Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
ochrona danych osobowych |
zbych | 29-09-2003 15:51:00 [#01] |
---|
Mam pytanie dotyczące ochrony danych osobowych. Czy można przekazać organowi prowadzącemu informacje dotyczącą imiennej listy nauczycieli z informacją o zarobkach pracowników (Etat i Nadgodziny)? |
RomanG | 29-09-2003 15:58:43 [#02] |
---|
Jak da się znaleźć podstawę prawną takiego ich żądania, to można. |
AnJa | 29-09-2003 16:52:12 [#03] |
---|
A to im po co - mają arkusz organizacyjny, tam jest wszystko. Zastępstwa w każdej chyba szkole są śladowe, a ich liczba i tak jest limitowana przy planowaniu budżetu. |
Ewa z Rz | 30-09-2003 07:25:53 [#04] |
---|
:-)) Jak zażąda to nie tylko można ale trzeba... Oczywiście z zatsrzeżeniem, że nie znana jest nam podstawa prawna takiego żadania i mamy obawy z tym związane... Jeśli prosi, to co innego. Można grzecznie zapytać się o podstawę i również swoje obawy wyłuszczyć, ale nie przekazywać. ----------- Ja dałam organowi arkusz org. bez nawisk n-li i on to przełknął, ale KO nie przełknęło - co było podwójnym zaskoczeniem..., bo tu już ani podstawy ani polecenia nie można wydać... |
BożenaB | 30-09-2003 12:14:11 [#05] |
---|
Jak organ ma kłopoty finansowe, to w ramach szukania możliwości oszczędzania robi np tak: Przekazuje pieniądze na wypłaty n-li. Natomiast ZUS i podatek może zapłacić 34 dni później. Nasza księgowa w ub latach w jednym dniu płaciła wszystko w jednym dniu: pensje, ZUS, podatek. Od tego roku płaci pensje 1-go, podatek i ZUS od tych pensji w następnym miesiącu. Organ chce wiedzieć, czy którys z n-li nie ma np 2 etatów w różnych szkołach. Chce wiedzieć, ile go kosztuje n-l dypl a ile mian - nie wiem dokładnie po co; może - żeby zweryfikować dane p. minister? |
Janusz z W | 30-09-2003 13:41:40 [#06] |
---|
Bez przesady Nie chcę nazywać po imieniu takiego działania, kiedy księgowa w celu uniknięcia kilku dodatkowych księgowań dawała ZUS-owi pieniądze o 34 dni wcześniej niż powinna. W tym czasie pieniądze mogły zarabiać umieszczone choćby na lokacie przez organ prowadzący. Jeśli chodzi natomiast o sprawdzenie czy nauczyciel pracuje w kilku szkołach to widzę w tym działania "psa ogrodnika". Jeśli nauczyciel wypełnia wszystkie swoje obowiązki w każdej ze szkół, to co to kogo obchodzi? "ile go kosztuje n-l dypl a ile mian..." - Kosztuje dokładnie tyle ile organ na to przeznaczy pieniędzy. Taka wiedza nie wpłynie przecież na zwiększenie subwencji oświatowej. ;-) |
BożenaB | 30-09-2003 14:36:57 [#07] |
---|
:-) Ja się na tym nie znam ... Może organowi chodzić też o to, że są n-le bezrobotni lub na fragmencie etatu, a ktoś - z tej samej specjalności - ma 1,5 lub nawet dwa etaty... W takim razie rozeznanie gdzie kto jest zatrudniony wydaje się racjonalne. Może się jednak mylę ... Nie jestem org prow. |
AnJa | 30-09-2003 20:53:13 [#08] |
---|
W tzw. "całej rozciągłości "zgadzam sie z Januszem! - usiłuje właśnie oduczyć swoje księgowe od płacenia przed terminem, zwłaszcza że wszystkie przelewy mamy darmowe! Organy mogą sobie przeciwdziałać bezrobociu, mnie potrzebni są nauczyciele twórczy i jednocześnie wypełniający obowiązki- bez względu na wymiar godzin. Dane przekazuje, lub nie, w zależności od mego widzimisię;-) - generalnie nie widzę powodu , żeby tego nie robić, uświadamiam tylko, że mogliby to wyliczyć sami. Jeśli tłumaczą potrzebą chwili - a dane przypadkiem mam - przekazuje. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|