Forum OSKKO - wątek
|
grażka | 16-09-2003 21:01:59 [#01] |
---|
Z dzisiejszego serwisu na eduinfo: Aktualności
11 września 2003 Edukacja dostanie 1,4 mld "osłony" za opodatkowanie
1,4 mld zł zasili system edukacji w ramach systemu osłon, które zostaną wprowadzone w wyniku zmian systemu opodatkowania, likwidujących część ulg - powiedziała dziennikarzom w środę w Warszawie minister edukacji Krystyna Łybacka. Z wymienionej przez minister kwoty 900 mln zł ma trafić do systemu szkolnictwa wyższego. "Jeżeli Sejm to przyjmie, od przyszłego roku kalendarzowego stypendia socjalne będziemy mogli przekazywać nie tylko studentom studiów dziennych, ale także wieczorowych i zaocznych wszystkich typów szkół" - wyjaśniła Łybacka.
Minister edukacji zapowiedziała też podwyższenie miesięcznej wysokości raty kredytu studenckiego do 600 zł oraz przedłużenie momentu rozpoczęcia spłaty kredytu na okres dwóch lat od momentu ukończenia studiów. Obecnie rata kredytu wynosi 450 zł. Student musi zacząć go spłacać rok po studiach.
W ramach "kwoty osłonowej" 150 mln zł pójdzie na refundację kosztów dojazdów do szkół ponadgimnazjalnych dla najbiedniejszych uczniów - poinformowała Łybacka.
Kolejne 350 mln zł będzie przeznaczone na wykupienie usług u firm przyuczających uczniów do zawodu. "Będą to staże, które do tej pory rozliczano w postaci możliwości odpisu od podstawy opodatkowania przez ten podmiot. Oznaczało to, że nie mieliśmy wpływu na jakość tych usług, bo nie byliśmy płatnikami" -wyjaśniła minister edukacji. (PAP) Brakuje mi informacji o jednym - czy znajdą się rekompensaty dla kształcących się nauczycieli? A jesli takie pieniądze są, to jak będą wydatkowane? na WODeNy, ODeNy i różne tam Centra Kształcenia Nauczycieli? Czy ktoś o tym słyszał? |
Ewa z Rz | 17-09-2003 07:12:18 [#02] |
---|
z tym stypendium to lipa... Mojemu synowi nie przysługuje już trzeci rok stypendium socjalne (studia dzienne), bo ja (wdowa z 3 uczących się dzieci) za dużo zarabiam - za duży wychodzi mi dochód na głowę w rodzinie (nie takie złe, widać, te pensje w szkolnictwie :-))... Tylko, że utrzymanie się za dochód jaki trzeba mieć (obecnie na głowę 280 zł na uczelni mojego syna), jest zupełnie niemożliwe! Więc kto w większości otrzymuje stypendium? ... Oczywiście, szara strefa! Zniosłabym te stypendia wogóle, niech opieką zajmuje się opieka społeczna - oni wiedzą "jak kto siedzi", a nie rozszerzać stypendia na innych studentów. Natomiast zostawić kredyty studenckie - to jest forma bardzo dobra, uczy odpowiedzialności. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|