Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Ciekawe co mi doradzicie?
strony: [ 1 ]
Ania z Zielonego W06-10-2003 20:53:05   [#01]

Witam Wszystkich forumowiczów.

Od kilku miesięcy przyglądałam się temu, co dzieje się na tym forum. A teraz postanowiłam zapytać - może ktoś doradzi.

Sprawa idzie o awans zawodowy na nauczyciela dyplomowanego. Otóż złożyłam dawno temu  (wrzesień 2000 rok), plan rozwoju na okres 9 miesięcy. Plan został przez dyrektora przyjęty, następnie realizacja - część założonych do realizacji zadań zrobiona.

Niestety z pewnych powodów (nie służbowych) został ten staż "odpuszczony". Oczywiście to, co było w planie zostało zrealizowane, natomiast np. szkolenie na egzaminatorów przedmiotów zawodowych nie - gdyż do dnia dzisiejszego OKE nie prowadziły szkoleń w tym zakresie, (chociaż miało to być robione już dawno temu).

Jaka jest rada na ten 9 m-czny staż? Czy można go np. przedłużyć (przerobić na 2 lata i 9 m-cy), czy ewentualnie można go zmodyfikować, czy niestety trzeba zacząć nowy 2,9 miesięcy?

Dodam, że cały czas pracowałam - a w pierwszym etapie zraziła mnie konieczność proszenia instytucji czy organizacji o pieczątki i zaświadczenia, fotografie etc...

Teraz, gdy obserwuję moje koleżanki, które dostały dyplomowanego - to troszkę jest mi żal, bo wcale nie jestem od nich gorsza, a czasami nawet wydaje mi się, że to nieporozumienie, że one mają to, co ja mogłam mieć pierwsza w szkole. Ale niestety - było minęło. Wiem jedno - jeżeli doradzicie mi coś, co pozwoli abym mogła ruszyć ten pierwszy staż, to go ruszę.

Jeżeli natomiast mam zaczynać na nowo 2,9 to odpuszczam. Mam ukończone studia na dwu kierunkach, studia podyplomowe również w dwu dziedzinach, szereg kursów i szkoleń, a wszystko to przed i w trakcie tej reformy. Ministrowie się zmieniają, opcje polityczne również, dochodzi do paradoksów że nauczyciel dyplomowany otrzymuje wynagrodzenie jak stażysta ( było o tym na Waszym forum).

Ale to już inna historia. Napiszcie proszę, co można wymyślić w mojej sytuacji.

Pozdrawiam Aneczka

Marek Pleśniar06-10-2003 21:03:47   [#02]
nie bardzo zrozumiałem owo "odpuszczenie". Czy zrealizowaś za mało z planu? Nie zawsze 100% wychodzi.
AnJa06-10-2003 21:09:48   [#03]

Warianty:

1.Zaczynasz 2 i 9 miesięcy.

2. Bezczelnie łamiesz prawo fałszując dokumentację: podmieniasz działając w przestępczej zmowie z dyrektorem szkoły wnosek o rozpoczecie stażu, plan rozwoju (te 2 z datą września 2000);
dokładasz:sprawozdanie z realizacji stażu ( data: czerwiec 2003),  ocenę dyrektora za staż łacznie z opinią Rady Rodziców(data j.w), masz 3 lata na złożenie wnioskuo postepowanie na dyplomowanego.

W drugim przypadku, poza wyrzutami sumienia, grozi dyscyplinarka  i wydalenie z zawodu.

Uśka06-10-2003 21:12:26   [#04]
U mnie w szkole była sytuacja, gdzie nauczycielka poprosiła o przedłużenie stażu z 9 m-cy do 1i 9. Ja w oparciu o rozmowę z osobą kompetentną z KO oraz artykuł z Głosu N. doradziłam by napisała wniosek o wydłużenie stażu. Tak się stało. Nauczycielka w lipcu tego roku została dyplpmowanym nauczycielem!
Leszek06-10-2003 22:42:04   [#05]

Widzę tu tylko pierwszy z wariantów podanych przez AnJa.

Z czysto etycznego punktu widzenia. Decyzję w końcu podejmuje dorosły człowiek, pracujący z młodzieżą.

Pozdrawiam

Ania z Zielonego W07-10-2003 22:07:19   [#06]

:)

Dziękuję za podpowiedź. Spodziewałam się że bedzie ona wyglądać własnie na 2,9.

Już wiem co zrobię.

Pozdrawiam

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]