Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Problem języków powraca..... |
dyrcio | 02-09-2003 16:44:45 [#01] |
---|
Mimo pełnego podziału na grupy językowe w klasie pierwszej LO, powraca problem drugiego języka (nauczanego za pośrednictwem rodziców prywatnie).Podczas rekrutacji komisja przeprowadziła stosowne testy ze znajomości podstaw językowych.Efekt - powstały grupy językowe bardzo zróźnicowane.W tych grupach są osoby, ktore uczyły się drugiego języka np. 3 lata , ale i osoby po 9 letniej nauce.Nauczyciel ma problem, co dalej i jak równać.... Czy ktoś ma podobny problem? |
Anka K | 02-09-2003 21:37:53 [#02] |
---|
No pewnie, problem powraca co roku. Tereotycznie można go rozwiązać, tworząc grupy międzyoddziałowe, ale wyobrażasz sobie układanie planu lekcji? Właśnie przed chwilą skończyłam dzielić moich 160 pierwszaków. Wśród nich mam 15, którzy nigdy nie uczyli się j. angielskiego i 12 na bardzo wysokim poziomie z j. niemieckiego. W każdym z oddziałów jest inna siatka godzin. Fajnie? Grupy międzyoddziałowe odpadają. Chodzą więc na zajęcia normalnie ze swoją klasą, a dodatkowo- z godzin dyrektorskich- na zaj. j. angielskiego( od podstaw) lub j. niemieckiego (koło zainteresowań). To rozwiązanie sprawdziło mi się w ubiegłym roku- nie było pretensji. Anka |
Majka | 02-09-2003 21:48:43 [#03] |
---|
U nas są grupy międzyklasowe na różnych poziomach zaawansowania (wybór dwóch z trzech j. obcych) . A jak się układa plan, mogłaby opowiedzieć Dagmara, która robi to od 10 lat :)) |
dyrcio | 02-09-2003 21:59:42 [#04] |
---|
Mam grupy międzyoddziałowe w klasach drugich i brakuje sal lekcyjnych aby te grupy utworzyć w klasach pierwszych.Skorzystam Aniu z Twojej propozycji i utworzę koło zainteresowań. Dziękuję.Piotr |
Anka K | 02-09-2003 22:28:58 [#05] |
---|
W mojej szkole utowrzenie grup międzyoddziałowych w klasach pierwszych i drugich( a w przyszłości i trzecich) wymusiłoby wprowadzenie dwuzmianowości. Podstawowy powód- ten sam, co u Ciebie- brak sal. Anka | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|