Forum OSKKO - wątek

TEMAT: kto mi przetłumaczy "na nasze" ?
strony: [ 1 ]
Majka09-10-2003 15:41:21   [#01]

Z wypowiedzi  (propozycji) Hausnera: Chcemy wyraźnie wydłużyć okres zatrudnienia, chcemy zrównać wiek emerytalny kobiet i mężczyzn, wprowadzając formułę elastycznego wieku emerytalnego w przedziale 62-65 lat" - powiedział wicepremier.
Proces wyrównywania wieku emerytalnego ma rozpocząć się po 2009 roku i potrwać do roku 2020.

Do 2006 roku rząd będzie stopniowo rezygnował z przyznawania świadczeń przedemerytalnych, honorując jednocześnie prawa nabyte. W zamian ma zostać wprowadzony system emerytur pomostowych.

"Chcemy wdrożyć system emerytur pomostowych dla osób pracujących w szczególnych warunkach. Do 2006 roku wygasają wszelkie uprawnienia do wcześniejszych emerytur. Chcemy w to miejsce po roku 2006 wprowadzić emeryturę pomostową przyznawaną tym osobom, które ze względów na psychofizyczne cechy wykonywanej pracy nie są w stanie pracować do wieku emerytalnego" - powiedział Hausner.

Czy to oznacza, że nauczyciele, którzy mogą przejść na emeryturę w 2006, a nie zrobią tego jeszcze przez   trzy czy cztery lata,  będą potem do właściwego wieku dostawać "pomost"?

Czy  tych, którzy odejdą w 2006, też ten pomost obejmuje?

Jacek09-10-2003 15:53:03   [#02]
Trzeba poczekać na więcej informacji, żeby nie wyszło tak że za ten pomost trzeba będzie płacić winiet Polowi :)))
AnJa09-10-2003 20:06:19   [#03]

Jeśli odejdą w 2006 - bedą emerytami - normalnymi , znaczy ZUS-owskimi.

Koncepcja pomostówek jest zbliżona do dzisiejszej - tzn. po przepracowaniu jakiegoś czasu (ok.20 lat) i osiągnieciu pewnego wieku(ok.50 lat) masz pomostową emeryturę zamiast  wyłudzonej z ZUS renty czy zasiłku dla bezrobotnych.
Po spełnieniu warunku wiekowego masz stałą emeryturę - kwota zależna od przepisów i kapitału początkowego, zbliżona do zasiłku dla bezrobotnych( ale na zawsze).

ReniaB09-10-2003 21:01:47   [#04]
AnJa, czy wiesz jaki przepis mówi o pomostówkach?
AnJa09-10-2003 21:11:16   [#05]

Przepis

Na dzisiaj - publicystyka, jeśli temat stanie się pilny lub komuś faktycznie potrzebny- spróbuję znaleźć podstawę - gdzieś to czytałem całkiem niedawno!

Na dzisiaj, jako nauczycieli, raczej nas to nie dotyczy.

Leszek09-10-2003 23:09:52   [#06]

I pamiętać należy , że powiedział (J.H) "chcemy..."

A potem patrzeć należy kto z posłów naszego okręgu był za rozwiązaniami nam niekorzystnymi...

Wszak posłem (czy senatorem) być w następnej kadencji nie musi...

I jak reprezentował pracowników swego związku poseł (senator) związkowiec...

Pozdrawiam

Zola10-10-2003 06:41:07   [#07]

Leszku

podoba mi się Twój punkt patrzenia ;-)))

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]