Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kierownik projektu - Urząd Marszałowski - Kapital Ludzki
strony: [ 1 ][ 2 ]
Magosia22-01-2009 15:07:40   [#01]

Pozdrawiam :-)

Szukam kontaktu z osobami, które pełnią funkcję kierownika projektu (Priorytet IX, 9.1.2) - zwłaszcza z woj. lubelskiego ale interesuję mnie doświadczenia osob, ktore to juz robią lub robiły.

Projekt gminny dla 3 gimnazjów, kwota 150 000 zl na 7 miesięcy.

Dostałam propozycję nie do odrzucenia- rozsądek mowi "nie" chęć działania mowi "tak ".

Muszę pogadać - do jutra .

rowig22-01-2009 19:44:05   [#02]
Jakie dokładnie masz wątpliwości? Czy praca kierownika została ujęta w projekcie czy masz realizować to spolecznie?
Magosia22-01-2009 20:06:32   [#03]

Praca zaplanowana jak najbardziej w projekcie i jak najbardziej za pieniądze - niezłe.

Byłam juz koordynatorem trzech projektow - ale tylko mojej szkoły.

Tu - odpowiadam za gminę, a z tym różnie jest.

Projekt miał prowadzić ktoś z gminy..ale ... nie ma ochotnika. Nawet za pieniądze.

Znam projekt- bylam jego głównym współautorem na etapie pisania. Planowałam dla siebie funkcję koordynatora szkolnego.

Nie wiem, na ile można liczyć na pomoc opiekuna merytorycznego z Urzędu Marszałkowskiego.

Na decyzję mam czas do jutra...

rowig22-01-2009 20:14:54   [#04]
Z doświadczenia wiem że opiekunowie merytoryczni z IWII stopnia pomagają ale w sprawach proceduralnych. Czy OP przedstawił Ci projekt umowy i co się w niej zawiera jakie zadania dla Ciebie? 
KasiaZet22-01-2009 21:08:28   [#05]

Jak najbardziej podpisuj umowę- jest sporo pracy ale doświadczenie zdobywa się ogromne co stanowi dodatkowe punkty przy innych projektach.

Warto.

Pomoc urzędników z Urzędu Marszałkowskiego - najsłabszy punkt, ale jak się czyta dokumenty i potrafi obronić swoje stanowisko nie powinno być problemów.

W razie czego służę radę (byłam dyrektorem projketu dla 75 szkół z 12 gmin...)

powodzenia

Magosia22-01-2009 22:40:14   [#06]

Kasiu - jestem pod wrażeniem :-)

Z propozycji rozmowy i wsparcia skorzystam - dziękuję:-)

Czytać umiem, bronic swojego stanowiska potrafię - rzeczowo, rodzina mnie wspiera..

problemem jest CZAS , a raczej jego brak..

AsiaJ22-01-2009 23:06:51   [#07]

Magosiu, roboty co nie miara. W zasadzie to będziesz musiała przejść ma tryb 48/24 h na dobę;)Jeszcze nie skończysz jednego a już nastepne zadanie. Trudno cokolwiek zaplanować. Przepisy i interpretacje WUPu zmieniają sie 5 razy szybciej niz nasze oświatowe. Sprawozdawczość dokładniejsza niż liczba "pi". itd.

Ale...hm, to nowe doświadczenie, dodatkowe pieniądze, tylko 3 szkoły, splendor i inne plusy tzw. dodatnie
;-) też są.

Więc......na pewno dasz radę.

ps. projekt, którym koordynuję obecnie ( po długich i ciężkich...;-) to 40 szkół, w tym SP,Gim, L0. Doświadczenia powymieniam chętnie:-)

elrym22-01-2009 23:15:46   [#08]

Magosia, dasz radę...

w koncu masz do pomocy też koordynatorów szkolnych

jam tylko taki szkolny

:-))

kapika23-01-2009 18:22:23   [#09]
Skoro jesteśmy przy temacie koordynatora, mam pytanie: czy dyrektor może być koordynatorem projektu we własnej placówce i otrzymywać za to dodatkowe wynagrodzenie, czy też może robić to wyłącznie społecznie?
AsiaJ24-01-2009 01:15:23   [#10]
Może
KasiaZet24-01-2009 07:35:12   [#11]
Jak najbardziej może a nawet powinien- bo z racji tego, że jest dyrektorem i tak zawsze wszystko odpowiada
gosiaz24-01-2009 15:16:31   [#12]

Kto podpisuje umowę (umowa zlecenie?) z dyrektorem, jesli jest koordynatorem projektu PO KL?

A jesli koordynatorem jest np. inny nauczyciel, czy dyrektor - z racji nadzoru i odpowiedzialności nad całością - moze być wynagradzany ze środków w ramach kosztów pośrednich ( "koszty zarządu")?

AsiaJ24-01-2009 15:29:29   [#13]

Kto podpisuje umowę (umowa zlecenie?) z dyrektorem, jesli jest koordynatorem projektu PO KL?

A kto składał wniosek? Jeśli Gmina to przedstawiciel reprezentujacy Gminę np.prezydent, wójt itp. lub inna osoba upoważniona przez niego.

A jesli koordynatorem jest np. inny nauczyciel, czy dyrektor - z racji nadzoru i odpowiedzialności nad całością - moze być wynagradzany ze środków w ramach kosztów pośrednich ( "koszty zarządu")?

Właśnie tak, w tej sytuacji  wynagrodzenie dyrektora może być uwzględnione w kosztach zarządu.

kapika24-01-2009 19:22:38   [#14]

Od jakiegoś czasu piszę taki projekt dla przedszkola, dowiedziałam się, że jako dyrektor tego przedszkola nie mogę być koordynatorem. Tzn. mogę, ale społecznie. Stwierdzili, że skoro dyrektor nie ma określonych godzin pracy - to nie może być wynagradzany za projekt, bo przecież będzie robił to w ramach swojej pracy!!!

Wpadli na pomysł, aby wynagrodzenie moje potraktować jako wkład własny.

Nie upierałabym się przy tym koordynowaniu, ale moja placówka jest mała - siedmiu nauczycieli z katechetą (w tym troje stażystów i dwóch emerytów) - nikt nie garnie się do koordynowania, nikt tez nie ma w tym żadnego doświadczenia. W moim mieście żadne przedszkole nie realizowało takiego projektu, nie mam więc nawet kogo się poradzić.

Dlatego ciekawa jestem, jak to jest u Was.

AsiaJ24-01-2009 23:41:56   [#15]

Pracy jest ogromna ilość.Choć to zależy też od wielkości i specyfiki projektu, ilości beneficjentów, budżetu, opóźnień, przetargów jeśli są itd. 

Tak czy inaczej, dyrektorowi bardzo trudno w godzinach pracy swojej (40 h/tydzień) wykonywać obowiązki koordynatora projektu. Musiałby nadliczbówki ciągnąć i to całkiem niemałą ilość. Umowa zlecenie to najprostsze rozwiązanie.

Należy pamiętać,że jeżeli twoje przedszkole będzie realizatorem projektu a ty jako dyrektor koordynatorem, to będziesz musiała zapłacić od umowy zlecenia składki ZUS, jako świadcząca usługi nas rzecz swojego pracodawcy, którym jest przedszkole.

Elsad02-03-2009 14:51:46   [#16]
Witam!
Mała "zagrycha" dla fachowców.
Pytania do asiaj i KasiZet:
1) Kto wg Was podpisuje umowy z obsługą finansowo-księgową na szczeblu gminnym - Kierownik Projektu, Wójt czy Kierownik ZEASU (nie ujęty w projekcie)? Zakładamy, że Wójt podpisuje się pod wnioskiem i upoważnia do prowadzenia projektu Kierownika, a panie z ZEAS-u realizują obsługę finansowo-księgową - za dodatkowym wynagrodzeniem.
2) Czy Kierownik Projektu powinien być zatrudniony na część etatu, czy wystarczy na umowę zlecenie?
3) Czy z chwilą upoważnienia Kierownik Projektu staje się pracodawcą?

pozdro ;-)
Magosia02-03-2009 18:00:44   [#17]

Ja nie asiaj ani Kasia ale u nas tak :

1. Umowy ze wszystkimi pracującymi na rzecz projhektu ( kierownik, koordynatorzy, nauczyciele)podpisuje dyrektor GOASzu . Pod wnioskiem podpisywał się Wójt. Założenia podobne było jak u Ciebie.

2. Umowa zlecenie- konkretna ilość godzin, zadania  i kwota .

3.Nie. - on kieruje realizacją projektu.

Rozwiązanie skonsultowane z naszym UM.

Elsad03-03-2009 08:40:00   [#18]
Magosiu, dzięki.
Pozwolisz, że "podrążę" temat.
Zastanawiałem się tylko, czy jest możliwe pominięcie ZEAS-u (nie wiem, może na zasadzie upoważnienia od Wójta lub wręcz zatrudnienia przez Wójta - umowa- zlecenie ?), jak sądzisz?
Magosia03-03-2009 11:10:40   [#19]
Myślę że spokojnie można "pominąć "ZEAS- u nas zależało nam na sutuacji odwrotnej- bo Wójt nie chcial tego brac na siebie.
moim zdaniem - Wójt jako wnioskodawca jak najbardziej może zatrudniać. Nie wiem, żczy może kierownik projektu- ale moim zdaniem tak.
Elsad03-03-2009 14:53:35   [#20]
Właśnie się dowiedziałem z naszego WUP (wielkopolskie), że jest możliwa taka formuła, o której wcześniej pisałem, czyli Wójt (Burmistrz) upoważnia Kierownika Projektu do nawiązywania umów z koordynatorami szkolnymi, a ci z kolei - z nauczycielami. Musi być jednak wyraźne upoważnienie Wójta (burmistrza).
Piszę o tym, ponieważ sądzę, że nasz "bieg z przeszkodami" po kasę unijną może się komuś przydać w przyszłości w konkretnych sprawach. Mam też propozycję, aby raz po raz w tym wątku dzielić się jakimiś nietypowymi problemami, które mogą nas spotkać przy realizacji projektów. Mój projekt - to 5 szkół na terenie gminy (9.1.2) wartości ok.1,5 mln zł na 22 m-ce (od.1.02.br). A tak na marginesie,podejrzewam, że gdyby jedną nietypową sprawę związaną z projektem przekazać do 16 UM, to pewnie byśmy mieli 16 różnych rozwiązań :-)
Magosia03-03-2009 23:11:10   [#21]

Chętnie się wymieniać będę doświadczeniem . Zaczęłam właśnie realizację - trzy szkoły w gminie, 6 miesięcy, wartość tylko 150 000 zł. Priorytet ten  sam.

Pozdrawiam :-)

AsiaJ03-03-2009 23:45:30   [#22]

1) Kto wg Was podpisuje umowy z obsługą finansowo-księgową na szczeblu gminnym - Kierownik Projektu, Wójt czy Kierownik ZEASU (nie ujęty w projekcie)? Zakładamy, że Wójt podpisuje się pod wnioskiem i upoważnia do prowadzenia projektu Kierownika, a panie z ZEAS-u realizują obsługę finansowo-księgową - za dodatkowym wynagrodzeniem.

U nas umowę z koordynatorem podpisał prezydent, koordynator podpisuje ze swwoimi asystentami, księgową i nauczycielami realizującymi zajęcia

2) Czy Kierownik Projektu powinien być zatrudniony na część etatu, czy wystarczy na umowę zlecenie?

To zależy od zapisów we wniosku, może być i tak, i tak.Albo na określoną ilość godzin. Niektórzy wproewadzają też karty pracy.

3) Czy z chwilą upoważnienia Kierownik Projektu staje się pracodawcą?

Skoro zatrunia innych tzn. podpisuje umowy to niejako jest pracodawcą, choc nie do końca w pełnym tego słowa znaczeniu

Elsad04-03-2009 10:34:51   [#23]
Dzięki asiaj za odzew. Utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że można i tak rozwiązać problem, bo są bardzo różne rozwiązania - łącznie z sytuacją, gdzie sam starosta(!) podpisuje wszystkie papiery i rozlicza projekt.
Agula124210-03-2009 14:53:28   [#24]

Witam, nie mam doświadczenie w projektach i dlatego potrzebna mi jest na "gwałt" pomoc jakiejś mądrej, doświadczonej głowy. Sytuacja: Projekt PO KL działanie 9.1.2 kwota ok. 4mln. Gmina jest wnioskodawcą o dofinansowanie, (ale dokumenty podpisuje z up. prezydenta dyr. ZEASu) gmina uchwałą przekazuje ZEASowi realizację i obsługę ksiegowo-finansową. Zastanawiam się, kto będzie podpisywał dokumenty przetargowe i podpisywał umowy z pracownikami. Czy dyrektor ZEASu czy prezydent czy może koordynator projektu.

Jeszcze jedna istotna sprawa. Ostatnio czytając forum na portalu zamówień publicznych znalazłam takie pyt. "Nie wiem czy jest możliwe udzielenie osobie fizycznej, która nie prowadzi działalności gospodarczej zamówienia publicznego w myśl przepisów ustawy PZP? Spotkałam się z teorią,iż z osobami fizycznymi zawiera się umowy zlecenia bez stosowania przepisów ustawy PZP? Mam problem w tym że sprawa dotyczy projektu z PO KL który dofinansowany jest ze środków unijnych. Wydaje mi się iż powierzenie np. funkcji koordynatora projektu /łączna wartość usługi w okresie dwóch lat trwania projektu to 100.000 zł/ nie może odbyć się bez stosowania ustawy prawo zamówień publicznych tylko dlatego że koordynator jest osobą fizyczna i nie prowadzi działalności gospodarczej? Po za tym wydaje mi się iż ustawa PZP nie nakłada na wykonawcę zamówienia obowiązku prowadzenia działalności /definicja wykonawcy art. 2 pkt 11, zaś art. 4 ustawy nic nie mówi o takich wyłączeniach jeżeli oferent ma odpowiednie kwalifikacje może złożyć ofertę i nie ma wymogu prowadzenia działalności/ Projekt dotyczy zajęć z przedszkolakami stąd problem jest również z nauczycielami których usługi /np. zajęcia z języka angielskiego, tetralizacji, logopedii/przekraczają każde 200.000 zł /w okresie dwóch lat/." Niestety nikt nie opowiedział a mi nie daje to spokoju. Zaczęłam się zastanawiać jak to jest z tymi przetargami. Czy należy robić przetarg na zatrudnienie koordynatora, księgowej... planujemy, że osoby te zatrudnione będą na umowę zlecenie a kwoty ich wynagrodzenia przez okres trwania projektu wyniosą powyżej 14.000E. zastanawiam się czy należy zrobić przetargi. Wyczytałam, że umowy cywilno-prawne (zlecenia) nie są zwolnione ze stosowania przepisów pzp.

AsiaJ10-03-2009 21:59:53   [#25]

Skoro gmina uchwałą przekazuje ZEASowi realizację i obsługę ksiegowo-finansową to dokumenty przetargowe i  umowy z pracownikami będzie podpisywał dyr. zeasu.

Koordynator będzie koordynował:-)

...........................................................

Ale może wystarczy ten temat pociągnąć w 1 wątku;-)

Agula124211-03-2009 07:44:20   [#26]
dziękuje:-) dobrze wiedziałam, że są tu mądre głowy i trochę podpowiedzą:-)
gosiaz16-03-2009 20:19:23   [#27]

Chyba się trochę pogubiłam. Kierownik projektu to kto? Jakie ma zadania i z czego płacony? (z kosztów bezposrednich w zadaniu "zarządzanie projektem", czy z kosztów pośrednich jako koszty zarządu?). Przy pierwszej wersji -czym różnia się jego zadania od koordynatora?

Inny problem - Cross- finansing. Sa tam zmiany. Czy zakup programów komputerowych zaliczamy do c-f, czy tylko jak przekracza wartość 10% srodka trwałego wg przepisów podatkowych, czy jeszcze inaczej? 

Bazia16-03-2009 20:32:39   [#28]

Zależy kogo kim nazwiesz, wszystko zależy od zakresu zadań. Najczęściej kierownik projektu = koordynator, koszty bezpośrednie.

Zakup programów komputerowych, to nie cross, ale jak je kupisz z komputerem, to cross.

Ale jeszcze to Ci sprawdzę na sto %, bo chwilę temu były zmiany.

Elsad16-03-2009 21:26:51   [#29]
Kierownik Projektu kieruje projektem (u nas z upoważnienia Wójta) i odpowiada za to co jest zapisane w projekcie (organizację, umowy z koordynatorami, księgową, wydatki rzeczowe, itp.). Umieszczony w kosztach bezpośrednich (Zadanie: Zarządzanie projektem). Co do cross financingu zajrzyj na stronę:

http://www.efs.wup.poznan.pl/strony/396.php
marg16-03-2009 23:08:10   [#30]
po spotkaniu informacyjnym organizowanym przez Wydział Europejskiego Funduszu Społecznego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego:

kierownik projektu - tak jak pisze Elsad, to może być np dyrektor szkoły (nadzoruje, podpisuje dokumenty)
koordynator - organizuje pracę osób na terenie np szkoły, gromadzi, opracowuje dokumentację, przygotowuje sprawozdania itd i gotowe daje do podpisu kierownikowi

koszty bezpośrednie - wynagrodzenie kierownika, koordynatora i innych..., jeżeli maja podpisana umowę o pracę związaną z konkretnym zadaniem projektu (w tym przypadku Zarządzanie projektem)
ale, to samo wynagrodzenie to mogą być też koszty pośrednie, związane z obsługą projektu, gdy nie ma takiej umowy, a stawkę dla kierownika czy koordynatora trzeba odpowiednio umotywować.

Zakup programów komputerowych dokładnie tak, jak napisała Bazia (czyli pozycja "laptop z oprogramowaniem" to cross, a oddzielne dwie pozycje w kosztorysie: "laptop" to cross, "oprogramowanie do laptopa" to nie cross)
Bazia17-03-2009 08:51:18   [#31]

Może być tak: w mniejszym projekcie, np. takim dla jednej szkoły, możesz mieć koordynatora i asystenta koordynatora. W projekcie pisanym dla kilku szkół możesz mieć kierownika (może być  z zewnatrz i z doświadczeniem), który wszystko scala i koordynatorów szkolnych (np. dyrektorów tych szkół lub innych rozgarniętych pracowników szkoły). To wszystko jest tylko propozycja, sama powinnaś przemyśleć jak sprawnie ustawić zarządzanie projektem, by wszystko się udało. Kogo jak nazwiesz, to inna sprawa, przemyśl dobrze ich zakres zadań i odpowiedzialności. Zarządzanie w każdym projekcie może wyglądać nieco inaczej. Wklejam przykalad opisu ze swojego dobrego projektu

Liderem projektu jest Stowarzyszenie .............., które odpowiada za zarządzanie projektem w aspektach merytorycznych, finansowych i kadrowych. Decyduje o zawieraniu wszystkich umów w ramach projektu. Koordynator projektu odpowiada za prawidłową, terminową realizację wszystkich zadań projektowych, rekrutację, sporządzanie sprawozdawczości merytorycznej i jej archiwizację, kontakt z IP2 i partnerem, promocję, dokonuje zakupów zgodnie z harmonogramem budżetu. Koordynator zarządza zatrudnioną w projekcie kadrą. Za dokumentowanie wydatków, rozliczanie i sprawozdawczośc finansową oraz zgodną z wymogami ich archiwizację odpowiada specjalista ds. finansowych. Animator............. pomaga koordynatorowi we właściwej rekrutacji,odpowiada za aktualizacje tablic informacyjnych, dokumentację zdjeciową, prowadzenie kroniki, sporzadzanie list obecności na zajęciach, kontakty i bezpośredni nadzór nad beneficjentami, koordynację i natychmiastową interwencję w przypadku zagrożeń udziału beneficjentów w projekcie.

lub inny partnerski;

Projekt będzie realizowany w partnerstwie z ................. na podstawie porozumienia. Zgodnie z porozumieniem liderem Projektu będzie Miasto i Gmina .............., która odpowiada za: - przygotowanie wniosku o dofinansowanie projektu wraz z niezbędnymi załącznikami; - rozliczanie i obsługę projektu w szczególności w zakresie obsługi finansowej i sprawozdawczości; - zabezpieczenia realizacji szkoleń przewidzianych w projekcie, rekrutację uczestników; - prowadzenie kampanii informacyjno-promocyjnej; - lider zawiera umowę o dofinansowanie projektu z IP2; - lider reprezentuje partnerów na zewnątrz; - lider zobowiązuje się do przechowywania dokumentów dotyczących realizacji projektu. Partner - ................... zobowiązuje się do - pomocy w sporządzaniu wniosku; - zabezpiecza udział w szkoleniu odpowiednich wykładowców, trenerów; - czuwa nad prawidłowym przebiegiem i merytoryczną stroną kursów oraz ponosi odpowiedzialność prawną i finansową za działania własne podjęte w ramach realizacji projektu.

Bazia17-03-2009 09:16:32   [#32]

to jest zarządzanie w 9.1.2 w projekcie dla jednej, mojej szkoły

Liderem projektu jest Miasto i Gmina ………., która odpowiada za zarządzanie projektem w aspektach merytorycznych, finansowych i kadrowych.  Decyzje szczegółowe w projekcje podejmować będzie koordynator projektu, który odpowiada za realizację zadań projektowych w tym za promocję, wybór podwykonawców, realizację zajęć, sprawozdawczość merytoryczną, właściwą i terminową realizację zakupów, organizację wycieczek. Realizacja: Zadania wykonywane są przez kadrę, którą zarządza koordynator projektu. Za dokumentowanie wydatków, rozliczanie finansowe i ich dokumentacje odpowiada księgowy projektu. Asystent koordynatora projektu odpowiada za właściwą rekrutację w poszczególnych zadaniach, opracowanie harmonogramów zajęć, kontakty i bezpośredni nadzór nad beneficjentami, koordynację i natychmiastową interwencję w przypadku zagrożeń udziału beneficjentów w projekcie.

Myślę, że to Ci pozwoli wyrobic sobie pogląd na zarządzanie i nasunie nowe rozwiązania dobre dla Ciebie.

gosiaz17-03-2009 20:47:32   [#33]

Dziękuję za wyjaśnienia i przykłady. Ale podrążę dalej w innych sprawach.

Jakie proponujecie w praktyce stawki dla nauczycieli (terapia, logopedia, j. obcy, koła), jakie dla koordynatora, asystenta  koordynatora i asystenta fianansowego. Piszę projekt dla własnej szkoły - działań sporo, wartośc ok. 500 000 zł.

Czy dobrze rozumiem, ze oprócz asystenta d/s finansowych w zarzadzaniu projektem, można zaplanować jakis dodatek lub umowę zlecenie dla księgowej szkoły za księgowanie wydatków, sprawozdawczośc do OP itd.?

Czy w harmonogramie projektu koordynatora wskazujemy przez cały okres realizacji projektu tylko w zadaniu "zarządzanie ", czy także przy realizacji innych zadań?

Ciagle rodza mi sie nowe pytania, ale może wystarczy. Proszę o uwagi. 

bamako18-03-2009 21:29:29   [#34]
Witam. Mam pytanie odnośnie dyrektora szkoły, który nie jest koordynatorem w projekcie. Został zapisany w kosztach posrednich - jako koszty zarządu, tylko jak teraz to rozliczyć? Czy mozna podpisac w takim przypadku umowe zlecenie z dyrektorem szkoły w ramach kosztów zarządu? Czy może w jakiś inny sposób to rozwiazać, może jakieś dodatki do wynagrodzenia (ale jakie?)? Prosze o sugestie
JoannaLy28-06-2009 15:13:23   [#35]
Witam
Będę kierownikiem projektu i jestem jednocześnie dyrektorem. Poszukuję odpowiedzi na pytanie jakie składki ZUS muszę odprowadzać od omów zleceń zawartych z przeze mnie /jako kierownika projektu/ z nauczycielami zatrudnionymi w mojej szkole. Jako dyrektor jestem pracodawcą, ale czy jako kierownik projektu jestem tym samym pracodawcą? Czy w związku z tym odprowadzam wszystkie składki? Pracowniczei pracodawcy? Dziękuję za każdą pomoc.
AsiaJ28-06-2009 20:17:56   [#36]

Zus pracownika i pracodawcy, niestety:-(

Ale za to nadzieja na dostatnią emeryturę;-)

Bazia29-06-2009 00:33:50   [#37]
JoannoLy, a kto jest projektodawcą?
Kora47804-07-2009 22:21:45   [#38]

Witam wszystkich doświadczonych w realizacji projektów. Na jednym z wątków przeczytałam taką wypowiedź: "Każdy kto pyta szczerze przedstawiając problem dostaje odpowiedź". A zatem do rzeczy:

Od sierpnia 4 szkoły podstawowe w gminie mają realizować projekt z 9.1.2. na kwotę prawie 600 tyś. Problem w tym, że osoba, która miała być koordynatorem projektu wczoraj zrezygnowała z tej funkcji. A to właśnie ta osoba pisała wniosek. Wniosek, jak się teraz okazuje ma mnóstwo niedoróbek (tak twiersdzi doradca EFS). Dla dyrektorów szkół nie ma w projekcie zagwarantowanych żadnych profitów.  W zarządzie projektu ma być: koordynator i trzech asystentów (d/s księgowości, d/s zamówień publicznych oraz d/s promocji i monitoringu).

Zostaliśmy sami. Wszyscy bez doświadczenia w realizacji projektów. Umowę z pełnomocnictwa  wójta podpisał kierownik Zespołu Administracyjnego Szkół.

I pytanie: Czy kierownik ZEAS może pełnić funkcję koordynatora projektu? W jaki sposób można finansowo wesprzeć dyrektorów szkół ujętych w projekcie.

Czytając wątki dotyczące projektów doszłam do wniosku, że wielu z Was ma duże doświadczenie w ww temacie. Podpowiedzcie. Rozumiem, że urlop nie sprzyja pisaniu na forum. A może znajdzie się ktoś, kto podpowie.

post został zmieniony: 04-07-2009 22:22:57
ankate04-07-2009 23:04:50   [#39]
Ja realizowałam kilka projektów (ale tylko napisanych przez szkołę) i nie było w nich przeszkodą, że dla dyrektora szkoły nie było profitów. Profity dla mnie to,  co może zyskać szkoła i dzieciaki...a jeśli chodzi o niedoróbki, to są zawsze. Zamiast się cieszyć, że macie kaskę na rózne ciekawostki, to marudzisz o niedoróbkach. Jak będzie potrzeba, to pytaj o konkrety i z pewnością uzyskasz odpowiedź. Koordynatorem projektu gminnego była chyba magosia, napisz na rubinek z pewnością odpowie.
Kora47804-07-2009 23:37:40   [#40]

"Każdy kto pyta szczerze przedstawiając problem dostaje odpowiedź". - cytat z forum

Dzięki za ocenę, ale potrzebowałam odpowiedzi.  Właśnie odpowiedzi na konkretne pytanie: Czy kierownik ZEAS może być koordynatorem projektu? O niedoróbkach wspomniałam dlatego, że to właśnie koordynator miał je poprawić. Jak jeszcze bardziej skonkretyzowć pytanie?

O pieniądzach nie marudziłam. Jestem wręcz bardzo nieszczęśliwa, że mi płacą wynagrodzenie za pracę. W ogóle to skaczę z radości, że  codziennie jestem w pracy, bo poprawiamy projekt, który ma ponad 700 pozycji.  Byłabym bardzo nieszczęśliwa, gdybym musiała spędzać urlop  nad morzem albo w górach.

mamma04-07-2009 23:54:08   [#41]
myślę,że może, jestem po szkoleniu z tematyki projektów, mówili mi,że może.
Kora47805-07-2009 00:07:30   [#42]

mamma - dzięki bardzo!!!!!

Bardzo chcemy, aby u nas tę funkcję pełnił kierownik (raczej kierowniczka)ZEAS. Siedzimy razem i wspólnie rozpracowujemy pozycja po pozycji. Dlatego zapytałam, bo dla kierowniczki  ZEAS mogę pracować w wakacje. Zasługuje na to. Dla innych osób niekoniecznie.

Jeszcze raz dzięki. Pozdrowionka

AsiaJ05-07-2009 00:14:37   [#43]

Czy kierownik ZEAS może pełnić funkcję koordynatora projektu?

Kierownik ZEAS to pracownik samorządowy, tu trzeba by przepisy dot. pracowników poczytać, bo tam będzie wynikało, czy może podejmować dodatkowe zadania na umowę zlecenie. Skoro dyrektor szkoły może byc koordynatorem projektu, który składa Gmina, to kierownik ZEAS pewnie też. W każdym razie pracownicy samorządowi ( inspektorzy ) mogą i u nas pracują.

Wszyscy bez doświadczenia w realizacji projektów.

Miałam tak samo, da się przeżyć, tzn. realizować projekt,ale trzeba się dużo uczyć.Przepisy i ich interpretacje zmieniają się parę razy w ciągu roku, trzeba być bardzo czujnym.

W naszym projekcie uczestniczyły 43 szkoły (SP, G, LO)...To baardzo duży projekt. 10. 000 godzin zajęć pozalekcyjnych, 54 wycieczki, 300 zatrudnionych nauczycieli. Zespół zarządzający to tylko 4 osoby; koordynator, 2 asystentów, księgowość. Roboty cała masa. Dyrektorzy szkół nie mieli płacone za koordynację a musieli się włączać. Czasem wyznaczali innego człowieka odpowiedzialnego za projekt w danej szkole, był to nauczyciel albo  wicek. Niektórzy narzekali, inni współpracowali bardzo dzielnie.

Szkoły poza godzinami dodatkowych zajęć, zyskały dużo pomocy; tablce interaktywne, mikroskopy z kamerami, kalkulatory graficzne, atlasy, książki, słowniki, plansze dydaktyczne itp.

...bo poprawiamy projekt

Dlaczego projekt poprawiacie? Czy chodzi o negocjacje? W zasadzie jeśli wniosek przyjęty, to poprawki dopiero formularzem zmian, chyba, że przed podpisaniem umowy chcecie go udoskonalić, a IW na to się zgadza.

post został zmieniony: 05-07-2009 00:15:44
Kora47805-07-2009 00:38:05   [#44]

asiaj - Dzięki za szczegółową odpowiedź.

Poprawiamy, bo pisała go osoba z zewnątrz. Jest w nim sporo nieścisłości. Wskazano nam ich kilkadziesiąt  i kazano jeszcze raz z poprawkami wypełnić wnisek w generatorze wniosków. Pani, która go pisała (i miała być koordynatorem) nie bardzo zrozumiała realia szkół.

Np dla małej szkółki przydzieliła tyle godzin zajęć psychologicznych i logopedycznych, że każde dziecko musiałoby siedzieć od rana do nocy w szkole. Natomiast w innych większych szkołach godziny takich zajęć przydałyby się jak zdrowie, a jest ich niewiele.

Inny przykład: W zadaniach do zajęć wpis: "Komplet materiałów". Nikt nie wie o co chodzi. Trzeba to uszczegółowić.

W ogóle pomyłką było zaangażowanie tej Pani do pisania wniosku. Pani była mało kontaktowa, obrażalska, wyniosła.... oj wiele by tego wymienił.

Ale to już musztarda po obiedzie. Pani się obraziła na wszystkich i zrezygnowała z koordynowania projektu. Wszyscy odetchnęli. Wszyscy też chcieliby, aby to kierownik ZEAS została koordynatorem. Nie chcemy już nikogo z zewnątrz. Stąd moje pytanie.

AsiaJ05-07-2009 01:01:28   [#45]

Czy to jest wniosek, który został zatwierdzony do realizacji? Skoro wiele nieścisłości i poprawek, to byłoby trochę dziwne.

Jeżeli dopiero wniosek składacie to nie musicie wskazywać konkretnej osoby na koordynatora, można, ale nie jest to wymagane na etapie wnioskowania. Przed formalnym wyborem koordynatora należy pamiętać o "zasadzie konkurencyjności", dotyczy wszystkich zadań, których wartość przekracza 20.000 złotych.  

AsiaJ05-07-2009 12:39:02   [#46]
Co do kierownika ZEAS jako potencjanego kandydata na koordynatora to może być też oddelegowanie na czas realizacji projektu. Umocowanie koordynatora zależy od wielu czynników, podstawą jednak są zapisy we wniosku.
Kora47805-07-2009 17:36:22   [#47]

Wniosek jest zatwierdzony do realizacji. Jeśli chodzi o uzupełnienie go, to wszystko jest już ustalone z jednostką. Nie w tym tki problem, ale głównie w funkcji koordynatora.

A tu widzę, że z tym koordynatorem będzie niedobrze.  We wniosku jest zapisane, że projekt będzie zarządzany przez osobę (koordynatora) posiadającą wykształcenie w zakresie Funduszy Unijnych oraz Zarządzania Projektem. Koordynator jest osobą zatrudnioną poza administracją Gminy.

A w przypadku naszej p. kierownik ZEAS oba warunki nie są spełnione. Szkoda byłoby, gdyby sie nie udało. 

Nic to, zobaczymy co na zmianę koordynatora powie jednostka wdrażania.

Elsad05-07-2009 22:15:51   [#48]

Przyznam szczerze, że zdziwiły mnie warunki, jakie musi spełniać Koordynator Projektu w Waszym projekcie (chyba, że było pisane "pod siebie"). Sądzę, że można spróbować "dociągnąć" do podpisania umowy, a następnie aneksem wprowadzić zmiany (np. o wykształceniu Kierownika Projektu), natomiast nie wyobrażam sobie, żeby ktoś nie koordynował projektem w poszczególnych szkołach; dyrektor każdej ze szkół może upoważnić jakąś osobę do koordynacji i zwiększyć jej dodatek motywacyjny (o ile nie zajmie się tym osobiście). Oczywiście zależy jeszcze, jaki system zarządzania i podział zadań umieszczono we wniosku. No i podstawa, to dobry księgowy.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

AsiaJ05-07-2009 22:29:57   [#49]

Wyłonienie koordynatora, który nie spełnia warunków zapisanych w projekcie, może być uznane jako działanie niekwalifikowalne.

Wszelkie zmiany we wniosku muszą być uzgodnione z IW.

Poza tym sposób wyłonienia koordynatora zależy od wysokości jego wynagrodzenia. Powyżej 20.000 zł obowiązuje zasada konkurencyjności. 

post został zmieniony: 05-07-2009 22:30:31
Elsad05-07-2009 22:39:52   [#50]
Piszesz pow. 20 tys./ m-c, czy na cały projekt? Oczywiście, że zmiany muszą być uzgodnione z IP (sam z tego korzystałem), ale zawsze mogą wystąpić sytuacje wyjątkowe i można je uzasadnić (przecież występują choćby sytuacje losowe). 
strony: [ 1 ][ 2 ]