Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
grupy na języku obcym w gimnazjum., okienka dla uczniów |
|
mariz | 02-05-2009 14:06:44 [#01] |
---|
Klasy I w gimnazjum kontynuują język niemiecki po SP- podstawa programowa III 1 , nowym wprowadzonym w gimn. będzie j. angielski.
Mam pytanie - przy podziale na grupy na języku niemieckim wg stopnia zaawansowania
(2 klasy równoległe = 4 grupy językowe) należy więc chyba stworzyć grupy: powiedzmy 1 grupę średnio zaawansowaną 3 grupy zaawansowane.
Obie klasy realizują więc podstawę III 1 tylko nauczyciel w swoim planie dydaktycznym dla bardziej zaawansowanych przewiduje realizację trudniejszych treści i chyba może wyjść poza podstawę, a w średnio zaawansowanych realizuje tylko podstawę - czy tak?
Czy inaczej widzicie realizację tego języka i kryterium podziału na grupy- podpowiedzcie proszę.
Rozumiem, że w angielskim przy tworzeniu grup nie biorę pod uwagę stopnia zaawansowania, chyba że dopiero od półrocza-(myślę jednak, że dopiero po klasie I)- i ten sam dylemat- jak ich w kl II podzielimy uwzględniając stopień zaawansowania- to klasy te realizują podstawę III O, a nauczyciel modyfikuje treści dostosowując do poziomu klasy?
Wychodzi mi, że w małej szkole, gdzie językowców mało, techniki uczy 1 nauczyciel, aby zapewnić wybór uczniom zajęć zajęć technicznych czy artystycznych i dodatkowo zachować podział języków i zajęć w-f- uczniowie będą musieli mieć okienka, inaczej niemożliwe będzie ułożenie planu- zabraknie pierwszych i ostatnich godzin dla lokowania tych zajęć, aby zapobiec uczniowskim okienkom( bowiem skład osobowy tych grup będzie na każdych zajęciach inny).
Do tej pory w gimnazjum niedopuszczalne były okienka dla uczniów ( chociaż w LO uczniowie- też jeszcze nie pełnoletni mają nawet 2 okienka pod rząd i nikomu to nie wadzi - DZIWNE co najmniej!), a jak ta sprawa wygląda przy nowej podstawie programowej- czy wiecie coś na ten temat?? |
mariz | 02-05-2009 15:05:10 [#02] |
---|
Źle napisałam w ustępie 3- NIE "Obie klasy realizują więc podstawę III 1 " - TYLKO WSZYSTKIE GRUPY z j. niemieckiego (kontynuowanego) realizują podstawę III 1, tylko różnica ma dotyczyć- czego?- treści realizowanych przez te grupy? |
dyrlo | 02-05-2009 19:00:04 [#03] |
---|
( chociaż w LO uczniowie- też jeszcze nie pełnoletni mają nawet 2 okienka pod rząd i nikomu to nie wadzi - DZIWNE co najmniej!),
Matko kochana skąd Ty to wzięłaś? Okienka dla uczniów LO? Pierwsze słyszę, a ułatwiłoby mi wiele gdybym mogła (np. w klasach gdzie jest 4 chłopców zrobić im okienko a dziewczyny wf). |
AnJa | 02-05-2009 22:09:05 [#04] |
---|
nie ma okienek w LO- nawet na wschodzie
znaczy- bredzisz Aścka |
mariz | 03-05-2009 08:55:13 [#05] |
---|
Nie bredzę- słowo ! Znam takie LO -córka znajomej tam chodzi- ma 2 okienka ( czy są to 2 godz. razem czy osobno w innych dniach- za to nie ręczę)i "latają" wtedy po okolicznych sklepach - z własnej nieprzymuszonej woli znaczy latają, bo mają "luzik".
Jak wynika z Waszego oburzenia,rozumiem że jest to niedopuszczalne- trudno będzie więc pogodzić te podziały na grupy (na każdych zajęciach inny skład grupy) w małym gimnazjum, zapewnić możliwość wyboru zajęć artystycznych i technicznych, chyba, że zatrudnionych będzie więcej językowców , nauczycieli zajęć technicznych, ale za to na niepełnych etatach.
Biorąc więc pod uwagę możliwości szkoły będzie chyba trzeba przy wyborach zajęć przez uczniów narzucić pewne ograniczenia. |
mariz | 03-05-2009 09:09:38 [#06] |
---|
I jeszcze jedno - czy według Was grupy z j. obcego (kontynuowanego) realizują podstawę III 1, tylko różnica ma dotyczyć- czego?- treści realizowanych przez te grupy?
Dobrze myślę ?- bo chyba nie może być tak , że przy podziale na grupy na języku kontynuowanym przez uczniów, grupa zaawansowana realizuje podstawę III 1, a mniej zaawansowana III 0 ?? |
beera | 03-05-2009 09:10:47 [#07] |
---|
Obie klasy realizują więc podstawę III 1 tylko nauczyciel w swoim planie dydaktycznym dla bardziej zaawansowanych przewiduje realizację trudniejszych treści i chyba może wyjść poza podstawę, a w średnio zaawansowanych realizuje tylko podstawę - czy tak? Czy inaczej widzicie realizację tego języka i kryterium podziału na grupy- podpowiedzcie proszę.
tylko tak to widzę
niezależnie od tego, że takie są wytyczne MEN i takie ich wskazania - by tak robić, my sobie tu stawiamy kilka pytań:
1.Na jakiej podstawie dokonywać takiego podziału klas? Jakieś wystandaryzowane, znormalizowane testy? 2.Jak przesuwać uczniów z grupy do grupy w trakcie roku szkolnego (gdy są w jednej klasie ich postępy w wiedzy są w sposób oczywisty "konsumowane przez nauczyciela"). 3.Jak oceniać w każdej z tych grup - czy grupa słabsza ma z natury swej rzeczy otrzymywać oceny nie wyższe niż 3? Jeśli ma ta grupa otrzymywać całą skalę ocen, to jak porównać 3 w grupie zaawansowanej i 5 w grupie słabej? (pamiętajmy, że tu chodzi o oceny na swiadectwie)
Dodatkowo: Czemu tylko z języka obcego mamy dzielić klasy na zaawansowane - może można byłoby to robić takze z matematyki?
|
beera | 03-05-2009 09:11:45 [#08] |
---|
mario - no właśnie
różnice w zaawansowaniu mają dotyczyć grup pracujących w obrębie tej samej podstawy! |
mariz | 03-05-2009 09:13:07 [#09] |
---|
dzięki asiu ! :) |
beera | 03-05-2009 09:15:45 [#10] |
---|
nie pomogłam tu, bo nic poza wątpliwościami na ten temat nie mam:) |
bogna | 03-05-2009 09:18:39 [#11] |
---|
Czemu tylko z języka obcego mamy dzielić klasy na zaawansowane - może można byłoby to robić takze z matematyki?
wielce inspirujące to pytanie jest :)
i chyba nie ma przeciwwskazań z prawa wynikających ?
Więc jeśli szkoła da radę takie podziały ustawić organizacyjnie, to można??? |
mariz | 03-05-2009 09:19:39 [#12] |
---|
zawsze to raźniej, jak się wie, że nie tylko samemu ma się rozterki :)) pozdrawiam |
beera | 03-05-2009 09:34:15 [#13] |
---|
wobec języka jest jasne wskazania w ramówkach. Wobec matematyki nie ma zakazu - znaczy można:)), co zresztą się dzieje (działo) w wielu szkołach.
Nie wiem, co na to nauczyciele języków. Czy podział na grupy zaawansowania uczniów realiacujących tę sama podstawę programową ma sens dydaktyczny i czy jest to możliwe organizacyjne wobec pytań (tych z wyżej).
|
AnJa | 03-05-2009 09:42:38 [#14] |
---|
organizacyjnie uważam, że da sie zrobić
za rok bedę wiedzial, czy sie dało zrobić- zwlaszcza te przepływy w czasie roku szkolnego
co do sensu dydaktycznego oczywiście nie wiem, ale nasi językowcy bardzo rozpaczali, kiedy ze 4 lata temu takie podziały polikwidowalismy
|
beera | 03-05-2009 09:45:33 [#15] |
---|
nie chodzi mi o "organizacyjne", czyli mechanicznie podział na grupy - to dość proste.
Chodzi mi organizacyjnie - ale z uwzględnieniem pytań z wyżej:). Czyli jakie kryterium przyjąć podczas podziału i jak się dowiedzieć o spełnianiu tego kryterium, jak przerzucać dzieci z grupy do grupy i jak oceniać (bo jak rozumiem uczeń z 5 w jednej grupie umie mniej niż uczeń z 3 w drugiej grupie;) |
bosia | 03-05-2009 09:53:33 [#16] |
---|
a wiesz, że nad tym się nie zastanawiałam-nad oceną
podobnie było kiedyś jak uczyłam w tak zwanej klasie wyrównawczej-miałam dużo wątpliwości co do oceny
zastanawialiśmy się w tym roku nad podziałem takim na grupy językowe, ale dopiero w przyszłym to zrobimy, za dużó zmian robimy na raz, pora przystopować
na razie tylko podzieliłam równo I i II język po tyle samo godzin w I klasie i mimo deklaracji wcześniejszej dzieci, ostatyeczny podział po I klasie, po pierwszym semestrze będzie możliwość przenoszenia się też |
beera | 03-05-2009 09:55:18 [#17] |
---|
Ty chyba masz dodatkowo lekko inaczej, bo dzieci realizują rózne podstawy programowa? |
AnJa | 03-05-2009 09:56:03 [#18] |
---|
no- ja własnie o tym
póki co mamy tak:
w I półroczu przydzial do grup będzie deklaratywny- na podaniu dzieciaki wybieraja wg własnego widzimisia poziom
po pierwszym półroczu będą ruchy wojsk na podstawie wyników i pewnie jakiegoś testu
z ocenianiem w systemie punktowycm problemu nie ma - uczeń zmienia grupę czy nauczyciela z dobrodziejstwem inwentarza- czyli uzyskanymi już punktami
ocena musi być w każdej grupie z pełnej skali - i nic w tym dziwnego nie ma
przecież np. z historii takie coś od 2002 roku mamy- jedne klasy mają historię na poziomioe podstawowym inne rozszerzonym- i wiadomo, że np.4 z nich nie są sobie równe- czyli psychologicznie problemu (dlaczego on ma 4, kiedy umie dużo mniej niz ja) nie ma
prawny pewien oczywiście będzie- no bo z historii jednak 2 podstawy są |
beera | 03-05-2009 09:57:03 [#19] |
---|
anja - czy te dzieci realizują dwie, czy jedną podstawę programową? |
AnJa | 03-05-2009 09:57:33 [#20] |
---|
hmmm
chyba napisałem cos podobnego jak bosia |
AnJa | 03-05-2009 09:58:35 [#21] |
---|
na historii 2
na jezyku- nie wiem, bo nie czytałem nowej pp- ale zdaje się że jedna jest? |
beera | 03-05-2009 09:58:48 [#22] |
---|
no właśnie
Ty mówisz o sytuacji gdy szkołą realizucje dwie podstawy programowe i dla mnie to jasne i oczywiste - nie ma w ogóle problemu (no, organizacyjny zawsze pewien jest)
natomiast w przypadku języka w gimnazjum rozmawiamy o podziale wśród dzieci, które realizują tę samą podstawę programową |
bosia | 03-05-2009 10:00:29 [#23] |
---|
robimy w tym roku tak jak Andrzej z podziałem
na podaniu deklaracja
ale nie wiem, czy to są te same podstawy programowe, sprawdzę |
beera | 03-05-2009 10:04:13 [#24] |
---|
może to moje to czepiactwo jest, w takim razie:) |
bosia | 03-05-2009 10:05:16 [#25] |
---|
rzeczywiście, z ocenianiem może być problem,
nie byłoby, gdyby na swiadectwie był określony poziom językowy literką
a przy jednej podstawie raczej być nie może
miałam tak dzielić na jednym języku na grupy zaawansowania i w przyszłym roku tak zrobimy z klasami I, które będą od września |
beera | 03-05-2009 10:12:45 [#26] |
---|
tak na marginesie - fajna rozmowa z Czapińskim o Kapitale społecznym:
Skoro procedury nie mogą zastąpić więzi społecznych, to co można zrobić, żebyśmy się nie zatrzymali w rozwoju?
Trzeba te więzi budować.
[...]
Jak?
Tylko poprzez szkołę. Dziś polska szkoła funkcjonuje w sposób utrwalający nasz patologiczny indywidualizm. Wszystkie zadania zlecane są pojedynczym uczniom. Tak się hoduje patologicznych indywidualistów niezdolnych do kooperowania. Ja od wielu lat namawiam kolejnych ministrów oświaty do ustalenia w programach pensum zadań adresowanych do ad hoc powoływanych zespołów uczniowskich.
Na przykład?
Dlaczego jakaś część wypracowań nie może być pisana przez kilku uczniów wspólnie?
Dlaczego?
Bo urzędnicy ministerstwa są zdania, że Jaś i Małgosia by pracowali za wszystkich, a Stefek i Agatka dostaliby piątki nie kiwając palcem. Nauczyciel nie byłby w stanie ocenić wkładu poszczególnych uczniów i powstałaby grupa pasażerów na gapę.
Czyli niski kapitał społeczny polityków zamyka drogę do podniesienia kapitału społecznego dzieci.
Właśnie tak.
Ale nie zawsze tak było. Kiedy chodziłem do szkoły, obowiązywała metoda prof. Kupisiewicza, zgodnie z którą każda klasa była podzielona na takie rywalizujące zespoły.
To było co innego. Bo w stałych zespołach może powstać podział na pracusiów i gapowiczów. Ale jeżeli zespoły są zmienne, to bardzo szybko pracusie odmówią współpracy z gapowiczami. Mechanizm społeczny sprawi, że powstaną zespoły wykluczonych gapowiczów, więc oni też będą musieli wziąć się do roboty.
http://www.polityka.pl/polska-smuta/Lead33,933,287610,18/ |
bosia | 03-05-2009 10:18:40 [#27] |
---|
tak mi się jeszcze skojarzyło o podziałach
w szkole w Norwegii, w której bylismy nie było dzwonków, czas dostosowany do konkretnej lekcji
|
Ala | 03-05-2009 11:31:50 [#28] |
---|
to dopiero elastyczności tam potrzeba ;-) |
Kropka | 04-05-2009 11:06:42 [#29] |
---|
Pierwsza klasa gimnazjum będzie realizowała języki obce w dwóch grupach - III.0 dla początkujących i III.1 dla zaawansowanych, to są różne podstawy programowe.
Zastanawiam się nad tym, jak stworzyć grupy i jakoś nie pasuje mi aby było to z automatu, czyli - uczył się w szkole podstawowej to zaawansowana, nie uczył - początkująca.
Zamierzamy przeprowadzić diagnozę wśród wszystkich uczniów klas I( w oparciu o podstawę programową szkoły podstawowej i przy współudziale ich nauczycieli). Wyniki mają nam posłużyć przy tworzeniu grup. To plany, nie wiem jak to się sprawdzi; uważam jednak, że bardzo słaby uczeń ma większe szanse w grupie dla początkujących. |
Dżoana | 04-05-2009 11:09:56 [#30] |
---|
U nas (LO) zawsze na pierwszych zajęciach przeprowadzamy test poziomujący i zgodnie z wynikami dzielimy na grupy. |
Kropka | 04-05-2009 11:15:54 [#31] |
---|
o właśnie Dżoano, to mnie interesuje - przeprowadzacie test również wśród tych uczniów, którzy uczyli się już danego języka? |
Jacek | 04-05-2009 11:38:09 [#32] |
---|
Dżoana pisze o LO a tam da się to zrobić na natomiast w gimnazjum jak ktoś kontynuuje język na poziomie III.1 to mam bardzo poważne wątpliwości i sadzę, że nie można tych uczniów realizującyh tą samą podstawę programową podzielić pod kątem stopnia znajomości języka..
To tak samo jakby z wf podzielić ich na sprawnych i mniej sprawnych czyli "sportowców" i łamagi. |
Anula | 04-05-2009 12:26:01 [#33] |
---|
Kto ustala tygodniowy obowiązkowy wymiar zajęć dla nauczycieli realizujących w ramach stosunku pracy obowiązki określone dla stanowisk o różnym tygodniowym obowiązkowym wymiarze zajęć?
Czy ma ktoś może wzór druku dla nauczyciela zmieniający mu warunki pracy, któremu ustalono np. 16 godzin fizyki i 3 godziny zajęć godzin w świetlicy szkolnej? |
Anula | 04-05-2009 12:26:52 [#34] |
---|
sory, to nie tu.........:(:( |
Dżoana | 04-05-2009 12:40:17 [#35] |
---|
do Kropki
Tak, dzielimy ich według stopnia zaawansowania.
Myślę, ze jak już testy w gimnazjum będą brane pod uwagę przy rekrutacji, będziemy się sugerować ich wynikami. |
Kropka | 04-05-2009 13:41:49 [#36] |
---|
Dżoano, dziękuję.
Jacku zgadzam się, że w ramach jednego poziomu nie można dzielić na dodatkowe grupy. Ja się głośno zastanawiam nad tym, czy o przydziale ucznia do poszczególnych poziomów zaawansowania ma decydować tylko to, że uczeń uczył się w szkole podstawowej danego języka??
Jeżeli moi uczniowie wszyscy uczyli się języka angielskiego to znaczy, że w gimnazjum muszą go realizować na poziomie III.1 ?? |
dariuszn7 | 05-05-2009 08:28:51 [#37] |
---|
Jeden język muszą realizować na poziomie III.1, nie jest ważne jaki, a jeden na poziomie III.0. Uczeń mógł mieć 2 języki obce w szkole podstawowej i w tej chwili może sobie wybrać (oczywiście jeżeli jest możliwość to realizuje oba na poziomie III.1 albo jeszcze wyższym jeżeli utworzysz takie grupy) |
Kropka | 05-05-2009 14:59:51 [#38] |
---|
dariusz a z czego wynika to, że muszą jeden język na poziomie III.1 ? bo jeżeli rzeczywiście tak jest to zostaje podział "z automatu", przyznam, ze nie bardzo mi się to podoba. Pewnie czegoś nie doczytałam; muszę się jeszcze podokształcać, bo te języki nie dają mi spokoju |
beera | 05-05-2009 15:03:29 [#39] |
---|
tez mam watpliwości, ale odwrotne - czemu dziecko musi uczyć się na poziomie III 0 jakiegos języka, jesli oba zna na poziomie wystarczającym do kontynuacji nauki na poziomie III 1?
|
Ala | 05-05-2009 17:23:37 [#40] |
---|
też takie mam jak asia i inne, różne dylematy
np. co mam zrobić z delikwentem co się uczył i nie nauczył??? katować go poziomem III.1 czy dać szansę w III.0 żeby choć cokolwiek umiał? |
Zenon75 | 05-05-2009 17:50:32 [#41] |
---|
moim zdaniem to MEN powinien rozwiać te wątpliwości - ale dużo przed 30 kwietnia |
Kropka | 06-05-2009 11:49:20 [#42] |
---|
właśnie - jak napisała Ala - chodzi mi tylko o tego delikwenta...; uważam, że poziom III.0 byłby dla nich szansą. |
dariuszn7 | 06-05-2009 12:36:52 [#43] |
---|
W rozporządzeniu o podstawie w załączniku 4 jest napisane że język jest realizowany na poziomie III 1 i drugi III 0, z tym że ten drugi z dziećmi zdolnymi można chyba realizować również na poziomi III 1 zależnie od grupy zaawansowania, ale na pewno uczeń nie może realizować dwóch języków na poziomie III 0 |
elrym | 06-05-2009 16:21:15 [#44] |
---|
u mnie taki podział już mamy na j.ang.
w 1 tyg.wrzesnia uczniowie podzieleni są na 2 grupy według listy( klasa na pół)
językowcy przeprowadzają diagnozę na wejściu
na podstawie wyników uczniowie zakwalifikowani zostają do konkretnej juz grupy
po I okresie- jedni z 2 gr. przechodzą do grupy 1, a ci z 1 do 2
nauczyciele losują, którą grupę uczą
zajęcia odbywaja się równoczesnie, tzn. j. ang. dla klasy na tej samej godz. |
elwira | 06-05-2009 17:25:40 [#45] |
---|
elrym, ale dzielisz na grupy uczniów realizujących tą samą podstawę programową czy różną?
Skoro jak pisze dariuszn7 uczeń nie może realizować obu języków na poziomie III 0, to jak podzielić na grupy uczniów kl I-szych gimnazjum uczących się języka kontynuowanego po szkole podstawowej? ( biorąc oczywiście pod uwagę stopień zaawansowania)
Muszą oni realizować podstawę III 1, bo 2-gi język zostanie dopiero wprowadzony
w kl I gim, muszą więc go realizować na poziomie III 0 ?
Czy w takim razie uczniów kontynuujących naukę języka nie dzielimy na grupy, czy dzielimy tak jak pisze maria28- ale wtedy podział dotyczy tego samego poziomu. |
elrym | 06-05-2009 17:55:46 [#46] |
---|
jedna z grup jest bardziej zaawansowana z drugą jest czas wyrównywac braki, utwalić, ale podstawa taka sama |
elwira | 06-05-2009 18:05:41 [#47] |
---|
to podpowiedz, jak sobie radzicie z dylematem , o którym pisz Asia:
"Jak oceniać w każdej z tych grup - czy grupa słabsza ma z natury swej rzeczy otrzymywać oceny nie wyższe niż 3? Jeśli ma ta grupa otrzymywać całą skalę ocen, to jak porównać 3 w grupie zaawansowanej i 5 w grupie słabej? (pamiętajmy, że tu chodzi o oceny na swiadectwie) |
elrym | 06-05-2009 18:07:58 [#48] |
---|
dlatego nie powinno być ocen :-)
co asia niejednokrotnie podnosiła
zawsze będą takie dylematy
|
beera | 06-05-2009 18:11:17 [#49] |
---|
to jakieś bez pomysłu
tzn. -pomysł w fazie teorii OK, gorzej z praktyką |
elwira | 06-05-2009 18:11:39 [#50] |
---|
z drugiej strony wymagania na poszczególne oceny mogą być takie same dla obu grup - uczniowie słabsi nie spełnią wtedy kryterium na 4 czy 5 i będą siła rzeczy otrzymywali oceny słabsze - oby tylko spełnili wymagania na 3 i 2, bo inaczej to...... masakra:) |
|