Forum OSKKO - wątek

TEMAT: umowa zlecenie dla nauczyciela
strony: [ 1 ]
majra06-10-2003 12:07:16   [#01]
Mam problem - nauczyciel chce podpisać ze mną umowę zlecenie na określoną ilość godzin. Może macie wzór takiej umowy. Nie wiem czy może być standard czy może trzeba ją trochę zmodyfikować.
Janusz z W06-10-2003 13:40:09   [#02]

Umowę-zlecenie?

Majro, KN nie przewiduje takiej możliwości jeśli chodzi o nauczycieli.

"Art. 10. 1. Stosunek pracy z nauczycielem nawiązuje się na podstawie umowy o pracę lub mianowania, z zastrzeżeniem ust. 8."

Adaa06-10-2003 14:09:46   [#03]

zalezy czego dotyczy umowa , ja podpisywałam umowy zlecenia dla nauczycieli ,na przykałd na zastępstwo za chorego nauczyciela

"brałam" nauczycieli zaprzyjaźnionych szkól , wtedy troszkę korzystniejsze dla nich warunki płatności

Ewa z Rz06-10-2003 14:21:44   [#04]

dla n-li jest TYLKO umowa o pracę

Powtarzam za Januszem: z nauczycielem nie można podpisać umowy zlecenia. Bo:

1. takiej formy nawiązania stosunku pracy nie przewiduje KN, a n-le podlegają tylko pod KN w tym zakresie
  2. a nawet gdyby można było KP zastosować to praca n-la nie spełnia wymagań jakie są w przypadku umowy zlecenia - musi byc wykonywana w szkole i to pod nadzorem.
Piotrek06-10-2003 14:37:08   [#05]

chyba że ...

zatrudnisz go jako swojego asystenta albo ochroniarza. Jeśli do klasy i kredy - to tylko tak, jak mówi Ewa, no i Janusz :)
Adaa06-10-2003 14:38:39   [#06]

nie zgadzam się Ewa z Tobą ,że TYLKO

Biorąc pod uwagę specyfikę pracy nauczycieli w zakresie tzw. posługi dydaktycznej:-)) umowa zlecenie powinna byc stosowana w wyjatkowych okolicznościach, tu sie zgadzam, w  odniesieniu do nauczycieli "dochodzacych" o małym wymiarze godzin tygodniowo ( gimnastyka korekcyjna, zastępstwo kilkudniowe itp)

Umowę zlecenie w oswiacie stosuje się do umów nienazwanych o swiadczenie uslug , których przedmiotem są czynnosci faktyczne ( organizacja wycieczki, doradztwo, nauka zawodu)

Dlatego zapytalam o jaką umowę chodzi majrze.

jeszcze jedno Ewo.. oprocz KN i KP istnieje również KC;-)

beera06-10-2003 14:44:10   [#07]

hm..Piotrze, raczej...

jak mowi Janusz, no i rzewa:-)

I sama zawierałam umowę zlecenie dla n-la. Na szkolenie:-)
szkolenie np. komputerowe.

Czemu nie?

Wszystko zależy od rodzaju pracy, ktorej chce się podjąc n-l

Ewa z Rz06-10-2003 15:15:23   [#08]

zatrudnianie nauczyciela

to zatrudnienie kogoś na stanowisko nauczyciela, a nie zatrudnienie kogoś kto ma uprawnienia n-la na inne stanowisko. Czyli używam tego zwrotu tak jak używa go KN.

Nie mozna zatrudnić na stanowisku n-la w innej formie niż jest przewidziana w ustawie Karta Nauczyciela, a ta nie przewiduje innego zatrudnienia dla takich osób jak umowa o pracę.

Piotrek06-10-2003 16:45:23   [#09]

Asiu

toż to jest właśnie asystentura lub ochrona (asystuje przy dyrektorze, chroni nauczycieli przed wpadką na ścieżce awnasu), przy dzieciach, niestety, pracować nie może   :)
Jacek06-10-2003 17:09:47   [#10]

U mnie funkcjonują umowy zlecenie z nauczycielami zawierane przez szkołę na prowadzenie zajęć pozalekcyjnych ale wynika to z innych powodów.

W gminie funkcjonuje Program Profilaktyczno-Rozwojowy na realizację, którego szkoła otrzymuje pieniądze z gminy na oddzielny rozdział a więc nie na typową płacówkę na umowy o pracę z nauczycielami. Środki pochodzą z tzw. "korkowego" czyli z wydawanych koncesji na sprzedaż alkoholu itp. Zajęcia są realizowane w różnej formie tj. od kółek zainteresowań do programów profilaktycznych. Zatrudnionym może być nie tylko nauczyciel ze szkoły ale i osoba spoza szkoły lub nie nauczyciel. Uczestnikami zajęć są oczywiście uczniowie szkoły. I teraz właśnie problem czy można w ten sposób zatrudnić na umowę zlecenie nauczyciela czy nienauczyciela ale nie na stanowisko nauczyciela o którym słusznie pisza poprzednicy odnosząc sie do KN, że nie wolno, lecz coś  nazwijmy to opiekuna, prowadzącego dane zajęcia?. Zaznaczam jednoczesnie, że wynagrodzenia za te zajęcia jest liczone bez uwzględniania zapisów KN tzn kazdy bez wzgledu na wykształcenie ma tyle samo za godzinę.

Wcześniej umowy z tego programu zawierane były z nauczycielami przez gminę teraz wrzucono nam to do szkoły. Plusy tych zajęć sa oczywiste zarówno dla uczestników, szkoły jak i prowadzących zajęcia problem tylko w tym czy dyrektor może zatrudniać w ten sposób?

Adaa06-10-2003 17:34:58   [#11]

nie jestem pewna czy tego nie uchylono

ale Sąd Najwyzszy w uchwale z dnia 20.09.1994 orzekł,ze dopuszczalne jest zatrudnianie nauczyciela na podstawie umowy cywilnoprawnej. Zapytanie skierowaly placówki niepubliczne o uprawnieniach placówki publicznej, ale konkluzję sądu rozciagnięto tez na placówki publiczne.

Chyba nawet ówczesny MEN podzielił to stanowisko.

Ale to było dawno i tak jak powiedziałam , nie jestem pewna czy cos się w tym zakresie nie zmieniło w sposób rygorystyczny, raczej nie.

Wiadomo ,ze jesli chodzi o umowy cywilnoprawne zawierane z nauczycielami budzi to sporo kontrowersji nawet z uwagi na fakt,ze nauczycielowi wtedy nie przysługuje szereg uprawnień pracowniczych mimo ,że nauczyciel podlega rygorom pracowniczym, z tego powodu wazne jest dopracowanie praw i obowiązków stron.

Mozna sie spierac o sluszność zawierania takich umów, ale skoro one powszechnie obowiazują to znaczy ,że jakies korzyści z tego wynikają zarówno dla pracodawcy jaki i dla przyjmującego zlecenie.

violka06-10-2003 17:40:07   [#12]

Jacek

dodajmy jeszcze że są to umowy o dzieło, gdzie nastepuje odebranie dzieła w postaci prezentacji (inscenizacja, wystawa prac plastycznych) lub sprawozdania z wyników zajęć
Jacek06-10-2003 18:47:04   [#13]

Viola

ja zawieram w tym roku umowy zlecenia a nie umowę o dzieło.

(o BHP pamiętam jutro wyślę dziś nie miałem do tego głowy)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]