Forum OSKKO - wątek

TEMAT: finanse Komitetu Rodzicielskiego
strony: [ 1 ]
szymon10-10-2003 12:40:24   [#01]
Czy ktoś potrafi podać podstawy prawne opisujące zasady prowadzenia finansów
Komitetu Rodzicielskiego.
Np. gdzie można znaleźć zapis zakazujący wydatkowania pieniędzy Komitetu rodzicielskiego na okolicznościowe przyjęcia np. z okazji Dnia Nauczyciela.
Wiem, wiem że to moralnie jest naganne, ale chodzi mi o tzw. stronę prawnę.
Dziękuję za porady.
RomanG10-10-2003 12:44:41   [#02]
A co mówi na ten temat regulamin rady rodziców?
beera10-10-2003 12:57:54   [#03]

Szymon

Sadząc po nazwie Komitet Rodzicielski chodzi Ci o radę rodziców. Więc jest tak:

OSO:Art. 53. 1. W szkole i placówce może działać rada rodziców, stanowiąca reprezentację rodziców uczniów.

2. Zasady tworzenia rady rodziców uchwala ogół rodziców uczniów tej szkoły lub placówki.

3. Rada rodziców uchwala regulamin swojej działalności, który nie może być sprzeczny ze statutem szkoły lub placówki.

4. Reprezentacja rodziców może także przybrać inną nazwę niż określona w ust. 1.

Art. 54. 1. Rada rodziców może występować do organu prowadzącego szkołę lub placówkę, organu sprawującego nadzór pedagogiczny, dyrektora, rady pedagogicznej oraz rady szkoły lub placówki z wnioskami i opiniami dotyczącymi wszystkich spraw szkoły lub placówki.

2. W celu wspierania działalności statutowej szkoły lub placówki rada rodziców może gromadzić fundusze z dobrowolnych składek rodziców oraz innych źródeł. Zasady wydatkowania funduszy rady rodziców określa regulamin, o którym mowa w art. 53 ust. 3.

Czyli zgodnie z radą Romana- zajrzyj do regulaminu RR

szymon10-10-2003 14:34:42   [#04]
Dziękuję to mi pomogło

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]