Forum OSKKO - wątek

TEMAT: nauczyciel bez kwalifikacji?
strony: [ 1 ]
Wiki15-09-2003 12:03:45   [#01]
Na jakiej podstawie zatrudnić jako nauczyciela PO, człowieka, który ukończył wydział pedagogiki i psychologii, kierunek pedagogika-edukacja obronna -licencjat?  Jaką dać mu stawkę?
beera15-09-2003 12:32:57   [#02]

nie rozumiem?

a  czego wydział?

Jakiejś uczelni chyba..czemu licencjat?

Wiki15-09-2003 12:55:13   [#03]
Studia licencjackie dzienne na Akademii Bydgoskiej, Kadetra Edukacji Obronnej. Bardziej zrozumiale?
AnJa15-09-2003 13:03:09   [#04]
Płatny jak: licencjat , przygotowanie pedagogiczne(jeśli je ma),stażysta.Nie rozpoczyna stażu bo nie ma magistra - czyli wcześniej pisemko do KO o zgodę na zatrudnienie.
Krystyna Za15-09-2003 13:09:13   [#05]

trzeba zakwalifikować nauczyciela do : pkt. 2 tabeli - tytuł zawodowy licencjata z przygotowaniem pedagogicznym zał. do rozporządzenia MENiS z dnia 27.02.2003r. (poz.286)

Pozdrawiam

beera15-09-2003 13:15:15   [#06]

Ej??

Przeceiż ma licencjat- rozpoczyna staż!!! I wyksztalcenie kierunkowe- anja? wytłumacz?

Stawka 926

Krystyna Za15-09-2003 13:18:38   [#07]

Przepraszam za datę rozporządzenia

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 21 lutego 2003r

Popieram Asię ;-)))

Uważam, że nauczyciel ma pełne kwalifikacje do nauczania PO nawet w szkole średniej

beera15-09-2003 13:20:45   [#08]

popieraj mnie

ja poprę Ciebie ;-)))

Marek Pleśniar15-09-2003 14:12:12   [#09]
grunt że nie "popiorę"
AnJa15-09-2003 14:53:49   [#10]
Mogłem sie mylić, coś mi się obija, że licencjaci mają kwalifikacje do szkoły średniej tylko do języków obcych - zaraz sprawdzę...
AnJa15-09-2003 15:13:55   [#11]

:-(

Chyba niestety dobrze mi się obijało:

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 września 2002 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli . (Dz. U. z dnia 23 września 2002 r.)

§ 2. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w:

-    szkołach pomaturalnych,

-    szkołach policealnych,

-    szkołach średnich ogólnokształcących,

-    szkołach średnich zawodowych,

-    liceach ogólnokształcących, liceach profilowanych, technikach i szkołach policealnych, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. b-g ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty  zwanej dalej "ustawą",

posiada osoba, która legitymuje się dyplomem ukończenia:

1)  studiów magisterskich na kierunku zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne lub

2)  studiów magisterskich w specjalności zgodnej lub zbliżonej z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne albo

3)  studiów magisterskich na kierunku innym niż nauczany przedmiot lub rodzaj prowadzonych zajęć, która ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne i ukończyła studia podyplomowe z zakresu nauczanego przedmiotu lub rodzaju prowadzonych zajęć.

2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela teoretycznych przedmiotów zawodowych w szkołach, o których mowa w ust. 1, posiada również osoba, która legitymuje się dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych na kierunku (specjalności) zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne.

§ 3. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w gimnazjach posiada osoba, która:

1)  ma kwalifikacje określone w § 2 ust. 1 lub

2)  legitymuje się dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych na kierunku (specjalności) zgodnym lub zbliżonym z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć i posiada przygotowanie pedagogiczne albo

3)  legitymuje się dyplomem ukończenia studiów magisterskich na kierunku innym niż nauczany przedmiot lub rodzaj prowadzonych zajęć albo dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych na kierunku (specjalności) innym niż nauczany przedmiot lub rodzaj prowadzonych zajęć, która ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne i ukończyła studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny z zakresu nauczanego przedmiotu lub rodzaju prowadzonych zajęć.

§ 4. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w:

-       przedszkolach,

-    szkołach podstawowych,

-    szkołach zasadniczych,

-    zasadniczych szkołach zawodowych, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy,

-    placówkach oświatowo-wychowawczych,

-    placówkach zapewniających opiekę i wychowanie uczniom w okresie pobierania nauki poza miejscem stałego zamieszkania,

posiada osoba, która:

1)  ma kwalifikacje określone w § 2 ust. 1 lub § 3 pkt 2 lub 3 lub

2)  legitymuje się dyplomem ukończenia zakładu kształcenia nauczycieli w specjalności zgodnej z nauczanym przedmiotem lub rodzajem prowadzonych zajęć albo

3)  legitymuje się dyplomem ukończenia zakładu kształcenia nauczycieli w specjalności innej niż nauczany przedmiot lub rodzaj prowadzonych zajęć, która ponadto ukończyła kurs kwalifikacyjny z zakresu nauczanego przedmiotu lub rodzaju prowadzonych zajęć.

Paragraf 11 daje licencjatom oraz niektórym certyfikatom prawo nauczania jezyków obcych w szkołach ponadgimnazjalnych. Nauczyciel z postu Wiki ma kwalifikacje  w takich szkołach tylko do zawodówek.

Tak przynajmniej to zrozumiałem.

A PO w ramówkach  niżej niż w ponagimnazjalnych jakoś nie kojarzę.

beera15-09-2003 17:10:59   [#12]

każdemu sie obija zgodnie z swoim obszarem obijania;-))

ja ma podstawówke- u mnie licencjat kwalifikacje i owszem- ma

no tak- ale PO w podstawówkach- raczej rzeczywiście NIE ;-)

AnJa15-09-2003 17:23:59   [#13]

Obszary obijania

Te akurat mam niestety okrutnie rozległe, jeszcze przed rokiem obijałem się w gimnazjum, w "międzyczasie" i o zawodówkę zahaczyłem, a podstawówkę znam z powodu bliskiego pokrewieństwa z własnym dzieckiem :-) A licencjat to się obił jak mi wizytator arkusza negatywnie z tego powodu zaopiniował. Jestem więc obity i po przejściach :-)
beera15-09-2003 21:27:54   [#14]

:-)))

Lubię Twoj styl "wiedzenia"

:-)))

AnJa15-09-2003 22:03:35   [#15]

A'propos postów 8 i 14

o ile ten drugi był do mnie, ale mój samokrytycyzm chodzi spać ok.20:

Lubię tych, co coś mojego lubią: zwłaszcza styl :-))

Marek Pleśniar15-09-2003 22:11:13   [#16]

;-)

baardzo mnie zainspirowało stwierdzenie: bliskiego pokrewieństwa z własnym dzieckiem
AnJa15-09-2003 22:33:17   [#17]

Sorki !

Winno być: "domniemanego bliskiego pokrewieństwa z własnym dzieckiem" ;-)))

Wiki16-09-2003 08:44:32   [#18]
Hej! To co w końcu z moim nauczycielem? Ma te kwalifikacje do szkoły ponadgimnazjalnej,  czy nie. Juz nic z tego nie rozumiem. Mam pisać do KO, a moze już za późno?
AnJa16-09-2003 15:13:03   [#19]
Nie ma, pisz, za późno - ale lepiej późno niż w trakcie kontroli :-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]