Forum OSKKO - wątek

TEMAT: godziny z wychowawcą
strony: [ 1 ]
annah08-10-2003 09:37:16   [#01]

poszukuję programu do tego przedmiotu (technika, licea i szkoły zasadnicze)

no i nie mogę nigdzie go namierzyć

a jeśli nie ma i trzeba go sobie napisać, to na czym opieracie napisany przez nauczyciela program autorski?

I jeszcze jedno pytanie: wychowawca powinien mieć więc: program do tego przedmiotu (to 1), program przedsięwzięć wychowawczych najlepiej na cały cykl nauczania (czy jak to tam nazywacie, to 2) i plan wynikowy (to 3). Dobrze rozumuję?

czy program przedsięwzięć może być "sprofilowany" :):):), np. wychowawca jest "sprofilowany" regionalnie i gania dzieciaki po parkach i ulicach, wpisując ciągle tematy "pagórkowe". Chociaż taki program pewnie by mi się podobał, bo i trochę powietrza nawdychają się (powiedzmy, że czystego ;) i trochę poznają swoje miasto. Ale co za dużo to niezdrowo.

gdzie jest złoty środek?

Alicja 5508-10-2003 09:54:29   [#02]
U mnie plan pracy wychowawcy powstawał w oparciu o program wychowawczy, opiekuńczy i profilaktyczny szkoły.
Niektóre tematy godzin wychowawczych były wskazane przez dyrekcję jako obowiązkowe. (np. regulamin matur, WSO itp.)
Brałam również pod uwagę tematy zgłaszane przez uczniów.
annah08-10-2003 10:28:24   [#03]

to mamy tematy godzin, czyli plan wynikowy i plan pracy wychowawcy

czyli dalej brakuje programu

Grazia08-10-2003 11:05:31   [#04]

annah

Ja właściwie nie rozumiem o co ci chodzi. Program wychowawczy, według mnie (tak jest w mojej szkole) pisze wychowawca dla swojej klasy, dostosowując do potrzeb swoich wychowanków. Tak jak napisała Alicja, opiera sie na programie wychowawczym szkoly, profilaktycznym, programach róznych ścieżek itp. Nauczyciel pisze różnie - jedni na rok inni na 3 lata, w zależności od  nauczyciela. W tym programie są jego założenia, cele, metody, formy pracy, cele operacyjne itd. co każdy program powinien zawierać. Ponadto nauczyciel ustala konkretne tematy do realizacji z określeniem terminu realizacji - zazwyczaj tabelarycznie. Ten program z tematami wkleja na końcu dziennika i potem notuje co, gdzie kiedy jak zrealizował.

Nie ma wzorców, bo w każdej klasie uczniowie są inni, maja inne problemy, zainteresowania itp.

annah08-10-2003 11:21:27   [#05]

a jaki numer wpisujesz w dzienniku na przedmiocie?

każdy program pracy wychowawczej został przedstawiony na RP? i wpisany w wykaz?

pytam  o podstawy programowe, jakiś wzór

wynika z tego, że to dyrektor szkoły zatwierdzając program wychowawczy szkoły, program profilaktyki i inne tworzy podstawy programowe do tego przedmiotu?

w jakim dokumencie jest zapisane takie działanie?

hania08-10-2003 14:20:38   [#06]

annah

gdzie w dzienniku chcesz zapisywać nr programu zajęć wychowawczych?

W tabelkach "dziennych" (tygodniowych) piszesz temat, teraz jeszcze nr kolejny zajęć. Nic tu nie oceniasz, więc tam gdzie oceny z przedmiotów i nr programu zajęć wychowawczych nie ma!

I tak jak pisze Grazia i Al;icja: Jest program wychopwawczy szkoły i - ponieważ zatwierdzony - winni go realizować wszyscy nauczyciele ( nie tylko wychowawcy, wychowawcy w sposób szczególny dla swojej klasy podejmują jakieś tam działania wychowawcze, m. in. realizując ustaloną tematykę godzin do dyspozycji wychowawcy)

używając twojego języka - podstawę programową wychowania w szkole tworzy Szkolny Program Wychowawczy + Szkolny Program Profilaktyki. ( + podstawa programowa - która, przynajmniej dla sześcioletnich szkół podstawowych i gimnazjów, zawiera zadania ogólne szkoły  a w nich "nauczyciele w swojej pracy wychowawczej....")

U nas jest szkolny program wychowawczy+ programy wychowawcze - powstałe na bazie szkolnego - na poszczególne poziomy klas (1, 2 3 gimn), czyli taka ogólnoszkolna filozofia celów, zadań form realizacji tego, co w zakresie wychowania chcemy zdziałać. Do tego ustalamy tematykę godzin wychowawczych na dany rok w swojej klasie i... pracujemy.

annah08-10-2003 15:53:42   [#07]
haniu, a na świadectwie nie piszesz "zaliczono"?
bo jeśli piszesz, to czy nie powinien być wpisany na jednej ze stron dziennika?
przecież to jest normalny przedmiot, ujęty w planie lekcji i planach nauczania

to dlaczego nie wpisywać do dziennika?
Grażyna08-10-2003 16:02:09   [#08]
od kiedy lekcję z wychowawcą wpisujemy na świadectwie?
Grażyna08-10-2003 16:03:39   [#09]
godziny z wychowawcą nie można oceniać!  Ludzie co wy wyprawiacie?
Ewa z Rz08-10-2003 17:24:50   [#10]

annah,

na jakiej podstawie chcesz pisać "zaliczono" na świadectwie?!

Rozporządzenie mówi o tym, że na świadectwie mają byc oceny (wg skali ocen z rozp) lub może być napisane "zwolniny/a" w przypadku wf i... tyle!

Nic wiecej na świadectwie pisać nie możesz...

AnJa08-10-2003 19:25:03   [#11]

Pro forma

"Rozporządzenie mówi o tym, że na świadectwie mają byc oceny (wg skali ocen z rozp) lub może być napisane "zwolniny/a" w przypadku wf i... tyle!

Nic wiecej na świadectwie pisać nie możesz..."

A  wdż :-)

Bo z wychowawczą oczywiście się zgadzam ( co do wpisywania - co do reszty tj. podstawy , planów i innych takich  z tego czegoś - na szczęście mam trochę większych kłopotów;-)

Majka08-10-2003 19:33:55   [#12]
A gdzieś w czerwcu było na forum, że WdŻwR nie wpisujemy na świadectwie...
AnJa08-10-2003 19:47:59   [#13]

A możliwe:-)   Ja trochę starej daty, od 2 lat utego dziwoląga nie mam to i nie nadążam;-)

A jak kiedyś zechcę cosik dodawać do Ewy to dajcie mi po łapach, ok? :-)))

hania08-10-2003 19:48:19   [#14]

pro forma...

Leszek kiedyś wklejał, zrobię to w skrócie jeszcze raz......

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ

z dnia 12 sierpnia 1999 r.

w sprawie sposobu nauczania szkolnego oraz zakresu treści dotyczących wiedzy o życiu seksualnym człowieka, o zasadach świadomego i odpowiedzialnego rodzicielstwa, o wartości rodziny, życia w fazie prenatalnej oraz metodach i środkach świadomej prokreacji zawartych w podstawie programowej kształcenia ogólnego

(Dz. U. Nr 67, poz. 756, z 2001 r. Nr 79, poz. 845 oraz z 2002 r. Nr 121, poz. 1037)

(....)

4. 1. Udział ucznia w zajęciach nie jest obowiązkowy.

2. Na udział w zajęciach uczniów niepełnoletnich zgodę w formie pisemnej wyrażają rodzice lub prawni opiekunowie, po spełnieniu przez szkołę warunków określonych w § 5 ust. 1. Po osiągnięciu pełnoletności o udziale w zajęciach decydują sami uczniowie, deklarując swój udział na piśmie.

3. Zajęcia nie podlegają ocenie i nie wpływają na promocję ucznia do klasy programowo wyższej ani na ukończenie szkoły przez ucznia.

4. (skreślony).

ten skreślony(przed zmianami) to było:

§ 4

1. Udział ucznia w zajęciach nie jest obowiązkowy.
  2. Na udział w zajęciach uczniów niepełnoletnich zgodę w formie pisemnej wyrażają rodzice lub prawni opiekunowie, po spełnieniu przez szkołę warunków określonych w § 5 ust.1.
    Po osiągnięciu pełnoletności o udziale w zajęciach decydują sami uczniowie, deklarując swój udział na piśmie. W przypadku uczniów pełnoletnich z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim o udziale w zajęciach decydują rodzice lub prawni opiekunowie.
  3. Zajęcia nie podlegają ocenie i nie wpływają na promocję ucznia do klasy programowo wyższej ani na ukończenie szkoły przez ucznia.
  4. W przypadku udziału ucznia w zajęciach fakt ten odnotowuje się na świadectwie szkolnym w części przeznaczonej na dodatkowe zajęcia edukacyjne wpisem "uczestniczył(a)".

było ale nie ma:-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]