Forum OSKKO - wątek
Konto zapomniane | 25-03-2002 22:33:57 [#01] |
---|
czy aktualne są Zmiany w systemie awansu zawodowego nauczycieli,
zapisane w Zmianie w ustawie z dn. 18. II. 2000 r (...)
wprowadzone na mocy ustawy z dn. 23. VIII. 2001 r ?
/ chodzi o skrócenie stażu kontraktowcowi do 9m /
P L E A S E... |
Ewa z Rz | 26-03-2002 04:51:51 [#02] |
---|
Oczywiście Aktualne jaknajbardziej. Staz kontraktowemu skkraca dyrektor jeżeli jest do tego podstawa. |
Marek Pleśniar | 26-03-2002 05:23:51 [#03] |
---|
a jaka? pytam poważnie. Jak to robicie? Dla kogo? |
Ewa z Rz | 26-03-2002 05:30:04 [#04] |
---|
rzadko, ale może się zdarzyć Mam nauczycielkę, której niewiele do mianowania brakowało w 2000 roku, ale urodziła dziecko, poszła na wychowawczy i teraz wraca. Jest to bardzo dobra nauczycielka, ma kwalikikacje do nauczania dwóch przedmitów, 9 lat stażu pracy i jej staż skrócę. |
Marek Pleśniar | 26-03-2002 05:33:19 [#05] |
---|
czyli nasze "widzimisię" wystarczy? bo mam kogoś - chce mu tak zrobić, tylko zastanawiam się czy ktoś tego nie zakwestionuje, i kto włąsciwie może a czemu nie śpisz Ewa? |
Ewa z Rz | 26-03-2002 05:40:37 [#06] |
---|
Wstałam już trzy godziny temu i pracuję! :)))) Nie całkiem widzimisię, trzeba mieć solidne uzasadnienie bo komisja będzie się czepiać nauczyciela jeżeli czegoś będzie brakowało. Gdy jest skrócony staż to w moim organie bardzo dokładnie przyglądają się czy spełnia wymagania. |
Zola | 26-03-2002 06:46:38 [#08] |
---|
A pamiętacie podstawę prawną tego skracania ? Pozdrawiam ranne ptaszki :-)))))) |
Ewa z Rz | 26-03-2002 06:53:42 [#09] |
---|
KN ze zmianami (wszystkimi!) |
Marek Pleśniar | 26-03-2002 06:54:46 [#10] |
---|
i tak nie jest to wszystko dla mnie jasne |
Ewa z Rz | 26-03-2002 07:03:59 [#11] |
---|
boś dyrektor i masz decydować, ryzykować i ponosić odpowiedzialność! :)) Gdyby było jasne to wystarczył by byle głupek, a tak wiesz żeś potrzebny! |
Gosia T | 26-03-2002 08:03:24 [#13] |
---|
aktualne, tylko, co z tego... Ewo, nie wydaje mi się, by dyrektor mógł skrócić staz nauczycielowi kontraktowemu, choć "czyszczaca" niby wprowadziła taką możliwość. Staz nauczyciel zaczyna 1 września (nie później niż 14 września, a "czyszczaca" została ogłoszona 23 października w dzienniku ustaw, więc w 2001 nie ół dyrektor skracać ), kończy najkrótszy po 9 miesiacach (tak mówą przepisy przejściowe z 18 lutego 2000).Jednocześnie wszyscy, którzy korzystają czy korzystali ze skróconego stażu mają czas do 5 kwietnia 2003, by złożyć wniosek o postepowanie kwalifikacyjne/egzaminacyjne.
Zosiu, nauczyciel, o którym piszesz - rozpoczynający 1 września 2002 skrócony przez Ciebie staż, nie zdąłżyłby go zakończyć.
Czy mylę sie błądząc w tej plątaninie e ciągle zmienianegoi, poprawianego prawa, które min. przez to ciągłe majstrowanie w nim ma dziury jak ser szwajcarski?
Wszystkie regulacje prawne dotyczace awansu zawodowego (wraz z nowelizacjami) omawia i wyjasnia CODN w nowej elektronicznej wersji poradnika w linku "nowości" z dn. 12 marca http://www.codn.edu.pl/ GosiaT |
HenrykB | 26-03-2002 08:17:43 [#14] |
---|
Gosiu! Wcale się nie mylisz. Moim zdaniem to bubel prawny. Ja miałem nadzieję (głupi!), że skrócę moim 3 kontraktowym wstecz to, czego nie skrócił organ. Nie dało się. KO twierdzi (forumowcy zresztą też), że tak nie wolno. To po co ten zapis. Ciekawy jestem, czy ktokolwiek w kraju skorzystał z tego przepisu? |
Ewa z Rz | 26-03-2002 09:03:16 [#15] |
---|
oczywiście bubel! Poczytałam i stwierdzam, że macie rację!! To jest bez sensu niby można, ale co z tego?! NIKT z tego nie mógł skorzystać (ja też nie będę mogła tej mojej skrócić!). Skracać można dalej, ale tylko takim co przychodzą z wyższej uczelni i dostają odrazu kontraktowego i tylko takim! Następny martwy przepis, nie pierwszy i nie ostatni... :(( |
Marek Pleśniar | 28-03-2002 07:33:49 [#16] |
---|
cholera nie tak to sobie wyobrażałem |
Marek z Rzeszowa | 28-03-2002 08:43:17 [#17] |
---|
Czytając tekst źródłowy widzę zupełnie coś innego. Po pierwsze: rzecz dotyczy wszystkich nauczycieli zatrudnionych w dniu wejścia w życie ustawy na podstawie umowy o pracę i posiadających w tym dniu wymagane kwalifikacje. Po drugie: czytając literalnie ust. 4 wnioskuję, że wniosek o skrócenie stażu nauczyciel może złozyć dopiero po 9 miesiącach trwania stażu (w maju!). Wiem, wiem. Różni "interpretatorzy: MENiS, Kuratoria, eksperci mają tu inne zdanie. Ale to przecież jest USTAWA SEJMOWA. Nie jest ważne co poeta miał na mysli. Ważne jest co napisał w ustawie. A rozbiór logiczny jest jednoznaczny. Chyba, że ICH obowiązuje inna logika. USTAWA z dnia 18 lutego 2000r. o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela oraz o zmianie niektórych innych ustaw
... Art. 7. ... 3. Nauczyciele zatrudnieni w dniu wejścia w życie ustawy na podstawie umowy o pracę, którzy posiadają wymagane kwalifikacje, z tym dniem uzyskują z mocy prawa stopień nauczyciela kontraktowego i stają się nauczycielami zatrudnionymi na podstawie umowy o pracę odpowiednio na czas określony lub nie określony. 4. Nauczyciele, o których mowa w ust. 3, zatrudnieni w:
1) przedszkolach, szkołach, placówkach oraz innych jednostkach organizacyjnych, o których mowa w art. 1 ust. 1 ustawy, o której mowa w art. 1, mogą złożyć wniosek o podjęcie postępowania egzaminacyjnego na stopień nauczyciela mianowanego po odbyciu stażu trwającego co najmniej 9 miesięcy. Okres stażu dla tych nauczycieli ustala, z uwzględnieniem ich dorobku zawodowego oraz oceny pracy, organ prowadzący szkołę, na wniosek dyrektora szkoły, |
HenrykB | 28-03-2002 16:12:40 [#19] |
---|
I cóż... Moje 3 kontraktowe rozpoczęły taki staż we wrześniu 2000. Na mój wniosek o skrócenie organ nie odpowiedział na piśmie (ustnie, że nie skrócą). Leci więc staż pełny. W październiku 2001 powstaje możliwość skrócenia przez dyrektora. Po 13 miesiącach realizowanego stażu. Koniec pieśni. :-((( | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|