Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Koniec podziału
strony: [ 1 ]
Karolina27-08-2003 17:45:31   [#01]

Pamiętam tu naszą dyskusję na ten temat. OSKKO stosowało chyba nawet swoje stanowsko - które prawdę mówiąc przespałam. Potem pojawił się bardzo dobry głos Grzegrza ale chyba było już po ptakach.

Tak czy inaczej zmiana jest. Ciekawa jestem co o tym sądzicie.

Koniec podziału na szkoły "specjalne" i "normalne"

Mnie się bardzo podoba, chociaż wiem, ze to tak naprawde nic nie zmienia, to jest jakiś krok. Poczytajcie też komentarze z boku- dyrektorki jednej z szkół i matki autystycznego chłopca.

RomanG27-08-2003 17:58:06   [#02]

To ja się poczepiam :-)

"Ryszarda Dziubińska, dyrektor Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Słabowidzących im. Zofii Galewskiej przy ul. Koźmińskiej: - Rozumiem rodziców, którzy chcieliby, by ich dzieci specjalnej troski były traktowane jak te z masowych szkół. Bez przyczepiania im etykiety. Dla nas, pedagogów, informacja - choćby na świadectwie - że uczeń chodzi do "szkoły specjalnej" to bardzo konkretna wskazówka. Boję, że nowy przepis może wprowadzić nauczycieli w błąd."

Ano racja w tym jest...
Co Ty na to, Karolino?
beera27-08-2003 19:16:26   [#03]

a jak to się ma do adnotacji na świadectwie w szkole masowej "nauczany programem szkoły specjalnej"?

Karolina28-08-2003 00:31:13   [#04]

Nie wiem Asiu jak to będzie na świadectwach... sama się nad tym zastanawiałam, choć wydaje mi się ,ze...teraz juz należy odnotowywać na świadectwie zamiast tego co przytoczyłaś...program dostosowany do indywidualnym mozliwości ucznia - czy coś w tym stylu.

Co do pytania Romana... nie sądzę aby to był problem. Przecież jak dziecko pójdzie do kolejnej szkoły, to potrzebne będą nowe orzeczenia z PPP a tam wszystko jasno będzie stało.

Ja uważam ,zę to dobry pomysł aby te nazwy znikały. Po pierwsze jest zła atmosfera wokól słowa "specjalne", po drugie skoro to i tak nic nie zmieni (dzieci zostały jakie były, szkoły też) to to taki malutki tylko kroczek do tego aby jakoś to zrównywać na zewnąrz.

Renata28-08-2003 00:49:24   [#05]

Przez chwilę zastanówmy się- jak podobałaby nam się nazwa szkoły:

Normalna Szkoła Podstawowa nr .. w...

Rozumiem Cię Karolino, to kolejny malutki kroczek, a może siedmiomilowy... Zależy kto z jakiej pozycji na niego patrzy.

Gaba28-08-2003 08:02:05   [#06]

Reniu, Renatko, REnatoOOO...

a gdzieżeś ty widziała tę normalną szkolę w Polsce?
beera28-08-2003 08:36:10   [#07]

gaba

:-))))

a o ten dopisek, pewnie trzeba będzie pytac:-)

Renata28-08-2003 08:45:41   [#08]

więc kroczki tylko maciupeńkie, zaledwie półkroczki...

a co drugi, to wsteczny!

Karolina28-08-2003 22:58:12   [#09]
Renato - super porównanie dałaś... :-) jest to coś co daje do myslenia i ufam, że wielu mysli bo komentarzy nie ma ;-)
Gaba29-08-2003 03:03:21   [#10]
Karolinko, to jest właśnie tak! Stąd też i mój żart - bo dla mnie normalna to taka, która personel pomocniczy do dośiwdczen na przyrodę, któraz ma kilka pracowni na technikę - obróbka drewna, paieru, metalu osobno... żywność, normalna szkoła to taka, gdzie rodzice odpowiadają za wspólpracę ze szkołą, a powazny nauczyciel fachowiec, dobrze zarabia, gdzie 1 sekretarka załatwia obecności i nieobecnośvci dzieci, sama prowadzi arkusze ocen...

tego nie ma - nie wiedzieć czemu... bo ja nie rozumiem dlaczego asystent nauczyciela (po specjalnym studium) nie mógłby w porozumieniu z nim przygotowywywać doświadczeń - przygotowac preparat np. skóry żaby i nie rozumiem (bo nie chcę już dłużej rozumieć), dlaczego specjalna sekretarka nie zbiera upsrawiedliwień i nie goni nieobecnych, nie realizujących, nie...

- obudziłam się, prysł sen... dla nas normalna, to ta którą mamy - biedną, bogatą, w gminie za lasem, czy też pod Giewontem - nasza szkoła, zgrzebna, skormna, wysiłkiem nieziemskim organizowana, normalna, bo powszechna wobec tłamszącej biedy, a nie dlatego, że przyszły do niej dzieci, które... to, o czym często piszesz to najwyczajniejszy rasizm...
Karolina29-08-2003 16:20:09   [#11]

Dzięki Gaba ;-)

Swoją droga, moglibyscie mi wskazać podstawę prawną - gdzie owa zmiana jest zapisana?

Grzegorz30-08-2003 00:48:59   [#12]

To w rozporządzeniu o ramowych statutach

Dz.U. z 22 sierpnia 2003 r. nr 146 poz.1416.

http://infor.pl/dzienniki_ustaw/dzienniki_ustaw/?rok=2003&num=146&poz=1416&str=0001

:)

Karolina30-08-2003 12:12:30   [#13]

Grzegorz - dziękuję :-)

I co tam wklajam co znalazłeś, bom dumna że tam jest Twoja wypowiedź.

Szkoły specjalne zmieniają nazwę

;-)

Marek Pleśniar30-08-2003 12:37:27   [#14]

noo:-)

grzegorz:-)

i nasz ci on jest:-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]