Forum OSKKO - wątek
Jasiu | 19-07-2003 12:37:08 [#01] |
---|
Nauczycielka po 6 miesiącach zwolnienia napisała podanie o kontynuację stażu na dyplomowanego. Wyznaczam termin zakończenia stażu. Ale wiem że nauczycielka będzie jeszcze na zwolnieniu 2 miesiące i później na macierzyńskim. Czy w takim wypadku nie będzie musiała odbyć stażu od początku? Łączne zwolnienie będzie trwało 8 miesięcy, pomimo, że po 6 miesiącach zrobiła przerwę w zwolnieniach żeby wznowić staż. Czy jest to zgodne z prawm - chodzi o to, żeby dzieczyna nie straciła i nie narobiła się na próżno. Czy może lepiej niech kontynuuje zwolnienie, to chociąż wakacje sobie przedłuży? Pomocy - pilne:-)) |
beera | 19-07-2003 17:11:54 [#02] |
---|
jasiu:-) Nie wiem na pewno= ale sobie z Toba na ten temat pogadam- ok? Nauczycielka jest na zwolnieniu- niech jej będzie nawet 8 miesięcy. Staż ulega przerwaniu po 6. Nauczycielka wraca i może napisac prośbe o kontynuacje stażu do 6 miesięcy od momenu przerwania stazu. Czyli nie wiem, czy jest wam potrzebne jakies szaleństwo tu. Nie wiem, czy jest sens, zeby n-lka wracala po 6 miesiacach - czyli już w pierszym dniu przerwania stazu tylko po to , aby prosic o jego kontynuację, o ktorej wiecie, ze będzie przerwana urlopem macierzyńskim ( przypominam zapis: 3a. W przypadku nieobecności w pracy z powodu urlopu macierzyńskiego staż ulega przedłużeniu o czas trwania tego urlopu. Tu masz automat- jak widzisz). Tym bardziej, ze na napisanie wniosku o kontynuacje stażu ma jeszcze 6 miesięcy( 4. Po ustaniu przyczyny przerwania stażu nauczyciel może złożyć wniosek o kontynuację stażu. W przypadku złożenia wniosku w terminie 6 miesięcy od dnia przerwania stażu, do wymaganego okresu stażu zalicza się okres stażu odbytego przed przerwą, z wyłączeniem okresu nieobecności. W razie złożenia wniosku po upływie 6 miesięcy od dnia przerwania stażu, nauczyciel obowiązany jest odbyć staż ponownie w pełnym wymiarze, z zastrzeżeniem ust. 4a.) Po prostu obliczcie dobrze wszystkie dni :-) I mam jeszcze pytanie do Ciebie w związku z innym watkiem, ktory mnie zainteresował. Piszesz, ze n-lka wróciła, by napisac wniosek o kontynuacje stażu. Powiedz mi, skad wiedziała, że ciąży na niej taki obowiązek? .... pozdrow stokrotkę :-)) |
Ewa z Rz | 20-07-2003 06:30:37 [#03] |
---|
Asia ma rację. Staż uległ przerwaniu dopiero PO 3 m-cach nieobecności (zwolnienia) i to pod warunkiem, że nie była to nieobecność spowodowana urlopem macierzyńskim. Najpóźniej po 6 m-cach przerwy n-lka musi wznowić staż, by można go było kontynuować - inaczej trzeba go robić ponownie w całej długości. Daje to razem 9 m-cy nieobecności w pracy z innych przyczyn niż urlop macierzyński i wypoczynkowy. Aby złożyć wniosek o konktynuację stażu n-lka musi być w pracy, ponieważ musi ustać przyczyna przerwania stażu. Po wznowieniu stażu n-lka może ponownie przebywać na L4. Jeśli ilość dni choroby nie przekroczy 3 m-cy to wszystko OK. Jeśli przekroczy, to staż ponownie zostaje przerwany. Po wznowieniu stażu przez n-lkę dyrek powinien określić na nowo termin jego zakończenia. W tym celu do daty poprzednio ustalonej musi dodać 3 m-ce + czas trwania przerwy w stażu. Ponowne przerwanie stażu i ponowne jego wznowienie powoduje dalsze przesunięcie terminu jego zakończenia wg. tej samej zasady. |
Jasiu | 20-07-2003 10:17:34 [#04] |
---|
Dziękuję Asiu i Ewo. No teraz to wszystko jasne. Dzięki za pozdrowienia dla Stokrotki. A jeśli chodzi o nauczycielkę, to zna dobrze przepisy i je na bieżąco kontroluje. Poza tym jej mama była dyrkiem. |
Jasiu | 21-07-2003 07:59:27 [#05] |
---|
Asiu piszesz, że "Po wznowieniu stażu przez n-lkę dyrek powinien określić na nowo termin jego zakończenia. W tym celu do daty poprzednio ustalonej musi dodać 3 m-ce + czas trwania przerwy w stażu." Czy to znaczy, że te 3 m-ce są dodatkowe, czy też wchodzą w czas trwania przerwy w stażu - czyli w długość wszystkich zwolnień? |
Jasiu | 21-07-2003 08:07:51 [#06] |
---|
I jeszcze jedno pytanie. A jeżeli po zwolnieniu lekarskim nauczycielka pójdzie bezpośrednio na urlop macierzyński, to nie będąc w pracy może czy nie złożyć wniosek o kontynuację stażu? |
beera | 21-07-2003 08:48:12 [#07] |
---|
Jasiu Ja bym zrobiła tak: W przypadku złożenia wniosku w terminie 6 miesięcy od dnia przerwania stażu, do wymaganego okresu stażu zalicza się okres stażu odbytego przed przerwą, z wyłączeniem okresu nieobecności. Czyli do daty ustalonej poprzednio dodałabym wszystkie dni nieobecnosci n-lki - czyli 3 miesiące, po ktorych staż uległ przerwaniu + dni ponad te trzy miesiące. ( i sądzę, że to miała właśnie na mysli rzewa) Co zaś do składania wniosku- czy powrót z macierzyńskiego nastąpi po uplywie sześciu miesięcy od dnia przerwania stazu? Bo jesli nie- niech wniosek zloży po powrocie. Natomiast jesli się to pzredłuzy, to ja mam ambiwalentne uczucia- rozpatrywalismy tu juz podobny przypadek gdy miał rozpocząć staż podczas swojej nieobecności. Tu zachodzi podobny przypadek. ja uważam, ze nie bardzo mozna wdrażać procedurę- a taką rozpoczyna pismo n-la o kontynuację stażu ,podczas nieobecnosci n-la. Bowiem nie ustala przyczyna przerwania stażu Z drugiej strony innego tu wyjścia nie widzę, zreszta w przypadku macierzyńskiego dziala tu automat wydłużający staż o czas jego trawania. |
grażka | 21-07-2003 08:53:33 [#08] |
---|
Podobnie to interpretowałam - mam taką samą sytuację z moją stażystką. |
Jasiu | 21-07-2003 12:27:30 [#09] |
---|
Co ja bym bez Was zrobił:-)))) Wieeeeeeeelkie dzięki!!! |
Ewa z Rz | 22-07-2003 05:23:38 [#10] |
---|
W przypadku rozpoczęcia przez n-lkę urlopu macierzyńskiego podczas przerwy we stażu (bo miała bezpośrednio przed urlopem zwolnienia lekarskie w ilości przekraczajacej 3 m-ce), wniosek o kontynuację stażu n-lka może (i powinna) złożyć (przesłać) w czasie urlopu, przed upływem 6 m-cy przerwy. Jeśli, wraz z urlopem, jej przerwa w stażu nie bedzie miała 6 m-cy, to może złożyć ten wniosek po powrocie do pracy. Data złożenia wniosku - czy w 1, lub którymkolwiek potem dniu urlopu nie wpływa na datę zakończenia stażu. Tzn., o ile tylko przerwa w stażu nie przekroczy 6 m-cy, to czy wniosek wpłynie pierwszego czy ostatniego dnia urlopu, nowa data zakończenia stażu jest ta sama. |
fredi | 02-09-2003 21:30:18 [#11] |
---|
w przypadku urlopu macierzyńskiego chyba staż się przedłuza automatycznie( nie trzeba chyba wniosku o kontynuację, bo staż nie zostaje przewany, ale przedłuzony) |
beera | 03-09-2003 10:24:42 [#12] |
---|
automatycznie ale w tym przypadku wchodziły w grę jeszcze zwolnienia, Fredi |
fredi | 03-09-2003 16:24:46 [#13] |
---|
najtrudniejszy przypadek to chyba urlop macierzyński bezpośrednio po zwolnieniu. W praktyce jest to częsty przypadek. Moze eksperci spróbuja ustalić sposób uatalania długosci stażu w takim przypadku. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|