Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Normy żywieniowe w przedszkolu
strony: [ 1 ]
Macia03-10-2003 19:48:02   [#01]

Gdzie mogę takowe znaleźć? Do tej pory były u nas stosowane z jakichś starych książek (nieco modyfikowane) i nigdzie nie zamieszczane. Próby żywieniowe badane przez sanepid wychodziły dobrze. Jednak w zwiazku z wdrażaniem systemu HCCAP musimy te normy wywiesić do wiadomości rodziców.Te podane nam przez zaprzyjaxnioną osobę z innego sanepidu sa raczej nierealne do stosowania. Może znacie jakieś wiarygodne źródło?

ReniaB04-10-2003 00:35:33   [#02]
Według mnie powinien wam pomóc wasz sanepid, oni mają specjalne programy do badania tzw dekadówek i nawet jeśli są nierealne to obowiązujące, niestety. Sami kierujemy się często zdrowym rozsądkiem i np. nie zastępujemy "złych" kości dobrymi koncentratami Knora, które się oficjalnie zaleca. Zapytam w poniedziałek intendentki, jeżeli będę miała coś mądrego, dopiszę. Powodzenia.
Macia04-10-2003 19:58:18   [#03]

wypisanie tych norm

to nie problem. Tylko jesli juz będą napisane to trzeba je stosować bo jeśli jakiś rodzic albo ktoś inny zażyczy sobie kontroli to leżymy. Musi sie przecież zgadzać w dzienniku żywieniowym: norma x ilość dzieci=ilość zakupiona a wtedy trzeba będzie podnieść stawkę żywieniową.
grażka04-10-2003 20:14:09   [#04]
Zapytam w poniedziałek naszą intendentkę, była na jakimś przed unijnym szkoleniu. Jak coś będę wiedziała, napiszę.
Macia05-10-2003 11:14:26   [#05]

dziekuję za zainteresowanie

i czekam na dalsze informacje
Renatka06-10-2003 08:23:30   [#06]

My stosujemy starą tabelę ale dostaliśmy z sanepidu  to duży plik ,

a kalorie wyliczmy przy udziale programu z instytutu Żywienia w Warszawie do programu magazyn stołówka Vulcan - może tu też mają tabele z normami

grażka06-10-2003 18:06:25   [#07]
Pytałam dzisiaj - nie ma nowych norm, obowiązują stare, jeszcze z lat 70-tych. Te "unijne zmiany" dopiero od stycznia.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]