaka jest norma ? ) dla mnie to chore ...
barwi21-08-2009 22:23:30   [#10]

Aza : wydaje  mi się w nawiązaniu do tego co cytujesz poniżej :

w przedszkolach i klasach I—III szkół podstawowych
posiada równie˝ osoba, która ukończyła:
1) studia wyższe na kierunku pedagogika w specjalnoÊci
przygotowujàcej do pracy z dzieçmi w wieku
przedszkolnym lub wczesnoszkolnym.........

iż problem nauczycielki polega na SPECJALNOŚCI OWEJ  pedagogiki opiekuńczo -wychowawczek którą kończyła. Jeśli nie ma specjlaności w ramach tychże studiów ; "pedagogika edukacji wczesnoszkolnej" a np : pedagogika społeczna, resocjalizacyjna, niepełnosprawności czy też szkoły  - NO TO NIE MOGĘ ZATRUDNIĆ . Tak mi się w tej sytuacji wydaje. Co Ty , co Wy na to ?

aza21-08-2009 22:29:39   [#11]

ja interpretowałabym tak:

w świetle nowego uso nauczanie wczesnoszkolne I-IIIdale kwalifikacje na przedszkole.

ona ma podyplomówkę.

Dla  mnie - ma kwalifikacje....

barwi21-08-2009 22:31:50   [#12]
Ok ja także chcialbym tak zinterpretować i tę osobę zatrudnić ale MAM WĄTPLIWOŚCI CO DO KONKRETNEJ PODSTAWY PRAWNEJ . Myślę , że jednak nie. Trzymam się tego zapisu : " pedagogika w specjalności " i tu jak sądze chodzi o specjalnośc : "edukacja wczesnoszkolna" a ona posiada studia : pedagogika a specjalność : "pedagogika opiekuńczo-wychowawcza" . Prosze Was o dalsze opinie .
post został zmieniony: 21-08-2009 22:35:06
joljol21-08-2009 22:32:34   [#13]

jak ktoś ma nauczanie zintegrowane to ma kwalifikacje i do przedszkola, i odwrotnie,

jeżeli ta podyplomówka jest kwalifikacyjna to ma kwalifikacje do pracy w przedszkolu i mozesz jej powierzyć każdą grupę wiekową

joljol21-08-2009 22:33:10   [#14]
przecież wkleiłam ci fragment aktualnego rozporządzenia 
beera21-08-2009 22:33:39   [#15]

kwalifikacji nie ma - w świetle przepisów

Pytanie, czy taki zapis odzwierciedla intencje prawodawcy - moim zdaniem nie, ale pewności nie mam

joljol21-08-2009 22:34:00   [#16]

ozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 marca 2009 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli

barwi21-08-2009 22:38:23   [#17]
Asiu wydaje mi się że czytamy precyzyjnie . CHODZI O SPECJALNOŚĆ , zatem jak nadinterpretować specjalność ? ! skoro ma specjalnośc : pedagogika opiekunczo -wychowawcza a nie pedagogika wczesnoszkolna to się u licha kupy nie trzyma - przepraszam , chcę być w zgodzie z prawem w 100 %
barwi21-08-2009 22:40:59   [#18]
Joljol, będę dociekliwy wskaż mi Twoim zdaniem konkretny akapit fragment z rozporzadzenia który oddaje tę sytuację na tak . Przypomnę :

nauczycielka z kwalifikacjami :

a ) 5 letnie magisterskie pedagogika opiekuńczo-wychowawcza

b ) 2 letnie podyplomowe : nauczanie wczesnoszkolne ( klasy I-III )

CZY MOGĘ JĄ ZATRUDNIĆ ( w myśl noweli UoSO ) na stanowisku : nauczycielki w oddziale przedszkolnym ( pięciolatki )

barwi21-08-2009 22:46:25   [#19]

Joljol , "jak ktoś ma nauczanie zintegrowane to ma kwalifikacje i do przedszkola, i odwrotnie"  TO JEST OCZYWISTE . Mój problem polega na tym, że owe kwalifikacje to studia podyplomowe z nauczania zintegrowanego a rozporzadzenie nie precyzuje sytuacji studiow podyplomowych INNYCH NIŻ Z EDUKACJI PRZEDSZKOLNEJ. W mojej interpretacji gdyby posiadala studia podyplomowe z edukacji przedszkolnej przy wyższych mgr z pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej NIE BYŁOBY TEMATU  i byłoby wszytsko jasne na tak a .... tak nie jest

barwi21-08-2009 22:48:44   [#20]
PROSZĘ O DALSZĄ POMOC . Szukam mocnych podstaw prawnych wyjścia  z tej sytuacji . Chcę te osobe zatrudnić . Jeśli nie będę mial pewności - nie zaryzykuję
aza21-08-2009 22:50:51   [#21]

zasiałeś we mnie niepokój.

teoretycznie - podyplomówka POWINNA dawać kwalifikacje.

ale-

wczytałam sie w tekst rozporządzenia....

hm.............

no - faktycznie....mam watpliwości teraz....

barwi21-08-2009 22:52:59   [#22]

Mam mało czasu na podjęcie decyzji . Poniedziałek, wtorek . Szansa na uzyskanie odpowiedzi na piśmie np z MEN wydaje się zerowa . JEST TAK ŹLE ? 

Generalnie zawsze staram się precyzyjnie wczytywać w prawo . Nawet słowa , wyrazy pojedyncze i tu niestety mówi się jasno o : "specjalności" .

post został zmieniony: 21-08-2009 22:54:32
joljol21-08-2009 22:55:07   [#23]

a może to:

3) ukończyła zakład kształcenia nauczycieli w specjalności innej niż wymieniona w pkt 2, a ponadto ukończyła kurs kwalifikacyjny w zakresie nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęç.

i uważam, że nikt ci tego nie zakwestionuje, w mojej placówce jest analogiczna sytuacja, dziewczyna ma mgr z pedagogiki op-wych, zrobiła podyplomówkę z pedagogiki wczesnoszkolnej z el. pedagogiki przedszkolnej (uznałam jej kwalifikacje)

przeszłam z na awans od stazysty do mianowanego, teraz ma juz 3 rok na dyplomowanego - nikt jej nigdy nie zakwestionował kwalifikacji, to uważam, że w myśl nowego rozporządzenia twoja kandydatka też ma te kwalifikacje

rzewa21-08-2009 22:55:29   [#24]

moim zdaniem, niestety nie ma kwalifikacji

:-(

gdyby miała odwrotnie: mgr z np i podyplomówkę opiek.-wych, to by miała :-)

post został zmieniony: 21-08-2009 22:57:02
joljol21-08-2009 22:56:33   [#25]
prawdą jest, że w rozporządzeniu nie mówi się o studiach podyplomowych, tylko o zakładach kształcenia
barwi21-08-2009 22:59:21   [#26]
Asiu, Rzewa jestem bliski Waszej opinii niestety - joljol : nawet jakby pedagogikę opiekuńczo-wychoawczą ( studia uznać za zaklad kształcenia ) to NIE POSIADA KURSU KWALIFIKACYJNEGO Z ZAKRESU PROWADZONYCH ZAJĘC . ( podyplomowka z I - III no to nie podyplomówka z e. przedszkolnej niestety ...)
ro21-08-2009 23:01:07   [#27]

jest tak, jak pisze rzewa

podyplomówka musi być zgodna z nauczanym przedmiotem (a nie zbliżona)

barwi21-08-2009 23:01:57   [#28]
Asiu , prosze co Ty na to ?
barwi21-08-2009 23:02:31   [#29]
Ro, witaj - daj mi proszę wykładnię
barwi21-08-2009 23:04:43   [#30]
Rzewa , jasne w sytuacji mgr z np TO I PODYPLOMOWKA NIE BYŁABY POTRZEBNA
mariwu21-08-2009 23:07:08   [#31]

wczytałam sie w tekst rozporządzenia....

hm.............

no - faktycznie....mam watpliwości teraz....

Właśnie.

Rozporządzenie mówi:

w przedszkolach i klasach I—III szkół podstawowych

posiada również osoba, ktra ukończyła:

1) studia wyższe na kierunku pedagogika w specjalności

przygotowujacej do pracy z dziemi w wieku

przedszkolnym lub wczesnoszkolnym, lub (...)"

A wyższe, to zgodnie z rozporządzeniem:

"(...) 5) studiach pierwszego stopnia — należy przez to rozumie

studia licencjackie, inżynierskie lub studia

wyższe zawodowe;

6) studiach magisterskich — należy przez to rozumieć

studia drugiego stopnia lub jednolite studia

magisterskie;

7) studiach wyższych bez bliższego określenia — należy

przez to rozumieć studia, o których mowa

w pkt 5 i 6."

Wygląda na to, że uznano (nie wiem, czy świadomie), że "długie", zbliżone studia wystarczą, żeby zrównać uprawnienia wczesno i przedszkolnych. Podyplomowe, widać, mało...

Szukałabym w aneksie dyplomu opiekuńczo-wychowawczej: z kim może pracować (co tam konkretnie napisali w sprawie wieku dzieci na przykład). Bo uprawnienia do świetlic szkolnych ma. A w świetlicach są przecież dzieci w wieku wczesnoszkolnym. A wtedy studia wyzsze na kierunku pedagogika opiekuńczo-wychowawcza, to byłyby "studia przygotowujące do pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym". Przy dobrej woli dyrektora :-) Tyle, że chyba nie o to w rozporządzeniu chodziło...

rzewa21-08-2009 23:10:52   [#32]

przepis jest taki (najbardziej zbliżony do tej sytuacji):

§ 4. ust. 2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w przedszkolach i klasach I-III szkół podstawowych posiada również osoba, która ukończyła:
1) studia wyższe na kierunku pedagogika w specjalności przygotowującej do pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym, lub
2) zakład kształcenia nauczycieli w specjalności przygotowującej do pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym.

z powodu tego zapisu zaczęto mówić, że kwalifikacje do kl. I-III sp, są wystarczające do przedszkola -> i tak jest, ale... te kwalifikacje muszą wynikać z fakyu ukończenia studiów wyższych w tym zakresie, a ta n-lka ma jedynie studia podyplomowe

nauczycielka joljol ma podyplomówkę z edukacji wczesnoszkolnej z el. pedagogiki przedszkolnej i dlatego ma kwalifikacje (i ma je JUŻ, a nie dopiero od 1 września 09 :-))

barwi21-08-2009 23:11:40   [#33]

ALE MIMO WSZYTSKO TO CO PISZE joljol :

" dziewczyna ma mgr z pedagogiki op-wych, zrobiła podyplomówkę z pedagogiki wczesnoszkolnej z el. pedagogiki przedszkolnej (uznałam jej kwalifikacje)"

DAJE MI DO MYŚLENIA . Muszę zapytać precyzyjniej czy nauczycielka na swoich studiach podyplomowych z pedagogiki wczesnoszkolnej ( I - III ) w jakim wymiarze miała elementy pedagogiki przedszkolnej

post został zmieniony: 21-08-2009 23:14:59
rzewa21-08-2009 23:13:35   [#34]
patrz #32
barwi21-08-2009 23:15:40   [#35]
OK OK wykasowałem :))
barwi21-08-2009 23:17:11   [#36]
Mariwu : dziękuję . Wola dyrektora jest tyle, że mocnych podstaw brak :)
mariwu21-08-2009 23:18:00   [#37]

Brak. Fakt :-)

barwi21-08-2009 23:18:52   [#38]

Zatem reasumując pozostaje mi :

1. to co pisze Mariwu : "Szukałabym w aneksie dyplomu opiekuńczo-wychowawczej: z kim może pracować (co tam konkretnie napisali w sprawie wieku dzieci na przykład)."

2. ale tez : "Muszę zapytać precyzyjniej czy nauczycielka na swoich studiach podyplomowych z pedagogiki wczesnoszkolnej ( I - III ) w jakim wymiarze miała elementy pedagogiki przedszkolnej"  

Generalnie szkoda iż nie ma specjalności w ramach wyższych : "pedagogika przedszkolna" ale to gdybanie teraz

post został zmieniony: 21-08-2009 23:20:12
barwi21-08-2009 23:23:25   [#39]
Nie chcę Was absorbować ale no właśnie w jakim wymiarze elementy pedagogiki przedszkolnej wystarczalyby do uznania kwalifikacji w zakresie posiadanej podyplomówki z pedagogiki wczesnoszkolnej. Sądzę , że taki przepis wyjasniający nie istenieje i NALEŻALOBY PO PROSTU UZNAĆ KWALIFIKACJE SWOJĄ DECYZJĄ DYREKTORA  w tej sytuacji . A może minimalna ilość godzin ? WIERZCIE MI ZALEŻY MI NA W MIARE STABILNYCH PODSTAWACH DECYZJI "NA TAK" w tej "miękkiej" sytuacji
post został zmieniony: 21-08-2009 23:25:03
rzewa21-08-2009 23:24:39   [#40]

rzeczywiście tego p. 1. można się oczepić, bo w końcu pedagogika opiekuńczo-wychowawcza przygotowuje do pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym - a to powoduje, że da się zastosować zapis z #32 (w tym wypadku przedszkole nieistotne)

są studia wyższe : wychowanie przedszkolne (miałam n-lkę, która takie skończyła)

post został zmieniony: 21-08-2009 23:25:38
ro21-08-2009 23:25:15   [#41]
decyzją dyrektora możesz uznać tylko ze studiów magisterskich; podyplomówka musi być natomiast w pełni zgodna z nauczanym przedmiotem
mariwu21-08-2009 23:26:47   [#42]

2. ale tez : "Muszę zapytać precyzyjniej czy nauczycielka na swoich studiach podyplomowych z pedagogiki wczesnoszkolnej ( I - III ) w jakim wymiarze miała elementy pedagogiki przedszkolnej"

To da Ci chyba jedynie wiedzę, czy "wie coś na temat przedszkolnej".

Tak było:

http://www.oswiataiprawo.pl/nauczyciel/prawo-w-szkole/awans-zawodowy/zblizenie

Bo teraz coś możliwości zbliżenia znaleźć nie mogę (tylko to 28):

http://bip.men.gov.pl/men_bip/akty_prawne/rozporzadzenie_20090312.pdf

Poprawcie, jeśli się mylę.

barwi21-08-2009 23:29:12   [#43]

Rzewa : "są studia wyższe : wychowanie przedszkolne (miałam n-lkę, która takie skończyła) " oczywiście że tak :)) - chodziło mi o specjalnośc "pedagogika przedszkolna " w sytuacji studiów wyższych "pedagfogika opiekuńczo-wychowawcza" ale to niuans

rzewa21-08-2009 23:35:47   [#44]

ale można się spróbować uprzeć, że pedagogika opiekuńczo-wychowawcza, to studia przygotowujące do pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym -> w końcu świetlica jest głównie dla takich dzieci :-))

i wtedy na podstawie § 4. ust. 2. pkt 1 nowego rozp. w sprawie kwalifikacji stwierdzić, że n-lka ma kwalifikacje do przedszkola

nie umiałabym obalić tego rozumowania... :-)

barwi21-08-2009 23:39:05   [#45]

Rzewa : nie bardzo rozumiem jak zastosować poradę z # 32 skoro to podyplomówka z WCZESNOSZKOLNEJ NIE Z PRZEDSZKOLNEJ . Wydaje mi się po waszych informacjach , że nie pozostanie mi nic innego jak tylko uznać za zbliżone do pracy z dziećmi pięicoletnimi - jej kwalifikacje podstawowe czyli "mgr pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej" nie wnikam teraz w specjalnoość tychże studiów ( ale ja się domyślam , nie jest to specjalnośc : "pedagogika przedszkolna"  - sprawdzę jutro )

"rzeczywiście tego p. 1. można się oczepić, bo w końcu pedagogika opiekuńczo-wychowawcza przygotowuje do pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym - a to powoduje, że da się zastosować zapis z #32 (w tym wypadku przedszkole nieistotne)

mariwu21-08-2009 23:40:00   [#46]

nie umiałabym obalić tego rozumowania... :-)

Całkowicie się z Tobą zgadzam :-)

Przypuszczam jedynie, że MEN mógłby się zdziwić JAK BARDZO udało mu się poszerzyć/zrównać kwalifikacje nauczycieli wczesnego etapu nauczania :-)

Teraz wszystko zalezy od "dobrze" napisanego przez uczelnię aneksu...

barwi21-08-2009 23:41:28   [#47]
Rzewa ; wracam do punktu wyjścia - ona ma pracować w oddziale przedszkolnym dzieci pięcioletnich . Zakładam , że świetlica tutaj nie ma związku
mariwu21-08-2009 23:42:48   [#48]

Rzewa: nie bardzo rozumiem jak zastosować poradę z # 32 skoro to podyplomówka z WCZESNOSZKOLNEJ NIE Z PRZEDSZKOLNEJ 

Toż właśnie Rzewa w #32 napisała, że przy tej interpretacji nie musisz zwracać uwagi na podyplomówkę. Wystarczy "mocny" aneks opiekuńczo-wychowawczej. 

rzewa21-08-2009 23:42:57   [#49]
zacznij patrzeć tak: n-lka ma studia wyższe z pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej (bez podyplomówki I-III) - czy wg nowego rozporządzenia może uczyć w klasach I-III sp i w przedszkolu?
barwi21-08-2009 23:53:50   [#50]

OK RZEWA ALE Wyżej pisalem ; MOIM ZDANIEM NIUANS POLEGA NA slowie : "specjalnośc" z Rozporzadzenia . Zatem tak jak pisze rzewa zgadzam się punktem wyjścia jest rozumowanie od podstawowych studiow - zostawiam podyplomowe ( tu jak jesteśmy zgodni nic nie zdzialamy ) A ZATEM : stan faktyczny :

jEST : MGR pedagogiki opiekuńczo - wychowawczej ; i teraz dwa wyjscia :

1. SPRAWDZAM CZY MA SPECJALNOŚC w ramach tychże studów : "edukacja przedszkolna"  jeśli tak sprawa jasna DECYDUJĘ NA TAK ( ale czy wtedy musze uznać kwalifikacje do pięciolatków ? tu pewności nie mam )

2. SPRAWDZAM - okazuje się , że specjalnośc jest inna np "resocjalizacja" ( z analizy specjlalizacji pedagogiki uczelni wyższych wynika że jest ich kilka ) - NO I W TAKOWEJ SYTUACJI DECYDUJĘ NA NIE - wowczas jak sądzę argumentow nie mam żadnych

strony: [ 1 ][ 2 ]