Forum OSKKO - wątek

TEMAT: urlop dla poratowania zdrowia-proszę o radę
strony: [ 1 ]
joanka31-07-2003 21:51:08   [#01]

Witam i proszę o radę w sprawie urlopu dla poratowania zdrowia.

Pracuję 14 lat jako nauczyciel. I mówiąc nieskromnie, nie "obijałam się" i czesto słyszałam różne opinie na ten temat -pracoholik itp.

Jednak od pewnego czasu mam duże kłopoty zdrowotne (kręgosłup). To, że zawsze byłam w ruchu i się nie szczędziłam przy różnego rodzaju pracach fizycznych, których w szkole też nie brakuje zbiera chyba teraz swoje żniwo. Mogę stać lub chodzić tylko ok. pół godziny i przeraża mnie - jak ja będe pracować w takim stanie.Przyjmuję bolesne zastrzyki, jakieś leki, mam zabroniony areobic . Po prostu jest źle.

Stąd pomysł o urlopie zdrowotnym. Na forum dowiedziałam się o proponowanych zmianach w KN.

Proszę o radę-czy lepiej jest zacząć "procedurę " starania się o urlop jeszce na trwającycch teraz wakacjach, czy poczekać do września i zaczać np. od października? Pytanie to wynika z wątpliwości dotyczących wypłacanych podczas urlopu pieniążków-czy to prawda,  ze po nowelizacji KN będzie wypłacana pensja + dodatki, a teraz tylko pensja?

Czy "nowa" KN ejdzie 1 września?

Nigdy nie interesowały mnie takiego typu urlopy czy zwolnienia lekarskie, ale "przyszła kryska na matyska" jak mówili starożytni Apacze:)

Będę wdzieczna za radę.

Pozdrawiam ciepło

Joanka

nn31-07-2003 23:05:58   [#02]
Witaj!! Zapewniam Cię, że nowa KN nie ma szans na wejście z dniem 1 września. To projekt został skierowany do uzgodnień międzyresortowych i nie dotarł jeszcze do sejmu, który to Parlament musi ją przyjąć. Potem jeszcze Senat. Trochę to potrwa. Jeśli jesteś chora i widzisz swoją prace od września z problemami, rozpocznij procedurę. Wpierw do dyrektora szkoły po stosowne zaświadczenie zakładające posiadanie prawa do takiego urlopu, potem do lekarza... no i dalej to juz chyba wiesz. Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia. Pamiętaj, zdrowie jest chyba cenniejsze od obiecanych w nowelizacji KN paru złotych.  Roman.
ellys02-08-2003 06:24:44   [#03]
Joanko! Nowela KN jest planowana dopiero od stycznia 2004 ( jak dobrze pójdzie ). Moim zdaniem w projekcie nie ma zmian dotyczących spraw finansowych. Planują, że podczas urolu zdrowotnego n-l otrzyma wynagrodzenie zasadnicze + dodatek za wysługę lat + dodatki socjalne tj. wiejski i mieszkaniowy jeżeli przysługiwał mu przed urlopem. Czyli tak jak jest obecnie. Idź na urlop i nie zastanawiaj się. Życzę zdrówka.
joanka02-08-2003 18:33:23   [#04]

dziekuję:)

Dziękuję Wam serdecznie za pomoc. Od razu czuję się lepeij:)

Pozdrawiam wakacyjnie:)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]