Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
W poszukiwaniu naszych pieniędzy... |
|
beera | 25-03-2002 13:57:08 [#01] |
---|
Dzisiaj wstępnie dowiedziałam się, ze nie dostanę środkow finansowych na zajęcia pozalekcyjne i na inne fanaberie- pozostanie minimum- podział na gupy gdzie trzeba i tyle... Czy jestem zła?- TAK Czy się dziwię?- NIE Samorządy pieniędzy nie mają...państwo też ich nie ma... Hm..a może się mylę? Policzmy ile oświatowych pieniędzy idzie w błoto. Ile pieniędzy w naszym państwie zostało wydanych bez sensu i bez celu. Czasem wydanych po to, zeby pozorować dzialania, czasem po to, zeby uzasadnić wcielenie jakiegoś nowatorstwa, a czasem po to, zeby nam zamknąć usta... To może być fajna zabawa, o ile podczas jej uprawiania szlag nas nie trafi ;-)
- Organizacja czwartej godziny w-fu w placówkach, ktore nie mają możliwości organizowania nawet trzech
- Organizacja sprawdzianu po VI klasie- badanie zewnętrzne , które nie służy dzieciakowi , bo informacja przepada we mgle
- Ustalenie w ramówce obligatoryjnych 2 godzin informatyki- wiele szkół podstwawowych nie ma wcale sal komputerowych
- Powrót techniki- najpierw rozebraliśmy pracownie techniczne, teraz je na nowo pourządzamy
- Ustrój szkolny- likwidujemy część szkół na rzecz dowozów dzieci na duże odległości
- Nowa i stara matura- masę pieniędzy na szkolenia, spotkania, itepe
- Przekazanie pieniędzy MENiSu firmom szkoleniowym marki "KOGUCIK"- kursy na tzw. "granty"
- Nowe podręczniki, programy, recenzenci...
Macie inne pomysly jeszcze? A może gdzies źle myślę- może część tych pieniędzy jednak po coś? I czemu mi się wydaje, ze gdyby uniknąć bezsensownych kosztów, starczyłoby na moje zajęcia pozalekcyjne? |
Rycho | 25-03-2002 14:58:26 [#02] |
---|
Tak czytam i czytam, i czytam co napisałaś. I zastanawiam się co tu napisać. Bo, że w tym wszystkim jest racja, to wiadomo. Boję się natomiast, że wpadniemy znowu w biadolenie. Moim zdaniem wszystko na ten temat można zawrzeć w tym , co po części zapisałaś w pkt 6. Odkąd pamiętam, stale coś zmieniamy ze starego na nowe i odwrotnie. A że to za każdym razem pochłania straszną masę pieniędzy. Musi. Bo każde, nawet bezsensowne działanie kosztuje. Więc, kogo tak naprawadę obchodzi, że w jakiejś szkole, jakiejś gminie brak jest na zajęcia pozalekcyjne dla dzieci. Ważne, że coś się "zrobiło" dla całej oświaty, dla wszystkich uczniów, nauczycieli, dyrektorów i kogo tam jeszcze chcesz. Więc do Twojej wyliczanki dopiszę:
9. Nowa reforma nowego MENiSu. |
Marek Pleśniar | 25-03-2002 15:09:45 [#03] |
---|
hmm 9. Druk masy książeczek, tracących aktualność po chwili - miliony tego 10. Microsoftyzacja komputeryzacji szkoły, brak inicjatywy (a raczej dziwny upór) w kierunku wprowadzenia bezpłatnego oprogramowania włącznie z sysytemem operacyjnym. A zresztą niech bedzie i Windows - ale czemu płacimy skoro im wychowujemy klientów? Dlaczego urzędnicy nasi nie wywalczyli tego? 11. Migracje szkół z budynku do budynku, szkoły w kilku budynkach zamiast jednego dyrektora pod jednym dachem ze sprawniejszym zarządzaniem całością. |
beera | 25-03-2002 18:17:17 [#05] |
---|
hm... Marek- takie zauważyłes, ze nawet do łba mi nie wpadlo- to taki ukryty odplyw pieniędzy..
Z tym biadoleniem to masz rację pewnie, Rysiek
ale gdy pomyślę, że pieniądze się wydaje na programy- "pomoc wsi"- gdzie funduje się stuypendia, a nie na objęcie pięciolatkow wiejskich opieką przedszkolną, to mi się poziom adrenaliny podnosi...
No ale gdyby spojrzeć na to nasze gadanie inaczej-
Pytnie pierwsze-
Co mnie wkurza?
Mam odpowiedzi na górze.
I wynikające z tych odpowiedzi pytanie następne:
Co mogę zrobić? Czy mam wpływ jakiś?
I tu odpowiedzi na razie nie mam.
No i teraz fakt- zatrzymanie się na odpowiedziach na pytanie- Co mnie wkurza" jest biadolenim, dopóki nie postawimy następnego kroku...
To go zróbmy, zadajmy sobie to pytanie.
"co mogę zrobić"?
Może to wyprawa na wyspę Utopię- ale podróżować chyba warto.
A może nie warto włazić w skalę makro.
Może sumując nasze sugestie, które padły na wielu wątkach, spróbujmy choć w skali mikro?
Cholera...dalo mi to do myslenia. |
Marek Pleśniar | 25-03-2002 18:49:51 [#06] |
---|
jawność proszę koleżanki:-) trzeba jawności i nie chowania łba w piasek |
Paweł Sypek | 25-03-2002 19:07:53 [#07] |
---|
zamiana wklęsłego na wypukłe Rysiek, pisząc o ciągłych zmianach starego na nowe i odwrotnie, przypomniał mi stary skecz radiowy Fronczewskiego i Rossa. Był to wywiad z pracownikiem jakiegoś zakładu produkcyjnego a jego działalność polegała na " zamianie wklęsłego na wypukłe, a jak już wszystko jest wypukłe, to zamieniamy z powrotem na wklęsłe". Tak to satyrycy opisując rzeczywistość stali się wieszczami (reforma edukacji + administracyjna). Nie trzeba się frustrować. Przecież to normalne, że gdzie są publiczne pieniądze do wydania, tam z zasady pojawia się (delikatnie mówiąc) marnotrawstwo. Ten system tak ma i nie da się go poprawić. |
beera | 25-03-2002 19:11:39 [#08] |
---|
:-)) No i już :-)
Ja tylko mam taki żal- że mi nie dają nic do marnotrawienia- ani, ani ;-((
A ja bym tak zręcznie pomarnotrawiła coś :-))) |
stan | 25-03-2002 19:13:31 [#09] |
---|
... Było jeszcze jedno powiedzenie - a propo's "Wraca nowe" - to chyba Pietrzak. Powiedzenie podoba mi się mimo, że nie lubię autora. :-) stan |
Marek N | 26-03-2002 02:29:22 [#10] |
---|
Re: hm... Sami raczej całego świata nie zmieniemy. Ale jeśli nie będziemy próbować to upodobnimy się do tych "wkomponowanych dożywotnio".
Motto szkoły, którą kieruję:
Najwięcej chcą od świata ci, co nic nie robią,
Ażeby on był inny! tylko się żałobią,
Samotnie niszcząc serce! - - gdyby coś robili,
Mieliby i sił więcej, i świat by kształcili...
C. Norwid |
Ewa z Rz | 26-03-2002 05:23:22 [#11] |
---|
nie tylko na górze Ale tu na dole, w gminie też marnuje się kupa forsy! A tu już coś chyba możemy... Mnie udało się dostać kasę na dodatkowe godziny (1 z tych 3 co to organ może)! Bo moje dzieci (!) pokazały gdzie się forsa marnuje i była niezła rozróba w Radzie i... przyznali! Co prawda nie przegłosowali istotniejszych rzeczy, ale jest chociaż to! To taki mały promyczek, ale jak się wszyscy ruszymy to może pokaże się całe słoneczko! |
Marek Pleśniar | 26-03-2002 05:28:25 [#12] |
---|
albo nas kopną w tyłeczek i zrobią nowy konkurs:-) |
Ewa z Rz | 26-03-2002 05:46:54 [#13] |
---|
co tak kiepsko? A gdzie myślenie pozytywne? Pójdziesz do innej szkoły (gminy) i tam będziesz robił swoje porządki! Tylko na dobre wyjdzie, możesz tak oblecieć kawal świata! |
Marek Pleśniar | 26-03-2002 05:50:29 [#14] |
---|
hmm? to nie taka zła myśl oblecieć kawał świata:-) pomyślę o tym |
Ewa z Rz | 26-03-2002 05:56:53 [#15] |
---|
Ja to właśnie usiłuję zrobić. Jeszcze mi się kadencja nie kończy, ale jestem już w szkole dobre pare latek (miałam przedłużenie), a złożyłam papiery do sąsiednich gmin na konkurs. Muszę następny samorząd wychować! |
Ania | 26-03-2002 06:01:10 [#16] |
---|
Marku z N! Motto wspaniałe :-) |
Marek Pleśniar | 26-03-2002 06:08:41 [#17] |
---|
cześć Ania:-) no, mam spore już towarzystwo |
Ania | 26-03-2002 06:22:19 [#18] |
---|
Witaj, br :-) Coś Ty wcale dzis nie spał? |
Marek Pleśniar | 26-03-2002 06:50:50 [#19] |
---|
taka tam.. długa noc poszedłem spać przed północą i wstałem po trzeciej. Pokręcone to wszystko. Chętnie bym już to zmienił:-) sio. :-) |
Zola | 26-03-2002 07:01:50 [#20] |
---|
wiecie komputer oszczędza mi masę czasu ale niie tylko.... no ale co ja zrobię ,że lubię z Wami być |
beera | 26-03-2002 11:38:07 [#21] |
---|
:-)) Lubimy tych, co nas lubią. Więc nie masz wyboru Zola :-)))) Ewa? Dobrze zrozumialam? Złożylaś dokumenty na konkurs do innej szkoł niż ta , w ktorej obecnie pracujesz? Fiu, fiu :-)) A wracając do pieniędzy :-) Ja mam w swojej szkole język niemiecki od I klasy, salę gimnastyczną lepszą niż w niejednym miescie ( a szkoła tylko na 200 osób) a od września ruszy mi pracownia komputerowa na 15 stanowisk. Akcja letnia prowadzona przez gminę, to wyjazd na dwa tygodnie za 250 zlotych nad jeziorko. To w porównaniu do innych wiejskich gmin standard lepszy ciut. I może dlatego żal mi tak tych generalnie puszczanych bokiem pieniędzy, bo wiem, ze można je wydać na fajniejsze rzeczy... |
Marek Pleśniar | 26-03-2002 15:08:16 [#22] |
---|
yhm mogłabyś zostać sponsorem beczki piwa na zlot:-) |
Zola | 26-03-2002 18:12:42 [#23] |
---|
O tak,tak |
HenrykB | 27-03-2002 07:02:37 [#24] |
---|
Beczka Popieram! | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|