Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
dziś OSKKO w Sejmie - rządowy projekt zmian w Karcie Nauczyciela |
|
Leszek | 05-11-2008 08:17:15 [#02] |
---|
Czysto technicznie:
Terminy określone w art. 30a.1 i art. 30a.3 pokrywają się.
Zatem nie jestem pewny czy OP są w stanie dotrzymać terminu zawartego w art. 30a.3
pozdrawiam
Art. 30a. 1. W każdym roku kalendarzowym, w terminie do dnia 31 grudnia, organ prowadzący szkołę będący jednostką samorządu terytorialnego przeprowadza analizę poniesionych w danym roku wydatków na wynagrodzenia nauczycieli, w odniesieniu do wysokości średnich wynagrodzeń, o których mowa w art. 30 ust. 3, oraz średniorocznej struktury zatrudnienia nauczycieli na poszczególnych stopniach awansu zawodowego.
2. W przypadku nieosiągnięcia w danym roku wysokości średnich wynagrodzeń, o których mowa w art. 30 ust. 3, w składnikach wskazanych w art. 30 ust. 1, organ prowadzący szkołę będący jednostką samorządu terytorialnego ustala kwotę różnicy między wydatkami faktycznie poniesionymi na wynagrodzenia nauczycieli w tym roku a iloczynem średniorocznej liczby nauczycieli na poszczególnych stopniach awansu zawodowego oraz średnich wynagrodzeń nauczycieli, o których mowa w art. 30 ust. 3, ustalonych dla danego roku.
3. Kwota różnicy, o której mowa w ust. 2, jest dzielona między nauczycieli zatrudnionych w szkołach prowadzonych przez jednostkę samorządu terytorialnego i wypłacana w terminie do końca danego roku w formie jednorazowego dodatku uzupełniającego ustalanego proporcjonalnie do osobistej stawki wynagrodzenia zasadniczego nauczyciela, zapewniając osiągnięcie średnich wynagrodzeń na poszczególnych stopniach awansu zawodowego, o których mowa w art. 30 ust. 3, w danej jednostce samorządu terytorialnego. |
beera | 05-11-2008 08:19:18 [#03] |
---|
o
rzeczywiście |
Grandar | 05-11-2008 08:42:52 [#04] |
---|
Witam, Marku w tabeli dotyczącej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin nie uwzględniono techników - są licea i przedmioty zawodowe teoretyczne. Może w takiej sytuacji powstać problem z nuczycielami uczącymi w technikach. |
DYREK | 05-11-2008 09:37:25 [#05] |
---|
OSKKO to przede wszystkim stowarzyszenie dyrektorów i warto przy każdej okazji przypominać o:
Status dyrektora szkoły, placówki oświatowej
"Przepisy prawa regulują w pewnym stopniu status dyrektora. Nie są jednak spójne, a ich niejednolita interpretacja powoduje różnego rodzaju większe lub mniejsze nieporozumienia, konflikty pomiędzy organem prowadzącym lub organem nadzoru pedagogicznego a dyrektorem"
z : Materiały konferencyjne grupy do pobrania |
AnJa | 05-11-2008 09:38:58 [#06] |
---|
"3) w przypadku nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych – zajęcia w ramach godzin przeznaczonych w ramowych planach nauczania do dyspozycji dyrektora szkoły, z wyjątkiem godzin przeznaczonych na zwiększenie liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych – w wymiarze 1 godziny w tygodniu, a także inne zajęcia i czynności wynikające z zadań statutowych szkoły;"
WĄTPLIWOŚĆ.
prawdopodobnie mam zaćmienie bo chyba tego nie rozumiem
a jeśli rozumiem, to jednak ten zapis jest wprowadzeniem boczną furtką zwiększenia pensum bez zwiększenia oferty dla dzieci
bo oznacza on, że tę godzinę więcej to nauczyciel będzie realizował z godzin do dyspozycji dyrektora z ramówki- za które dzisiaj miał normalnie płacone
a co stanie sie, jesli wszystkie godziny z gdd przeznaczę na zwiększenie liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych- co w liceach jest przecież normą?
wtedy już tej godziny nie będzie?
jeśli zechcę wszystkich zaś nauczycieli taką godziną obdarzyć to w przypadku naszej szkoły potrzeba mi na to ok.60 godzin - a godzin do dyspozyccji dyrektora mam 76 tylko (po odjęciu wdż- 66,5)
czyżbym więc miał wybór: rozszerzyć ofertę zajęc pozalekcyjnych kosztem zmniejszenia liczby godzin na obowiazkowe zajęcia obniżając w ten sposób koszty funkcjonowania szkoły o 3 etaty?
albo
zostawić wszystko jak jest nie tworząc oferty zajęc pozalekcyjnych z braku godzin do dyspozycji dyrektora na nie - a bez tych godzin nie mogę zmusić nauczyciela do zorganizowania tej 1 godziny takich zajęć
PYTANIE:
ta 1 godzina to na fizycznego nauczyciela bez wzgledu na wymiar jego zatrudnienia czy dla pełnozatrudnionego?
WĄTPLIWOŚĆ OGÓLNA:
zapis jest jaki jest z powodu błędu legislatora nie wiedzącego za bardzo o czym pisze czy nie ma tu żadnego błedu i o faktyczne intencją ustawodawcy było zwiększenie pensum i w konsekwencji obniżenie kosztów osobowych? |
slos | 05-11-2008 09:54:44 [#07] |
---|
Art. 2. Podwyższenie wynagrodzeń dla nauczycieli w związku z kwotą bazową określoną dla nauczycieli w ustawie budżetowej na rok 2009 obowiązującą od dnia 1 września następuje nie później niż do dnia 30 października 2009 r. z wyrównaniem od dnia 1 września 2009 r. - to jest oszustwo (9 miesięcy jest niepłacone) daty trzeba zmienić: "obowiazującą od dnia 1 stycznia 2009 r." ewentualnie zgodzić się, że wyrównanie od dnia 1 stycznia może nastąpić najpóźniej do 30 października (budżet ma wtedy kasę), a taka suma wyrównania przed świętami... Poważnie - ten 1 stycznia jest priorytetowy! |
slos | 05-11-2008 10:03:32 [#08] |
---|
I jeszcze jedno. "Przewidywany średni wzrost kwot bazowych w ustawie budżetowej na rok 2009 wynosi tu 3,9%." Jak jest realnie - widać po oprocentowaniu lokat w bankach, a te w stosunku rocznym sięgają już ponad 10%. Satysfakcjonujące byłoby co najmniej 8%, ale to chyba marzenie ściętej (nauczycielskiej) głowy. No 5%, niech stracimy... |
Marek Pleśniar | 05-11-2008 10:19:29 [#09] |
---|
no to już baty opozycyjne padają:-) Pozdrawiam z Sejmu:-)
W odwodach mruczą im związki zaw.
:-))) |
roseandcorp | 05-11-2008 12:41:35 [#10] |
---|
Chyba lepiej byłoby znieść kartę nauczyciela (bo chroni słabych nauczycieli) albo napisać ją na nowo, bo te zmiany nie rozwiązują wielu problemów i nauczycieli i dyrektorów. |
slos | 05-11-2008 12:42:53 [#11] |
---|
Zniesienie Karty i podwyższenie zarobków to byłoby najlepiej. |
Leszek | 05-11-2008 13:25:33 [#12] |
---|
niestety, obecnie jestem zwolennikiem utrzymania KN jako dokumentu, który daje punkt odniesienia choćby do tego co o podwyżkach pisze Slos w #07 i 08.
i nie chciałbym powtarzać truizmów #10
pozdrawiam |
Gabi77 | 05-11-2008 13:55:17 [#13] |
---|
Chyba dostałam zaćmienia bo już nie wiem czy pensum zwiększa się czy nie? |
AnJa | 05-11-2008 14:17:06 [#14] |
---|
no własnie też nie wiem
znaczy- dla nauczyciela na pewno
ale czy skutek będzie pozytywny dla ucznia czy dla budżetu szkoły to nie wiem |
krystyna | 05-11-2008 14:24:05 [#15] |
---|
znaczy- dla nauczyciela na pewno
na pewno - TAK ?
czy na pewno - NIE ? |
Gabi77 | 05-11-2008 14:26:48 [#16] |
---|
Ale czy zwiększa się liczba obowiązkowych godzin czy to będzie jako zajęcia pozalekcyjne? |
krystyna | 05-11-2008 14:37:53 [#17] |
---|
a może "obowiązkowe pozalekcyjne" ?
;-) |
Gabi77 | 05-11-2008 14:40:07 [#18] |
---|
może i tak :)) |
AnJa | 05-11-2008 14:41:03 [#19] |
---|
jak 17- dla nauczyciela |
krystyna | 05-11-2008 16:00:32 [#20] |
---|
Komisja edukacji o Karcie Nauczyciela
Nowelizacja Karty Nauczyciela da młodym pedagogom lepsze warunki - przekonywała posłów sejmowej Komisji Edukacji Nauki i Młodzieży na środowym posiedzeniu wiceminister edukacji Krystyna Szumilas. Stanie się to kosztem bardziej doświadczonych nauczycieli - argumentowali posłowie opozycji.
Nowelizacja Karty Nauczyciela da młodym pedagogom lepsze warunki - przekonywała posłów sejmowej Komisji Edukacji Nauki i Młodzieży na środowym posiedzeniu wiceminister edukacji Krystyna Szumilas.
Posłowie omawiali w środę rządowy projekt nowelizacji Karty Nauczyciela. Zakłada on m.in. zmianę wskaźników, według których oblicza się średnie wynagrodzenie nauczycieli na poszczególnych stopniach awansu zawodowego. Zgodnie z nowymi wskaźnikami najbardziej wzrosną pensje nauczycieli stażystów.
Szumilas przekonywała, że to właśnie oni najbardziej potrzebują podwyżek
A podniesienie ich płac będzie korzystne dla całego systemu oświaty. "Musimy zachęcić młodych, zdolnych ludzi do podejmowania pracy w szkołach" - tłumaczyła.
Posłowie opozycji polemizowali z tą opinią. Ich zdaniem, nauczyciele nie będą mieli motywacji do doskonalenia się, jeśli różnice w wynagrodzenia pomiędzy stopniami awansu będą zbyt małe. "Zachwiane są relacje pomiędzy poszczególnymi szczeblami awansu zawodowego. Płaca nauczyciela stażysty ma być podniesiona o 28 proc., podczas gdy pensja dyplomowanego wzrośnie o 4,7 proc." - powiedziała Krystyna Łybacka (Lewica).
Krytyczne głosy dotyczyły też m.in. zwiększenia o jedną godzinę tygodniowo tzw. rejestrowanych godzin pracy nauczycieli. Chodzi o dodatkową godzinę spędzoną z uczniami mieszczącą się w ustawowym 40-godzinnym tygodniu pracy. Jak tłumaczyła Szumilas, czas ten miałby być poświęcony na opiekę świetlicową, pomoc uczniom słabszym lub wsparcie dla szczególnie uzdolnionych.
Według Sławomira Kłosowskiego (PiS), zwiększenie liczby rejestrowanych godzin to próba zakamuflowanego podwyższenia pensum (godzin lekcyjnych, których większość nauczycieli musi mieć 18 tygodniowo). Przypomniał, że rząd planował pierwotnie zwiększenie tego czasu o nawet cztery godziny tygodniowo, później proponował dwie, a następnie po długotrwałych negocjacjach ze związkami zawodowymi wycofał swoje propozycje i zastąpił ją pomysłem dodania "godziny rejestrowanej".
"Tego typu zapis jest zapisem podstępnym, bo on i tak skutkuje zwiększeniem czasu pracy. Jest to kruczek, który jest odbierany jako niesmaczny w środowisku nauczycielskim" - powiedział Kłosowski.
Posłowie mówili też o nauczycielskich wcześniejszych emeryturach
Zdaniem posłów opozycji, nauczyciele powinni zachować swoje prawo do wcześniejszych emerytur. Domagają się tego również związki zawodowe. Tymczasem obecny projekt nowelizacji Karty nie zmienia obowiązujących zapisów, w myśl których na wcześniejszą emeryturę będą mogli przejść tylko ci nauczyciele, którzy uprawnienia do niej nabędą do końca 2008 r.
Pierwsze czytanie projektu nowelizacji będzie kontynuowane na posiedzeniu komisji w czwartek. Później projektem zajmie się cały Sejm.
Artykuł z dnia: 2008-11-05, ostatnia aktualizacja: 2008-11-05 13:40
|
Leszek | 05-11-2008 16:41:41 [#21] |
---|
"Pierwsze czytanie projektu nowelizacji będzie kontynuowane na posiedzeniu komisji w czwartek. Później projektem zajmie się cały Sejm." potem Senat...
a póżniej ustawę zawetuje Prezydent...
ciekawe co będzie później...
pozdrawiam |
AnJa | 05-11-2008 17:14:46 [#22] |
---|
"mignie za oknem twarz fantastyczna
ale nie płaczmy bo
nie o to chodzi by złapać króliczka
ale by gonić go" |
Zosia K | 05-11-2008 18:41:00 [#23] |
---|
Masz rację, AnJa. |
Marek Pleśniar | 05-11-2008 19:47:24 [#24] |
---|
czeka mnie niestety jazda do warszawy na drugą część jutro:-(
o 18:00 będzie toto |
PawełR | 05-11-2008 19:55:29 [#25] |
---|
no to szerokiej Marku.... ale czy oni, ci politycy, chccą Ciebie słuchać? czy rozumieją co do nich mówisz? przecież oni sie na oświacie nie znają, a Ty reprezentujesz nas wszystkich... powiedz im to do cholery! |
Marek Pleśniar | 05-11-2008 21:15:42 [#39] |
---|
to jest na temat:-)
zastosuję się do twojej sugesrtii
rzeczywiście chcę co nieco powiedzieć jutro |
PawełR | 05-11-2008 21:57:02 [#40] |
---|
jak się wszyscy myślą skupimy, to siła ducha powstanie :) siły i spokoju mimo wszystko życzę |
Marek Pleśniar | 06-11-2008 07:28:38 [#41] |
---|
życzenia potrzebne
tyle demagogii co się tam słyszy to jest coś nie do pomyślenia
choć generalnie ludzi z oswiaty sporo - ale to tym gorzej;-) Ci najdemagogiczniej (o biednych nauczycielach, o każdemu po równo i takie tam) |
Leszek | 06-11-2008 09:07:00 [#42] |
---|
no cóż, kampania wyborcza trwa dla niektórych polityków cały czas...
pozdrawiam |
beera | 06-11-2008 09:36:09 [#43] |
---|
co dla mnie jest przykre, to świadomośc, że naprawdę merytorycznej rozmowy, to w niektórych gremiach nie ma i nie było nigdy.
Polityki oświatowej nie kreuje Państwo w rozumieniu rząd, samorządy, rodzice, uczniowie, nauczyciele, społeczeństwo, lecz kreują ją obrońcy interesów jednej z tych grup. I nie sa to obrońcy interesów ucznia - żeby było jasne.
Rozmowa o szkole, to rozmowa o nauczycielach, jak dla mnie to zbyt wąsko określony obszar tej rozmowy.
|
Ala | 06-11-2008 09:36:54 [#44] |
---|
trzymam kciuki za nasz OSKKO-wy głos rozsądku :-) |
beera | 06-11-2008 09:37:57 [#45] |
---|
tak naprawdę, to bym chciała, by Marek powiedział o braku szacunku, który zaczynamy mieć do nich wszystkich
|
AnJa | 06-11-2008 11:05:50 [#46] |
---|
ale wiesz, że tak powiedzieć nie można
przynajmniej nie wprost - a jak nie wprost to nie zrozumieją |
Marek Pleśniar | 06-11-2008 12:39:44 [#47] |
---|
zamierzam powiedzieć bo się trochę wściekłem:-)
można powiedziec - zapewniam |
AnJa | 06-11-2008 12:41:36 [#48] |
---|
no, można
ale to trochę jak calowanie lwa pod ogon
no, wiem- żadne tam lwy... |
Marek Pleśniar | 06-11-2008 12:43:24 [#49] |
---|
powiem przyjemnie;-)
o tym braku szacunku;-) |
Marek Pleśniar | 06-11-2008 12:44:26 [#50] |
---|
(choć tak naprawdę myslę: "ja - wasz pracodawca - czyli obywatel - jestem z was niezadowolony) |
|