Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Umowa najmu mieszkania |
Konto zapomniane | 28-08-2003 22:11:02 [#01] |
---|
MIeszkam od 14 lat w budynku szkoły. Od 1992 roku było to mieszkanie lokatorskie. Teraz Urząd Gminy zmienił mi umowę. Główna zmiana to przemianowanie mieszkania na służbowe i określenie czasu najmu do momentu zakończenia pracy w szkole. NIe wiem co stanie się w np. w przypadku rozwiązania szkoły lub sytuacji gdy nie będę mógł pracować. Gdzie wtedy zamieszkam. Gmina powołuje się na własną uchwałę. Proszę o odpowiedź czy jest to zgodne z ogólnymi przepisami lokatorskimi. Janek. |
AnJa | 28-08-2003 22:18:14 [#02] |
---|
Konkretnych zapisów musiałbym szukać - konkluzja: nic się nie stanie! Mało istotne jest nawet to, z jakiego powodu być może odejdziesz ze szkoły - ochrona lokatorów w Polsce sięga gdzieś lat 20-tych XX w. U nas służbowe przemianowano na komunalne i dano umowy na 5 lat, a jakoś desperacji zamieszkujących je nauczycieli nie zauważyłem. |
bogna | 29-08-2003 22:05:17 [#03] |
---|
ochrona praw lokatorów W maju br. została uchwalona nowelizacja ustawy o ochronie praw lokatorów. Jednym ze skutków zmian ustawy jest podział zasobów mieszkaniowych i ich właścicieli na dwie kategorie: samorządowe i pozostałe. W zasobach samorządowych umowy najmu mieszkań mają być zawierane na czas nieoznaczony, chyba że (między innymi) umowa jest związana ze stosunkiem pracy - umowa może być wtedy zawarta na czas oznaczony. W związku z tymi zmianami należy się niestety liczyć z tym, że po upływie oznaczonego okresu najmu lub ustaniu zatrudnienia przestanie przysługiwać prawo do mieszkania. |
Adaa | 29-08-2003 23:25:35 [#04] |
---|
mam mieszkania zamieszkiwane przez nauczycieli umowa najmu dotyczy okresu zatrudnienia, po tym okresie mozesz otrzymać wypowiedzenie najmu , a jesli nie zastosujesz się do tego ,czynsz zostanie podniesiony o 200% ( a to juz powazne koszty, pomijając inne sprawy natury prawnej), potem sprawy w sądzie itp. itd. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|