Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Wychowanie do życia w rodzinie pomocy!!!!!!!!!
strony: [ 1 ]
MMM15-09-2003 21:35:04   [#01]
Wypełniłam ankietę z KO i wyszło na to, że nie realizuję tego Wychowanie do życia w rodzinie jako odrębnych zajęć tylko w ramach zajęć przyroda. Proszę oświećcie ciemną kobietę jak to ma być poprawnie.Z góry dziękuję bo wiem, że się na WAS nigdy nie zawiodłam.
Joanna15-09-2003 21:39:45   [#02]

nie martw się !

Przecież teraz to ścieżka, więc może być realizowana na różnych przedmiotach.
violka15-09-2003 21:46:32   [#03]

może to być problem bo zajęcia są nieobowiązkowe i wymagana jest zgoda rodziców

co więc z tymi, którzy nie chcą chodzić ? - chyba, że masz 100% zgody rodziców (na piśmie)

możliwe byłoby realizowanie tego w ramach przyrody, ale pod warunkiem że dodajesz godziny z dyrektorskich - bo jesli goła ramówka - to powinna być tylko przyroda

to nie jest tak jak z innymi ścieżkami, które można wpleść w przedmiot - zajęcia te są regulowane odrębnymi przepisami

jeśli już to część tych zajęć można zrealizować w ramach godz. wych. (np. zajęcia wtedy prowadzi pedagog) - ja wykorzystuję też zastępstwa - tych którzy nie mają zgody rodziców wysyłam wtedy na świetlicę lub do biblioteki

poza tym część zajęć powinna odbywać się na grupy - chł./ dziew. (jak tutaj wybrniesz ?

lepiej zrobić to jako zajęcia pozalekcyjne / kółko - to tylko 19 godz. nauczycielskich rocznie na klasę (czasem więcej n-l ma z zastępstw)

- z praktyki wiem, że spokojnie można połączyć 2 klasy (frekwencja nigdy nie jest 100%) - szczególnie przy zajęciach na grupy chł./dz.

violka15-09-2003 21:52:47   [#04]

Joanno

owszem to ścieżka - ale jedyna, do realizacji której wymagana jest zgoda rodziców

oczywiście pewne zagadnienia zawierają się również w programie wychowawczym, tematyce godz. wych. czy też programie przyrody - to tylko podstwówwka (wyżej jest już trochę "gorzej") - i te elementy i tak realizujemy

ale rozporządzenie wymaga zgody rodziców, a szkoła ma obowiązek przedstwić program i zakres treści realizowanych na tych zajęciech - jak się to zrobi rzetelnie  - zwykle z tą zgoda nie ma problemów

generalnie niektórzy jednak mogą być uczuleni - bierze się z dawnychc czasów - kiedy nagłaśniano tematykę aborcji, a zajęcia te nosiły nazwę wychowania seksualnego

jak pokazywała praktyka w podstawówce - uczniowie byli często mocno rozczarowani, że jakoś tak nic o sexie nie ma ta tych zajęciach

Ewa z Rz16-09-2003 03:58:39   [#05]

rozporzadzenie o pdżwr

mówi wyraźnie, ile na te zajęcia należy przeznaczyć godzin (14 na każdą klasę, w tym 5 z podziałem na dz/ch) i że mają to być realizowane z godzin do dyspozycji dyrka (oczywiście mówię o SP :-))

Można naturalnie prowadzić te zajęcia w grupach międzyoddziałowych (ale czy międzyklasowych to już nie jestem pewna). Mozna też realizowac je w ramach zastępstw (to już kwestia organizacji), ale z arkusza powinna wynikac realizacja tych zajeć z godz dyrektorskich.

violka16-09-2003 15:48:05   [#06]

Ewa ma rację

jesli chodzi o godziny dyrektorskie i  grupy międzyoddziałowe (5 a i 5b)

międzyklasowe raczej nie mozna, bo inny jest zakres treści w kl. 5 i 6

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]