Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
sprawdzian, egzamin- kolejne starcie |
|
beera | 08-10-2003 13:22:55 [#01] |
---|
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 21 marca 2001 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów w szkołach publicznych (Dz. U. Nr 29, poz. 323 i Nr 128, poz. 1419, z 2002 r. Nr 46, poz. 433, Nr 155, poz. 1289 i Nr 214, poz. 1807 oraz z 2003 r. Nr 26, poz. 225) § 31. 1. Za organizację i przebieg sprawdzianu lub egzaminu gimnazjalnego w danej szkole odpowiada przewodniczący szkolnego zespołu egzaminacyjnego, którym jest dyrektor szkoły. (...) 3. Do zadań przewodniczącego szkolnego zespołu egzaminacyjnego należy: (...) 2) powołanie zespołów nadzorujących przebieg sprawdzianu lub egzaminu gimnazjalnego w poszczególnych salach, nie później niż na miesiąc przed terminem sprawdzianu lub egzaminu gimnazjalnego, (...) 4. W skład zespołu nadzorującego wchodzą: 1) przewodniczący, 2) co najmniej dwaj nauczyciele, z których co najmniej jeden powinien być zatrudniony w innej szkole lub w placówce. Teraz jest październik, wydaje się , ze do sprawdzianu i egazaminu wiele czasu jeszcze, ale jestem pewna, ze warto wziąc się za sprawę tego rozporządzenia. Dyskutowaliśmy o nim dlugo w gorący, przedsprawdzianowy czas wówczas nas lekki szlaczek trafiał na zapisy paragrafu 31. Uważam, że warto te nasze uwagi zebrać w jakąś calośc i przesłać MENISOWI. Zapis, idiotyczny jak rzadko, każe się nam realizować "jakoś" A mnie się jakoś dziwnie nie chce:-))) Zebrałam tu nasze uwagi z marca, dodam kilka moich i bardzo Was proszę pomóżcie stworzyć jakieś sensowne stanowisko do menisa- ok? Podczas tamtej dyskusji kilka osób (rycho:-))) się do prac zobowiązalo, ale zajęcia inne goniły i w zasadzie i tak było już "po ptakach" może by sie za to wziąć teraz? Więc: 1.Co oznacza termin "powinien" 2.W jaki sposób niebędąc pracodawcą nauczyciela mogę powołać go do pracy w swojej komisji? 3.Kto płaci n-lowi powołanemu do pracy w komisji w szkole, w ktorej nie jest zatrudniony, za jego pracę? ( umowa zlecenie, czy jak?) 4. Kto ponosi koszty dojazdu pracownika do innej szkoły ?
5. Pamiętając, że nie ma tu mowy o delegowaniu przez dyrektora macierzystej placowki,jakie są konsekwencje wypadku w drodze do pracy? 6. Jakie konsekwencje może ponieść n-l bez powodu nie stawiajacy się do pracy w komisji- ktory z dyrektorów może go ukarać? Co jeszcze? |
Rycho | 08-10-2003 15:19:33 [#02] |
---|
czuję się połajany ;-) więc przystępuję do pracy: Co sie dzieje, gdy w dniu sprawdzianu nauczyciel z innej szkoły (zakładając, że wyjaśni sie sposób powoływania ich) nie stawi się do pracy w zespole nadzorującym z przyczyn usprawiedliwionych (choroba)? Czy dla takich sytuacji należy przewidzieć (i powołać) jakąś rezerwę nauczycieli z innej szkoły? Czy tez, zkładając, że tylko "powinien" lecz nie "musi" być to nauczyciel innej szkoły, w takiej sytuacji może nieobecnego zastąpić "własny" nauczyciel? Czy skład takiego zespołu będzie legalny, czyli zgodny z prawem? Czy mogę się nie zgodzić, na powołanie przez innego dyrektora konkretnego nauczyciela mojej szkoły? Skąd mam wiedzieć, z której szkoły i których nauczycieli powoływać do pracy w zespołach nadzorujących w mojej szkole? Nasze KO sugerowało w zeszłym roku, aby delegować nauczycieli do pracy w innej placówce ze wszkazniemw jakiej i dopiero dyrektor tej innej szkoły zpośród nich powoływał składy zespołów u siebie. Paranoja. Na razie tyle. Problem, rzeczywiście jest ważny i należy dążyć do jego rozwiązania. Masz rację Prezesko, że już teraz to rozpoczęłąś. :-) |
WojteKar | 08-10-2003 19:36:25 [#03] |
---|
a może by tak wykorzystać przeszkolonych egzaminatorów. Na pewno w każdej gminie, czy mieście znajdą się egzaminatorzy, którzy zanim zaczną sprawdzać mogą społecznie uczestniczyc w przeprowadzeniu sprawdzaniu czy egzaminu. Ułatwieniem jest dzień wolny w dniu sprawdzianu a więc odpada sprawa zwolnienia ze szkoły. Zdaje się, że teraz OKE przeprowadzają szkolenia dla dyrektorów - może więc im sami zgłosicie to rozwiązanie. Ja jestem tylko nauczycielem (egzaminatorem też) i tylko tak po raz pierwszy na forum głośno myslałem. :-) |
Grazia | 09-10-2003 12:10:24 [#04] |
---|
No własnie. Do tej pory dzień sprawdzianu nie był wolnym dniem dla nauczyciela, dlatego wyznaczeni nauczyciele stawiali się obowiazkowo na sprawdzianach i egzaminach. Obecnie jest to dzień wolny, bo wzamian p. Łybacka dołożyła nam tydzień nauki w czerwcu. W takim razie, według logiki nauczyciel w dniu sprawdzianu powinien dostać dodatkowe wynagrodzenie. |
Małgoś | 09-10-2003 12:23:14 [#05] |
---|
4. W skład zespołu nadzorującego wchodzą:
1) przewodniczący,
2) co najmniej dwaj nauczyciele, z których co najmniej jeden powinien być zatrudniony w innej szkole lub w placówce
Zdaniem prawników słowo "powinien" nie jest imperatywem, więc nie ma ...przymusu.
Nasze OKE nam sugerowało (co tez nie jest imperatywem), że byłoby lepiej itd. - jednym słowem ewidentna fuszerka w przepisach
A jesli chodzi o reszte pytań, to chyba najlepiej zwrócic się do KO i org. prow. o pisemne odpowiedzi
bo my tu bedziemy sobie gdybac zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, a przeciez rozwiązania zdroworozsądkowe nie sa tym, co teraźniejsze tygrysy lubia najbardziej ;-) |
beera | 09-10-2003 18:34:35 [#06] |
---|
Rzadko pojawia się marek z Rz- a on byl dobry Z tych wszystkich wyszukiwań co znaczy co. ja sięgnęłam tylko po slownik j. polskiego i tu czytam: c) wskazuje na koniecznośc spelnienia jakiegos warunku, odpowiadania pewnym wymaganiom. zupa powinna być goraca Jak rozumiem prawnicze znaczenie tego slowa może byc tu inne,( i mi jakoś intuicyjnie to niezobowiązująco brzmi) trzeba o to MENIS zapytać. tak, czy tak reszta pytań, czy wątpliwości nie zmieni się od interpretacji tego slowa.
Co do reszty. Wojtekar- fajnie, ze myślisz glośno i z nami:-) Rozwiązan tego problemu zdroworozsądkowych pewnie kilka jest, zgodnie z tym, co pisze Malgoś takie rozwiązania stosowaliśmy w tamtym roku. I juz mamy jakby dość. Chcemy prostych i jednoznacznych przepisów, żeby nie trzeba bylo dyrektorskiej glowy zbytnio silić ;-) OK- wiele tu deliberowac nie ma co. Trzeba po prostu stworzyć pismo do MENISA z naszymi watpliwościami i z prośba o odpowiedź. Tylko tyle chyba? Cos sie postaram stworzyć, wrzuce tu i mnie pokrytykujecie lub dodacie coś, bądź wytniemy złe fragmenty i już. Tzn- pójdzie do zarządu pod glosowanie, czy wysyłamy:-) |
HenrykB | 09-10-2003 21:54:32 [#07] |
---|
Mam nadzieję, że Marek z Rz nadal jest dobry. Bardzo liczę na jego porady i doświadczenie. Marek, potwierdź że istniejesz. I jak możesz ppojawiaj się częściej. |
Marek Pleśniar | 09-10-2003 22:51:02 [#08] |
---|
marek z rz podobno istnieje:-) mam takie znaki i poszlaki;-) i jest dobry też nadal:-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|