Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
dodatek wyrównawczy dla nauczycieli |
fredi | 27-06-2009 20:51:43 [#01] |
---|
http://www.men.gov.pl/images/pdf/stanowisko1.pdf |
atomowa26 | 27-06-2009 21:09:54 [#03] |
---|
jak to rozumieć??? mamy dostać wyrównania??? a co nauczycielami zatrudnionymi cały rok szkolny od 1 09 do 30 06??? nie za bardzo rozumiem....... |
hania | 28-06-2009 09:42:59 [#04] |
---|
jak gmina (czy inny organ prowadzący) średnie na swym terenie osiągnie, to wyrównań nie będzie...... |
rzewa | 28-06-2009 10:11:41 [#05] |
---|
w ogóle nie będzie ŻADNYCH wyrównań
OP będzie płacił dodatek uzupełniający, ale TYLKO wówczas, gdy średnie wynagrodzenie nauczycieli danego stopnia awansu w danym roku kalendarzowym, na terenie danego OP będzie niższe od zakładanego -> tego z art 30 ust 3 KN |
emeryt | 28-06-2009 10:36:03 [#06] |
---|
Dobrze Ewo, że wytłuściłaś i wyeksponowałaś prawdę....
Atomowa26 już pieniądze z wyrównania ujęła w planach domowych....
Tak to jest z narwanymi..... |
atomowa26 | 28-06-2009 21:38:23 [#07] |
---|
hmmmm nie widzę w tym nic złego,że pytam i być może pomyślałam o tym,że wpadną jakieś pieniążki,na nadmiar pieniędzy nauczyciele nie narzekają a zwłaszcza tacy,którzy nie maja pracy od 1 września......po 18,5 latach latach pracy w szkole a 28 letnim stażem ,no cóż samo życie!!!!!!!!!!!!!!!
A JUŻ NIE ,,NARWANI"!!!!!!!!!!!...........NIEŁADNIE I NIESMACZNIE ZABRZMIAŁO!!........ |
rzewa | 28-06-2009 21:58:48 [#08] |
---|
nie dodałam.... jeśli ktoś nie będzie zatrudnionym n-lem w grudniu, nie ma żadnych szans na jakiekolwiek pieniądze z art 30a ust 3 KN |
BogdanKa | 29-06-2009 08:39:38 [#09] |
---|
Najśmieszniejsze jest to, że mają dostać tylko pracujący w grudniu. Czyli ty zaniżysz i odejdziesz - ja przyjdę i dostanę ;)
Widać MEN promuje stałość zatrudnienia. |
ania03 | 29-06-2009 20:25:11 [#10] |
---|
Atomowa współczuję ci, wiem jak to jest przeszłam coś podobnego.
Jeśli mogę zapytać a emerytura wcześniejsza z art 88.KN ci nie wychodzi ?
Nikt się nie przejmuje co taki nauczyciel jak Atomowa ma zrobić.
Jeśli jej emerytura nie wychodzi to można powiedzieć, że sytuacja jest patowa.
POMÓŻCIE jak możecie. |
AnJa | 29-06-2009 20:30:56 [#11] |
---|
ale co tu można pomóc? |
dyrlo | 29-06-2009 20:32:24 [#12] |
---|
Zatrudnić, żeby dopracowała brakujące lata. |
AnJa | 29-06-2009 20:34:51 [#13] |
---|
tiaa
prostsze byłoby nie zwalniac
tyle, ze niestety proste rozwiazania są niemozliwe |
dyrlo | 29-06-2009 20:35:51 [#14] |
---|
;-) |
ania03 | 29-06-2009 20:36:32 [#15] |
---|
Są możliwe, trzeba tylko trochę dobrej woli i człowieczenstwa okazać.
O człowieczeństwie jest na innym wątku.
|
AnJa | 29-06-2009 20:47:07 [#16] |
---|
ania - przez dobre serce nie odezwę sie jak mam ochotę
jak mi liczba godzin spada i nikt nie odchodzi to kogoś zwolnić musze
a jak mi nie przybywa godzin i nikt sie nie zwlnia- to nie zatrudnię |
ania03 | 29-06-2009 20:49:30 [#17] |
---|
Gdyby taka sytuacja bez wyjścia była jak piszesz AnJa Atomowa nie byłaby zapewne aż tak rozżalona (pisała o swojej sytuacj też na innych wątkach) |
AnJa | 29-06-2009 20:59:03 [#18] |
---|
po utracie pracy kazdy ma prawo być rozżalony
choc z tych innych watków widać bardziej potrzebę znalezienia pracy niż samego rozżalenia |
atomowa26 | 30-06-2009 08:36:44 [#19] |
---|
niestety nie wchodzi w grę emerytura ,mam 49 lat,tamtą szkołę zlikwidowano niestety,ledwo znalazłam zatrudnienie na pół etatu od 01 09 do 30 06 ,zastępstwo za nauczyciela na uz,jutro na konto wpłynie ekwiwalent za urlop i 1 go lipca bezrobotna w pup,szukam ,dzwonię, piszę ,wysyłam cv ale jak do tej pory nie ma nic żadnego wolnego etatu,jestem rozżalona masz rację ,trzy kierunki , liczne doskonalenia zawodowe,nagrody pochwały i co -pracy nie ma!! samotna matka, kredyt hipoteczny na głowie ,dwoje uczących się dzieci a ja mimo ogromnych starań nie mam pracy,kocham swą pracę ,kocham uczyć dzieci ale nie mam szczęścia,już miałam nadzieję,że zostanę w ostatniej szkole /zostało 12h wakat/ ale siły wyższe, ma być zatrudniony n-l na uzupełnienie etatu polecenie op .../jestem mało powiedziane, że rozżalona ja złamałam się całkowicie,bo jak mają się pochwały ,nagrody ,ocena wyróżniająca do faktu ,że nadal nie mam pracy!! a nijak! pracuję tak od początku kariery,po 14 latach na różnych umowach zastępstwa itp wyemigrowałam do innego województwa w poszukiwaniu stałej pracy ,jak ją znalazłam to aż 4 lata spokoju i bomba ,zamknięcie szkoły a ja kolejny raz bez pracy.... to się chyba nazywa pech!!pozdrawiam |
mireko66 | 30-06-2009 08:51:11 [#20] |
---|
Bogdan oddał "prostymi słowy" sedno tego bezmyślnego przepisu. |
Dragon | 30-06-2009 10:51:34 [#21] |
---|
Po pierwsze: Przepis sam z siebie nie może być bezmyślny. Przepisy nie myślą. Myślą (lepiej lub gorzej) Ci, którzy je układają.
Po drugie: Kwestia tego, że ów jednorazowy dodatek uzupełniający ma być wypłacany jedynie zatrudnionym w grudniu - nie jest zapisana w ustawie - to jest jedynie (aż) interpretacja MENu zapisu ustawy. Interpretacja bardzo cenna - na wiele pytań dająca bardzo sensowne odpowiedzi. W tym jednak punkcie istotnie jest kontrowersyjna.
A ów przepis brzmi tak: 3. Kwota różnicy, o której mowa w ust. 2, jest dzielona między nauczycieli zatrudnionych w szkołach prowadzonych przez jednostkę samorządu terytorialnego i wypłacana w terminie do końca danego roku w formie jednorazowego dodatku uzupełniającego ustalanego proporcjonalnie do osobistej stawki wynagrodzenia zasadniczego nauczyciela, zapewniając osiągnięcie średnich wynagrodzeń na poszczególnych stopniach awansu zawodowego, o których mowa w art. 30 ust. 3, w danej jednostce samorządu terytorialnego.
Otóż - łatwo zauważyć, że ustawie nie jest napisane, że "jest dzielona między nauczycieli zatrudnionych w grudniu" ani, że "jest dzielona między nauczycieli zatrudnionych w miesiącu wypłaty dodatku"
Jest napisane jedynie: "między nauczycieli zatrudnionych".
Można to na wiele sposobów interpretować. MEN uważa, że chodzi o nauczycieli zatrudnionych w grudniu.
Ale równie dobrze można było zinterpretować to tak, że chodzi o nauczycieli zatrudnionych w roku, którego naliczenia dotyczą.
MEN jednak uznał jak uznał. Ale to jedynie interpretacja MEN - a nie wykładnia przepisu ustawy.
Powiem tak:
Interpretacji nie można zaskarżyć - ale zaskarżyć można wykonanie. Każdy se może interpretować co chce - a i tak za przyjęcie konkretnej interpretacji odpowiada potem wykonawca.
Gdybym ja był nauczycielem zatrudnionym w szkole powiedzmy od stycznia do sierpnia (a może nawet do 30 listopada) - i okazałoby się, że przysługuje ów dodatek dla mojego stopnia awansu - ale ja go nie dostałbym, bo nie byłem zatrudniony w grudniu ... Gdyby tak było - natychmiast skierowałbym sprawę do sądu.
Uzasadnienie "pozwu"? Proste: "Nierówne traktowanie obywateli ze względu na miesiąc zatrudnienia". Bo dostałby dodatek ktoś się zatrudnił 1 grudnia - a ja, który pracowałem 30 listopada już nie. Pewnie jakiś prawnik sformułowałby to porządnie - tak, żeby celowało w jakiś artykuł konstytucji.
Czy sprawę bym wygrał, czy nie - tego nie wiadomo oczywiście. Ale skierowałbym na pewno.
----------
Dla mnie jest po prostu niepojęte, że skoro komuś przez 11 miesięcy płacono poniżej wymaganej średniej (liczonej w odniesieniu do całego OP) - to potem nie otrzymałby z tego powodu jakiejś rekompensaty (jak ją zwał tak ją zwał - wyrównanie, czy dodatek). A otrzyma ją ten, który zdążył się w grudniu załapać do pracy. |
Ania Sz | 30-06-2009 12:11:05 [#23] |
---|
Święta prawda Januszu :-))))))))))))))) |
hania | 30-06-2009 12:11:06 [#24] |
---|
się mi bardzo podoba co ten Dragon napisał:-))) |
dyrlo | 30-06-2009 13:28:27 [#25] |
---|
No i Janusz się z Nim zgadza :-) |
ania03 | 30-06-2009 16:34:07 [#26] |
---|
Atomowa, to jest pech, przeżywałam podobny.
Jakiś zbieg szczęśliwych dla mnie okoliczności sprawił, że pech się zakończył.
Może i tobie tak się uda, czego ci życzę.
Nie załamuj się, masz dzieci, musisz dla nich żyć.
Nie wykluczone, że ktoś z tego forum ci pomoże.
Zyczę ci tego i pozdrawiam. |
atomowa26 | 30-06-2009 16:54:30 [#27] |
---|
dziękuję bardzo!!!!! to ciepłe i miłe słowa!!!!! dziś naprawdę niewiele pada takich słów!!! |
mireko66 | 01-07-2009 09:22:29 [#28] |
---|
Pewnie narusza art. 2 i art. 32 ust. 1 Konstytucji.
Chociaż interpretacja omija kilka raf, ale nie wszystkie, bo też wpada na taką rafę - naruszenia prawa.
Oczywiście Dragonie masz rację, ale jak te organy napisać wielką literą ? (ręka drży). Więc lepiej napisać o "bezmyślnym przepisie". Chociaż brzmi to jak z PRL-u - nie są winni ludzie, którzy je stanowią tylko przepisy same w sobie, he, he.
|
Dragon | 01-07-2009 09:53:26 [#29] |
---|
Zastanawiam mnie jeszcze jedno w tym rozwiązaniu przyjętym przez MEN.
Otóż - weźmy dwóch nauczycieli - obaj mianowani.
A - zatrudniony w gminie podkarpackiej przez cały rok.
B - zatrudniony w tej samej gminie do końca sierpnia, który po przeprowadzce, od września podjął pracę w gminie zachodniopomorskiej.
Załóżmy, że w obu gminach wyszły podobne kwoty do podziału dla mianowanych.
Jak rozumiem - nauczyciel A dostanie wyrównanie za cały rok pracy w gminie podkarpackiej, a nauczyciel jedynie za cztery miesiące pracy w gminie zachodniopomorskiej?
No bo - w gminie podkarpackiej nie wypłacą mu, bo nie był zatrudniony w grudniu tam.
A w gminie zachodniopomorskiej pracował jedynie 4 miesiące.
Taaa ...
A może MEN powie: "Nie nie! Ależ dostanie! Się w takim wypadku samorządy będą wzajemnie informować, że nauczyciel zatrudniony jest w grudniu gdzieś, więc dodatek mu się należy!"
No ... bo sobie wójt gminy zachodniopomorskiej zadzwoni do wójta gminy podkarpackiej i powie mu: "Cześć Stasiu! Wiesz ... wypłać dodatek za 8 miesięcy temu Nowakowi, bo on u mnie teraz pracuje.".
Bo wiadomo - że wójtowie wszyscy znają się jak łyse konie - i się będą informować.
I powstanie OCWIMWoNZwG: "Ogólnopolskie Centrum Wymiany Informacji Między Wójtami o Nauczycielach Zatrudnionych w Grudniu."
--------------
No bo jeśli nie miałoby powstać takie centrum to trzeba propagować hasło:
"Nauczycielu! Jeśli chcesz się przeprowadzić to tylko 1 stycznia!" |
gogo | 01-07-2009 17:54:49 [#30] |
---|
Właśnie wczoraj byłam na szkoleniu dotyczącym tych dopłat - i nie chce mi się myśleć co mnie czeka przy wyliczaniu tego. Prowadzący podał wzory matematyczne długości "kilometrowej". Przez 5 lat studiów takich nie rozwiązywałam hi,hi!. Jak zwykle główne księgowe "czarne murzynki" będą miały dodatkową pracę, bo komuś "nie wyszły" regulaminy płacowe a teraz MEN ratuje się dopłatami. Może nie było by tak źle jakby tą ustawę nie napisali na kolanie. |
fredi | 01-07-2009 21:15:50 [#31] |
---|
słabe studia |
zapomniane4 | 01-07-2009 21:54:29 [#32] |
---|
Moim zdaniem też nie będzie dopłat. Nie wierzę, żeby średnia w całej gminie, czy powiecie była niższa od podanej. Pewnie będzie liczona razem z dodatkami wiejskimi, ze szkół specjalnych itd. Różnice w pensji w " zwykłej" szkole są a tymi właśnie są znaczne. A i ilość godzin nadliczbowych w każdej ze szkół jest zróżnicowana. Średnia to średnia. |
Power4 | 01-07-2009 22:16:55 [#33] |
---|
może tak się zdarzyć:-)
ale jeśli by jednak były...
zasady powinny być proste-proporcjonalnie do etatu, ilości przepracowanych w danym roku miesięcy u danego pracodawcy:-) |
Adaa | 01-07-2009 22:19:59 [#34] |
---|
zasady proste to takie, że skoro dany nauczyciel nie osiagnął sredniej to mu trzeba dopłacic
nie zabawa w jakies tam srednie dla całej jst i zatrudnioneych w grudniu
ale proste zasady kosztują:-) |
Power4 | 01-07-2009 22:27:36 [#35] |
---|
rzecz w tym, że w takim kształcie, o którym piszesz nie są wtedy proste Adaa:-)
zastanów się głębiej:-) |
Adaa | 01-07-2009 22:28:15 [#36] |
---|
bardzo proste Power |
Dragon | 01-07-2009 22:28:50 [#37] |
---|
Wtedy by się to nie nazywało średnią, tylko minimum. :-))
A te zasady mniej więcej takie właśnie są - proporcjonalnie do etatu, okresu przepracowanego, ...
Z uwzględnieniem tego o czym się zapomina formułując proste zasady. |
Adaa | 01-07-2009 22:30:50 [#38] |
---|
Janusz sa średnie dla populacji, średnie ocen dla ucznia, moze byc też średnie wynagrodzenie miesieczne - moze?, czy nie moze?;-) |
Adaa | 01-07-2009 22:31:23 [#39] |
---|
a gus ma termin "średnioroczne";-) |
Dragon | 01-07-2009 23:30:36 [#40] |
---|
I co? Skoro średnia klasy jest 4.75, to wszystkim uczniom podnosicie oceny tak, żeby mieli co najmniej 4.75?
:-))
Ale nie będę się z Tobą, Adoo, spierał - bo się akurat na tym znam.
Ale chętnie służę polemiką w każdym temacie, o którym nie mam pojęcia.
:-)) |
rzewa | 02-07-2009 06:35:57 [#41] |
---|
hm... a ja w ustawie nie widzę tej proporcjonalności do okresu zatrudnienia...
cóż... może wzrok już nie ten... |
Adaa | 02-07-2009 08:52:40 [#42] |
---|
Janusz, mi nie chodzi o algorytm tego jak ma byc rozwiązana sprawa średniej (obecnie)
chodzi mi o to, ze prostym rozwiązaniem byłoby sprawdzenie, czy dany nauczyciel osiagnał srednia czy nie i by dopłacano mu lub nie
nie w oparciu o obecne przepisy - chodzi mi o ideę
kumasz? indywidualizacja:-)
np. w grudniu analizuję - stazyści -Kowalska i Nowak nie osiagneli srednich wynagrodzeń - dopłacam, choc srednia dla gminy moze wskazywać, że stazystów srednia została osiagnieta
nie wiem jak Ci to prosciej wytłumaczyć:-)
|
Power4 | 02-07-2009 09:12:59 [#43] |
---|
Adaa a pasuje Ci w zakładzie pracy wypłacanie dla Aio (jeśli u kogoś oczywiście jest) dodatku wyrównawczego do minimalnej płacy ze wszystkimi
tego "konsekwencjami dodatkowymi "
tylko ze ono zabezpiecza w tym przypadku minimum płacy w Polsce co robi "pewną" różnicę i tu to co innego i intencje Państwa są jasne i ja je akceptuję w pełni
nawet jeśli jednostkowo nie wszystko jest takie proste do zrozumienia dla konkretnego człowieka np z długim stażem pracy,
uzupełniające/wyrównawcze nauczycieli z założenia nie miały tak działać (przez analogię) i uważam że słusznie bo ...słusznie
a to co pisze rzewa -no właśnie ja tego też widzę ale ja nie jestem aż taka dobra w czytaniu stąd może ja po prostu nie widzę tego ... |
Adaa | 02-07-2009 09:17:52 [#44] |
---|
Adaa a pasuje Ci w zakładzie pracy wypłacanie dla Aio (jeśli u kogoś oczywiście jest) dodatku wyrównawczego do minimalnej płacy ze wszystkimi tego "konsekwencjami dodatkowymi
to mi pasuje:-) |
Power4 | 02-07-2009 09:18:58 [#45] |
---|
a u nauczycieli mi nie pasuje bo to nie wyrównanie do minimum socjalnego:-) |
Dragon | 02-07-2009 09:19:43 [#46] |
---|
A ja widzę w stanowisku MEN.
Więc - ja i MEN widzimy.
Nie wiem jak to robi MEN - ale ja ostatnio sobie wymieniłem okulary - może dlatego?
:-) |
Power4 | 02-07-2009 09:19:54 [#47] |
---|
i ma powodować wyzwolenie innych mechanizmów w Gminie:-) |
Power4 | 02-07-2009 09:23:27 [#48] |
---|
rzewa pisała o ustawie ...
może źle zrozumiałam
nie znam się na tym ale po powrocie z pracy poczytam jeszcze raz, interpretację MEN także:-) |
Dragon | 02-07-2009 09:35:25 [#49] |
---|
Ustawa niczego nie precyzuje.
Nie chcę się wypowiadać na ten temat, bo trzeba byłoby "wypipikać" cały mój post. |
fredi | 02-07-2009 09:37:24 [#50] |
---|
szkoda, że tylko Rzewa wie dlaczego trzeba liczyć średnią.
inni marzą więc zakładam nowy wątek |
|