Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
dane osobowe ucznia |
beera | 15-09-2003 13:20:54 [#01] |
---|
czy ktros ma fajny druczek o możliwości administrowania danymi osobowymi ucznia w celach szkolnych? tworzę tu i tworzę, ale komórki mi się buntują :-) |
Ewa z Rz | 15-09-2003 13:34:02 [#02] |
---|
po co druczek? Żadnych druczków tego typu nie mam. Przecież prawo administrowania tymi danymi daje ci UoSO, więc nie ma potrzeby by ktokolwiek jeszcze to potwierdzał (moim zdaniem). ............. Skorzystałam z przycisku "Wróć", by dopisać moim zdaniem. ;-) |
beera | 15-09-2003 14:14:16 [#04] |
---|
a... na przykład zdjęcia dzieci w lokalnej gazecie? informowanie o wynikach konkursów? i ewa :-))))) |
beera | 15-09-2003 14:16:24 [#05] |
---|
rzewa mi tu dzwoni :-)) że źle zadalam pytanie. czas umierać, nawet pytań nie potrafię porządnie postawić ;-))) |
RomanG | 15-09-2003 14:26:11 [#06] |
---|
Ustawa o ochronie danych Art. 23. 1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
...
5) jest niezbędne do wypełnienia prawnie usprawiedliwionych celów administratorów danych, o których mowa w art. 3 ust. 2, lub osób trzecich, którym są przekazywane te dane - a przetwarzanie danych nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą.
...
4. Za prawnie usprawiedliwiony cel, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, uważa się w szczególności:
1) marketing bezpośredni własnych produktów lub usług administratora danych,
...
Zdjęcia dzieci w lokalnej gazecie, wyniki konkursów... Czemu to ma służyć, jak nie celom "marketingowym" i wychowawczym (wyrobienie poczucia dumy z przynależności do społeczności szkolnej)?
i ewa :-)))))))) |
Ewa z Rz | 15-09-2003 14:27:45 [#07] |
---|
oczywiście, na to potrzebna jest zgoda rodziców dzieci. I można ją, w sytuacji szkolnej wyrazić na różny sposób. Albo indywidualnie (wypełniając określony druczek :-)) lub w postaci ogólnej umowy zawartej w prawie szkolnym, która rodzice akceptują zapisując dziecko do szkoły. Aby nie naruszyć czyichkolwiek praw w takiej sytuacji powinna obowiązywać klauzula, że rodzic ma prawo zastrzec wszystkie bądź niektóre dane swojego dziecka. Czyli zamiast za każdym razem podpisywać druczki (trzeba je gromadzic, porządkować, przechowywać), okresilić kiedy jak i jakie dane są udostepniane, a każdy może (na piśmie) zastrzec sobie prawo do niepodlegania pod taki zapis. Natomiast ew. stosowany druczek powinien być zatwierdzony do użyku zarządzeniem dyrka, do ogłoszenia którego dyrek powinien mieć delegację w statucie szkoły ;-)) |
RomanG | 15-09-2003 14:47:27 [#08] |
---|
O! Widzę, że Ewa ma inne zdanie.
Tak w ogóle można dostrzec wiele sprzeczności litery Ustawy o ochronie danych osobowych z celami dydaktyki i wychowania oraz z dotychczasową i nikomu nieprzynoszącą szkody praktyką społeczną.
Ja bym robił tak, jak się robiło dotąd i czekał na ewentualne orzecznictwo sądowe w tej materii.
Nie mogę sobie jakoś wyobrazić, aby rodzic musiał się zgadzać na podanie do lokalnej prasy informacji, że jego dziecko zostało laureatem czegoś tam. To chluba dla szkoły i musi ona mieć prawo poinformować o tym potencjalnych "klientów".
To również metoda wychowawcza.
Jak nie do lokalnej prasy, to na stronie internetowej szkoły też nie?
A na tablicy wiszącej na szkolnym korytarzu?
Gdybym poszedł teraz do mojego Liceum i zażądał usunięcia mojego wizerunku z listy maturzystów roku 19XX?
Powinni bać się procesu sądowego, czy raczej uśmiechnąć się z politowaniem i celnym kopniakiem spuścić mnie ze schodów? |
beera | 15-09-2003 15:08:09 [#09] |
---|
statut to muszę nowelizować na każdej przerwie ;-)) malowniczy opis Romana obdarzonego kopniakiem mnie urzekł :-))) Natomiast w tych prawach chyba zacznę się poruszać ostrożniej niż kiedyś- czyli cos tam jednak sobie opracuję | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|