Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
centrum kształcenia(ustawicznego, praktycznego) |
fredi | 15-09-2003 22:36:43 [#01] |
---|
Modny temat - Centrum. Kto mi krótko wyłoży róznicę pomiędzy szkołą zawodową z warsztatami, a Centrum ? |
PawełR | 15-09-2003 22:45:35 [#02] |
---|
Fredi - ja robiłem maturę w 1984 roku w Łodzi właśnie w Centrum Kształcenia Ustawicznego. Tam było liceum dla pracujących, a ja je właśnie kończyłem, heheh, takie to były czasy. Reforma kształcenia zawodowego wprowadziła nową formę kształcenia praktycznego, a mianowicie Centra Kształcenia Praktycznego, które miały zastąpić warsztaty szkolne. Centrum Kształcenia Praktycznego to publiczna placówka oświatowo-wychowawcza wprowadzona rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 2 kwietnia 1996 r. Centra kształcenia praktycznego realizują zadania z zakresu kształcenia praktycznego młodzieży i dorosłych, a w szczególności: · organizują zajęcia praktyczne dla uczniów i słuchaczy szkół zawodowych zasadniczych, średnich i policealnych w pełnym zakresie programowym bądź w zakresie wybranych treści programowych; · organizują egzaminy z nauki zawodu i przygotowania zawodowego dla uczniów i słuchaczy szkół zawodowych; · organizują przysposobienie do pracy dla uczniów szkół podstawowych, uczących się w klasach przysposabiających do zawodu; · organizują specjalistyczne doskonalenie nauczycieli przedmiotów zawodowych teoretycznych i praktycznej nauki zawodu, w zakresie nowoczesnych technik i technologii wytwarzania; · organizują kursy dla osób dorosłych podwyższające kwalifikacje lub przekwalifikowujące; organizują kształcenie praktyczne dla młodocianych zatrudnionych przez zakłady pracy w celu przygotowania zawodowego; · realizują inne zadania edukacyjne zlecone przez organ prowadzący oraz inne jednostki organizacyjne i podmioty gospodarcze. W centrum mogą być tworzone pracownie, laboratoria, warsztaty, magazyny i inne jednostki organizacyjne. Centra są jednostkami budżetowymi. Pracują w oparciu o ramowy statut centrum opublikowany w wyżej cytowanym rozporządzeniu.
|
AnJa | 15-09-2003 22:45:47 [#03] |
---|
Szkoła to mniej więcej wiadomo, CKP to mniej więcej to samo, tyle że jakiś czas temu jak się szkołę tak nazwało mozna było dostać trochę kasy na wyposażenie w pomoce. CKP powinno też przyjmować uczniów ze szkół wielozawodowych na naukę zawodowych przedmiotów teoretycznych i mieć warunki do organizowania egzaminów.CKU winno dodatkowo robić kursy doskonalące lub przekwalifikowujące oraz organizować egzaminy dla dorosłych. Coś takiego zrozumiałem z parugodzinnego szkolenia tak ze 2 lata temu;-) |
fredi | 15-09-2003 22:54:30 [#04] |
---|
mało |
PawełR | 15-09-2003 22:57:23 [#05] |
---|
Chciałeś "krótko", jesteś grymaśny... ;-) |
fredi | 15-09-2003 23:05:42 [#06] |
---|
tak bo ja w statucie mam zapis , ze w moim Centrum istniej CKP. Przecież to powinny być 2 odrębne jednostki? nie wiem co zrobic z tym całym bałaganem. Krótko - bo to zachęca do dłuższych dyskusji. |
krystyna | 15-09-2003 23:27:10 [#07] |
---|
a u mnie CKP połączyło się z CDN i nazywa się teraz RCE (Regionalne Centrum Edukacji)........ Dla młodzieży robią dalej to co robili (kursy, szkolenia, praktyki zawodowe, zajęcia laboratoryjne), a dla dorosłych kursy doskonalenia zawodowego, warsztaty metodyczne dla nauczycieli przedmiotów zawodowych i ogólnych, seminaria naukowe, prezentacje nowych rozwiązań technicznych, konferencje metodyczne, konsultacje, studia podyplomowe. Ogólne zadania centrum wyglądają tak:
1. Organizowanie i prowadzenie zajęć praktycznych oraz praktyk zawodowych dla uczniów szkół średnich , policealnych i zasadniczych zawodowych. 2. Organizowanie i prowadzenie różnych zajęć dydaktycznych w formie laboratoryjnej. 3. Organizowanie i prowadzenie egzaminów z przygotowania zawodowego dla uczniów średnich szkół zawodowych i egzaminów z nauki zawodu. 4. Organizowanie i prowadzenie egzaminów kwalifikacyjnych dla słuchaczy różnych pozaszkolnych form kształcenia zawodowego. 5. Organizowanie kursów zmieniających kwalifikacje pracowników oraz umiejętności tych pracowników. 6. Organizowanie i prowadzenie różnych form doskonalenia umiejętności nauczycieli kształcenia zawodowego. 7. Organizowanie i prowadzenie poradnictwa zawodowego dla uczniów szkół podstawowych. 8. Organizowanie działalności różnych zespołów powołanych do rozwiązywania problemów edukacji zawodowej, prowadzenie badań efektywności dydaktycznej kształcenia zawodowego, tworzenie banku informacji dla szkół zawodowych. Wykonywanie innych zadań edukacyjnych związanych z kształceniem i doskonaleniem zawodowym. Centrum Kształcenia Praktycznego w ..................jest placówką o zasięgu regionalnym, obejmującą kształcenie uczniów ze wszystkich szkół zawodowych województwa. System kształcenia w centrum jest ukierunkowany na kształtowanie takich umiejętności, które pozwolą uruchomić mechanizmy aktywności zawodowej, oraz gwarantują podjęcie pracy na wielu stanowiskach o podobnej technologii wytwarzania, w warunkach ciągłej zmienności zadań i stałego wzrostu wymagań stawianych pracownikom. Proces kształcenia realizowany jest w oparciu o programy o strukturze modułowej, zgodnie z procedurą MES Międzynarodowej Organizacji Pracy. Obecnie istnieje bardzo duże zainteresowanie szkół zawodowych i młodzieży zajęciami prowadzonymi w CKP. Dla większości jest to pierwszy kontakt z zagadnieniami CAD/CAM. Szczególnie istotną sprawą jest realizacja zajęć dydaktycznych w oparciu o standardy przemysłowe w projektowaniu i programowaniu tj. AutoCAD, ArchiCAD, CADMECH, Autodesk Mechanical Desktop, MTS, a także systemy sterowania: SINUMERIK i PRONUM. Oprócz zdobytych umiejętności uczniowie mają możliwość poznania nowoczesnej techniki CAD/CAM wprowadzonej współcześnie do zakładów pracy. A więc nie jest to chyba taka typowa szkoła..... |
fredi | 16-09-2003 11:17:50 [#08] |
---|
do krystyny rozp. Men z czerwca 2003 określa CKP jako samodzielną jednostkę z dyrektorem, arkuszem organizacji itd. Co z tym fantem zamierzacie zrobic? |
krystyna | 16-09-2003 14:30:30 [#09] |
---|
fredi ! Ja osobiście nic nie zamierzam zrobić, bo tylko w zarysie napisałam Ci, jak to wygląda w moim miasteczku.... A znam ich tylko ze szkoleń, w których czasami uczestniczę, a poza tym nic a nic !!! Sorry, szukaj dalej - krystyna |
bogna | 16-09-2003 15:14:23 [#10] |
---|
fredi w Koninie CKP funkcjonuje od ładnych paru lat jako samodzielna jednostka - a więc z dyrektorem, arkuszem..... Czyli u nas też nic nie muszą z tym fantem robić ;-) |
fredi | 16-09-2003 16:11:09 [#11] |
---|
do bogny Czy prowadzą tylko zajęcia praktyczne dla innych szkół? |
bogna | 16-09-2003 16:48:37 [#12] |
---|
fredi TAK (chyba tylko to?) Chociaż - zaglądam w ich ulotkę i tam napisali tak: CKP jest jednostką budżetową i realizuje zadania z przygotowania praktycznego młodzieży i dorosłych, wynikające z programów nauczania zajęć praktycznych. Należą do nich między innymi:
- organizowanie zajęć praktycznych dla uczniów szkół zawodowych,
- przeprowadzanie egzaminów z nauki zawodu i przygotowania zawodowego,
- organizowanie dla osob dorosłych kursów podwyższających kwalifikacje lub umożliwiających uzyskanie nowych kwalifikacji,
- przekwalifikowanie, np. kursy spawalnicze, bhp, nauki jazdy.
Ponadto realizujemy inne zadania edukacyjne, zlecane przez organ prowadzący oraz inne jednostki organizacyjne i podmioty gospodarcze. Może przesłać ci na priva namiary do naszego CKPu? - wyczytałam w ulotce, że funkcjonują od 1998r. - więc pewnie mogą podzielić się jakimiś doświadczeniami :-) |
Leszek | 16-09-2003 21:44:48 [#13] |
---|
W UoSO trochę się po 20.08.2003 r. pozmieniało w sprawach zespołów szkół (w tym z cku lub ckp): Art. 62. 1. Organ prowadzący szkoły różnych typów lub placówki może je połączyć w zespół, z zastrzeżeniem ust. 5a-5c. Połączenie nie narusza odrębności rad pedagogicznych, rad rodziców, rad szkół lub placówek i samorządów uczniowskich poszczególnych szkół lub placówek, o ile statut zespołu nie stanowi inaczej. 1a-1c / skreślenie / 2. Dyrektor zespołu jest dyrektorem szkoły lub placówki w rozumieniu ustawy. 3. Utworzenie zespołu następuje w trybie art. 58, z tym że akt założycielski wymaga zaopiniowania przez rady pedagogiczne. 4. W zakresie uregulowanym odmiennie w statucie zespołu tracą moc postanowienia zawarte w statutach połączonych szkół lub placówek. 5. Organ prowadzący zespół szkół lub placówek albo szkół i placówek może wyłączyć z zespołu niektóre szkoły lub placówki , włączyć do zespołu inne szkoły lub placówki, a także może rozwiązać zespół za zgodą kuratora oświaty. W przypadku wyłączenia szkół lub placówek z zespołu oraz rozwiązania zespołu, przepisów art. 58 i 59 nie stosuje się. 5a. Do zespołów szkół mogą być włączane centra kształcenia ustawicznego i centra kształcenia praktycznego wyłącznie za zgodą kuratora oświaty. /bez w/w zgody mogą tworzyć zespół do 31.08.2005 r./ 5b. Połączenie w zespół przedszkola ze szkołą podstawową albo z gimnazjum, szkoły podstawowej z gimnazjum albo przedszkola ze szkołą podstawową i gimnazjum wymaga pozytywnej opinii kuratora oświaty. /bez w/w opinii mogą tworzyć zespół do 31.08.2005 r./ 5c. Przepis ust. 5b nie dotyczy szkół artystycznych, szkół sportowych, szkół z oddziałami sportowymi, szkół mistrzostwa sportowego, szkół z oddziałami integracyjnymi, szkół specjalnych, szkół z oddziałami specjalnymi, szkół w zakładach opieki zdrowotnej, w tym w zakładach lecznictwa uzdrowiskowego, w domach pomocy społecznej, szkół dla dorosłych, szkół dwujęzycznych oraz szkół dla mniejszości narodowych i szkół z oddziałami dla mniejszości narodowych, a także szkół, o których mowa w art. 5 ust. 3b i art. 35 ust. 2a. Szkoły te mogą być łączone w zespoły na zasadach określonych przez organ prowadzący. 6. Utworzenie zespołu, w którego skład wchodzą szkoły lub placówki albo szkoły i placówki prowadzone przez różne organy, może nastąpić po zawarciu porozumienia między tymi organami. Porozumienie powinno określać, który z organów będzie wykonywać zadania organu prowadzącego, sposób finansowania oraz tryb rozwiązania zespołu. Pozdrawiam |
fredi | 16-09-2003 22:31:32 [#14] |
---|
Leszku dziekuję 5a. to jest to. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|