Forum OSKKO - wątek

TEMAT: wynajmowanie pracowni a licencje
strony: [ 1 ]
SławekL07-10-2003 10:31:56   [#01]

Jak to jest? Szkoła wynajęła pracownię informatyczną "uzbrojoną" w legalne oprogramowanie (system, ofice) prywatnej firmie. Czy ta firma robiąc kursy, używa tego oprogramowania legalnie?

Pozdrawiam

SławekL

żwirek07-10-2003 14:51:10   [#02]

nie wiem ale

mam inną wątpliwość, mianowicie czy wynajmowanie  pracowni jest lege artis

Sprzęt był zakupiony na cele edukacyjne i z tego tytułu ( tak sądzę) zwolniony z VAT ( może CIT ), w kazdym razie tańszy. Pracownie MEN owskie zawierały taką klauzulę, że wykorzystywane będą do celów edukacyjnych.

Jezeli masz licencje EDU na oprogramowanie, to pojawia się kolejna wątpliwość tym razem chyba nie urojona.

Z drugirj strony wiem, że niewielu ludzi traktuje sprawy licencji poważnie.

SławekL07-10-2003 21:22:55   [#03]

To jest jeszcze inaczej. Pracownia nie jest menowska, lecz kupiona z datków rodziców, pieniędzy od sponsorów i gminnych. Komputery nie były zwalniane z VAT.

Nie wiem jak to jest z licencja EDU, jeśli firma szkoli nauczycieli i pracuje z dziećmi (Niepubliczny Ośrodek Szkoleń).

I nadal nie wiem.

SławekL

miro07-10-2003 23:59:36   [#04]

piractwo

Według mnie mamy doczynienia z piractwem. Przecież licencja programów jest wystawiona najprawdopodobniej na szkołę. Więc jak może ktoś wynająć pracownię i "robić" z tego jeszcze pieniążki. W pracowni licencjobiorcą jest szkoła.
Marek Pleśniar08-10-2003 00:17:00   [#05]
co jest troche chore.. Płacę za program i nie mogę nim pracowac?
SławekL08-10-2003 10:10:28   [#06]
Czyli, gdyby tak było, jak pisze Miro, to praktycznie żadnej pracowni nie można wynająć. Przecież nikt nie będzie przeinstalowywał systemów na swoje (licencjonowane).
Ala08-10-2003 14:51:32   [#07]

wcale nie musi przeinstalowywać...

ale może wykazać się posiadaniem odpowiednich licencji.

Póki co prawo w tym temacie jeszcze mamy nieprecyzyjne ( zresztą nie tylko w tym temacie)

Małgoś08-10-2003 15:14:47   [#08]
z oprogramowaniem to jak z filmami video  - nie wolno wykorzystywac do celów zarobkowych
a jak to jest jesli chodzi o VAT - wynajmowanie pomieszczen jest "ovatowane"?
trzeba odprowadzac podatek VAT
AnJa08-10-2003 19:13:06   [#09]

Wynajem jest usługą i podlega VATowi. Oczywiście jako vatowiec rejestrujesz sie po przekroczeniu pewnej sumy - ok.40 tys od początku roku.

Właśnie w to wdepnęliśmy i myślimy skąd wziąć ok.5 tys + odsetki (to już zresztą kryminał :-)- bo ustawa o finansach publicznych nie dopuszcza występowania odsetek)

Michał R08-10-2003 19:44:49   [#10]

Wszystko zależy od licencji. Jeśli chodzi o Microsoft, to jest ich kilka. Szkoła prawdopodobnie ma licencje edukacyjne, gdzie wyraźnie jest napisane, że nie można używać oprogramowania w celach zarobkowych.

Firma, która prowadzi szkolenie posiada odpowiednie licencje, ale chyba nie jest to licencja EDU. Zgodnie z tym, tylko posiadane przez firmę oprogramowanie na czas szkolenia powinno być zainstalowane. Po zajęciach kasowane (tak powinno być zgodnie z interpretacją Microsoftu - rozmowa telefoniczna). Gdyby miała licencję EDU nie trzeba niczego przeinstalowywać.

Z tego co wiem program "Intel-Nauczanie ku przyszłości" pozwalał (i chyba nadal pozwala) na instalowanie i używanie oprogramowania Microsoftu w tym szkoleniu i jak się ktoś załapał, to dostał jeszcze nośniki i licencje za friko do dalszego korzystania w szkole. Piszę o Office2000 oraz OfficeXp. Ja się załapałem:)

Innym rozwiązaniem jest instalacja Linuxa i innych programów tego systemu.

Michał

Mariola09-10-2003 20:03:15   [#11]

ale fajnie :-)))))))

na liście MACowej, pojawiły się informacje o tym co się dzieje na  forum OSKKO :-)
jakoś tak mnie wprowadzilo to w dobry nastrój :-)
Na dodatek było to w taki sposób napisane jakby każdy wiedział co to jest OSKKO :-)))
Pozdroweinia dla Jarka :-)
Joanna Berdzik10-10-2003 10:33:01   [#12]

mariola...

A TY kurka, hm..

no wiesz...

ten tego:-)))

DEKLARACJA!!!!!!

;-)))

i pozdrowienia dla maków:-)))

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]