Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kiedy rozpoczną pracę w szkołach doradcy zawodowi?
strony: [ 1 ]
Alicja 5521-09-2003 13:35:20   [#01]
Na studiach podyplomowych kształcą się już doradcy zawodowi. Kiedy będą mieli możliwość pracy w szkołach?
AnJa21-09-2003 20:28:45   [#02]

A po co?
Tylko aby zrealizować jakąś zapowiedź, która wymsknęła się MENiSowi?

Wolałbym psychologa lub terapeutę!

A co do doradcy:będzie jak zatrudni go organ prowadzący. Po co miałby dublować stanowiska z Powiatowego Urzędu Pracy - patrz wyżej:-)

Małgoś21-09-2003 20:45:13   [#03]

najpierw spece od wychowania w rodzinie, potem od przedsiebiorczości, teraz doradcy zawodowi - i jedni,  i drudzy i trzeci "przyuczeni" teoretycznie w ramach poszerzarzania kwalifikacji, bo na dotychczasowe juz najczęsciej brak zapotrzebowania w szkolnictwie,

ani jedni, ani drudzy, ani trzeci bez pojęcia o praktyce...

syna mojej znajomej w ogólniaku do zycia przygotowywał ...peowiec, przedsiębiorczości uczyła rusycystka, a kto będzie doradzał zawodowo - może n-l prac ręcznych?

podziwiam ludzi, którzy nie stoją biernie w mijscu, ale inwestują w siebie i zdobywają nowe umiejętności na podyplomowych (nietanich i niekrótkich) studiach, ale.... "takie te Rzeczypospolite będą, jakie młodzieży chowanie"

janzg22-09-2003 15:06:20   [#04]
dostaną pracę jak w szkole powstanie SZOK
Jacek22-09-2003 15:19:34   [#05]

oj dziewczyny..

nie każdy kto podejmie studia podyplomowe robi to dla papierka lub gorzej niż swoje "podstawowe wykształcenie". Moja pedagog ukończyła właśnie podyplomówkę z doradztwa zawodowego a wybrała sie na nią po długim namyśle. Ledwo skończyła a już złożyła mi "Szkolny Program Orientacji Zawodowej Uczniów Szkół Gimnazjalnych" i chce go realizować choć nie w ramach SZOK-u. Wspólnie z kilkoma gimnazjami poprzez gminę wystaralismy się o środki z PARP-u na realizację projektu wirtualnych przedsiębiorstw i ruszamy z akcją. Bierze w niej udział właśnie moja pedagog-doradca zawodowy. Tak więc nie zasypała gruszek w popiele i sama rwie się do pracy nie zaniedbując swoich "pedegogicznych" obowiązków. A i kasę z realizacji wirtualnych przedsiębiorstw będzie miała. Wiecie ile płacą... 80 zł za godzinkę brutto, ale im nie zazdroszczę bo to niezła harówka by zrealizowac projekt.
Krystyna Za22-09-2003 19:33:41   [#06]

Ukończyłam 5-letnie studia w Bydgoszczy, kierunk-pedagogika, specjalność: edukacja i poradnictwo zawodowe. Miałam pracować w poradni PPP ale nie pracuję. Prowadziłam kursy "Start zawodowy młodzieży"

80 zł za godzinkę to mi się bardzo podoba, może trzeba założyć ten SZOK tylko czy to coś pomoże naszej młodzieży jak i tak nie ma nowych miejsc pracy?

;-)))))))

Alicja 5522-09-2003 19:44:40   [#07]

cytuję:

Korzyści, wynikające z działalności szkolnego doradcy zawodowego:

1. Dla indywidualnych odbiorców:
- dostęp do informacji zawodowej - dla uczniów, nauczycieli, rodziców,
- poszerzanie edukacyjnych i zawodowych perspektyw uczniów,
- świadome, trafniejsze decyzje edukacyjne i zawodowe,
- ułatwienie wejścia na rynek pracy, dzięki poznaniu procedur poyskiwania i utrzymania pracy,
- świadomość możliwości zmian w zaplanowanej karierze zawodowej,
- mniej niepowodzeń szkolnych, zniechęcenia, porzucania szkoły a potem pracy, jako konsekwencji niewłaściwych wyborów.

2. Dla szkół:
- realizacja zobowiązań wynikających z zapisów zawartych w ramowych statutach gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych,
- zapewnienie ciągłości działań orientacyjno - doradczych szkoły i koordynacji zadań wynikających z programów wychowawczych szkół,
- utworzenie na terenie szkoły bazy informacji edukacyjnej i zawodowej oraz zapewnienie jej systematycznej aktualizacji.

3. Dla innych podmiotów edukacyjnych:
- uzyskanie przepływu informacji zawodowej, sprzyjającego trafnym wyborom uczniów i korzystnie wpływającego na dostosowanie programów nauczania do wymagań rynku pracy,
- możliwość zatrudnienia nauczyciela przygotowanego do prowadzenia orientacji zawodowej, dzięki wprowadzeniu stanowiska szkolnego doradcy zawodu, stabilizacja kadry.

4. Dla państwa i władz lokalnych:
- zwiększenie świadomości społecznej, dotyczącej konieczności racjonalnego planowania rozwoju zawodowego przez jednostki,
- podejmowanie właściwych decyzji, efektywnie przeciwdziałających bezrobociu,
- zapewnienie powszechności i dostępności usług doradczych, zalecanych przez Komisję Unii Europejskiej

uff... koniec cytatu
Jacek23-09-2003 08:10:35   [#08]
Krystyna te 80 zł to nie za prowadzenie zajęć w ramach SZOK-u tylko za realizację projektu wirtualnych przedsiębiorstw. A zajęcia te nie musza być prowadzone wyłącznie przez doradcę zawodowego. U mnie prowadzone będą przez dwóch lub trzech nauczycieli, każdy zrobi swoją "działkę": pedagog-doradca zawodowy, informatyk i zapewne ktoś po zarządzaniu.
Gaba23-09-2003 08:26:33   [#09]

niech zgadnę...

nigdy?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]