Forum OSKKO - wątek

TEMAT: PODZIAŁ NA GRUPY NA JĘZYKACH
strony: [ 1 ]
Dżoana16-09-2003 21:35:20   [#01]
W ubiegłym roku szkolnym moja klasa,  III LO nagle nie została podzielona na grupy na językach, mimo, że przez 2 lata taki podział istniał. W jednej grupie uczniowie uczyli się od podstaw, a w drugiej od wyższego poziomu, gdyż kontynuowali naukę. W klasie III grupy zostały połączone i musiałam zrównać poziom do poziomu grupy słabszej. Pani dyr. tłumaczyła, że w klasie jest za mało osób i w związku z tym nie mogą być podzieleni. Podobno musiało być 26 osób (wg dyr.). W roku bieżącym mam 26 uczniów więc upomniałam się o podział. Ponadto znalazłam DzU , który mówi, że wystarczy 24 uczniów do podziału. Nowy dyr. powiedział, że nic nie da się zrobić, bo musiałby zabrać komuś godziny, a ja nie chcę, żeby koleżanki mające mało godz. wydrapały mi oczy. Kiedy przedstawiłam mu DzU powiedział, że prawdopodobnie Starostwo ma inny regulamin podziału. Czy regulamin Starostwa może stać ponad prawem? Pomóżcie, bojuż nie mam siły. Dodam jeszcze, że klasa jest słaba, wszyscy muszą zdawać angielski na maturze, bo ich drugi język to łacina.
AnJa16-09-2003 21:49:29   [#02]

Oj,  dyrekcja mataczy ;-)

Albo jest kompletnie świeżutka ;-)

A do zniżania poziomu to się nigdy publicznie nie przyznawaj;-)

A klasa nie jest słaba, tylko przez system skrzywdzona;-)

A poważniej (chociaż wyżej też było prawie serio): w rozporządzeniu o którym piszesz podział jest nakazany, nie dopuszczalny.Dopuszczalne jest dzielenie (za zgodą Starostwa) grupy mniejszej niż 24 osoby.

Kuratorium opiniuje arkusz organizacyjny - na liczebność grup i kwalifikacje nauczycieli zwraca się szczególną uwagę. W arkuszu musiała więc być inna liczebność grupy klasy niż faktyczna na 1 września: czyli arkusz należy aneksować czyli zwiększyć liczbę godzin(a niby dlaczego komuś miałyby być zabrane - mają grupy mniejsze niż 12 osób?)

Ewa z Szydłowca16-09-2003 21:53:02   [#03]
Dziwi mnie, że Kuratorium Oświaty zaakceptowało projekt organizacyjny szkoły bez tych podziałów. W poprzednim roku szkolnym, nasz organ prowadzący, chciał zaoszczędzić na takich podziałach i po interwencji KO odstąpił od tych zamiarów.
beera16-09-2003 22:01:05   [#04]

Zdaje się, ze z dżoaną

mamy zly dzień na ten sam temat:-(

Samorządy jakie są- takie są

I trzeba wytaczać dziala, aby uzyskac TYLKO to, co i tak się szkole, czy uczniom należy:-(

A jeśli chodzi o KO to miewa tendencje do zatwierdzania jeszcze dziwniejszych rzeczy.

Widac chęć schodzenie samorządom z odciska, ktorym jest szkoła

Dżoana16-09-2003 22:13:39   [#05]
Poradźcie co teraz robić. Nie mogę podważać tego co mi opwiedział dyr. (a propos kilkaa lat temu był kuratorem). Czy powinnam "podpuścić" rodziców, żeby napisali skargę do KO?
Dżoana16-09-2003 22:44:37   [#06]
Please help me!!!!!!!!!!!!!!!!! Are there any good people out there??????
Marek Pleśniar17-09-2003 08:35:03   [#07]

wszyscy widocznie out there:-)

więc Cię dopadłem samą w kąciku i podręczę:-)

a dlaczego? Nie możesz iść normalnie spytac? Z tymi poradami spisanymi w ręku? Z głupia frant, że przeciez chyba my w szkole łamiemy prawo i co pan dyrektor na to? Obawiam się że go przycisnęła z tym gmina bo niby czemu miałby dyrektor nie chcieć grup. Tym niemniej powinien na piśmie wystąpić do gminy z wyjaśnieniem. Chyba że.... źle skroił arkusz wiosną, gmina to przyklepała i obie strony siedza cicho. Wtedy ewentualnie rodzice ("z własnej inicjatywy" mogą spytać dyrektora)

i uwaga techniczna;-)

Pisanie tekstu, tytułu, czegokolwiek z wyjątkiem początku zdania, pierwszej litery imienia itp samymi wielkimi literami oznacza w Internecie krzyk. Że krzyczysz.

A nie ma powodu bo tu same ważne powody na forum ludźmi powodują gdy o coś pytają - to ich problemy, podobne jak twój. Nie krzycz Asiu:-)
Czepiam się akurat Ciebie bo tak popadło ale nie tylko Ty tak robisz, no i niech se ze wzgledów edukacyjnych też przeczytają.

WIELKIMI literami tylko ważne rzeczy podniesionym głosem drogie dziatki. Powtórzcie? ;-)

MaDem17-09-2003 10:31:38   [#08]
Nie jest dobrze, jak nauczyciel podpowiada rodzicom (a tym bardziej uczniom), aby pisali skargę do Kuratorium. Rzeczywiscie podział jest od 24 i musisz wyjaśnić przyczyny tego nieporozumienia. Najlepiej spokojnie porozmawiaj z dyrektorem, powiedz o swoich obawach (właściwe przygotowanie do matury, zróżnicowany poziom..... itp. Dyrektor najwyraźniej czymś się kierował nie robiąc podziału w tym wypadku.
bea6617-09-2003 10:45:14   [#09]
albo :1) dyrektor źle przygotował projekt arkusza
2) dobry projekt okrojono (wbrew prawu) na etapie zatwierdzania;
3) dobry projekt zatwierdzono wg wymogów prawa, a dyrekcja, z sobie tylko wiadomych powodów (oszczędności?) wprowadza niezgodne z prawem cięcia;
w każdym z tych przypadków, moim zdaniem, jest jedyne wyjście: wyjaśnić przyczyny (spokojnie);
Dżoana17-09-2003 16:46:35   [#10]

Moi drodzy, z dyrektorem już rozmawiałam, pokazałam mu przepisy, ale nic nie wskórałam. Poprzedni dyr. zatwierdził arkusz, a obecny powiedział, że nic się nie da zrobić, bo to już zatwierdzone. Tłumaczył mi też, że być może Starostwo ma inną liczbę godzin w regulaminie. Nie wypada dyrektorowi (i to nowemu; kilka lat temu był kuratorem to powinien się znać na przepisach!!!) mówić, że to niezgodne z prawem. Nie bardzo widzę rozwiązanie.

Marek Pleśniar17-09-2003 17:22:49   [#11]

sytuacja o tyle marna, że dyrektor - jak z Twojego opisu wynika - nie podejmuje starań o dobro procesu dydaktycznego. To on powinien tu nas pytac o tę sprawę i walczyć z organem o przydział godzin.

W takiej sytuacji marnie to widzę. A może za mało znam sprawę.

Powinno się skonstruować aneks. Robi tak często nowy dyrektor i zazwyczaj jakięs tam aneksy są zatwierdzane. Powinien sprawie się przyjrzeć już w lipcu i wystapić do organu prowadzącego o przywrócenie stanu prawnego w szkole - tj. wypelnienie obowiązków szkoły wobec uczniów.

Dżoana17-09-2003 17:28:23   [#12]
W lipcu nie mógł, bo pojawił się pod koniec sierpnia.
Dżoana17-09-2003 17:29:19   [#13]
JUż sama nie wiem co robić.
Marek Pleśniar17-09-2003 17:34:02   [#14]
hmm, jak nowy to ma wariackie papiery, Czemu nie spróbuje. Od razu nie wywalą;-) Na to trza sobie zapracować.
Dżoana17-09-2003 17:48:07   [#15]
Z tego co wiem to nowy dyr. był z góry ustawiony przez Starostwo, więc chyba nie będzie się im sprzeciwiał. Poza tym odniosłam wrażenie, że on uważ sprawę za zamkniętą.
Marek Pleśniar17-09-2003 17:50:19   [#16]
to uznaj i Ty.
Dżoana17-09-2003 17:52:58   [#17]
Tak w ogóle to gość jest z innej miejscowości, nigdy nie miał nic wspólnego z moim miastem. Ostatnio był wójtem ale go nie wybrali na następną kadencję, więc szukał stołka, no i znalazł. Nie wiem czy będzie chciał się narażać dla ludzi, których w ogóle nie zna...
Dżoana17-09-2003 17:55:04   [#18]
Niestety martwię się o swoją klasę. Jak oni zdadzą maturę ustną jeśli nie mają szans otworzyć buzi na zajęciach każdy z osobna.
AgataK17-09-2003 20:35:31   [#19]

może cie pocieszy - warszawska rada miasta zadecydowala i nasze ko tez że podzial od 25 uczniów. czyli 24 to za mało. nawet arkusz który robimy na komputerze ma tak zakodowane. a skoro mowa o wiedzy i mądrości wizytatorów. nasz często do mnie dzwoni by się czegoś dowiedzieć. jedyne za co go szanuję to to, że potrafi przyznać się do niewiedzy.

pozdrawiam

AgataK

Dżoana17-09-2003 20:36:28   [#20]
Dzięki
Leszek17-09-2003 22:44:16   [#21]

Współczuję Ci Agato, że masz takiego wizytatora, rzeczywiście świadczy on o wiedzy i mądrości wszystkich tam pracujących...

no tak, tak wogóle to każdy pojedyńczy przypadek świadczy tu o pewnej ogólnej normie...

Pozdrawiam

Marek Pleśniar17-09-2003 22:53:54   [#22]

ech generałowie

nie generalizujcie;-) Bo Was zgeneralizują:-)))

na pewno nie świadczy bo to by była paranoja jakaś:-) Ja baaardzo miło wspominam współpracę z moją wizytatorką. Złota kobieta i z dyrektorskim doświadczeniem. A Ty Leszku nam najdzielniej bronisz honoru wizytatorów:-)

Niedługo jakaś kawka konferencyjna się uda to ponarzekamy wspólnie na wizytatorów i dyrków:-)))

A żeby  nie było tak jednostronnie to poczytajcie o dyrektorach;-)

Autor: ,,,,,Data:   09-15-03 18:31

Moi drodzy moja dyrekcja dopusciła się tylu nadużyć, aktów łamania prawa i mobbingu wobec nauczycieli, że jakieś tam papióry nie grają roli. Niestety nadal dyrektoruje mimo tego że znalazło się kilka osób ujawniających jej przestępcze procedury. A co mają z tego osoby które dyrekcji wytkneły nadużycia..... brak pracy i jeszcze gorsze prześladowanie.

------------

W związku z wieloma patologiami, jakie mają miejsce w naszych szkołach m.in. takimi jak mobbing, kumoterstwo, układy, korupcja i inne uważam, że powinniśmy mieć prawo oceniania naszych dyrekcji przynajmniej raz w roku.
Jestem pewna, że patologie te zniknęłyby po jakimś czasie w obliczu widma negatywnej oceny wystawianej naszym dyrekcjom przez nauczycieli.

Marek Pleśniar17-09-2003 22:54:58   [#23]
Co czujesz Agato gdy tak piszą nauczyciele? Czujesz się członkiem grupy przestepczej?
bogna17-09-2003 23:03:54   [#24]

a jeśli chodzi o podział na grupy

to 25 uczniów w klasie jest tym minimum zgodnym z rozp. o ramowych planach - wg rozp. podział na grupy jest obowiązkowy na zajęciach z języków obcych ... w oddziałach ... liczących więcej niż 24 uczniów.
krystyna17-09-2003 23:15:30   [#25]

Dżoano,

Aneks do arkusza organizacyjnego można wnieść w każdej chwili - przecież nikt nie przewidzi choroby, czy innych zdarzeń, które mają wpływ na funkcjonowanie szkoły.

Miałam podobny przypadek, tylko z informatyki.

W maju organ za nic nie chciał zgodzić się na podział na grupy w dwóch oddziałach kl. III gimnazjum, które nieprzepisowo liczyły po 23 uczniów (inne oddziały po 30, ale tych nie mogłam obdzielić uczniami inaczej).

Zaczął się rok szkolny, pierwsze zajęcia z informatyki - do dyrekcji przychodzi uśmiechnięty i zadowolony nauczyciel, prosząc, by szanowne dyrektorki udały się z nim na chwilę do pracowni...

No to idziemy, a tam 23 rozrośnięte przez wakacje ciała próbują się rozlokować przy 8 stanowiskach (co oni wyprawiali z rękami i nogami !!!) - nic tylko zdjęcie zrobić, co też natychmiast uczyniliśmy, a dyr. cwał galopkiem z tym zdjęciem do burmistrza !!!

Facet zwątpił, nie wiem o czym myślał, może o bhp=uduszenie, połamanie itp...

Fakt faktem, kazał napisać umotywowany aneks i od najbliższego poniedziałku obie te klasy podzielić na grupy !!!

Może i Ty spróbuj podobnym sposobem, zaproś na lekcję dyrektora i spokojnie, a może i z uśmiechem wykaż mu, że w takich warunkch lekcje są po prostu zmarnowane, podkreślaj dobro młodzieży, troskę o zgubienie tych zdolnych itp.......itd..... i że aneksy właśnie po to są...

Może to coś da.....

Powodzenia - krystyna

AnJa17-09-2003 23:20:59   [#26]

Krysiu

Z taka niesmiałością pewną - ja Ci gratuluje dyrekcji i organu, ale u Dżoanny chyba sytuacja jest inna. I nie o gabaryty ani  sfałdowanie powierzchni mózgowej uczniów tam chodzi;-)
Dżoana18-09-2003 15:30:57   [#27]

§ 6.

1. W szkołach podstawowych, gimnazjach, szkołach ponadpodstawowych oraz trzyletn6ćh liceach ogólnokształcących, trzyletnich liceach profilowanych, czteroletnich technikach i zasadniczych szkołach zawodowych podział na grupy jest obowiązkowy:

1) na zajęciach z języków obcych, ,informatyki, elementów informatyki i technologii informacyjnej w oddziałach, a w przypadku zajęć z języków obcych także w zespołach międzyoddziałowych, liczących więcej niż 24 uczniów, z zastrzeżeniem ust. 4,

2) na nie więcej niż połowie obowiązkowych zajęć edukacyjnych z zakresu kształcenia ogólnego, dla których z treści programu nauczania wynika konieczność prowadzenia ćwiczeń, w tym laboratoryjnych - w oddziałach liczących więcej niż 30 uczniów, z zastrzeżeniem ust. 4,

3) na zajęciach edukacyjnych z zakresu kształcenia zawodowego; dla których z treści programu nauczania wynika konieczność prowadzenia ćwiczeń, w tym laboratoryjnych - w oddziałach liczących więcej niż 30 uczniów, z zastrzeżeniem ust. 4,

4) na zajęciach praktycznej nauki zawodu, zgodnie z odrębnymi przepisami.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]