Forum OSKKO - wątek
asiha | 23-09-2003 13:11:21 [#01] |
---|
czy statut ma zawierac WSO czy WSO jest zalacznikiem do statutu? |
RomanG | 23-09-2003 13:39:00 [#02] |
---|
We Wrocławiu Jeżewski mówił, że jego zdaniem w statucie wystarczy delegacja do uchwalenia WSO. |
Jacek | 23-09-2003 13:59:43 [#03] |
---|
Z opinii wielu prawników usłuszałem, że Statut wogóle nie powinien mieć żadnych załączników. To coś w rodzaju Konstytucji Szkolnej i w tekście powinny być delegacje (jak pisze Roman) precyzujące kto, gdzie i w jaki sposób precyzuje/ustanawia prawo wewnątrzszkolne np. regulaminy wewnętrzne |
janzg | 23-09-2003 14:18:47 [#04] |
---|
Rozporządzenie MEN z dnia 21 V 2001r. (Dz.U. 2001/61/624, 2002/10/96) w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół. Par.2.1. Statut liceum określa w szczególności: 1) cele i zadania liceum wynikające z przepisów prawa oraz uwzględniające program wychowawczy liceum i program profilaktyki dostosowany do potrzeb rozwojowych uczniów oraz potrzeb danego środowiska, o których mowa w odrębnych przepisach, 2) sposób wykonywania zadań liceum, z uwzględnieniem wspomagania ucznia w jego wszechstronnym rozwoju i tworzenia pozytywnie oddziałującego środowiska wychowawczego, 3) zadania zespołów nauczycielskich, o których mowa w par.15, 4) szczegółowe zasady wewnątrzszkolnego oceniania uczniów, |
Elusia | 23-09-2003 19:11:58 [#05] |
---|
U nas załącznik. |
asiha | 23-09-2003 19:17:17 [#06] |
---|
...ale chyba jednak ma byc w statucie (zgodnie z rozporzadzeniem) |
Elusia | 23-09-2003 19:20:10 [#07] |
---|
Ale ja mam WSO grubsze od statutu! Przy czym szczegóły szkolne (ile klasówek, kryteria ocen zachowania itp) to tylko jakieś 10%. Tak kazało KO ;-) |
RomanG | 23-09-2003 19:29:24 [#08] |
---|
Co to znaczy, że szczególy szkolne to tylko 10%? Co wobec tego zawiera reszta? |
Elusia | 23-09-2003 19:33:13 [#09] |
---|
Wszystko to co jest w rozporządzeniu... Np. szczegóły sprawdzianu... Dziwne, nie? |
RomanG | 23-09-2003 19:51:30 [#10] |
---|
Była też mowa o tym na konferencji we Wrocławiu.
Statut szkoły nie może powielać aktów prawa wyższego rzędu, między innymi dlatego, że obniża się rangę tych przepisów. Naruszenie jakichś norm będzie wtedy złamaniem nie rozporządzenia, czy ustawy, ale ...statutu tylko. ;-)
Wymogi KO są nieuzasadnione. |
Elusia | 23-09-2003 20:01:37 [#11] |
---|
Ja też tak myślę, ale co ja, maluczka mogę? ;-))) |
RomanG | 23-09-2003 20:23:27 [#12] |
---|
Prawo sobie, a życie sobie...
;-) |
Marek Pleśniar | 23-09-2003 22:46:13 [#13] |
---|
szczegółowe zasady wewnątrzszkolnego oceniania uczniów, zasady to nie regulamin wniosek - nie umieszczamy regulaminu oceniania w statucie zasady tak:-) (spytałem eksperta:-) |
| |
AgataK | 23-09-2003 23:20:40 [#14] |
---|
dwa tygodnie temu na szkoleniu była mowa, że wso może być załacznikiem do statutu. sama mam wiele wątpliwosci co do załączników i wogóle statutu, bo na każdym szkoleniu i zebraniu dyrów slyszę co innego. czytając przepisy też niewiele rzeczy jest precyzyjnych, żeby nie było za łatwo. myślę, że muszą zasady wso być i to raczej powiązane ze statutem, ja tak mam - jako załącznik do statutu. |
violka | 23-09-2003 23:34:52 [#15] |
---|
zasady oceniania wewnątrzszkolnego jak wynika z rozporządzenia są częścią stautu a nie załącznikiem do niego powinny to być bardzo ogólne zasady, które bądą łączyły przedmioty, natomiast szczegóły wynikające ze specyfiki przedmiotu zawarte są w przedmiotowym systemie oceniania, a w satucie jest właśnie delegacja do tegoż PSO ja tak mam w swoim, również szczegółowe kryteria oceny zachowania mamw regulaminie, a w statucie tylko ogólnie obszary oceniania oraz tryb dokonywania oceny dzięki temu zarówno kryteria z przedmiotu jak i z zachowania można łatwo poprawiać, jeśli się nie sprawdzą w praktyce, jeśli byłyby to załączniki to ich poprawianie odbywać się musi w takim samym trybie jak poprawianie statutu wysłałam mój statut do KO "celem stwierdzenia zgodności z prawem", odczekałam miesiąc - brak odpowiedzi oznacza, że nie mają zastrzeżeń, jeśli mierzacz stwierdzi, że coś mam nie tak, to się zapytam dlaczego mi tego nie stwierdzili, kiedy im wysłałam ten statut Roman ma rację, nie przepisujemy do statutu paragrafów rozporządzenia, a jedynie je uszczegóławiamy, dostosowujemy do specyfiki szkoły, chociaż pewnych powtórzeń uniknąć się nie da |
Leszek | 23-09-2003 23:38:11 [#16] |
---|
I tak mi Jeżowski posiał parę myśli filozoficznych (o tej porze...) Czy zasady WSO to już samo WSO, czy tylko punkt wyjścia do tworzenia WSO, a może to część WSO... Taaak pora już spać, tym bardziej, że nowy dzień to nowe ciekawe sprawy ... :-) Pozdrawiam |
krystyna | 24-09-2003 00:31:01 [#17] |
---|
U mnie "Szczegółowe zasady wewnątrzszkolnego oceniania uczniów" są integralną częścią statutu (zgodnie z rozp.) - stanowią kolejny rozdział o dokładnie takim tytule. Zawierają one m.in. cele oceniania , zakres oceniania, skalę ocen, ważne terminy, ogólne wymagania edukacyjne w przyjętej skali ocen, formy sprawdzania osiągnięć edukacyjnych, zapisy i skróty stosowane w dzienniku, zasady klasyfikowania i promowania, sposoby dokumentowania osiągnięć edukacyjnych, działania motywujace ucznia, zasady przeprowadzania egzaminu klasyfikacyjnego i poprawkowego, sposoby informowania rodziców, zasady i kryteria oceny zachowania. Natomiast zupełnie odrębny "gigant dokument" stanowią szczegółowe wymagania edukacyjne z poszczególnych przedmiotów.... Statut mam sprawdzony pod względem formalno - prawnym. |
Marek Pleśniar | 24-09-2003 08:24:49 [#18] |
---|
to własnie co sugeruje wymieniony A. Jeżowski. Spytałem go o zdanie w tej sprawie, czytał Forum i potwierdza zdanie - zasady to nie szczegółowy regulamin. |
nn | 24-09-2003 12:08:37 [#19] |
---|
Witam!. Czy może znajdzie się życzliwa dusza i podzieli sie swoim statutem dla szkoły podstawowej?? Pozdrawiam Roman. |
JarTul | 24-09-2003 15:43:31 [#20] |
---|
A szczegółowe zasady... to już regulamin czy jeszcze nie? |
hania | 24-09-2003 16:41:51 [#21] |
---|
ten nieszczęsny WSO.... to wytwór programu "Nowa Szkoła" Zauważcie - w żadnym rozporządzeniu nie istnieje konieczność tworzenia czegoś takiego! Nawet nie pada nazwa WSO! . Natomiast zasady oceniania wewnwtrzszkolnego i to szczegółowe mają być częścią statutu (ja cytował janzg w poście 4). Zasady - czyli filozofia szkolnego oceniania w danej szkole: po co, jak, za co jakimi metodami, jakie obszary, jakie sposoby, czy tam filozofia motywowania, ( w tym również poprawiania wyników) itp itd Mamy dokładnie jak u Krysi, świeżo sprawdzony i pod względem prawnym - pochwalony mocno przez KO statut :-) I popatrz Krysiu - całkiem inne KO a jakie zgodne:-) |
hania | 24-09-2003 16:50:44 [#22] |
---|
i jeszcze... Słowo regulamin - kojarzy mi się z czymś narzuconym: mnie, uczniom, rodzicom, do czego trzeba się stosować i już...... Zasady - to dla mnie coś, co z mozołem pewnie - ale zostało wspólnie wypracowane przez wszystkie zainteresowane strony i - przez przynajmniej większość (jeszcze się taki nie narodził coby wszystkim dogodził:-) - akceptowane A że dopracowanie się wiąże się z koniecznością np częstszej nowelizacji statutu - coż, jeśli ma to służyć poprawie stanu a nie tylko radosnej twórczości, to może warto! Acha - i PSO to też czyjś tam radosny wymysł nazewniczy..... Prawem zobowiązana jestem jako nauczyciel do podania do wiadomości wymagań edukacyjnych..... Dla mnie to pojęcie szersze niż kryteria oceniania. Mam wymaganie np. aby uczeń prowadził zeszyt przedmiotowy... taki grymas? |
RomanG | 24-09-2003 17:28:35 [#23] |
---|
Czy dobrze pamiętam, że minister nie precyzuje sposobu podania tych wymagań do wiadomości? Może być ustnie? |
hania | 24-09-2003 18:10:35 [#24] |
---|
miałam po prostu napisać "nie precyzuje" - ale aż sprawdziłam :-) W rozp. o ocenianiu..... § 3. 1. Ocenianie wewnątrzszkolne obejmuje: 1) formułowanie przez nauczycieli wymagań edukacyjnych oraz informowanie o nich uczniów i ich rodziców (prawnych opiekunów), 2) bieżące ocenianie i śródroczne klasyfikowanie, według skali i w formach przyjętych w danej szkole, oraz zaliczanie niektórych zajęć edukacyjnych, 3) przeprowadzanie egzaminów klasyfikacyjnych, 4) ustalanie ocen klasyfikacyjnych na koniec roku szkolnego (semestru) i warunki ich poprawiania. 2. Szczegółowe zasady oceniania wewnątrzszkolnego określa statut szkoły, z uwzględnieniem przepisów rozporządzenia. § 4. 1. Nauczyciele na początku każdego roku szkolnego informują uczniów oraz ich rodziców (prawnych opiekunów) o wymaganiach edukacyjnych wynikających z realizowanego przez siebie programu nauczania oraz o sposobach sprawdzania osiągnięć edukacyjnych uczniów. |
RomanG | 24-09-2003 18:13:36 [#25] |
---|
No to... ...precz z WSO i PSO!!!
;-)) |
JarTul | 24-09-2003 19:08:00 [#26] |
---|
Pytania w zasadzie retoryczne... Jak długo powinny trwać pierwsze w roku szkolnym zebrania z rodzicami? - jeżeli każdy nauczyciel uczący w danej klasie osobiście będzie chciał spełnić wymóg rozporządzenia ("Nauczyciele na początku każdego roku szkolnego informują (...) rodziców (prawnych opiekunów) o wymaganiach edukacyjnych wynikających z realizowanego przez siebie programu nauczania oraz o sposobach sprawdzania osiągnięć edukacyjnych uczniów."). Co który rodzic zapamięta te informacje? W czasie której z kolejnych wypowiedzi rodzice opuszczą salę? ;-) |
Marek Pleśniar | 24-09-2003 19:09:31 [#27] |
---|
dlatego najlepiej na piśmie. A potem jak jakaś afera przy końcu roku - pokazujesz podpisane przez awanturującego się. Mimo papierków jestem za. |
Jasiu | 25-09-2003 14:02:17 [#28] |
---|
U nas KO zażyczyło sobie odrębne dokumenty Statut i WSO - z tego by wynikało, że to mają być dwa różne dokumenty. |
Basik | 25-09-2003 14:36:03 [#29] |
---|
MiC - co kraj, to obyczaj ! |
RomanG | 25-09-2003 14:46:35 [#30] |
---|
Fajnie. Już nawet dokumenty, których formalnie prawo nie wymaga, podlegają nadzorowi KO. |
dyrcio | 25-09-2003 18:15:12 [#31] |
---|
Wniosek jest taki,że duża grupa dyrektorów obecnie pracuje nad nowelizacją statutu.Ja również.Otrzymałem stosowne uwagi o ststucie w formie pisemnej od wizytatora K.O.(na własną prośbę).Generalnym problemem jest struktura statutu, jakie powinien zawierać rozdziały? Kutatoria oświaty interpretują statut ramowy na swój sposób ( w zależności od pory roku !).A więc nasze polskie prawo oświatowe ( statut ramowy) wymaga po raz kolejny interpretacji.Skoro jest tak to dlaczego w ministerstwie nie powstanie np. statut dla wszystkich liceów 3 letnich w Pollsce?!! |
Piotrek | 26-09-2003 12:24:14 [#32] |
---|
To jest chore - jakim prawem KO żąda ? W środku, na zewnątrz, pod spodem, czerwonym drukiem, sympatycznym atramentem, itd, itp, Czy to nie jest już szkoła Pimko? Czy może orwellowski 1984??? Roman - jestem za - precz z tymi idiotyzmami, pisanymi nie wiedzieć dlaczego wielkimi literami - jakiś metajęzyk czy ki czort? I niech mi nikt nie tłumaczy, że zasady to nie regulamin.. A co??? jadłospis??? Zobaczcie jak wyabstrahowane kwestie, które ja zwę idiotyzmami, rozważamy całkiem na poważnie. Czy to nie groteska - jutro będziemy debatować na wyższosci świąt, bo któreś KO stwierdzi, że 11 listopada ważniejszy od 3 maja, a Boże Narodzenie od Wielkanocy. I co gorsza - przez chwilę w to uwierzymy... Róbmy swoje... |
Jasiu | 26-09-2003 17:09:02 [#33] |
---|
A co powinien zawierać WSO? Czy również wszystkie PSO, czy tylko szczegółowe zasady oceniania? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|