Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
komputer dla ucznia rusza całą parą:) |
dariuszw | 21-10-2008 11:42:35 [#01] |
---|
Ministerstwo chyba na prawdę chce wdrożyć Program "Komputer dla ucznia" co wy na to:
Oto jakie info otrzymałem:
W ramach rozwoju społeczeństwa informacyjnego w Polsce rozpoczyna się realizacja nowego projektu "Komputer dla ucznia". Głównym założeniem ww. projektu jest wdrożenie do 2010 roku programu komputeryzacji wszystkich gimnazjów w Polsce w taki sposób, aby każdy gimnazjalista miał dostęp do osobistego komputera oraz mógł z niego korzystać jako narzędzia edukacyjnego. W celu wykonania tego zadania niezbędne jest wzbogacenie wiedzy i umiejętności nauczycieli zatrudnionych w gimnazjach. Jeszcze w tym roku kalendarzowym odbywać się będą bezpłatne 16 godzinne szkolenia dla nauczycieli gimnazjów. Planujemy tymi szkoleniami do końca roku objąć 2000 nauczycieli. |
jatoja | 21-10-2008 11:45:30 [#02] |
---|
a nie lepiej byłoby dać gimnazjalistom te kompiki i niech nauczą nauczycieli ( taniej?) :-) |
dariuszw | 21-10-2008 11:48:36 [#03] |
---|
też o tym pomyslałem, ale nachodzi mnie myśl jak dzieci będą mieli kompy a nauczyciele??? kupia za własne pieniądze??? |
jatoja | 21-10-2008 11:51:23 [#04] |
---|
ja na przykład nie mam świadectwa ukończenia gimnazjum...się zapisać i dostanę? ;-) |
AnJa | 21-10-2008 12:04:47 [#05] |
---|
nie skończysz |
dariuszw | 21-10-2008 12:14:35 [#06] |
---|
a program szkolenia też jest ciekawy dla nauczycieli |
AnJa | 21-10-2008 12:23:30 [#07] |
---|
gdzie jest?
bo ja np. nie wiem jak resetuje się laptopa po zawieszeniu windowsa |
walkiria57 | 21-10-2008 12:24:48 [#08] |
---|
Do jeziora na kwadrans?... |
dariuszw | 21-10-2008 12:28:33 [#09] |
---|
podobno ma głębokość min. 3 metry |
Marek Pleśniar | 21-10-2008 12:34:18 [#10] |
---|
nie znam wprawdzie dobrego powodu dla któego trzeba by dawać te laptopy za darmo ot tak ludziom do domu ale skoro rząd ma pieniądze wolne to jego decyzja
ze swojego daje;-) |
dariuszw | 21-10-2008 12:45:02 [#11] |
---|
a co z nauczycielami???? oni będa uczyć bez komputerów |
jatoja | 21-10-2008 13:00:13 [#12] |
---|
w szkole może mają i mogą?
frezer ma frezarkę a do domu nie bierze...na przykład
-----
ad [#05] - widziałam problem gdzie indziej ;-) |
walkiria57 | 21-10-2008 13:03:24 [#13] |
---|
Nie ma żadnego problemu, rząd rozdaje, co chce i komu chce, bo rząd bierze i myśli, że to jego wlasne pieniądze. |
dariuszw | 21-10-2008 13:05:59 [#14] |
---|
u mnie nie każdy nauczyciel ma komputer w pracowni |
Edward | 26-11-2008 14:18:02 [#15] |
---|
Już w poniedziałek, 1 grudnia rusza u nas szkolenie nauczycieli do prowadzenia zajęć edukacyjnych w ramach tego projektu! Mam wyznaczyć piętnastu nauczycieli. Laptopów - jak na razie nie widać. |
Teodozja75 | 26-11-2008 15:50:12 [#17] |
---|
A ja zaczynam się zastanawiać nad inną kwestią ... jeżeli będą laptopy dla każdego gimnazjalisty to można założyć że bądą się one psuć, mogą ulec uszkodzeniu, mogą zostać skradzione bądź poprostu zawirusowane i kto wtedy kupi nowego laptopa, kto zapłaci za naprawę ????? rodzic czy ministerstwo a jeżeli rodzica nie stać na chleb, co wtedy???? a może szkoła :-) post został zmieniony: 26-11-2008 15:50:28 |
mbyks61 | 26-11-2008 15:52:27 [#18] |
---|
W nazszej szkole szkolenie odbyło się już 22 i 23 listopada.Otrzymacie materiały szkoleniowe oraz pendrajwa 2GB + płytkę CD z różnymi programami w tym m.in. hot potatos.Są naprawdę ciekawe i fajne programy ,także do obróbki i montażu filmów.Państwo prowadzący zapewnili nas również o tym ,że w pierwszej kolejności laptopy otrzymają też wszyscy nauczyciele ,którzy ukończą to szkolenie.Naprawdę tak powiedzieli ,nie robię tu żadnych żartów. - Pozdrawiam wszystkich Byksiu |
Woron | 26-11-2008 16:06:06 [#19] |
---|
Wszyscy, którzy ukończą szkolenie więc nie nauczyciele informatyki, bo szkolenia ich nie obejmują. Ładnie... |
dyrlo | 26-11-2008 16:10:54 [#20] |
---|
A to tak na własność dostaniecie? Uczniowie też? Nie wiem bo ja nie gimnazjalistka... |
mbyks61 | 26-11-2008 16:16:03 [#21] |
---|
Tak.Na własność ,a po trzech latach komputer ma przejść na własność ucznia i nauczyciela.Informatycy i tak w większości mają swoje laptopy ,ale to się z pewnością jeszcze rozwiąże i informatycy dostaną też.Na wypadek kradzieży lub pijanego tatusia ,Rząd RP rozważa możliwość ubezpieczenia kompów |
dyrlo | 26-11-2008 16:23:38 [#22] |
---|
Zazdraszczam, szczególnie, że już, już, już miałam mieć laptopika i musiałam na dwa wesela iść....buuuuu :-((( |
malgala | 26-11-2008 16:30:21 [#23] |
---|
to może u nas też będą dawać
ja gimnazjalna i nie informatyk, to może dostanę
też miałam sobie kupić, ale na coś zupełnie innego odłożone pieniążki poszły i przy starawym kompku zostałam i jeszcze dzielić się nim muszę |
dyrlo | 26-11-2008 16:32:26 [#24] |
---|
To dzielenie jest najgorsze... chociaż ja w większości okupuję... pod hasłam, że pracuję. |
malgala | 26-11-2008 16:36:14 [#25] |
---|
ja też, ale dziecię zaraz się tłumaczy, że jakąś pracę pisze, materiałów na ćwiczenia szuka lub przegadać z kolegą musi co na zajęcia przygotować |
malgala | 26-11-2008 16:38:52 [#26] |
---|
a mąż też często coś w internecie chce sprawdzić albo z kolegami z lat szkolnych na gg pogadać (na szczęście inne rzeczy robi na swoim starym komputerku, więc tylko siada do tego, gdy mu internet potrzebny) |
AnJa | 26-11-2008 17:09:09 [#27] |
---|
myślę, ze trzba jednak poczekać na specyfikację tego cudeńka
bo firmy od szkoleń niekoniecznie muszą zdawać sobie sprawę z tego, co to będzie - a powinno być dosyc skromne- coś w rodzaju tego "komputerka na korbę" co to o nim głośno jakiś czas temu było |
cynamonowa | 26-11-2008 21:06:52 [#28] |
---|
Też jestem już po pierwszym dniu szkolenia. Dostalismy materiały o których wspomniał mbyks61 ( ale bez pendraka:) )
Prowadzący powiedział, że w zachodniopom. laptopy dostaną 3 szkoły, które, nie wie nikt. Do programu zakwalifikowano ok.80 szkół.o laptopach dla nauczycieli mowy nie było:) |
marqs | 26-11-2008 21:35:58 [#29] |
---|
Po przeczytaniu niektórych powyższych postów nasuwa mi się na myśl pewna anegdota: ;-) cyt.
Tata przy wspólnym rodzinnym obiedzie poinformawał, że nadał kupon totolotka. Dodał, że za przyszłą wygraną kupi najpierw nowiutki samochód i zabierze wszystkich na przejażdżkę.
Zaczęła sie u dzieci przepychanka słowna, kto będzie siedział na przednim siedzeniu nowego samochodu ... "Ja, ja, nie ty tylko ja... "
Po chwili wysłuchiwania sprzeczek dzieci, tata zdenerwowany wrzasnął - "Cisza smarkacze, bo was wszystkich z tego samochodu wy...rzucę"
Poczekajcie ;-) |
Marek Pleśniar | 26-11-2008 22:59:11 [#30] |
---|
co poczekajcie!? ja chce pierwszy posiedzieć przy laptopie
sam se czekaj;-) |
Adaa | 26-11-2008 23:11:15 [#31] |
---|
a mi sie inny dowcip /anegdota przypomniał
rodzina wybrała sie do restauracji bo firma zasponsorowała kolację dla pracowników
pod koniec konsumpcji, głowa rodziny poprosila kelnera by zapakował to co zostało gdyż chce to zabrac do domu - dla pieska
na co rozradowane dzieci " hurra!!! , bedziemy mieli pieska!!
;-) |
ixja5 | 27-11-2008 18:32:25 [#32] |
---|
Moja szkoła zakwalifikowała się do I etapu.
W grudniu mamy mieć szkolenia.
Nasz informatyk został przeszkolony w stolicy województwa
i to on będzie prowadził nasze szkolenie.
Na podstawie wiadomośc jakie przywiózł ze stolicy
(choć tam też jeszcze niewiele wiedzą) ja chcę się od tychże laptopów odżegnać !!!!!!!!!!
Dlaczego? Poza słabymi stronami, o których piszecie wyżej ........
Te laptopy mają zostawać w szkole !!!! I należy przygotować dla nich solidny sejf
(coby nikt nie zajechał ciężarówką i nie załadował na nią tak łatwego łupu)
i przygotować mocniejszą sieć internetową bo dotychczasowa nie zdzierży tego obciążenia.
To wszystko za własną kasę.
Biorąc pod uwagę to, że jesteśmy jedyną szkołą w powiecie,
która się dostała do I etapu, to ja nie chcę spać pod drzwiami sejfu :))
Z powyższego widać, że tak naprawdę - to "czeski film". |
malgala | 27-11-2008 21:59:02 [#33] |
---|
Jestem właśnie po pierwszym dniu szkolenia. Na temat laptopów nikt nic nie wie. Dowiedziałam się tylko, że do 2012 roku wszystkie szkoły mają mieć tablice interaktywne. |
Jacek | 27-11-2008 22:03:22 [#34] |
---|
nie czytają gazet?
:-) |
inia | 30-11-2008 11:19:24 [#36] |
---|
U nas w szkole specjalnej(mamy 2 pracownie komp i bibliotekę) tez mają byc laptopy, i szkolenie było... szkoda , ze jego tresci nie wnosiły nic nowego dla nauczycieli. Przeciez większość z nich to mianowani i dyplomowani, technologie informacyjną maja dawno opanowaną. Prowadzący wzieli z KO konkretne pieniądze za szkolenie, knajpy zarobiły na kateringu bo i obiadek był, a jakże.... Kasa poszła w "błoto", moim zdaniem, a laptopy ? Mam obawy czy tatusiowie nie zamienią na %.Swoją drogą, żałuję, że w momencie wprowadzania 4 godziny w-f do szkół nie przeznaczono chocby podobnej kwoty na wybudowanie sal gimnastycznych w kazdej z nich... |
malgala | 30-11-2008 11:54:05 [#37] |
---|
"szkolenie było... szkoda , ze jego tresci nie wnosiły nic nowego dla nauczycieli. Przeciez większość z nich to mianowani i dyplomowani, technologie informacyjną maja dawno opanowaną."
Co do tego opanowania, to mam jednak sporo wątpliwości. Sama jestem akurat w trakcie szkolenia, TI mam raczej nieźle opanowaną, ale i tak kilku nowych rzeczy się dowiedziałam. Nawet gdyby szkoła laptopów nie dostała, to będę mogła je wykorzystać bazując na tym, co mamy.
Chyba w żadnej innej dziedzinie nie obserwuje się tak szybkiego postępu, jak w TI. To, co poznaliśmy kilka lat, czy nawet rok temu, teraz okazuje się już niewystarczające. Samego szkolenia nie uważam za stratę czasu. Inna sprawo, to pomysł wyposażenia wszystkich gimnazjalistów w laptopy. Wolałabym, aby w każdej sali był zestaw multimedialny, żeby przynajmniej dla każdych trzech klas była jedna tablica interaktywna, żeby każdy nauczyciel miał odpowiednio wyposażoną pracownię i jej zaplecze. |
cynamonowa | 30-11-2008 12:12:58 [#38] |
---|
Jak to na kazdym kursie- wiele zalezy od prowadzącego. My rozpoczęlismy od możliwości podłączeń do laptopów różnych innych "dodatków". Kolejny dzień to tworzenie testów, prezentacji, zastosowanie tablic interaktywnych.....
Kurs oceniam pozytywnie.... |
Marek Pleśniar | 30-11-2008 13:21:02 [#39] |
---|
podzielam zdanie malgali
umiejętnośc napisania na łordzie sprawozdania ze stażu z tabelkami:-) to nie to samo co umiejętnośc wykorzystania narzędzia informatycznego w pełni
kurs może wiele dać
byle nie zajmował się... pisaniem na łordzie z tabelkami
to każdy już powinien dawno umieć, wstyd jesli nie |
inia | 30-11-2008 13:27:29 [#40] |
---|
1 milion zł na 2 000 nauczycieli to sporo... wartość kursu zalezy od prowadzącego... to pewne...zaangazowanie nauczyciela w zastosowanie TI zalezy od jego chęci... to oczywiste... szkoła jest wyposażona wystarczająco,więc nie dajmy się zwariować!!! |
malgala | 30-11-2008 14:42:45 [#41] |
---|
To masz szczęście mieć dobrze wyposażoną szkołę.
Większość szkół nie może się tym pochwalić, zwłaszcza wiejskich.
"zaangazowanie nauczyciela w zastosowanie TI zalezy od jego chęci"
Całkowicie się z tym zgadzam. Tylko nie każdy jest tak zaangażowany, żeby samodzielnie poszukiwać nowych narzędzi, rozpracowywać nowe programy lub umieć je tworzyć. Gratuluję i zazdroszczę takiego zespołu.
Każdy kurs może przynieść wymierne korzyści. Zależy to nie tylko od prowadzącego, ale również od uczestników kursu. Przecież zawsze można pominąć zagadnienia znane. Nawet jeżeli zachodzi konieczność ich przypomnienia, to może to zrobić ktoś z kursantów, a prowadzący niech pokaże coś nowego.
Nawet na matematyce, mając kilka kolejnych lekcji ćwiczeniowych z danego tematu, każda z nich powinna być wzbogacona o jakiś nowy element. |
Marek Pleśniar | 30-11-2008 15:03:12 [#42] |
---|
że każdy kurs to przesada:-) - ze przynosi korzyści
czAsem wręcz demotywuje i niszczy - gdy jest marnowaniem ludziom czasu, chałturą |
malgala | 30-11-2008 15:20:54 [#43] |
---|
nie napisałam, że przynosi każdy, tylko, że może przynieść
nam jakoś udaje się unikać tych demotywujących, chociaż kilka osób z naszej szkoły się czasami z takimi spotkało
dlatego teraz wybierają wszyscy rozważniej
a wracając do ostatniego szkolenia, to wystarczyło poprosić prowadzącego o pominięcie znanych wszystkim zagadnień i skupić się na tym, co było dla nas nie tak oczywiste |
Marek Pleśniar | 30-11-2008 15:25:41 [#44] |
---|
yhm
dyrektorzy io nauczyciele coraz ostrożniej wybierają szkolenia; na plewy się już mało kto daje nabrać:-) |
JarTul | 30-11-2008 17:43:40 [#45] |
---|
Czy ktoś się przy tym projekcie zastanowił jakie będą efekty w stosunku do poniesionych nakładów? Czy decyduje tutaj populizm i czyjś "widzimiś"?
Kiedy otworzyłem wątek Laptop dla gimnazjalisty nabiera rumieńców miałem nadzieję, że to żart i przy przyjrzeniu się problemowi rozsądek "decydentów" zwycięży.
Zdecydowanie wolałbym, aby za środki, które pochłonie ten projekt, jeżeli muszą być wydane na informatyzację oświaty wydatkowano na:
- rozwijanie projektów tego typu jak zarzucony Eduseek, które udostępniałyby nieodpłatnie szkołom(ale również indywidualnie uczniom i nauczycielom):
a) materiały edukacyjne typu: grafiki, prezentacje multimedialne, filmy, itp.
b) bazy zadań z poszczególnych przedmiotów
c) elektroniczne systemy testująco-sprawdzające wiedzę i umiejętności
d) itp. (np. dla nauczycieli bazy zadań pozwalające w szybki sposób generować sprawdziany i to zarówno w postaci elektronicznej jak i papierowej)
- zapewnienie szerokopasmowego dostęp do zasobów Internetu wszystkim placówkom oświatowym w kraju
- wyposażenie szkół w zestawy projektor multimedialny + komputer/laptop - nawet wszystkie sale lekcyjne we wszystkich szkołach w całym kraju
- zapewnienie wieloletniego programu gwarantującego systematyczną wymianę starzejącego się sprzętu i oprogramowania w szkołach
- utworzenie stanowisk liderów-administratorów w szkołach lub ewentualnie w gminach,
- stworzenie spójnego elektronicznego systemu pełnej ewidencji uczniowskiej - poszerzony "dziennik lekcyjny" - z możliwością przekazu wybranych danych na linii szkoła-OP-KO-MEN
- stworzenie w ramach portalu MEN solidnego działu prawnego
- (...)
I parę pytań:
Dlaczego laptop dla każdego gimnazjalisty, a nie przedszkolaka, czy też ucznia szkoły podstawowej lub ponadgimnazjalnej?
Po co w szkole tyle laptopów ilu uczniów, jeżeli będą one pozostawiane w szkole? [Chciałbym zobaczyć chwilę, gdy wszystkie komputery w szkole w tej sytuacji będą wykorzystane.)
Po co szkolić wszystkich nauczycieli, a szczególnie tych, którzy byli już przeszkoleni w ramach wcześniejszych projektów?
(...) :-)
Dlaczego tak łatwo dajemy się "wkręcać" w różne dziwne pomysły "władzy" i nie umiemy zabrać głosu, mówiąc gromko NIE, bo przecież wiemy, że nasze szkoły mają mnóstwo innych potrzeb? |
pio | 30-11-2008 21:56:09 [#46] |
---|
Ponoć w przyszłości mają być laptopy dla uczniów podstawówek i liceów.
Ja oczekiwałbym, że za tym chwytliwym hasełkiem pójdzie choć część tego co postuluje JarTul. Do laptopa potrzebne jest oprogramowanie. Laptop dla każdego ucznia to także zmiana podejścia do pracy ucznia. Zachęcanie do większej samodzielności, do indywidualnych zadań, do łatwiejszego różnicowania stopnia trudności w jednej klasie, do rzeczywistego wdrażania do pracy w nowym środowisku.
Na ile zmiany w podstawie programowej uwzględniają zmiany w metodyce po wprowadzeniu laptopa dla gimnazjalisty. Jak efektywnie wykorzystać laptopa w klasie 30 osobowej? Czy jest mozliwa indywidualizacja zadań w tak licznych oddziałach nie obciążając dodatkowo nauczyciela pracą po lekcjach nad sprawdzaniem, przygotowaniem?
W tej chwili jest tyle pytajników, ze laptop jawi się jak medialny gadżet, w którego efektywność trudno uwierzyć. Zwłaszcza, że 16 godzin szkolenia w moim odczuciu niewiele wniosło nowego. Ciekaw jestem czy szkoły kształcace pzryszłych nauczycieli już wiedzą jak ugryźć problem, czy przygotują do pracy w szkołach, czy sie obudzą z reką w nocniku |
Marek Pleśniar | 30-11-2008 22:05:00 [#47] |
---|
to nieważna sprawa
projekt nie jest oświatowy - z innego resortu się wział
niewiele kosztuje (poniżej 1000zł od sztuki) - jakies miliony
nie dadzą na to to na co innego nie dadzą tych pieniędzy - bo pomysł jest taki a nie jakiś inny
nie najemy się tym, pal więc 6
jartulu a co Ty tak gromko chcesz krzyczeć? Że "NIE" i takie tam?
taż to pierdoły;-) - gardła szkoda na nic ważnego;
płachta gdzie indziej a byk gdzie indziej jest
O inwestycji w przedszkola krzycz :-) Tu każde pieniądze się zwrócą a mało państwo w to inwestuje
kto chodził do przedszkola - ma większą szansę na sukces w zyciu
i TU kasa potrzebna jest nie w miliony a w wiele miliardów idąca
|
JarTul | 30-11-2008 22:24:50 [#48] |
---|
ok. 1 500 000 uczniów w gimnazjach - zatem - zakładając, że 1 laptop będzie kosztował ok. 1 000 zł - mamy ok. 1 500 000 000 zł. Naszych pieniędzy.
W przypadku naszych lokalnych gimnazjów będą to kwoty rzędu:
250 000 - 450 000 zł, które można wydatkować znacznie rozsądniej, dając gwarancje wzrostu efektów edukacyjnych.
A idąc drogą o której piszesz, myślę, że byłby to pokaźny zastrzyk finansowy dla lokalnych przedszkoli czy SP.
Jak to zresztą mówią:
- Kto o grosz nie stoi, ten szeląga nie wart.
- Grosz do grosza, a będzie kokosza.
- (...) |
Marek Pleśniar | 30-11-2008 22:28:00 [#49] |
---|
jakbym był osobą szukającą obrazy dla siebie we wszystkim co popadnie to bym sie obraził za "Kto o grosz nie stoi, ten szeląga nie wart"
;-)
ale już powazniej, o ile pamietam rząd nie przeznaczył półtora miliarda na to
znacznie mniej dać chcą
pocieszę jednak oszczednych - idzie kryzys - pewno wszystko się ciachnie
laptoki;-) sześciolatki
i takie tam zabawy
czyli te szelągi wrócą na miejsce |
|