Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ZWOLNIENIE Z PRACY
strony: [ 1 ]
Diter Kalla09-10-2003 19:32:24   [#01]
Co zrobić? Po ciężkich poszukiwaniach udało mi się 8. 09 zatrudnić studentkę V roku filologii angielskiej, na najniższej półce stawek wynagrodzeniowych n-la stażysty. Dziś zdegustowana swymi zarobkami dziewczyna złożyła wypowiedzenie. Próbowałem zrefundować jej koszty dojazdu z środków własnych. Niestety zdało się to na nic. Poradźcie co mogę zrobić, aby dziewczynę zatrzymać? cZY MOŻE TAK SOBIE ZŁOZYĆ REZYGNACJĘ, CHOĆ UMOWA O PRACĘ ZAWARTA JEST NA CZAS OKREŚLONY DO 31. 08. 2004 R ??? Gdy czytam KP to świrkuję totalnie!!! Czekam na pomoc, zwłaszcza doświadczonych wyjadaczy. Za pomoc z góry dziękuję. DK
RomanG09-10-2003 19:49:34   [#02]
Czy w umowie był przewidziany jakiś okres wypowiedzenia?
AnJa09-10-2003 20:51:14   [#03]

Chociem nie wyjadacz :-)

Bez znaczenia( wypowiedzenie) - ma to w poważaniu. Jakie dzisiaj ma znaczenie dyscyplinarka w sytuacji pracownika pożądanego a pracą w konkretnej sytuacji mało zainteresowanego? Dasz jej swiadectwo pracy z paskudnym wpisem - a kto każe jej komukolwiek je pokazać?

Oczywiście, pozaprawnie, wykorzystując rózne źródła możesz jej obrobić d...;-) Ostrzegam jednak: mało skuteczne, mocno obosieczne;-)

maeljas09-10-2003 21:06:03   [#04]

AnJa

ma rację .

Panienka moze rozwiązać umowę tylko za porozumieniem stron - innych możliwości nie ma :

Rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem

Art. 32. § 1. Każda ze stron może rozwiązać za wypowiedzeniem umowę o pracę zawartą na:

1) okres próbny,

2) (skreślony),

3) czas nie określony.

§ 2. Rozwiązanie umowy o pracę następuje z upływem okresu wypowiedzenia.

Art. 33. Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.

Ale co jej zrobisz, jak nie przyjmiesz wypowiedzenia - do pracy nie przyjdzie -  dostanie dyscyplinarne z art 52 a Tobie zostaje ino sąd.

Diter Kalla09-10-2003 21:44:23   [#05]

Dziękuję

Dzieki za rady i sugestie. Płakać mi się chce, gdy widzę w jakim stadium decydowania jest ,,odpowiedzialny" pracownik a nieskuteczny dyro. Ale będę walczył, choć i tak wiem, że dla dzieciaków nic dobrego z tego nie wyniknie. Zawsze sie zastanawiałem, jak w dobie chorej reformy (powszechność gimnazjów), mozna sobie pozwolić na funkcjonowanie demoralizujacego pracę prawa: KN i KP????? Kule na mole!!! Przecież to jest profanacja pracy. DK
Leszek09-10-2003 23:05:59   [#06]

Żadna dyscyplinarka nie wchodzi w grę przy pracowniku bez mianowania.

Nie chce pracować, nic na tym etapie, poza zapisem w świadectwie pracy nie zrobisz.

Może dobrze , że już odchodzi (selekcja zadziałała).

Pozdrawiam

Roman K09-10-2003 23:08:58   [#07]

Leszku...

Tylko nie mówmy tego głośno...

Jak się wszyscy dowiedzą, to ilu pozostanie w szkołach?????

Roman_K

Majka09-10-2003 23:19:00   [#08]

moda czy rozsądek finansowy młodych ? ;)

Kilka lat temu młoda anglistka po miesiącu pracy stwierdziła: więc szkoła  wygląda tak? I więcej nie przyszła...
Leszek09-10-2003 23:19:05   [#09]

Romanie, ...

pozostaną ci o których nam chodzi...

może to takie marzenie...

ile tematów z tego forum musiałoby zniknąć...

Pozdrawiam

Roman K09-10-2003 23:49:17   [#10]

pozostaną ci o których nam chodzi

Zgoda!!!!!!

Pod jednym warunkiem!!!

Jeśłi nie będziemy skansenem, reliktem, dziwadłem

Jeśli my i Ci młodzi nie będziemy sie wstydzić zarobków

Wolałbym jednak aby mógł istnieć element doboru pozytywnego finansowo, aby bycie nauczycielem nobilitowało - również finansowo.

Jeśłi tego nie będzie to zawsze dyrek może mieć dylematy Ditera.

Dla jasności sprawy: Nie potępiam młodych szukających lepiej płatnej pracy - to się nazywa rynek pracy

Roman_K

HalinaSz10-10-2003 00:01:35   [#11]

a mianowany może pójść sobie w siną dal

Moja znajoma - nauczycielka mianowana - rozwiązała umowę bez wypowiedzenia. Przyszła, złożyła rezygnację i tyle ją kto widział. Czy tak można?
RomanG10-10-2003 09:21:51   [#12]
Kodeks pracy:

Art. 61(1). W razie nieuzasadnionego rozwiązania przez pracownika umowy o pracę bez wypowiedzenia na podstawie art. 55 § 11, pracodawcy przysługuje roszczenie o odszkodowanie. O odszkodowaniu orzeka sąd pracy.

Art. 61(2). § 1. Odszkodowanie, o którym mowa w art. 611, przysługuje w wysokości wynagrodzenia pracownika za okres wypowiedzenia, a w przypadku rozwiązania umowy o pracę zawartej na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy - w wysokości wynagrodzenia za okres 2 tygodni.

Skoro taka @, niech chociaż zabuli troszkę. ;-)
Diter Kalla10-10-2003 09:37:55   [#13]

Po rozmowie

Zaraz po przyjściu do szkoły odbyłem rozmowę z anglistką. Czynnik finansowy, uczniowska ignorancja, brak motywacji uczniów do pracy, zmęczenie zawodowe (po  miesiącu pracy), tabletki uspokajające.... pomyślałem, że nauczycielem przecież się jest ...??? Przy takim systemie zarobkowym jaki panuje w oświacie, zwłaszcza wobec młodych nauczycieli, żaden rozsądny anglista nie będzie sie garnął do edukacji. Chyba, że mama czy tata byli belframi. Dzięki za rady i opinie. DK

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]