Forum OSKKO - wątek
Krzysztof gim | 04-10-2003 16:38:07 [#01] |
---|
Kontrola z ramienia organu prowadzącego chce abym przedstawił "Procedury rozliczania podrózy służbowych". Co to jest? Proszę o podpowiedź. Mile widziane gotowce. Z góry dziękuję! |
Ewa z Rz | 05-10-2003 05:21:34 [#02] |
---|
??? Nie bardzo rozumiem o co chodzi... Jeśli o sposób rozliczania - naliczania należności za delegację - to księgowa powinna dokładnie móc to wyjaśnić z powołaniem się na odpowiednie przepisy... Natomiast jeśli chodzi o zasadność kierowania na delegację - to jakakolwiek procedura nie bardzo ma tu zastosowanie, bo każda sprawa jest inna i ndywidualnie należy ją traktować. Moim zdaniem wystarczy, gdy sporzadzisz listę typowych sytuacji, w których pracownikowi bedzie delegacja przysługiwać (oczywiście, "otwartą" listę, tzn zawierajacą też powód: "inne szaczególnie uzasadnione sytuacje")... Ja takiej listy nie mam, bo... nikt tego odemnie nie wymagał... Ponadto wystawienie polecenia wyjazdu służbowego jest tylko pochodną decyzji o uczestniczeniu pracownika w czymś tam i wystarczy, gdy ta decyzja znajduje uzasadnienie w polityce szkoły (np. dokształcenie ujete w planie doskonalenia, czy wyjazd związany z realizacją konkretnego zadania zatwierdzonego do wykonania itp.) |
Marek Pleśniar | 05-10-2003 07:46:50 [#03] |
---|
"procedury"? Zaczyna wszystkim odbijać z przeproszeniem. "Jakie ma pan procedury zachowania się wobec sytuacji nietypowych?" Zobaczycie ze i takich ktoś zechce |
hania | 05-10-2003 08:36:04 [#04] |
---|
i jeszcze warto mieć dokument pt: procedury kontaktów z organem prowadzącym :-) a w nich punkt - sposób reagowania na dziwne i nietypowe polecenia... ;-) |
Marek Pleśniar | 05-10-2003 09:07:25 [#05] |
---|
niezłe haniu:-) Zainspirowałaś mnie:-) zarządzenie dyrektora: "Procedura postepowania w wypadku wystapienia organu nadzoru bądź organu prowadzącego o przedłożenie lub stworzenie procedury" 1. Zostaw na razie sprawy szkoły. Procedury to ważna rzecz. 2. Zwołaj zebranie osób bioracych udział w danym rodzaju postepowania 3. Spiszcie co robicie gdy coś robicie 4. Zarządzeniem dyrektora wprowadź to w zycie. 5. Możesz mieć czyste sumienie. Dopiero teraz świat wie że coś robisz. Wczesniejsze działania nieuregulowane procedurą sa niewazne - chyba że je wstecznie spiszesz korzystając z wzoru procedury. |
Marek Pleśniar | 05-10-2003 09:09:42 [#06] |
---|
zapomniałem;-) 6. Powieś to w gabinecie. Przedstawiciel organu powinien wiedzieć ż masz na niego procedurę. To dodaje powagi twym kontaktom* z nim. *nie dodtyczy kontaktów pozamerytorycznych, np. w przypadku pozostawania z przedstawicielem organu w związku małżeńskim bądź pozamałżeskim;-) |
Gaba | 05-10-2003 15:07:08 [#07] |
---|
wiesz, te delegacje masz mieć w pliku dokumentów zw. z finansami szkoły - zestaw. pt. kontrola wew. (rozliczanie delegacji). |
AnJa | 05-10-2003 17:14:48 [#08] |
---|
Pewnie jest bardziej prozaicznie, tzn: w ciągu ilu dni składa się wypełnioną delegację, czy musi być na niej pieczątka organizatora potwierdzająca uczestnictwo, czy potrzebne bilety przewoźnika, w jakim terminie zwraca się wykazane koszty, w jakich wypadkach jest zaliczka, jakimi środkami transportu można podrózować i czy można je zmienić (np.zwykły autobus nie przyjechał, wracało sie pośpiesznym, albo: zwykły jest 1 godz. po pospiechu - czy moiąna jechać droższym). Nie mam tego, ale od 5 lat przybieram się do opracowania:-) |
Krzysztof gim | 06-10-2003 16:56:21 [#09] |
---|
Dzięki wszystkim za pomoc. Ja też uważam to za głupotę , ale najgorsze ,że coś muszę wymyśleć i chyba opracuje coś w rodzaju podpowiedzi AnJa. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|