Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Skąd bierzecie dane? |
|
Ewa z Rz | 15-09-2003 11:54:25 [#01] |
---|
Do sprawozdania EN-7. Nie udało mi się nigdzie znaleźć (może kto pomoże) określenia na podstawie czego mam wypełniać sprawozdanie EN-7 i czemu ono służy, w sytuacji gdy niepewność zawartych tam informacji jest olbrzymia. Co ja, dyrek, mogę wiedzieć na temat tego gdzie wyjeżdżali i w jakich ramach organizacyjnych moi uczniowie. Owszem część uczniów przychodzi by im podbić karty kolonijne, ale ostatnio coraz mniejsza liczba organizatorów tego wymaga - już chyba tylko dotyczy to dzieci kierowanych na takie kolonie w ramach pomocy socjalnej. Inne do mnie nie przychodzą. Mogłabym przypuszczać, że nie wyjażdżali, ale sonda wśród dzieci wskazuje co innego. Z drugiej strony co to obchodzi szkołę, zwłaszcza średnią jak rodzice uczniom zorganizowali wakacje, czy jak oni sami je sobie zorganizowali. Mogłabym przypuszczać, że chodzi o wyniki sondy czy innego tego typu badania, ale w programie badań statystycznych statystyki publicznej (Dz. U. Nr 146, poz. 1227 z późn. zm.) wyraźnie jest napisane, że ma to byc metoda pełna - taka sama jak przy sprawozdaniu OS. Czyli powinnam od każdego dziecka otrzymać informację czy wyjeżdżało w czasie wakacji, ile i na jak długo i w jakiej formie. Co za tym idzie informacje podane w sprawozdaniu powinny wynikać z dokumentacji prowadzonej przez szkołę, a nie z wywiadów czy sondy - szkoła nie jest powołana do takich badań. Wszystkie inne sprawoadania maja tę cechę - sporzadza się je na podstawie prowadzonej dokumentacji. Tylko to jedno jest pozbawione jakichkolwiek podstaw. Czyli jego wiarygodnośc jest co najmniej problematyczna. Pomijam już tak drobną sprawę jak ujęcie w sprawozdaniu faktu, że któryś z uczniów wyjechał z rodzicami na wczasy, a inny był na kolonii dwa razy w czasie tych samych wakacji. |
Tadek | 15-09-2003 12:14:16 [#02] |
---|
Ja uwazam, ze chodzi o wypoczynek organizowany przez szkole. Wypelniam zero, poniewaz takiego wypoczynku nie organizuje. |
stan | 15-09-2003 12:16:27 [#03] |
---|
Napiszę po cichutku, aby nikt nie zauważył. Jest jeszcze sufit w gabinecie dyrektora. Od 1. września trzy do pięciu osób z administracji szkoły nic innego nie robią tylko zbierają dane i wypełniają tabelki. :-( Pozdrawiam stan |
Adaa | 15-09-2003 12:23:19 [#04] |
---|
o to to:-) ten sufit:-) mam jak stan:-) |
beera | 15-09-2003 12:29:58 [#05] |
---|
:-))) ja to nawet nie wiem skąd- moja sekretarka też ma sufit;-)) |
AnJa | 15-09-2003 12:33:06 [#06] |
---|
A ja myślałem, że jestem najczarniejszą z owiec.. |
beera | 15-09-2003 12:34:39 [#07] |
---|
:-))))))))) Tu same czarne- nie pochlebiaj sobie ;-))) |
PawełR | 15-09-2003 16:31:39 [#08] |
---|
Stan rety, to ja robię sam to samo, co u Ciebie trzy do pięciu osób w administracji... no, mam malutką szkółkę, ale też musze to wszystko wypełniać. Hehe, miło w gronie czarnych owieczek... meeeeeeee |
HenrykB | 15-09-2003 17:14:44 [#09] |
---|
U mnie było tak samo, no może nie z sufitu - uczniowie zgłaszali (celując palcem w sufit). :-) |
AnJa | 15-09-2003 17:50:09 [#10] |
---|
List otwarty. Szanowne Organy! Oraz Ty, prześwietny GUSie ! Jeśli przypadkiem, lub z polecenia służbowego, weszliście na te strony i przeczytaliście to co obecni tutaj forumowicze napisali o swoich bazach danych tyczących wypoczynku młodzieży - APELUJĘ: nie wierzcie ani jednemu słowu. Wypowiedzi poniższe są WYŁĄCZNIE próbką czarnego humoru ich Autorów, co zresztą z postów jasno (tzn. czarno) wynika. Nastrój czarnohumorzasty jest zaś skutkiem równoczesnego zaistnienia następujących antagonistycznych wobec siebie przesłanek: poniedziałek i szkoła z jednej, pogoda za oknem z drugiej strony! W rzeczywistości KAŻDY z podpisanych z nicka Autorów absolutnie rzetelnie i zgodnie z zebranym materiałem źródłowym wypełnia stosowne sprawozdanie. Dane w nich wykazane są, tylko dlatego, nie zawsze do końca wiarygodne, ze niektórzy uczniowie ZAPOMINAJĄ przyznać, że w okresie wakacji letnich skorzystali z basenu, szukali grzyba w parkowym zagainiczku, korzystali z kąpieli słonecznych lub błotnych w piaskownicy, wypasali krówki w gospodarstwie rodziców, byli na festynie lub odpuście itp,itp... . Gdyby uczniowie ci mieli lepszą pamięć wtedy cała Polska, a nawet i Europa wiedziałyby, że w naszych szkołach wszyscy uczniowie korzystają w czasie wakacji z różnorodnych, najczęściej absolutnie nieodpłatnych form wypoczynku. Z poważaniem: AnJa |
Majka | 15-09-2003 18:40:00 [#11] |
---|
do Prześwietnego GUS ;)))) jeszcze jedno A szczególnie odpoczywają dzieci ze wsi - co mruczę sobie pod nosem, gdy zgłasza się pół na pół: dzieci rolniczych i potomkowie rodzimych bonzów, którzy w ramach wyższego statusu mają posiadłości wiejskie ;)) |
RomanG | 15-09-2003 18:40:44 [#12] |
---|
:-))))))))))) |
Gaba | 15-09-2003 19:44:43 [#13] |
---|
tja... tato - tato, sprawa się rypła... i co teraz, przyjda jakieś wizytaory i będa ankietować. A ja tak okropnie nie lubię ankiet i - |
AnJa | 15-09-2003 19:58:29 [#14] |
---|
Ankiety Kiedy zaczynałem prace w gimnazjum i ko miało robić jakąś ankietę, której wyników się obawiałem pewna doświadczona nauczycielka powiedziała, że ankietami nie ma co się przejmować, już wychowawcy wiedzą jak to zrobić, aby wyniki były właściwe (tj.nijakie, wskazujące że jest srednio). I wyszły ;-) mimo, że temat był jakiś taki kontrowersyjny, pytania dosyć konkretne, a nikt z nas ich przed badaniem nie widział. Czyli: ankietę można oswoić!!! Od tego czsu jak ognia unikam ankiet - wolę popatrzeć i pogadać z "nosicielami danych statystycznych" :-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|