Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Brak uregulowania prawnego??? |
|
czarekmat | 01-11-2008 11:38:26 [#01] |
---|
Witam, chciałbym się podzielić z Państwem informacją, którą zostałem zaskoczony na szkoleniu BHP, które miałem w ostatni czwartek 30 października. Poruszając kwestie wycieczek szkolnych, liczby opiekunów do liczby uczestników, turystyka kwalifikowana, niekwalifikowana, piesza czy środkami komunikacji, itp. Pan który prowadził szkolenie powiedział że aktualne przepisy nie regulują już tych kwesti. Poprzednie uregulowania prawne (nieaktualne) jak zapewne Państwo wiedzą w szczegółach o tym traktowały. Na zapytanie-to na podstawie jakich przepisów mamy organizować szkolną turystykę-Pan stwierdził " o tym decyduje teraz Dyrektor(...)". Przyznaję, jeżeli jest to prawda (dlaczego mam nie wierzyć osobie która nas szkoliła i wydała certyfikat), to zrozumieć nie mogę jaki cel przyświecał ustawodawcy który pominął te kwestie w nowym rozporządzeniu??? A teraz zagadka-w/g starych przepisów mówiących o tym że na wycieczkę np. autobusem do innej miejscowośc powinien być jeden OPIEKUN na 15 uczniów. " Na wycieczkę jedzie 42 uczniów, jest kierownik wcieczki-ilu powinno być jeszcze opiekunów???"
Odpowiedź poprawna brzmi : TROJE , ponieważ kierownik nie jest opiekunem!
p.s. może Państwo o tym wiedzieli, ja do dzisiaj miałem przekonanie że wystarczy DWOJE ponieważ kierownik również może pełnić funkcję opiekuna. |
Jacek | 01-11-2008 12:20:48 [#02] |
---|
jest w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORT z dnia 8 listopada 2001 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki krajoznawstwa i turystyki. (Dz. U. Nr 135, poz. 1516) zapis:
§ 10. 1. Program wycieczki lub imprezy organizowanej przez szkołę, listę uczestników, imię i nazwisko kierownika oraz liczbę opiekunów zawiera karta wycieczki lub imprezy, którą zatwierdza dyrektor szkoły.
Zatem to dyrektor określa liczbę opiekunów biorąc pod uwagę liczbe uczestników, ich wiek, rodzaj wycieczki, itp. i jak uzna, że na 42 osobowa grupę wystarczy 1 kierownik i 2 opiekunów to wszystko ok.
Ponadto nigdzie nie jest napisane, że kierownik wyczieczki choć jego zadania są nieco inne od opiekuna nie może być jednocześnie opiekunem ponieważ posiłkując się ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. Nr 6, poz. 69) jest w § 32 ust. 1 zapis:
§ 32. 1. Przy organizacji zajęć, imprez i wycieczek poza terenem szkoły lub placówki liczbę opiekunów oraz sposób zorganizowania opieki ustala się, uwzględniając wiek, stopień rozwoju psychofizycznego, stan zdrowia i ewentualną niepełnosprawność osób powierzonych opiece szkoły lub placówki, a także specyfikę zajęć, imprez i wycieczek oraz warunki, w jakich będą się one odbywać.
a więc wcale tu się nie wymienia kierownika jako odrębnej funkcji. Zatem liczba opiekunów powinna być odpowiednia ze względu na wskazane w tym przepisie okoliczności, co pozwala zarówno na zmniejszenie liczby opiekunów jak i nakazuje jej zwiększenie w zależności od konkretnej wycieczki. Ja uznawałbym kierownika również jako i opiekuna
----
ale swoją drogą poprzednie przepisy były bardziej zrozumiałe bo teraz to jest niby dowolność i zawsze sie trafi ktoś kto powie po jakimś wypadku, że dyrektor winien przewidzieć iż opiekunów winno być więcej post został zmieniony: 01-11-2008 12:23:35 |
hana | 01-11-2008 13:56:03 [#03] |
---|
Od wielu lat organizuję wycieczki szkolne i jestem takowych kierownikiem. Nie wyobrażam sobie bym jednocześnie miała być opiekunem uczniów. Jest to fizycznie niemożliwe. Na wycieczki kilkudniowe zawsze biorę jednego opiekuna na 10 uczniów i uważam, ze słusznie. Podczas ostatniego wyjazdu musieliśmy jedno dziecko zostawić w szpitalu na obserwację, jeden opiekun został w szpitalu, aż do przyjazdu rodziców, a pozostali uczniowie mieli spokojnie zapewnioną opiekę . Na wyjazdach zdarzają się różne przypadki/nie daj Boże wypadki i lepiej "na zimne dmuchać". |
Jacek | 01-11-2008 14:06:38 [#04] |
---|
wszystko zależy od uwarunkowań i nigdy nie przwidzisz co się stać może.. Skoro dziecko zostało w szpitalu to zostało pod opieką więc opiekun nie musiał tam być, choć dzieciakowi pewnie raźniej było mieć obok znajomą twarz.
Ja nie widzę generalnie wielkiego konfliktu by być jednocześnie opiekunem i kierownikiem ale tu nie znajdziemy panaceum na wszystkie przypadki bo w jednym się tak da zrobić w innym nie. |
hana | 01-11-2008 14:33:26 [#05] |
---|
Zgadza się, dziecko mogło zostać samo, ale nie musiało, przy opiekunie czuło się bezpieczniej a i dla rodziców to też było ważne. Dla mnie jako kierownika, komfortem jest większa liczba opiekunów. Konfliktu między jednoczesnym pełnieniem roli kierownika/opiekuna nie widzę tylko w przypadku, gdy wycieczki są organizowane przez jakąś instytucję. Ja, by było taniej i by każdy chętny mógł jechać organizacją zajmuję sie sama i stąd dla mnie, połączenie tych obowiązków jest nierealne. Nie rozumiem jednak potrzeby ograniczania liczby opiekunów...kolejna osoba do opieki i pomocy zawsze się przyda. |
beera | 01-11-2008 14:40:32 [#06] |
---|
hano, Jacek nie napisał, że jest potrzeba ograniczenia opiekunów.
napisał, że nie ma konfliktu pomiędzy pełnieniem funkcji kierownika i opiekuna (bo nie ma) i ze nie znajdziemy tu rozwiązania uniwersalnego (bo nie znajdziemy)
:) |
Jacek | 01-11-2008 14:45:59 [#07] |
---|
Jak napisałem wszystko zależy od indywidualnych uwarunkowań. Patrząc na zadania kierownika to:
§ 12. Kierownik wycieczki lub imprezy w szczególności:
1) opracowuje program i harmonogram wycieczki lub imprezy - to robi się przed wycieczką
2) opracowuje regulamin i zapoznaje z nim wszystkich uczestników - j.w.
3) zapewnia warunki do pełnej realizacji programu i regulaminu wycieczki lub imprezy oraz sprawuje nadzór w tym zakresie - większość jest zaplanowana przed wycieczką wiec w zasadzie tylko bieżący nazdzór
4) zapoznaje uczestników z zasadami bezpieczeństwa oraz zapewnia warunki do ich przestrzegania - z reguły to się robi przed wycieczką a na bieżąco to opiekunowie się tym zajmują
5) określa zadania opiekuna w zakresie realizacji programu, zapewnienia opieki i bezpieczeństwa uczestnikom wycieczki lub imprezy - podobnie j.w.
6) nadzoruje zaopatrzenie uczestników w sprawny sprzęt i ekwipunek oraz apteczkę pierwszej pomocy - j.w.
7) organizuje transport, wyżywienie i noclegi dla uczestników - j.w.
8) dokonuje podziału zadań wśród uczestników - j.w. chyba, że coś się trafi nieprzewidzianego
9) dysponuje środkami finansowymi przeznaczonymi na organizację wycieczki lub imprezy - z tym problemu żadnego nie ma w zasadzie
10) dokonuje podsumowania, oceny i rozliczenia finansowego wycieczki lub imprezy po jej zakończeniu - to po wycieczce
jak widać zdecydowaną większość zadań kierownik wykonuje przed wycieczką i to bez względu na to czy wycieczka jest organizowana przez jakieś biuro czy indywidualnie.
Stąd też sądzę, że zadania kierownika i opiekuna można łaczyć i prawo tego nie zabrania lecz wszystko zależy kwestii indywidualnych i nie chodzi tu o oszczędzanie na opiekunach. Priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa |
Jacek | 01-11-2008 14:46:29 [#08] |
---|
ooo.. asia :-) |
hana | 01-11-2008 14:50:02 [#09] |
---|
Ostatnie zdanie " Nie rozumiem jednak potrzeby ograniczania liczby opiekunów...kolejna osoba do opieki i pomocy zawsze się przyda." nie dotyczyło wypowiedzi Jacka. Niektórzy dyrektorzy, wyrażając zgodę na wycieczkę, bardzo marudzą, że jedzie za dużo opiekunów....i stąd moja wypowiedź...
W przepisach prawnych może i nie ma konfliktu pomiędzy pełnieniem tych dwóch funkcji, ale wg mnie, w rzeczywistości jest. |
Jacek | 01-11-2008 15:10:14 [#10] |
---|
Ty masz inne doświadczenia ja mam inne... zawsze byłem zarówno kierownikiem wycieczki jak i opiekunem i nigdy te funkcje jakoś nie kolidowały ze sobą. A zawsze organizowałem wycieczki sam bez jakiegokolwiek pośrednictwa biura. No ale to nie oznacza, że u innych ma być tak samo |
hana | 01-11-2008 15:25:09 [#11] |
---|
§ 13.
1. Opiekunem wycieczki lub imprezy może być nauczyciel albo, po uzyskaniu zgody dyrektora szkoły, inna pełnoletnia osoba.
2. Opiekun w szczególności:
1) sprawuje opiekę nad powierzonymi mu uczniami,
2) współdziała z kierownikiem w zakresie realizacji programu i harmonogramu wycieczki lub imprezy,
3) sprawuje nadzór nad przestrzeganiem regulaminu przez uczniów, ze szczególnym uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa,
4) nadzoruje wykonywanie zadań przydzielonych uczniom,
5) wykonuje inne zadania zlecone przez kierownika.
No niby te zadania można łączyć, ale jak sie ma na głowie za dużo (kierownikoopiekun czyli dwa w jednym) to nie jest wg mnie zachowany priorytet bezpieczeństwa.
3) zapewnia warunki do pełnej realizacji programu i regulaminu wycieczki lub imprezy oraz sprawuje nadzór w tym zakresie -
1.owszem program opracowany jest przed wycieczką, ale bywają różne sytuacje, gdzie trzeba w trakcie coś zmienić - wszyscy opiekunowie czekają na decyzje kierownika, który właściwie w tym czasie ma pod opieka swoją grupę uczniów i powinien zajmować sie tym, co należy do kierownika,
2. Bilety wstępu są zarezerwowane przed wycieczką, ale trzeba je w kasie odebrać, zapłacić , to co wtedy - jako opiekun zostawiam swoja grupę i spokojnie załatwiam swoje formalności, jako kierownik.......a takich formalności w trakcie jest więcej.
.....w trakcie wyjazdu nie przewidzi sie wszystkiego, lepiej, by tak jak w rozporządzeniu, każdy robił to , za co odpowiada, mimo iż niektóre zadania brzmią podobnie......
Opiekun ma przydzielona swoją grupę uczniów, a kierownik czuwa nad całością.
Dla mnie bardzo dużym obciążeniem psychicznym byłoby łączenie tych dwóch funkcji i wolałabym na taka wycieczkę nie jechać i na pewno bym nie pojechała. |
hana | 01-11-2008 15:33:34 [#12] |
---|
Jacku, dziękuję za krótką wymianę doświadczeń...i faktycznie w tym zakresie, każdy z nas niech robi tak, jak uważa za słuszne.
Być może moje stanowisko wynika z tego, że ja organizuję wycieczki kilkudniowe dla uczniów 8-10 letnich....chociaż to dla ciebie może być nieistotne.
Pozdrawiam i może spotkamy sie na szlaku...w maju jedziemy w Góry Stołowe.... |
słonko | 01-11-2008 15:42:29 [#13] |
---|
ale w zadaniach kierownika - w przeciwieństwie do zadań opiekuna - nie ma:
sprawuje opiekę nad powierzonymi mu uczniami
poza tym współdziałają (oprócz kilku innych zadań kierownika, którymi opiekun się nie zajmuje) |
awre | 01-11-2008 16:32:38 [#14] |
---|
Bilety wstępu są zarezerwowane przed wycieczką, ale trzeba je w kasie odebrać, zapłacić , to co wtedy - jako opiekun zostawiam swoja grupę i spokojnie załatwiam swoje formalności, jako kierownik.......a takich formalności w trakcie jest więcej.
Nie wiem w czym problem, grupa stoi obok mnie , a ja przy kasie
Mam pytanie, czy w Waszych szkołach wymagacie, aby kierownikiem wycieczki był nauczyciel, który ma ukończony kurs na kierownika wycieczek?
I jeszcze jedno pytanie, czy wymagacie od kierownika rozliczenia finansowego, czy robi to on przed rodzicami? |
hana | 01-11-2008 18:03:03 [#15] |
---|
awre, ale napisałam też :
.....w trakcie wyjazdu nie przewidzi sie wszystkiego, lepiej, by tak jak w rozporządzeniu, każdy robił to , za co odpowiada, mimo iż niektóre zadania brzmią podobnie......
W ciągu jednego dnia zwiedzania zwykle kupuję bilety 3-4 razy, no bo zwiedzić chcemy dużo...opiekunowie w tym czasie pilnują dzieci podczas posiłku lub kupowania pamiątek. Jaki sens ma trzymanie mojej grupy przy sobie, dla nich to kara......ale to faktycznie nieduży problem. Problem zaczyna sie wtedy, gdy coś się wydarzy. Na ostatniej wycieczce zmuszona byłam wezwać pogotowie do dziecka, akurat zwiedzaliśmy zoo, z komórki zero zasięgu, opiekunowie w tym czasie zajmowali się swoimi grupami oraz grupą , w której zdarzył sie wypadek, jeden nauczyciel został z nieprzytomną dziewczynką a ja dzwoniłam z biura po pomoc. Przyjechało pogotowie i policja. Lekarz zajmował się dzieckiem, a policja kierownikiem wycieczki (rozmowa, przeglądanie dokumentacji wycieczki), następnie musiałam powiadomić dyrektora szkoły i rodziców dziecka, wyrazić zgodę bądz nie na przewiezienie do szpitala... To wszystko trwało dość długo....a gdybym tak miała swoja grupę pod opieką.....wiem, da się zrobić, można poprosić innych ale po co mi taka dezorganizacja.
W mojej szkole takie wymagania są.
Z wycieczki rozliczamy się przed dyrektorem i rodzicami. Za wyżywienie i zakwaterowanie opiekunów uczniowie nie płacą, szukamy takich miejsc noclegowych, gdzie opiekunowie (bez względu na liczbę), kierownik i kierowca traktowani są gratisowo. |
AnJa | 01-11-2008 19:59:20 [#16] |
---|
chyba jednak mamy inne wycieczki- u nas nie dzieli się wycieczki na grupy przyporządkowane konkretnym opiekunom- opiekujemy się wszyscy
mam tego troche za sobą- podstawówka, gimnazjum, ogólniak- jakoś sztuczne trochę wydają mi sie te problemy
rozlicza się ten co zbiera, przed tymi, którzy płaca- dyrektor zasadniczo nie jest ani jednym, ani drugim
co do darmówek- to taki zabueg psychologiczny te darmówki- ceny są tak skalkulowane, by wyglądąło, że tak jest
owszem- darmówki mają kierowcy, ale w barach na posiłki- zauważcie, że kierowcy mają "swoje" bary i jakoś dziwnie się składa, że zawsze tam mają postój, tankowanie, wymianę tarczy z tacho;-) |
hanabi | 02-11-2008 08:34:31 [#17] |
---|
przy organizacji wycieczek zapominamy jeszcze o jednym , bardzo ważnym dla bezpieczeństwa uczestników wycieczek- liczbe opiekunów ustalamy biorąc pod uwagę tylko prace z dziecmi w dzień, a co z nocą?! kto w nocy opiekuje się dzieciakami?!czy opiekun jest w stanie efektywnie pracować przez 24 godziny na dobę,bez względu na to czy wycieczka trwa tylko 2 doby czy 7?!zawsze powtarzam: jedno dopóki nie dojdzie do nieszczęścia wszyscy widzą tylko jednę stronę medalu
"ale swoją drogą poprzednie przepisy były bardziej zrozumiałe bo teraz to jest niby dowolność i zawsze sie trafi ktoś kto powie po jakimś wypadku, że dyrektor winien przewidzieć iż opiekunów winno być więcej"
i dlatego Jacku niech tych opiekunów będzie za dużo, żebysmy mogli spać spokojnie i przed, i po wycieczce post został zmieniony: 02-11-2008 08:36:42 |
malgala | 02-11-2008 09:09:19 [#18] |
---|
Nawet gdyby było ich za dużo, to i tak w razie jakiegoś zdarzenia ktoś może powiedzieć, że dyrektor nie przewidział i nie dał więcej. |
hanabi | 02-11-2008 10:04:31 [#19] |
---|
obyś nie miała okazji sprawdzać jaka jest róznica! kilka lat a i sumienie trochę czytsze |
Zenon75 | 02-11-2008 10:15:48 [#20] |
---|
Proszę, napiszcie na podstawie jakich przepisów cały czas u nas wymagano 15 uczestników na 1 opiekuna.?
Jaki to przepis uległ zmianie?
przejrzałem rozporządzenia wyżej cytowane i tam nie ma żadnych zmian od chwili ich opublikowania |
AnJa | 02-11-2008 10:32:04 [#21] |
---|
na podstawie wenętrznych ustaleń wymagano
od momentu wejscia w życie tego rozporządzenia |
hanabi | 02-11-2008 10:35:03 [#22] |
---|
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 6 maja 1997 roku w sprawie
określenia warunków bezpieczeństwa osób przebywających w górach,
pływających, kąpiących się i uprawiających sporty wodne z 97, sprawdzam tylko czy jest aktualne |
AnJa | 02-11-2008 10:36:22 [#23] |
---|
o ile pamięta- sa- przynajmniej jeszcze 5 lat temu były, a od tego czasu zdaje się , że przy nich nic nie majstrowano |
hanabi | 02-11-2008 10:42:53 [#24] |
---|
wygląda na to, że tak |
beera | 02-11-2008 10:54:25 [#25] |
---|
Był takie rozporządzenie:
Dz.U. 1992 nr 65 poz. 331 |
|
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 17 sierpnia 1992 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny w szkołach i placówkach publicznych. |
Status aktu prawnego: |
|
nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna |
Data wydania: |
|
1992-08-17 |
Data wejścia w życie: |
|
1992-09-13 |
Data obowiązywania: |
|
1992-09-13 |
Data uchylenia: |
|
2002-10-22 |
Organ wydający: |
|
MIN. EDUKACJI NARODOWEJ
|
Tekst ogłoszony: |
|
D19920331.pdf
|
tam okreslono te 15 osób |
beera | 02-11-2008 10:55:22 [#26] |
---|
uchylono je około 6 lat temu - ale w pamięci jest...
i w dokumentach szkolnych;) |
awre | 02-11-2008 18:42:47 [#27] |
---|
Mam jeszcze jedno ważne pytanie. Co z kierownikiem wycieczki? Czy musi on mieć ukończony kurs? Moim zdaniem nie, każdy nauczyciel bez dodatkowych kursów i tak odpowiada za dzieci (inaczej idąc z uczniami do Domu Kultury, kina itp. trzeba by było te uprawnienia posiadać).Rozporządzenie też o tym nic nie mówi.
A co do liczby opiekunów, dobrze gdy jest ich więcej, ale to zwiększa koszty wycieczki ( niestety w mojej szkole od lat nie udaje się zorganizować takiej wycieczki, na którą pojechałaby cała klasa), poza tym wysłanie większej liczby nauczycieli deorganizuje pracę szkoły, a rodzice są coraz mniej chętni.
Myślę też o opiekunach na kolonii, oni nie mają nikogo w nocy na zmianę. Spoczywa na nich duża odpowiedzialność ( na opiekunach wycieczek też). Dobrze jest, gdy nic się złego nie stanie.
Czy ktoś tam w Ministerstwie kiedyś o tym pomyśli? |
Jacek | 02-11-2008 18:46:42 [#28] |
---|
§ 11. 1. Dyrektor szkoły wyznacza kierownika wycieczki lub imprezy spośród pracowników pedagogicznych szkoły o kwalifikacjach odpowiednich do realizacji określonych form krajoznawstwa i turystyki.
2. Kierownikiem wycieczki lub imprezy może być także inna, wyznaczona przez dyrektora szkoły, osoba pełnoletnia, która:
1) ukończyła kurs kierowników wycieczek szkolnych,
2) jest instruktorem harcerskim,
3) posiada uprawnienia przewodnika turystycznego, przodownika lub instruktora turystyki kwalifikowanej lub pilota wycieczek.
3. Kierownikiem obozu wędrownego, o którym mowa w § 4 pkt 4, może być osoba po ukończeniu kursu dla kierowników obozów wędrownych lub posiadająca uprawnienia wymienione w ust. 2 pkt 3.
4. Kierownikiem imprezy turystyki kwalifikowanej, o której mowa w § 4 pkt 4, może być osoba posiadająca uprawnienia wymienione w ust. 2 pkt 3 bądź stopień trenera lub instruktora odpowiedniej dyscypliny sportu. |
awre | 02-11-2008 18:58:12 [#29] |
---|
Jacku, ten paragraf znam, ale jaka to forma turystyki, gdy klasa wyjeżdża do kina w innym mieście? |
Jacek | 02-11-2008 18:59:41 [#30] |
---|
turystyka kulturalna?
:-) |
beera | 02-11-2008 19:02:01 [#31] |
---|
wyjazd, wyjście do kina, to nie jest - jak dla mnie, zadna forma turystyki i nie podlega toto pod rozporządzenie o oragnizowaniu turystyki.
Co do noclegu na kolonii, zdaje się, że bliskie jest wprowadzenie zmianowości w pracy wychowawców - tegosmy doczekali, jacie ;)
|
AnJa | 02-11-2008 19:12:02 [#32] |
---|
internat jakoś to organizuje- nie widzę problemu i na kolonii
znaczy - widzę- bo kolonie to czesto jednak partyzantka
większe problemy widzę na objazdowych kilkudniowych wycieczkach |
beera | 02-11-2008 19:14:33 [#33] |
---|
a rzeczywiście, ze tak pracuje internat... nie pomyslałam |
awre | 02-11-2008 19:19:00 [#34] |
---|
Asiu, a czym jest w takim razie wyjazd do kina? Muszę przecież dać opiekunów tak jak na każdą wycieczkę? |
AnJa | 02-11-2008 19:25:16 [#35] |
---|
Ty ustalasz |
beera | 02-11-2008 19:26:06 [#36] |
---|
wyjazd do kina, to wyjazd do kina, a nie turystyka:) (tak ja uwazam)
Masz dać opiekunów tylu ilu uwazasz, ze powinienes dać - nikt tu nie zadecyduje. Jesli jest to podróż srodkami komunkacji, to pewnie trzeba to uwzględnić chyba. Ale jak i ile -m mjusisz zdac sie na swoje wyczucie. (opracujcie takie z nauczycielami i rodzicami - może byc potem wyreką w planowaniu działań) |
awre | 02-11-2008 19:33:49 [#37] |
---|
nie wiem , czy dobrze myślę, bo w takim razie, co rozumieć przez słowo "wycieczka"?
Z tego , co wiem wycieczki można dzielić na: piesze, autokarowe, rowerowe........
Może źle myślę, ale jak dzieci jadą 80 km do kina czy teatru, to nagle jazda autokarem staje się wyjazdem,
ale jak jadą zwiedzać np. jakieś miasto ( też oddalone o 80 km), to jest to już wycieczka? |
beera | 02-11-2008 19:36:08 [#38] |
---|
chyba wszystko zalezy od celu
ale to spory akademickie i niewiele z tego wynika awre - nie ma co sobie głowy zawracać :)
Ja ustaliłam swego czasu, ze wyjście do kina nie jest wycieczką i nie wypełnialiśmy dokumentacji wycieczkowej, miałam takie uproszczone karty wyjazdu. Ale to bardzo indywidualne jest. |
awre | 02-11-2008 19:53:00 [#39] |
---|
Dzięki za podpowiedź, ale przyznaję że to do końca mnie nie uspokaja i do końca nie wyjaśnia sprawy. |
beera | 02-11-2008 19:55:53 [#40] |
---|
a powinno:)
bo, to co przyjmiesz w szkole w tym zakresie, jest po prostu najwazniejsze i pewnie najsensowniejsze, bo nikt nie wie lepiej niż wy jak powinna wyglądac wasza organizacja wycieczek, czy wyjazdów
|
hana | 02-11-2008 20:40:27 [#41] |
---|
§ 4. Organizowanie krajoznawstwa i turystyki odbywa się w następujących formach:
1) wycieczki przedmiotowe - inicjowane i realizowane przez nauczycieli w celu uzupełnienia obowiązującego programu nauczania, w ramach danego przedmiotu lub przedmiotów pokrewnych,
2) wycieczki krajoznawczo-turystyczne, w których udział nie wymaga od uczestników przygotowania kondycyjnego i umiejętności specjalistycznych - zwane dalej „wycieczkami",
3) imprezy krajoznawcze-turystyczne, takie jak: biwaki, konkursy, turnieje,
4) imprezy turystyki kwalifikowanej i obozy wędrowne, w których udział wymaga od uczestników przy¬gotowania kondycyjnego i umiejętności specjalistycznych, w tym posługiwania się specjalistycznym sprzętem,
5) imprezy wyjazdowe- związane z realizacją programu nauczania, takie jak: zielone szkoły, szkoły zimowe, szkoły ekologiczne - zwane dalej „imprezami".
Na kursie kierowników wycieczek prowadzący twierdził ( nie wiem na ile słusznie) iż wyjazdy do kina to nic innego niż wycieczka przedmiotowa autobusowa (kolejowa itp), a wyjście do lasu to wycieczka piesza, przedmiotowa i na obu obowiązuje karta wycieczki, regulamin, opiekunowie, kierownik itp.
Z kolei w poradniku "krajoznawstwo i turystyka w szkole" 2003r. opracowanym przez zarząd główny PTTK a sfinansowany przez MENiS, w części metodyka znalazłam taki podział wycieczek:
- ze względu na środek lokomocji:piesze, autobusowe, rowerowe, kajakowe, kolejowe,
- ze względu na poznawane zagadnienia:polonistyczne, historyczne, plastyczne itd. inaczej przedmiotowe,
- ze względu na odległość od miejsca zamieszkania uczestników: bliższe i dalsze,
- ze względu na czas trwania:jednodniowe i wielodniowe,
- ze względu na cele i charakter wycieczek:krajoznawcze, turystyczne, wypoczynkowe, towarzyskie i szkoleniowe.
Przy tym podziale dodano, że w działalności dydaktyczno-wychowawczej i turystyczno-krajoznawczej wycieczki nie zawsze maja taki jednoznaczny charakter. W czasie ich organizacji łączy się elementy różnych rodzajów wycieczek. |
beera | 02-11-2008 20:44:47 [#42] |
---|
bardzo mi się podoba zakwalifikowanie wyjścia do kina, a teatru jeszcze bardziej;) do działań szkoły w zakresie organizowania krajoznawstwa i turystyki ;)) |
słonko | 09-11-2008 20:09:55 [#43] |
---|
Art. 3. Przez użyte w ustawie określenia należy rozumieć:
1) usługi turystyczne - usługi przewodnickie, usługi hotelarskie oraz wszystkie
inne usługi świadczone turystom lub odwiedzającym,
2) impreza turystyczna - co najmniej dwie usługi turystyczne tworzące jednolity
program i objęte wspólną ceną, jeżeli usługi te obejmują nocleg lub trwają
ponad 24 godziny albo jeżeli program przewiduje zmianę miejsca pobytu,
3) wycieczka - rodzaj imprezy turystycznej, której program obejmuje zmianę
miejsca pobytu jej uczestników
USTAWA o usługach turystycznych
http://www.wrotapomorza.pl/res/BIP/ePUAP/ustawa_o_us_ugach_turystycznych.pdf |
słonko | 09-11-2008 21:00:44 [#44] |
---|
do #2
Jacku,
§ 32. 1. Przy organizacji zajęć, imprez i wycieczek poza terenem szkoły lub placówki liczbę opiekunów oraz sposób zorganizowania opieki ustala się, uwzględniając wiek, stopień rozwoju psychofizycznego, stan zdrowia i ewentualną niepełnosprawność osób powierzonych opiece szkoły lub placówki, a także specyfikę zajęć, imprez i wycieczek oraz warunki, w jakich będą się one odbywać.
nic nie mówi o tym, że kierownik wycieczki może być jednocześnie opiekunem. On mówi jedynie o LICZBIE opiekunów (kierownika się tu nie wymienia, ponieważ wiadomo, iż zawsze występuje w liczbie 1).
.......................
O to, czy kierownik wycieczki może być jednocześnie opiekunem, zapytałam na Turystyce i Rekreacji (AWF) |
PiotrSz | 09-11-2008 21:43:41 [#45] |
---|
Żaden przepis nie wprowadza ograniczenia, że kierownik nie może być opiekunem. Skoro takiego zastrzeżenia w aktach prawa nie ma, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby kierownik był opiekunem - jeśli spełnia wymagania z rozporządzenia dotyczące opiekuna i kierownika. Jeśli nie ma zakazu prawnego pełnienia jednoczesnego kilku funkcji (a takie są np.: dyrektor szkoły nie może być radnym w tej samej jst), to nie ma takich przeciwwskazań. Wszak zakazy muszą być wymienione w aktach prawa.
Podobnie nauczyciel może być przecież w szkole również doradcą zawodowym, liderem WDN itp. Pełni równocześnie kilka funkcji. |
słonko | 09-11-2008 22:06:16 [#46] |
---|
§ 12. Kierownik wycieczki lub imprezy w szczególności:
5) określa zadania opiekuna w zakresie realizacji programu, zapewnienia opieki i bezpieczeństwa uczestnikom wycieczki lub imprezy
§ 13.2. Opiekun w szczególności:
1) sprawuje opiekę nad powierzonymi mu uczniami
Taki niejednoznaczny wydawałoby się zapis pozwala na skorzystanie z "furtki" w przypadku, gdy chociażby należy jechać z uczniem (uczestnikiem wycieczki) do szpitala.
Opiekunowie zajmują się uczniami, z jednym z nich jedzie kierownik.
Gdyby coś wydarzyło się w grupie liczniejszej (w przypadku, gdyby do szpitala pojechał jeden z opiekunów), trudno byłoby wytłumaczyć w sądzie, dlaczego na jednego opiekuna przypadało więcej uczniów, niż założono to świadomie określając liczbę opiekunów przed wyjazdem. |
PiotrSz | 09-11-2008 22:15:17 [#47] |
---|
No i OK. Dyrektor ustala nauczycielom w arkuszu organizacyjnym przydział czynności. Jeśli sam jest nauczycielem, to sobie też ustala.
Analogicznie kierownik wycieczki ustala zakres zadań w stosunku do opiekunów i siebie jeśli też jest opiekunem.
Niemniej uważam, że w wycieczce, na której następuje np. przemarsz ulicą, podróż autokarem itp. poza kierownikiem-opiekunem powinien być jeszcze jeden opiekun (np. otwiera i zamyka kolumnę osoba dorosła, na przodzie i końca autokaru siedzi osoba dorosła itp.) post został zmieniony: 09-11-2008 22:16:06 |
słonko | 09-11-2008 22:29:05 [#48] |
---|
czyli nie ma analogii ;)
i nie ma też kogoś takiego jak kierownik-opiekun
..................
ale oczywiście decyzje podejmuje każdy sam (i dyrektor, i n-el, który na wycieczkę jechac może , nie musi) |
PiotrSz | 09-11-2008 22:40:34 [#49] |
---|
ok, nie kierownik-opiekun, ale nauczyciel, któremu dyrektor powierzył funkcję kierownika wycieczki i opiekuna.
Analogia jest, tylko uważam, że na wspomnianych przeze mnie wycieczkach powinno być co najmniej dwóch opiekunów, z czego jednemu z nich powierza się funckję kierownika wycieczki.
Czyli tak: dyrektor np. wyznacza dwóch opiekunów. Jednemu z nich (oczywiście o ile spełnia wymagania dla kierownika) powierza funkcję kierownika. Nie ma tu sprzeczności. post został zmieniony: 09-11-2008 22:42:12 |
teka57 | 09-11-2008 23:06:20 [#50] |
---|
tyle jest mowy nt. wycieczek i tyle jest zdań-Jak u was jest w kwestii gromadzonej dokumentacji wycieczki:
-regulamin wycieczki podpisany przez U i rodziców
-karta wycieczki( w tym tel.kontaktowy na wycieczce)
-lista uczestników z nr pesel,adresem zamieszkania i tel kontaktowym
-harmonogram wycieczki
-zgody rodziców na wyjazd dziecka i że zapoznał się z regulaminem i harmonogramem wycieczki
-(ewentualnie)oświadczenia(rodziców lub innych) opiekunów o odpowiedzialności
-DELEGACJA- na wyjazd służbowy- DLA WSZYSTKICH OPIEKUNÓW BĘDĄCYCH NAUCZYCIELAMI TWOJEJ SZKOŁY(!)
JAK DŁUGO JĄ PRZECHOWUJECIE!
Czy muszą być przechowywane zgody -jeśli wszyscy wrócili cali i zdrowi? |
|