Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
administracja w szkole |
migotka | 08-10-2003 22:12:18 [#01] |
---|
w mojej szkole jest 10 klas dziennych i 3 wieczorowe, nauczycieli garstka, a administracja to: dwie księgowe, osoba do wyplacania pieniędzy (nie wiem jaką ma funkcję), kadrowa i dwie sekretarki dla uczniów po pół etatu, które siedzą często w swoje wolne dni i po godzinach czy to jest ok? |
Zola | 08-10-2003 22:22:37 [#02] |
---|
moim zdaniem jest to spory przerost dobrze ,ze moja administracja tego nie czyta teraz mam 22 oddziały ale jeszcze dwa , trzy lata temu 8 x4 dzienne i do 10 w porywach wieczorowej, 70 nauczycieli, teraz 52 i obsługiwała to i obsługuje 1 księgowa, 1,5 sekretarki i kierownik administracyjno-gospodarczy |
AnJa | 08-10-2003 22:57:23 [#03] |
---|
Zola - dobrze, że mój organ tego nie czyta,przy swoich 33 oddziałach mam 3 w księgowości, 1 kadry, 1 sekretariat i kierownika gospodarczego :-) Księgowość przy tej 1 osobie prowadzisz pełną, czy jest jakaś górka w postaci ZEASu ? Migotka - może szkoła prowadzi obsługę dla kilku placówek? Bo jeśli nie to chciałbym, żeby akurat to mój organ przeczytał:-) |
migotka | 08-10-2003 23:04:36 [#04] |
---|
Anja - to jest zespół szkół: liceum, technikum i wieczorówka |
AnJa | 08-10-2003 23:12:51 [#05] |
---|
Moje Lo,Lp i wieczorówka, ale wielość szkół w zespole nie tłumaczy takiego zatrudnienia przy łączne 13 oddziałach i maks25 nauczycielach. Może być jednak tak, że poza obsługą Waszego Zespołu prowadzicie też taką obsługę innej szkoły, gdzie administracji prawie, poza np. sekretarką nie ma. U nas zdarza się to często np. dyrektor SP ma 3 osobową księgowośc+1 kadry przy 15 oddziałach, ale te panie prowadzą też budżet i kadry mieszczącego się o parę ulic dalej gimnazjum, w którym księgowości nie ma wcale. I to się czasami sprawdza :-) |
Gaba | 09-10-2003 02:57:02 [#06] |
---|
mam 20 odziałów:
- 1 księgową - budżet + kontrola ZUS i i kontrola płacówki i kadrówki
- 0,5 referenta ds. ZUS, kadr i płac (musi osobno wykonywać jedna osoba, a inna kontrolowac, nie może np. księgowa prowadzić kadr i płac, ZUSu - takie sa przepisy) + 0,5 referenta sekretarza (to zas wynika z norm gminnych, ile czego ze względu na liczbę dzieci..., np. od 200 - 500 sekretarz, powyżej 500 + 0,5 etatu) = to daje 1 etat pomocniczy (bardzo pomocny, dziewczyna wszytsko potrafi - i chce)
- 1 sekretarza
administracja = 3 osoby na 580 uczniów + 45 nauczycieli + 8 pracowników obsługi (etaty niewymiarowe)
referent zas ostatnio nic innego nie robi jak tylko RP7, RP7, RP7 - na hasło ZUS i RP7 ja dostaję czkawki, bo zamist dziewczyna pracowac w sekretariacie, to jest ichym agentem ZUS tak gdzies od roku...
- więc robię za sekretarza i pisuję regularnie pisma, przyjmuję korespondecję - a inna robota się pokłada... ale to już inna melodia. |
Ewa z Rz | 09-10-2003 07:15:20 [#07] |
---|
a ja mam... 8 oddziałów + 3 gościnnie 2 sperzątaczki + 1/2 konserwatora + 0 administracji Teoretycznie obsługę ksiegową (ale nie mam kogos takiego jak głowny księgowy i to jest coś w rodzaju koszmaru) prowadzi UG, ale prawie wszystko trzeba robić podwójnie bo inaczej sie zginie... Sekretariat, kadry, zaopatrzenie, dowóz, łaczność itp - wszystko na mojej głowie... |
Zola | 09-10-2003 07:32:16 [#08] |
---|
AnJa niestety wszystko robimy samodzielnie i samorządnie od 1 wrzesnia, korzystając,że nie mam juz wieczorówki, zamieniłam 1/2 etatu woźnego na 1/2 etatu pracownika księgowości do spraw płac ulżyło trochę księgowej jedna z sekretarek zajmuje się archiwum a druga płacami budują mi ogronmną salę, maja oddac we wrzesniu 2004 a więc planując budżet zaplanowałam cały etat kierownika gospodarczego i 1/2 etatu kadr (teraz mam jak juz pisałam kierownika administracyjno-gospodarczego, który zamuje sie i kadrami i zakupami i przetargami i przgladami i diabli wiedzą ,czym jeszcze) zaplanowałam i usłyszałam,że robie sobie żarty, moge dostac tylko jedna sprzątaczke więcej, bo wzrasta mi (znaczy się szkole) powierzchnia |
AnJa | 09-10-2003 19:52:00 [#09] |
---|
:-)) Zola: na pewno naruszasz przepisy z branży ksiegowej (ksiegowa nie moze podpisywać KP kasjerce, którą sama w tym układzie jest, kto i przed kim rozlicza pogotowie kasowe, chyba ,że wszystko płacicie przelewami - jeśli tak, kiedy księgowa ma urlop - to pytania na początek, nie czekam na odpowiedź, znam życie, ale uważajcie na RIO). Ewa - znam 0 administracji z życia, wspominam z sentymentem, nie miałem wprawdzie kasy, miałem sporo pracy ale wiedziałem, że jeśli coś podpisuję, to idzie to wyłącznie na moje konto (tzn. nie mam na kogo winy zwalić) Chyba zaczynam rozumieć, dlaczego(poza talentem!!) Ewa jest taka dobra:-))) |
MaDem | 09-10-2003 21:31:54 [#10] |
---|
W mojej szkole są 64 oddziały, 78 nauczycieli na pełnym etacie, 9 dochodzących. 2 sekretarki, dwie w księgowości i kierowniczka administracji. Z wyjątkiem księgowości, która obsługuje jeszcze poradnię psychologiczno-pedagogiczną, nie zauważyłam u pozostałych 3 osób efektów przepracowania :-)))) |
Zola | 09-10-2003 22:24:08 [#11] |
---|
AnJa zrobiłam błąd jedna sekretaka zajmuje się archiwum a druga prowadzi kasę , nie płace ;-) kasę zawsze prowadziała sekretarka, kontrole RIO miałam i nic nie wykazała |
Leszek | 09-10-2003 22:27:14 [#12] |
---|
Migotko sprawdź dokładnie czy macie przerosty administracji. Każda decyzja kadrowa dotycząca zwolnienia niesie za sobą tragedię wielu ludzi (rodzin). Łatwo mówić bez sprawdzenia. Pozdrawiam |
migotka | 09-10-2003 22:33:12 [#13] |
---|
A jak to mogę sprawdzić? Czy jest jakieś rozporzadzenie dotyczące admistracji w szkole? |
Leszek | 09-10-2003 23:02:41 [#14] |
---|
Lepiej najpierw sprawdzić. Pozdrawiam |
AnJa | 09-10-2003 23:08:29 [#15] |
---|
Zola - znaczy błędu nie zrobiłaś :-)))) Migotka - na szczęście przepisów nie ma, to pieniądze warunkują zatrudnienie administracji (wiem, upraszczam) Ale przynajmniej wiemy, dlaczego w Warszawie takie małe bezrobocie:-)))) |
joszka | 10-10-2003 06:18:57 [#16] |
---|
Mnie poprzednik zrobił kawał W ostatnim tygodniu urzędowania z sekretarki zrobił sekretarza Brzmi lepiej , pracuje tak samo ale... okazuje się że sekretarz musi mieć dodatek funkcyjny. Dać nie mam ochoty, bo nic nie zmieniło sie w pracy poza tym,że jak mam komputer odpadło jej pisanie na maszynie. Siostrzyczka z ZZ cosik mruczy o konieczności dodatku ( rozporządzenie z 2000r o pracownikach samorządowych). Jak to obejść ? |
Gaba | 10-10-2003 07:37:52 [#17] |
---|
nie da rady, w szkole jest skeretarz (skędeż miał ty jeszcze sekretarkę), który ma funkcyjny, oj, gdyby się to dało obejść... |
Janusz z W | 10-10-2003 08:45:51 [#18] |
---|
Czy aby na pewno jest konieczność obchodzenia? Joszka czy masz w arkuszu etat sekretarza? Jeśli nie, to dajesz funkcyjny i... wypowiedzenie warunków (ze stanowiska sekretarza do sekretarki). A funkcyjny do końca wypowiedzenia. Wydaje mi się, że to powinno "rozwiązać" problem. |
dwalcz | 01-05-2007 13:05:26 [#19] |
---|
A czy sekretarz szkoły mając funkcyjne ok 30% musi jeszcze dostać dodatek ksjerski od 10% ? |
joszka | 02-05-2007 18:47:54 [#20] |
---|
tytuł"sekretarz" mój porzednik zrobił sekretarce na odchodne prezent -mianował ją sekretarzem-ale sprawy płącow pozostawił już mnie.Trwa to trochę ale dziewczyna (średnie+ ostatnio pomaturalna szkoła, ale nie administracja tylko ekonomiczna) nie otrzymuje dodatku za funkcję-powiedzcie dostanę w głowę, czy zostawić to tak dalej? |
zgredek | 02-05-2007 19:27:18 [#21] |
---|
no napisali tak: § 5. 1. Dodatek funkcyjny przysługuje pracownikom zatrudnionym na stanowiskach związanych z kierowaniem zespołem oraz radcy prawnemu.
2. Dodatek, o którym mowa w ust. 1, przysługuje również pracownikom zatrudnionym na stanowiskach niezwiązanych z kierowaniem zespołem, dla których w wykazie stanowisk, o którym mowa w § 3 ust. 2, przewiduje się dodatek funkcyjny, z tym że maksymalna stawka tego dodatku przewidziana dla danego stanowiska jest niższa o jedną stawkę. ---------------
Lp. |
Stanowisko |
Kategoria zaszeregowa- nia |
Stawka dodatku funkcyj- nego do |
Wymagania kwalifikacyjne1) |
wykształ- cenie oraz umiejętnoś- ci zawodowe |
staż pracy (w latach |
4. |
Sekretarz szkoły |
XII-XIV |
4 |
średnie3) |
5 | | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|