Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
L-4 nowego pracownika |
Macia | 29-09-2003 20:09:17 [#01] |
---|
Od 1 wrzesnia zatrudniam n-lkę która właśnie zachorowała. Doreczajac księgowej jej L-4 usłyszałam że będzie ono niepłatne. Podobno musi upłynąc 30 dni ubezpieczenia, żeby zapłacic. Taka sytuacja rzekomo obowiazuje równiez przy zmianie pracodawcy. zaznaczam, że n-lka do 31 sierpnia opłacała KRUS.cZY TAK JEST RZECZYWIŚCIE? |
Janusz z W | 29-09-2003 21:19:05 [#02] |
---|
Chyba księgowa nie ma racji Jeśli nauczycielka ta była objęta ubezpieczeniem społecznym rolników do 31 sierpnia, to oznacza, że zgodnie z Ustawą z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. Nr 60, poz. 636 i Nr 110, poz. 1256, z 2000 r. Nr 53, poz. 633, z 2001 r. Nr 99, poz. 1075 i Nr 154, poz. 1791 oraz z 2002 r. Nr 199, poz. 1673 i Nr 241, poz. 2074): Art. 4. 1. Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego: 1) po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego - jeżeli podlega obowiązkowo temu ubezpieczeniu, 2) po upływie 180 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego - jeżeli jest ubezpieczony dobrowolnie. 2. Do okresów ubezpieczenia chorobowego, o których mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym, urlopem bezpłatnym albo odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego. Dlatego też uważam, że jeśli spełnia wymienione warunki, to zasiłek się należy bez 30-dniowego okresu wyczekiwania. Zwłaszcza, że ubezpieczenie rolników (KRUS) obejmuje również ubezpieczenie chorobowe. Wprawdzie rolnik aby otrzymać świadczenie chorobowe musi chorować przynajmniej przez 30 dni, ale ta pani rolnikiem już nie jest. |
Macia | 29-09-2003 21:23:43 [#03] |
---|
Serdeczne dzięki Janusz jesteś wielki. dałeś mi od razu podstawę prawną i księgowa tez się douczy |
Janusz z W | 30-09-2003 05:34:13 [#04] |
---|
Przepraszam Przepraszam, ale muszę troszkę uściślić swą poprzednią wypowiedź. Oczywiście za pierwsze 33 dni w roku nie wypłaca się zasiłku, a wynagrodzenie za okres choroby zgodnie z art. 92 KP. Z tym, że aby uzyskać uprawnienia do tego wynagrodzenia należy spełniać wymienione wcześniej przeze mnie warunki. I jeszcze jedno: czy nauczycielka ta podlegała obowiązkowemu ubezpieczeniu rolniczemu czy na wniosek? Bo jeśli na wniosek to okres opłacania składek KRUS uprawniający do otrzymania zasiłku chorobowego z KRUS wynosi 1 rok. Zakładając, że pani ta posiadała przed 1 września prawo do zasiłku chorobowego z KRUS (spełniając warunki wynikające z Ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 1998 r. nr 7 poz.25 z późn. zm.) to rozpoczynając pracę w szkole uzyskała prawo do wynagrodzenia za okres choroby. Mimo wszystko Maciu, proszę, sprawdź słuszność mojego wywodu w ZUSie. |
Ewa z Rz | 30-09-2003 06:54:15 [#05] |
---|
Ale... Tu ma zastosowanie Kodeks Pracy: Art. 92. § 1. Za czas niezdolności pracownika do pracy wskutek: 1) choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną - trwającej łącznie do 33 dni w ciągu roku kalendarzowego - pracownik zachowuje prawo do 80% wynagrodzenia, chyba że obowiązujące u danego pracodawcy przepisy prawa pracy przewidują wyższe wynagrodzenie z tego tytułu, 2) wypadku w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadającej w czasie ciąży - w okresie wskazanym w pkt 1 - pracownik zachowuje prawo do 100% wynagrodzenia. § 1(indeks1). W pierwszym dniu każdego okresu niezdolności do pracy wskutek choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną, trwającej nie dłużej niż 6 dni, pracownik nie zachowuje prawa do wynagrodzenia, o którym mowa w § 1 pkt 1. § 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, oblicza się według zasad obowiązujących przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i wypłaca za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy. § 3. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1: 1) nie ulega obniżeniu w przypadku ograniczenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, 2) nie przysługuje w przypadkach, w których pracownik nie ma prawa do zasiłku chorobowego. § 4. Za czas niezdolności do pracy, o której mowa w § 1, trwającej łącznie dłużej niż 33 dni w ciągu roku kalendarzowego, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy na zasadach określonych w odrębnych przepisach. Czyli nawet jakby przedtem nigdzie nie była ubezpieczona to jej za ten czas przysługuje wynagrodzenie - czyli nie rozumiem stwierdzenia "niepłatne"... Zasiłek i tak przysługuje dopiero po 33 dniach zwolnienia w danym roku kalendarzowym. |
Gaba | 30-09-2003 07:57:02 [#06] |
---|
Ewa, nie mam przepisów pod ręką - więc z cyt. głowy - gdyby nauczycielka nie pracowała nigdzie, była to jej pierwsza praca, to w trakcie pierwszego miesiąca pracy jest to zwolnienie niepłatne. Takie jest stanowisko ZUS... przerabiałam to juz parę razy. |
Ewa z Rz | 30-09-2003 08:07:45 [#07] |
---|
oczywiście! Baran ze mnie... Za czytanie ze zrozumieniem 0 pkt! :-(( § 3. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1: 1) nie ulega obniżeniu w przypadku ograniczenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, 2) nie przysługuje w przypadkach, w których pracownik nie ma prawa do zasiłku chorobowego. Nie ma prawa do zasiłku - wynagrodzenie NIE PRZYSŁUGUJE. Ale w wypadku opisanym przez Macie przysługuje bo tam było placone ubezpieczenie chorobowe i prawo do zasilku jest... :-(( |
Janusz z W | 30-09-2003 10:19:54 [#08] |
---|
Wątpilwości potwierdzone przez ZUS Jednym słowem mój wywód był prawidłowy: osoba, która podlegała KRUS wraz z rozpoczęciem pracy nabywa prawo do zasiłku chorobowego (a tym samym do wynagrodzenia za okres choroby zgodnie z art. 92 KP). | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|