Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ubezpieczenie uczniów
strony: [ 1 ]
Lucyna N26-08-2003 23:47:57   [#01]

Dzisiaj dowodzono mi, ze ubezpieczenie uczniów podlega ustawie o zamówieniach publicznych. Ponadto prowizja pobierana przez placówki oświatowe jest niezgodna z prawem (nie mówiąc już, że niemoralna).

Co o tym sądzicie?

joszka27-08-2003 00:21:34   [#02]

Ubezpieczaja się uczniowie!!

Kazdy z osobna i na własne życzenie.

Ty masz tylko z tym sporo roboty i dlatego wara wszystkim od naszej prowizji i bonusów wszelkiej masci:

-ubezpiecza bezskładkowo nauczycieli OC - co odprowadzisz?

-fajerkasa szkoły za darmo - co odprowadzisz?

-upust przy ubezpieczeniu mienia ruchomego -co odprowadzisz ?

Ewa z Rz27-08-2003 01:11:59   [#03]

pod ustaw o zamówieniach publicznych

podlegają pieniądze publiczne.

A gdzie tu takie pieniądze?

Rodzice płacą za swoje dzieci składkę (dobrowolną!) na ubezpieczenie NW. To są ICH pieniądze, które wykładają za swoje dzieci. Ktoś musi te pieniadze przyjąć, policzyć, wpłacić, odpowiedznie listy sporządzić, a potem wypisać (w razie wypadku) operat szkodowy - jest to konkretna robota do wykonania, za którą należy się wynagrodzenie.

Firmie ubezpieczeniowej widocznie bardziej się opłaca komuś ze szkoły albo szkole zapłacić prowizję niż przysyłać swojego pracownika, który przez 1-2 m-ce będzie te pieniadze zbierał. Musieli by mu o wiele wiecej zapłacić...

Gaba27-08-2003 08:11:15   [#04]

no nie -

Zatkało mnie!!! Chyba kogoś popiórkało... i to równo (przepraszam, bardzo przepraszam, ale ubezpieczenie to moje hopla w szkole).

1. Zawsze jest doborowolne, choć ja proszę rodziców, by ubezpieczyli, informuję, że kto ma inne ubezpieczenie tylko niech pisze oświadczenie, że nie będzie korzystał, bo... kto bardzo nie chce - może nie ubezpieczać... jego ludzka i obywatelska wola.

A rozmawialiście z matką dziecka po wypadku, która takie oświadczenie napisała, że sobie NIE ŻYCZY i KATEGORYCZNIE, wtedy powiedziałm proszę, jak pani uważa - dziś mi kobiety żal i mam do siebie żal, że nie byłam twarda i nie byłam czujna. Sama mam dwójkę ruchliwych dzieci, mniej ruchliwe było już dwa razy na komisjach z PZU...

2. Z czego ja, odpowiedzialny człowiek - ubezpieczę najbiedniejszych (5 % idzie dla biednych) - inofmuję o tym rodziców... - odwróćcie sytuację, nie ubezpieczcie i co... kto przyjdzie - matka, dziecko poszkodowane, czy pan dziennikarz, który pyskuje (np. dwa brzydkie artykuły w Rzepie czytałam na ten temat).

3. Przedstawiam rodzicom sprawozdanie z wypadków szkolnych - mówię, możecie zrezygnować, Wasza/ Państwa wola, ja jednak jako czlowiek odpowiedzialny proszę WAs o podjście obywatelskie.

4. Mówię również o plotkach i tanich sensacyjkach o fantastycznych prowizjach dla nauczycieli rozsiewanych w prasie i pokazuję nasze sprawozdanie, naszą umowę i nasze rozliczenia i wpływy z PZU - rodzic ma prawo wglądu, budżet szkoły jest przeźroczysty (z wyjątkiem pensji pracowników).

5. Pokazuję także, co w szkole jest zrobione z funduszu przeciwypadkowego (w tym roku drzwi wejściowe)

co z tego mamy - mówię o tym otwarcie!!!

1. czyste sumienie, czy Panstwo wybaczylibyście szefowi szkoły, że nie ubepieczył dziecka, bo... prasa rozrabia (pochowałam już 3 uczniów, widziałam TEN ból).

2. szkoła ma ok. 3tys. z których kupujemy dla - d z i e c i...
to, o co Państwo Rodzice najpilniej prosicie! np. będą zdrowe ergonomiczne krzesła do dwóch sal w roku 2003

- ubezpiecze najbiedniejszych!

3. Mówię także, że dwa lata temu kupiliśmy ksero, w tamtym roku zrobiliśmy szatnię na wf...

Przeciez to jest dla dzieci...

kurka!!! wrrrrrrrrr!

ale -
PS. W "naszym" inpsektoracie jednak powiedzino, że przeznaczenie pieniędzy na szkołę jest rzadkością, często zabierają te pieniądze prywatne osoby.

Rodzice maja prawo postulować, by te pieniądze wróciły do szkoły. Nie, nie ubezpieczać, toż to głupota, a inwestować w bhp w szkole!!!
Piotrek27-08-2003 10:04:59   [#05]

dobrowolne choć obowiązkowe

U mnie decyzje o wyborze firmy podejmuje rada rodziców, ona też otrzymuje prozwizję, którą wydaje na cel przeze mnie wskazany.... Nie dlatego, żebym uciekał przed ustawą, ale ze względu na to, że to są ich pieniądze i ich dzieci. Ja trzymam się od nich z daleka.

Co mozna dostać od firmy:
1. prowizja - 30 - 35 %
2. darmowe OC dla n-li
3. darmowe ubezp. szatni
4. 10 % zwolnionych z ubezp.
5. szkoła ubezp. od... tornada, zderzenia z Marsem, ladowania talibów, itp.

Żyłujcie te ubezpieczalnie ile się da! A uzp niech się ..... !!!!

Anka L27-08-2003 13:29:42   [#06]

prowizja

na jakim ja świecie żyję? pracuję tyle lat, ubezpieczam dzieci swoje i zbieram na ubezpieczenie powierzonych, a od was dowiaduję się o prowizjach

jedyna o jakiej słyszałam to 10% zwolnionych z ubezp.

rodzice nie mają zadnego wpływu na wybór ubezpieczyciela, jedynie mogą zgodzić się na wyższą lub niższą stawkę, a ubezp. jest obowiązkowe

SławekL27-08-2003 21:41:47   [#07]

ano prowizja

w ubiegłym roku to było 3.600 PLN, w mojej szkole dostaje ją sekretarka (za zebranie pieniędzy i prowadzenie dokumentacji...?)

Gaba27-08-2003 22:01:46   [#08]
jakiej dokumentacji? Ta "dokumentacja" powstaje na bazie dokumentacji szkolnej. Moja sekretarka dostaje za pomoc ode mnie premię - dzieci wpłacają nauczycielom, nauczyciele tworzą listy.

Podoba mi się pomysł Piotrka - ja jednak wiem, że te pieniądze nie wróciłby u mnie na wskazane przeze mnie problemy.

Nie stac mnie, by uszczuplać niedofinansowani bhp, bo 10 video nie potrzebuję czy wieszaczków. Dojrzałość, ot, i tyle. Zazdroszczę RR, fajne rzeczy piszesz. Wierzę, że dopracuję się takich rodziców, wierzę w przyszłość. Trzeba być upartym.

Prowizji nie biorze żadna osoba fizyczna, choć - podpisuję umowę, załatwiam formalności - pismem powiadamiam RR, co się stało z tymi pieniędzmi -
Leszek27-08-2003 22:08:37   [#09]

Tradycyjnie na przełomie sierpnia/września wraca problematyka ubezpieczeń - wszak to żniwa dla firm ubezpieczeniowych - dlatego zaczyna się bezpardonowa rywalizacja, również medialna.

Aby od siebie odrzucić podejrzenia o pazerność wobec klienta rzuca się poprzez "swoich" piszących w gazetach na pożarcie np. nauczycieli (pazerni na tą prowizję).

Pozdrawiam

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]