Forum OSKKO - wątek

TEMAT: godziny ponadwymiarowe a DEN
strony: [ 1 ][ 2 ]
dd17-10-2008 15:01:14   [#01]
Czy możecie podzielić się ze mną informacją ,jak jest w waszych placówkach z płaceniem nauczycielom godzin ponadwymiarowych w dniu "wolnym od zajęć dydaktycznych"(ale nie opiekuńczych) jakim jest DEN? Mam dylemat ,bo w naszej gminie jest różnie.Jedni płacą inni nie.W zasadzie godziny ponadwymiarowe to godziny faktycznie przepracowane, ale z drugiej strony...
DYREK17-10-2008 15:20:46   [#02]

a jak zapisano w Waszym regulaminie opracowanym przez OP:-)

np.:

Godziny  ponadwymiarowe  przypadające  w  Dzień  Edukacji  Narodowej  oraz  w dniach,w których nauczyciel nie mógł ich zrealizować z przyczyn leżących po stronie pracodawcy, w szczególności w związku z:

a)      zawieszeniem zajęć ( np. z powodu epidemii lub mrozów ),

b)      wyjazdem dzieci i młodzieży na wycieczki lub na imprezy organizowane przez szkołę,

c)      rekolekcjami,

d)      chorobą dziecka nauczanego indywidualnie – do czasu powiadomienia, nie dłużej niż 3 dni,

e)      udziałem nauczyciela na polecenie dyrektora w szkoleniach, naradach, konferencjach lub też w reprezentowaniu szkoły, traktuje się jako godziny faktycznie odbyte.

post został zmieniony: 17-10-2008 15:27:02
dd17-10-2008 16:00:39   [#03]
No widzisz!To ja to muszę sprawdzić!Ale nie pamiętam ,żeby tam były takie szczegóły.
PiotrSz17-10-2008 16:34:05   [#04]

Taki zapis, zdaniem niektórych wojewodów jest niezgodny z KN i uchylano go.
W KN jest delegacja dla OP, aby uchwalać zasady rozliczania godzin ponadwymiarowych a nie decydowania, co jest godziną ponadwymiarową a co nie?

DYREK17-10-2008 17:08:25   [#05]

też prawda

a może jest w regulaminie;-)

w/g mnie należy wypłacić godziny ponadwymiarowe

PiotrSz17-10-2008 20:06:04   [#06]

dd: gdzie jest zapisane, że godziny ponadwymiarowe, to godziny przepracowane?

Wg KN - przez godzinę ponadwymiarową rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych.

Stoi jak byk - przydzieloną. Nie jest istotne jej fizyczne przepracowanie. Kryterium płatności jest dokładnie takie samo, jak godziny "normalnej" przydzielonej nauczycielowi. Jeśli nie zrealizował z powodu leżącego np. po stronie pracodawcy - należy zapłacić.

OP określa tylko szczegółowe warunki ich obliczania i wypłacania. Nie może decydować co jest godziną ponadwymiarową, a co nie jest. To określa ustawa.

post został zmieniony: 17-10-2008 20:12:12
dd18-10-2008 16:11:09   [#07]
Zgodnie z par. 7 ust. 4 rozporządzenia MENiS z dnia 2 lutego 2005 r. w sprawie dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw dla nauczycieli zatrudnionych w szkołach prowadzonych przez organy administracji rządowej, Dz.U. Nr 22, poz. 182 -

Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe przydzielone w planie organizacyjnym nie przysługuje za dni, w których nauczyciel nie realizuje zajęć z powodu przerw przewidzianych przepisami o organizacji roku szkolnego...

Czy to w takim razie może dotyczyć też DEN?

A to z regulaminu.
Godziny ponadwymiarowe, przydzielone nauczycielowi w planie organizacyjnym szkoły i przypadające do realizacji w okresie urlopu szkoleniowego, traktuje się jak godziny faktycznie przepracowane.
Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw
wypłacane jest z dołu, za godziny faktycznie przepracowane.
zgredek18-10-2008 16:47:13   [#08]

Piotrze nie bardzo mogę się z Toba zgodzić - zatem przedstawię moje zdanie

i tak KN:

Art.30

6.  Organ prowadzący szkołę będący jednostką samorządu terytorialnego, uwzględniając przewidywaną strukturę zatrudnienia, określa corocznie dla nauczycieli poszczególnych stopni awansu zawodowego, w drodze regulaminu obowiązującego od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia:

2) szczegółowe warunki obliczania i wypłacania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw, z zastrzeżeniem art. 35 ust. 3,

--------------
według mnie te szczegółowe warunki to własnie okreslenie kiedy za godziny ponadwymiarowe nalezy się wynagrodzenie

i tak z pewnością za przepracowane - i tutaj nie ma znaczenia definicja godziny ponadwymiarowej

ale są tez sytuacje, gdy godziny zarówno obowiązkowy wymiar godzin jak i ponadwymiarowenie nie są realizowane (np. przerwy świąteczne, które nie są urlopem nauczyciela) - i wtedy powstają wątpliwości - zaczynamy "dopasowywać" zasady kodeksy pracy - że jesli z winy pracodawcy...

uważam, że tak nie może być - własnie regulamin OP powinien warunki, kiedy wypłaca się wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i obliczenie ich, regulować

---------------

dd - zacytowałaś rozporządzenie dotyczące szkół prowadzonych przez organy administracji rządowej - nie dotyczy to szkół prowadzonych przez np. jst

ale często OPy korzystają z tego rozporządzenia - i w podobny sposób to zapisują
zgredek18-10-2008 17:35:00   [#09]
DEN - nie jest przerwą przewidzianą rozporządzeniem o organizacji roku szkolnego
mamma18-10-2008 18:19:05   [#10]
to co robicie?
PiotrSz18-10-2008 18:36:24   [#11]

Z rozstrzygnięcia nadzorczego dwóch wojewodów:

Wedle normy z wynikającej z art. 30 ust. 6 pkt 2 ustawy Karta Nauczyciela kompetencja Rady Gminy w kwestii dotyczącej godzin ponadwymiarowych sprowadza się jedynie do ustalenia szczegółowe warunki obliczania i wypłacania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny zastępstw doraźnych. Trzeba jednoznacznie stwierdzić, iż żaden przepis obowiązującego prawa nie przyznaje Radzie uprawnienia do ustalenia co należy rozumieć przez godzinę ponadwymiarową za które przysługuje wynagrodzenie co uczynił organ stanowiący gminy w § 16 rzeczonej uchwały.

Zgodnie z art. 30 ust. 6 pkt 2 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2006 r., Nr 97 poz. 674 ze zm.) organ prowadzący, w ramach regulaminu, ustala jedynie szczegółowe warunki obliczania i wypłacania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw. W przepisie tym mieści sie wyłącznie delegacja do ustalenia warunków wypłacania należnych kwot, a nie uprawnienie do decydowania kiedy nauczyciel zachowuje lub traci prawo do wynagradzania za niezrealizowane godziny ponadwymiarowe. Wskazanie w uchwale, za jakie godziny ponadwymiarowe nauczycielowi nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, stanowi przekroczenie uprawnień ustawowych, ponieważ Rada Gminy nie ma kompetencji do ustalenia, kiedy nabywa się prawo do wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i doraźnych zastępstw, a więc ustalenia jakie godziny pracy należy traktować jako dające prawo do wynagrodzenia. Rada Gminy może jedynie ustalić warunki obliczania i wypłacania wynagrodzenia, a więc wskazać na jakiej podstawie ustalone jest wynagrodzenie za takie godziny, wysokość tego  ynagrodzenia i sposób w jaki jest wypłacane. Nauczycielowi przysługuje wynagrodzenie za każdą zrealizowaną godzinę ponadwymiarową, natomiast w przypadku godzin niezrealizowanych wynagrodzenie przysługuje wyłącznie na mocy prawa pracy, do których nie należy jednak regulamin uchwalony przez Radę Gminy.

A to z orzeczenia sądu:

Warunkiem zapłaty wynagrodzenia za pracę powyżej tego wymiaru jak za godziny ponadwymiarowe jest ujęcie godzin ponadwymiarowych w planie organizacyjnym szkoły. Art. 35 ust. 4 ustawy stanowi jednoznacznie, że za godziny ponadwymiarowe przysługuje nauczycielowi wynagrodzenie według stawki osobistego zaszeregowania z uwzględnieniem niektórych dodatków, jeżeli są one ujęte w planie organizacyjnym szkoły i gdy zostały przydzielone nauczycielowi w tymże planie.

W odróżnieniu od godzin ponadwymiarowych Karta Nauczyciela przewiduje w art. 35 ust. 5 "godziny doraźnych zastępstw", którymi są efektywnie przepracowane przez nauczyciela godziny dydaktyczne, wychowawcze lub opiekuńcze, przekraczające obowiązujący nauczyciela wymiar czasu pracy i opłacane według stawki godziny ponadwymiarowej, lecz które nie są traktowane przez ustawę jako godziny ponadwymiarowe.

(całość: Uchwała Składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego z dnia 14 kwietnia 1994 r. I PZP 64/93 ) - ciekawa lektura.

post został zmieniony: 18-10-2008 18:37:13
zgredek18-10-2008 18:49:49   [#12]

nie komentuję wyroków sądu;-)

(ale pierwszy, znaczy rozstrzygnięcie nadzorcze, mi się absolutnie nie podoba - znam też taki sądowy, który określa godzinę pracy nauczyciela jako 45 minut;-)

natomiast drugi dotyczy zupełnie innej sytuacji - i tu trzeba by było przytoczyc wszystko od początku

-------------

po prostu uważam inaczej i pewnie gdybym musiała, broniłabym swojego stanowiska

[poprawiłam, bo pierwszy nie jest wyrokiem sądu]

post został zmieniony: 18-10-2008 18:54:21
zgredek18-10-2008 19:12:19   [#13]

zobacz co wkleiła dd w #7

delegacja do wydania tego rozporządzenia jest w KN:

Art. 30

7. Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego i Ministrem Obrony Narodowej, określa, w drodze rozporządzenia, dla nauczycieli poszczególnych stopni awansu zawodowego zatrudnionych w szkołach prowadzonych przez organy administracji rządowej wysokość stawek dodatków, o których mowa w ust. 1 pkt 2, z zastrzeżeniem art. 33, oraz szczegółowe warunki przyznawania tych dodatków, szczegółowe warunki obliczania i wypłacania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw, wysokość i warunki wypłacania składników wynagrodzenia, o których mowa w ust. 1 pkt 4, o ile nie zostały one określone w przepisach ustawy lub w odrębnych przepisach, z zastrzeżeniem ust. 7a, uwzględniając wysokości średniego wynagrodzenia nauczycieli, o których mowa w ust. 3 i 4, oraz zróżnicowanie szkół prowadzonych przez poszczególnych ministrów.

dalczego zatem taki zapis  tam jest i ma się zupełnie dobrze?

PiotrSz18-10-2008 19:36:19   [#14]

ale w tym rozporządzeniu nie ma zapisu o godzinach ponadwymiarowych "faktycznie zrealizowanych". Jest tylko, że nie przysługuje za dni, w których nauczyciel nie realizuje zajęć z powodu przerw przewidzianych przepisami o organizacji roku szkolnego, rozpoczynania lub kończenia zajęć w środku tygodnia oraz za dni usprawiedliwionej nieobecności w pracy. Czyli podobnie jak każda inna godzina przydzielona nauczycielowi. Był na zwolnieniu - nie otrzyma ani wynagrodzenia za swoje zwykłe godziny, ani za ponadwymiaroe (dostanie chorobowy).

Nauczyciel mający przydzielone godziny ponadwymiarowe, których nie mógł zrealizować np. z przyczyn leżących po stronie zakładu pracy itp.otrzymuje za nie wynagrodzenie, tak jak za inne zwykłe godziny.

zgredek18-10-2008 20:04:32   [#15]

a przerwy świąteczne to nie są "przyczyny po stronie pracodawcy"?

przepraszam - ja mogę w trakcie przerw świątecznych pracować - jesli przyjdę do pracy dostanę wynagrodzenie za ponadwymiarowe?

jeśli pracuje w szkole prowadzonej przez organ administracji rządowej - to nie dostanę

to gdzie tu logika?

pozdrowienia:-)

PiotrSz18-10-2008 20:09:12   [#16]

nie, przerwy świąteczne, nie są przyczynami leżącymi po stronie pracodawcy.
KN nie określa wielu przypadków, które są sprecyzowane w KP i to one wówczas mają zastosowanie.
I ani w szkole prowadzonej przez organ administracji rządowej, ani jst nie dostaniemy za ten dzień wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe.

zgredek18-10-2008 20:09:31   [#17]

dobra - przemyślę jeszcze - bo zdaje się, że ja o czym innym a Ty o czym innym;-)

znaczy Ty o tym samym - a ja zdaje się nie bardzo;-)

PiotrSz18-10-2008 20:17:36   [#18]
Podsumuję: ja twierdzę, że godziny ponadwymiarowe (nawet nazwa inna niż kodeksowe nadgodziny) są przydzielone nauczycielowi w arkuszu arganizacyjnym i stają się częścią jego obowiązkowych zajęć do zrealizowania (w przeciwnieństwe od zastępstw doraźnych). Z tego powodu do rozliczenia nie należy ich rozdzielać z godzinami z twz. pansum. To znaczy, jeśli nauczyciel otrzymuje w danym dniu wynagrodzenie za "zwykłe" godziny, to powinien otrzymać też za zaplanowane ponadwymiarowe. Przypadki, kiedy nie płaci się za godziny niezrealizowane (i tu uważam, że tak samo "zwykłe" jak i ponadwymiarowe należy traktować jednakowo) są określone w przepisach (KN, KP itp). Nie ma nigdzie delegacji, by w regulaminach ustalać przypadki, kiedy za godziny ponadwymiarowe wynagrodzenie się należy a kiedy nie. To regulują odrębne przepisy (na poziomie ustawy i rozporządzenia).
zgredek18-10-2008 20:18:51   [#19]

Czyli podobnie jak każda inna godzina przydzielona nauczycielowi. Był na zwolnieniu - nie otrzyma ani wynagrodzenia za swoje zwykłe godziny, ani za ponadwymiaroe (dostanie chorobowy)

tak

ale w przypadku przerw świątecznych - dostaje wynagrodzenie za pensum - a nie dostaję za ponadwymiar

jesli jeszcze masz cierpliwość;-)

zgredek18-10-2008 20:20:30   [#20]
pisałam przed Tobą - ale się dobrze wkomponowało
zgredek18-10-2008 20:27:57   [#21]
jesli mi wytłumaczysz te przerwy świąteczne - to i ja podsumowanie zrobię;-)
PiotrSz18-10-2008 20:49:39   [#22]

ale w przypadku przerw świątecznych - dostaje wynagrodzenie za pensum - a nie dostaję za ponadwymiar

Zgadzam się, ale z innym uzasadnieniem. Przerwy świąteczne są w arkuszu odliczane. Liczymy 38 tygodni, a nie 42. Zatem w czasie świąt nauczycielowi nie planujemy godzin ponadwymiarowych, stąd nie będzie mieć w tym czasie godzin ponadwymiarowych - więc otrzyma tylko wynagrodzenie z "pensum" (bo godziny ponadwymiarowe to te zaplanowane w arkuszu i przydzielone nauczycielowi).

post został zmieniony: 18-10-2008 20:56:27
zgredek18-10-2008 21:11:37   [#23]

zgadzam się - tym się różnią od "godzin obowiązkowych" z pensum

cały czas próbuję znaleźć właśnie taką różnicę

(bo jest możliwość włączenia ponadwymiarowych do pensum - art. 42 ust. 4a)

zgredek18-10-2008 21:15:49   [#24]

pozostaje mi zmienić zdanie i zgodzić się z Tobą - z #18

czyli takie podsumowanie mi wyszło

pozdrawiam i dziękuję:-)

Jacek18-10-2008 21:33:51   [#25]

z Utrata wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe przez nauczyciela

2008-02-08

Utrata wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe przez nauczyciela

Czy postanowienie organu prowadzącego, iż wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe przydzielone w planie organizacyjnym nie przysługuje za godziny ponadwymiarowo przypadające w dniach, w których nauczyciel nie mógł zrealizować z przyczyn od siebie niezależnych, w szczególności w związku z:

1) zawieszeniem zajęć z powodu epidemii lub mrozów
2) wyjazdem uczniów na wycieczki lub imprezy
3) chorobą ucznia nauczanego indywidualnie
4) uczestniczeniem uczniów w rekolekcjach wielkopostnych
5) obchodami Dnia Edukacji Narodowej w dniu 14 X

jest sprzeczne z art. 81 KODEKSU PRACY?

Zapytanie czytelniczki odnosi się do kilku ważnych kwestii, dotyczących uchwalania przez organy prowadzące szkoły regulaminów. Regulują one, na podstawie delegacji prawnej art. 30 ust. 6 pkt. 1 – 3 ustawy Karta Nauczyciela, kwestie wypłacania nauczycielom dodatków do wynagrodzenia zasadniczego. Jedynie ono jest bowiem regulowane poprzez odpowiednie rozporządzenie, wydawane rokrocznie przez ministra edukacji. Regulaminy gminne w hierarchii aktów prawnych lokują się na poziomie prawa miejscowego, przez co są podrzędne do wszystkich ustaw oraz rozporządzeń. Taka lokacja rodzi wątpliwość, czy zapisy regulaminu, cytowane przez czytelniczkę, powinny w ogóle się w nim pojawić.

Odpowiedzią na tę wątpliwość jest wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 26 kwietnia 2006 r. (IV S.A./Wr 274/05). Otóż zakwestionował on, wskazując wprawdzie równocześnie na nieprecyzyjność w zapisach Karty Nauczyciela, w całości kompetencję organów prowadzących do rozstrzygania w regulaminach płacowych kwestii związanych z prawem nauczyciela do wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe. W uzasadnieniu wyroku znalazło się następujące wyjaśnienie – „Do organu prowadzącego należy wyłącznie ustalanie, jakie są warunki ich obliczania i wypłacania, a więc wydania należnych pieniędzy.” Dodatkowo sąd sprecyzował, że kwestie powyższe są uregulowane w aktach prawnych wyższego rzędu, tj. w ustawach - Karcie Nauczyciela i Kodeksie Pracy oraz wydanych na ich podstawie rozporządzeniach. 

Przywołane przez sąd ustawy i rozporządzenia nie regulują wprost omawianych kwestii. Karta Nauczyciela nie odnosi się do poruszonej przez czytelniczkę kwestii, jednak w art. 91 c ust. 1 stanowi, że kwestie, które nie są w niej uregulowane ostatecznie rozstrzyga Kodeks pracy. Jego art. 80 stanowi wprawdzie, że pracownikowi przysługuje wynagrodzenie za pracę wykonaną, jednak art. 81 dopuszcza również okoliczności, w których pracownik może otrzymać wynagrodzenie pomimo niewykonania pracy. Dzieje się tak w przypadku, jeżeli stało się to z winy pracodawcy. Oczywiście uregulowań tych nie można odnosić automatycznie do wszystkich opisanych w zapytaniu czytelniczki sytuacji szkolnych. Trudno bowiem stwierdzić, że choroba ucznia nauczanego indywidualnie jest przestojem z winy pracodawcy.

Uregulowania Kodeksu pracy można interpretować w ten sposób, że pracownikowi należy się pełne wynagrodzenie za „gotowość do pracy”. Oznacza to, że również nauczycielowi, które nie z własnej winy (rekolekcje, choroby uczniów, wycieczki itp.) nie mógł zrealizować zajęć, przysługuje pełne wynagrodzenie, w tym również za godziny ponadwymiarowe. Na prawidłowość takiej interpretacji wskazuje dodatkowo Rozporządzenie MENiS z dnia 2 lutego 2005 r. w sprawie dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw dla nauczycieli zatrudnionych w szkołach prowadzonych przez organy administracji rządowej (Dz. U. Nr 22, poz. 182). Reguluje ona wprawdzie jedynie sytuację nauczycieli szkół rządowych, a nie tych prowadzonych przez samorządy, jednak jej zapisy bardzo często stają się źródłem dla regulaminów samorządowych. Oto § 7 ust. 4 w/w rozporządzenia stwierdza, że nauczyciel traci wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe „za dni, w których nie realizuje zajęć z powodu przerw przewidzianych przepisami o organizacji roku szkolnego, rozpoczynania lub kończenia zajęć w środku tygodnia oraz za dni usprawiedliwionej nieobecności w pracy.” Zapis ten praktycznie wyklucza możliwość pozbawienia nauczyciela wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe w sytuacji, jeżeli przerwa nie wynika z organizacji roku szkolnego (ferie, wakacje, dni wolne i święta) bądź choroby.

Podsumowując należy stwierdzić, że organ prowadzący nie posiada kompetencji prawnych do umieszczania w regulaminach płacowych cytowanych przez czytelniczkę zapisów. Poza tym akty prawne wyższego rzędu, w szczególności Kodeks pracy, przyznają pracownikowi prawo do pełnego wynagrodzenia, jeżeli nie był on winien niewykonania pracy.

zgredek18-10-2008 21:36:31   [#26]

:-)

toć już zrozumiałam:-)

i zdanie zmieniłam:-)

PiotrSz18-10-2008 21:38:49   [#27]

Chyba wszystko w tej kwestii już jest jasne.

Pozdrawiam gorąco.

post został zmieniony: 18-10-2008 21:39:19
rzewa20-10-2008 08:37:48   [#28]
hmmm... wrócę do tego wątku jak będę mogła...

jakbym zapomniała, to przypomnijcie :-)
zgredek20-10-2008 10:42:01   [#29]
to będę pamietać - bom ciekawa;-)
zgredek20-10-2008 17:58:08   [#30]
za pamięci;-)
danucha21-10-2008 19:35:21   [#31]
podnoszę bom ciekawa zdania Rzewy, a dzisiaj dostałam informacje z OP że nie płacą
DYREK21-10-2008 21:40:18   [#32]

i słusznie

to nie OP płaci tylko szkoła (dyrektor)

to nie OP idzie do sądu pracy tylko dyrektor

pracodawca to szkoła ;-)

zespół21-10-2008 21:57:10   [#33]
witak, u mnie inny problem(trudno może to tak nazwac) U mnie w szkole 14.X pracowalismy tzn 2 pierwsze godz opiekuncze z wychowawcami potem akademia do ok. 12,30. Nie ulega watpliwośc ze nalezy zapłacić za 4 godz. (śr. 3,6) ale pytanie moje jest takie?czy tylko wychowawcom, którzy mieli zajęcia opiekuncze?czy wszystkim (nawet tym którzy nie maja wychowawstwa np. n-lom wf, katechetom) pomimo, ze byli w szkole?ot taki paradoks
hanabi22-10-2008 09:14:17   [#34]

wszystkim według mnie, byli a że nie realizowali zajęd dydaktycznych? prawo ich z tego zwolniło więc płacić;) spokojnie i bez wyrzutów sumienia

Bas22-10-2008 09:17:23   [#35]
A jeżeli nie byli, nie pracowali? U mnie tak było i nie wypłaciłam. Do sądu?
AnJa22-10-2008 10:06:30   [#36]
a pc o? prawie na pewno dyrektor przegra
anna34522-10-2008 10:16:57   [#37]
Uczę matematyki w klasach IV - VI. Jakie wynagrodzenie należy mi się za doraźne zastępstwo w klasie II - za godzinę dydaktyczną czy opiekuńczą? Nie mam kwalifikacji do nauczania zintegrowanego.
AnJa22-10-2008 10:20:00   [#38]
ze stawki zaszeregowania- czyli za dydaktyczną

przy doraźnych nie istnieje pojęcie kwalifikacji- zapis jest jednoznaczny- jak wyżej
anna34522-10-2008 14:10:11   [#39]
Czy w takim razie op mógł napisać w regulaminie, że jeśli nie ma się kwalifikacji, to za zastępstwo doraźne płaci się jak za godzinę opiekuńczą. Teraz powołują się na swój regulamin.
rzewa22-10-2008 14:25:56   [#40]
nie mógł, ale jak napisał jest problem: dyrektor powinien trzymać się regulaminu, a n-l ma prawo dochodzić swego przed sądem
rzewa22-10-2008 14:28:16   [#41]
z drugiej strony można tak wszystko zorganizować, że n-l na zastępstwie prowadzi zajęcia zgodnie z kwalifikacjami, a więc dydaktyczne nie opiekuńcze :-)
agwa22-10-2008 19:58:19   [#42]
nasz op opracowało taki zapis:

Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe przydzielone w planie organizacyjnym nie przysługuje za dni, w których nauczyciel nie realizuje zajęć z powodu przerw przewidzianych przepisami o organizacji roku szkolnego, rozpoczynania i kończenia zajęć w środku tygodnia oraz za dni usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

Dla ustalenia wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe w tygodniach, w których przypadają dni usprawiedliwionej nieobecności w pracy nauczyciela lub dni ustawowo wolne od pracy, oraz w tygodniach, w których zajęcia rozpoczynają sie lub kończą w środku tygodnia – za podstawę ustalenia liczby godzin ponadwymiarowych przyjmuje się tygodniowy obowiązkowy wymiar zajęć określony w art. 42 ust.3 lub ustalony na podstawie art.42 ust 7 Karty Nauczyciela, pomniejszony o 1/5 tego wymiaru ( lub ¼ gdy dla nauczyciela ustalono czterodniowy tydzień pracy) za każdy dzień usprawiedliwionej nieobecności w pracy lub dzień ustawowo wolny od pracy. Liczba godzin ponadwymiarowych, za które przysługuje wynagrodzenie w takim tygodniu, nie może być jednak większa niż liczba godzin przydzielonych w planie organizacyjnym.
rzewa22-10-2008 19:59:29   [#43]
czyli... przepisali tylko zapis z rozporządzenia dotyczącego szkół rządowych :-))
agwa22-10-2008 20:07:01   [#44]
prawnik oswiatowy na moje pytanie czy placic ponadwymiarowe za rekolekcje (podobna przerwa) jak DEN odpowiedzial ze nie potrzeba bo wynikaja z organizacji roku szkolnego :(
zgredek22-10-2008 20:08:21   [#45]
wynikają? - a czytał rozporządzenie o organizacji roku szkolnego?
agwa22-10-2008 20:12:13   [#46]
tego mi nie powiedział :)
PiotrSz22-10-2008 20:38:52   [#47]

Tyko pytanie. Czy organizację roku szkolnego określa wyłacznie rozporządzenie o organizacji roku szkolnego?
Niektóre terminy wynikają np. z ramowych planów nauczania (praktyki w szkołach zawodowych), z innych rozporządzeń - dni wolne ustawowo (np. 1 maja), ustawa o systemie oświaty itp.
Może więc jeśli rekolekcje są zaplanowane w arkuszu organizacyjnym (czyli wynikają z organizacji roku szkolnego w danej szkole), to nie należy liczyć ponadwymiarówek?
Tak tylko rozważam :)

zgredek22-10-2008 20:58:20   [#48]

a czytałeś to rozporządzenie?;-)

-----------

dni wolne od pracy określa ustawa - ale co to ma wspólnego z organizacją roku szkolnego?

ustawa o systemie oświaty co określa?

a rekolekcje? - a co napisano w rozporządzeniu?

agwa22-10-2008 21:01:28   [#49]
do PiotraaSz tak jak pisales w [#47] tak tłumaczyl prawnik
zgredek22-10-2008 21:01:38   [#50]
co do praktyk - się zgadzam - żeby nie było;-)
strony: [ 1 ][ 2 ]