Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zaświadczenie lekarskie
strony: [ 1 ]
joszka16-07-2003 08:20:02   [#01]
Nauczyciel był na urlopie dla poratowania zdrowia do 30 czerwca. Czy powinien w zwiazku z urlopem wypoczynkowym do dnia 31 sierpnia przedstawic zaświadczenie lekarskie o zdolności do pracy, czy dopiero po urlopie z dniem 1 września czy... wcale, wszak był przez okres wakacji pełnosprawnym , urlopujacym jak kazdy z nas nauczycielem ?
fredi16-07-2003 08:51:17   [#02]
powinien, po powrocie z urlopu zdrowotnego
joszka16-07-2003 19:44:46   [#03]

Znasz podstawę prawną?

mój nauczyciel należy do tych, któtym wszystko trzeba uzasadniać
Ewa z Rz17-07-2003 07:12:30   [#04]

nie musi

Nie ma przepisu, który by nauczycielowi nakazywał przyniesienie takiego zaświadczenia.

Ale dyrektor może skierować n-la na badania (jeśli ma podstawy) i wtedy on musi zaświadczenie przynieść - jak tego nie zrobi dwa razy to jest podstawa do zwolnienia.

fredi17-07-2003 08:31:41   [#05]
EWA uzasadniła.
beera18-07-2003 18:49:45   [#06]

Moim zdaniem  jesteście w błędzie.

Ten zapis KP, wskazuje, iz pracownik Joszki musi przynieśc orzeczenie lekarskie 1 lipca, aby moc korzystać z urlopu wypoczynkowego.

zawsze powracajacych z urlopu zdrowotnego n-li, wita w mojej szkole skierownie na badanie.

Joszko juz od kilkunastu dni Twoj n-l powinien mieć orzeczenie lekarskie.

Moim zdaniem jest to sprawa dośc pilna- radziłabym Ci zalatwić ją szybko.

§ 2. Pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim. W przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.

Marek Pleśniar18-07-2003 18:54:47   [#07]
o właśnie szukałem tego paragrafu:-)
fredi18-07-2003 20:15:18   [#08]

komentowałem trochę na skróty,.... myśląc o tym co Ewa napisała na koncu tzn.  

jak tego nie zrobi dwa razy to jest podstawa do zwolnienia.

a tak przy okazji to co zrobić jeżeli 1 lipca nie przyniesie zaswiadczenia, nie udzielić urlopu? (ale jak to zrobić?)

Marek Pleśniar18-07-2003 21:01:18   [#09]

i dopuściłeś do pracy? Tj urlopu;-)

Trza było skierować na badania.

fredi18-07-2003 21:59:58   [#10]
ja nie , ale ciekaw jestem co można zrobić w takiej sytuacji.
Marek Pleśniar18-07-2003 22:24:10   [#11]
pracownik powie że dopuściłeś go do pracy - nie skierowałeś na badania
beera18-07-2003 22:38:11   [#12]

yhm

wysyłasz na badanie skieroaniem z określonymi terminami

Po powrocie z urlopu zdrowotnego musi Ci dostarczyc orzeczenie

jesli tego nie zrobi w zasadzie nie powinien byc dopuszczony do pracy, ktorej szczegolnym wykonywaniem , ale jednak, jest przebywanie na urlopie wypoczynkowym.

Co do tego, czy pracownik musi, czy nie poddawać się badaniom, to odsyłam do zapisu KP

Art. 211. Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy jest podstawowym obowiązkiem pracownika. W szczególności pracownik jest obowiązany:

15) poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zaleconym badaniom lekarskim i stosować się do wskazań lekarskich,

Oczywiście, co się stanie gdy pracownik NIE PRZYNOSI orzeczenia..
Hm..to inna bajka  niz ta Joszki i wcale nie gorszy klin :-)) Wyedy po prostu trzeba się z nim troche poszarpać :-)

Adaa18-07-2003 22:48:11   [#13]

pomijając cała procedurę

nie znam przypadku kiedy wbrew woli nauczyciela wydano mo zaswiadczenie o przeciwskazaniach do wykonywania zawodu ( pomijam przypadki gdzie nie da się:-)

Macia18-07-2003 23:22:47   [#14]

Ale

co zrobić jesli zamiast zaświadczenia pracownik przyniesie L-4
Ewa z Rz19-07-2003 07:13:46   [#15]

Asiu,

Ten paragraf (a właściwie jego część):

§ 2. Pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim. W przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.

nie dotyczy sytuacji powrotu z urlopu dla poratowania zdrowia. Ten urlop nie jest chorobą.

No i, tak czy tak, konieczne jest skierowanie - bez niego zaświadczenia przynosić nie musi...

.........................

Macia, jak przyniesie L4 to znaczy chory - czekamy aż wyzdrowieje (6-9 m-cy z przepisów zus, lub razem z urlopem zdrowotnym 2 lata z KN)

beera19-07-2003 07:25:47   [#16]

Ewo

ten paragraf dotyczy nieobecności spowodowanej chorobą  w tym także urlopu zdrowotnego, bowiem urlop zdrowotny jest nieobecnościa spowodowana chorobą!

Co do tego, że musi być skierowanie, pisałam o tym już niżej...

.........

Maciu- jesli przynosi l-4 po prostu jest na zwolnieniu lekarskim...

Nie wiem, co prawda i teraz nie mam czasu sprawdzać, czy konieczne jest wczesniejsze orzeczenie  lekarskie o niezdolności do pracy...raczej watpię, ale łba uciąć sobie nie dam :-)

Ewa z Rz19-07-2003 07:50:58   [#17]

Asiu,

spierałabym się...

N-l na urlopie "zdrowotnym" nie jest chory - wymaga tylko "czasowego powstrzymania się od pracy w celu przeprowadzenia leczenia".

Inaczej - nie pracuje bo w tym czasie chodzi na zabiegi, jest w sanatorium itp. a nie dlatego, że nie może pracować. A wszystko to po to żeby nie chorować w przyszłości. Dla mnie to bardziej regeneracja niż reperacja...

To tak jak z urządzeniem jakimś - jak się zepsuje (chore) to nie działa i trzeba naprawić. Czasem się nie da wtedy - renta.

A czasem działa, tylko przegląd techniczny wykazał, że trzeba coś tam wymienić, przesmarować, dokręcić itp. co trochę potrwa i w tym czasie urządzenie pracować nie może. Gdybyśmy go rozmyślnie nie wyłączyli w tym celu, to za pewien czas przestałoby działać wogóle...

Gaba19-07-2003 10:30:00   [#18]

jak ja nie lubię dwuznacznych sytuacji...

Mam taki przypadek - nauczyciel, mając we wrzesniu 2003r. 40 lat pracy - stara się o urlop dla poratowania zdrowia, a cały 2002/2003 był na L4,  bo przebył operację kręgosłupa. Jest po sanatorium, po rehabilitacjach. Slowem bardzo chory czlowiek, ktory ma dopiero 57 lat życia i uczy...wf!

Jest wg mnie (a nie jestem lekarzem) po ludzku chory, ledwo człowiek się chodzi i jest wuefsitą.

Myślałam (tak bardzo cicho - wsobnie), że pójdzie na emeryturę - nawet mówili mu że, może się zdarzyć, że zmienią odprawy emerytalne, tak jak administracji od 1 lipca. Ale ten nic.

Nie wypada mi człowieka namawiać, bo całe życie sterał w szkole, jeszcze sobie pomysli.

Myslę sobie jednak do przodu - w przyszłym roku będę musiała zwolnić mlodego (rewelacyjnego - musze też napisać ... bardzo sprawnego, gdybym tego nie napisała, to brzmiała by moja wypowiedź fałszywie, przecież to jasne że w tej specjalnosci mlodośc górą) takiego co to tylko pójdzie na bruk, a nasz kolega - jest chory i bardziej zdrowy nie będzie, twierdzi, ze ma urlop załatwiony. ???

Co robicie w takich przypadkach - będę mieć cały rok na załatwienie sprawy - bo albo jeden, albo drugi. Jeden nie wyzdrwieje cudownie, będzie miał co jeść, jakąs tam przyszłość, drugi merytorycznie jest nowoczesniejszy (ach tamlodość)...

Awans mlodego! Wizerunek szkoły... ale czy kosztem osoby, która jest inwalidą.

Ten jeden to jest naprawdę zasłuzony/emeritus I zrobiłby miejsce... ale jakoś tak nie wypada. Takie mam kluski, gdy mam te slowa powiedzieć.

Przecież ja też będę babcią i mój przyszły dyrektor powie, no wicie - rozumicie koleżanko... czas w drogę. Jakie to okropne.
beera19-07-2003 10:51:31   [#19]

golone, strzyżone ;-)))

Ewo- moim zdaniem urlop zdrowotny wynika ze złego stanu zdrowia, co okresla lekarz wskazując nawet rodzaj choroby- np. struny glosowe.

Czas urlopu lekarskiego jest czasem leczenia.

Moim zdaniem  jest to sytuacja dośc jasna- nieobecność spowodowana chorymi strunami glosowymi oraz koniecznoscia ich leczenia przekracza 30 dni i to warunkuje podjęcie procedury kodeksowej.

Natomiast, czy kierować n-la na badania, czy nie to, jak zawsze, jest decyzją dyrektora, tak jak i jego są tej decyzji konsekwencje.

Ja w takiej sytuacji bezwzględnie n-li na badania kontrolne kieruję. Moim zdaniem wynika to z koniecznosci stosowania zapisów KP oraz mozliwości nalozonej KN.

Co zrobi Joszka to juz jego wybor :-)

...

co zaś do spierania się- może lepiej zróbmy to na jakiejś plaży :-)))

......

a gaby przypadek jest dość niewdzięczny, bo wchodzi w grę czlowiek...

Niestety bycie dyrektorem czasem oznacza bycie śwnią ( sory :-)

Bo ma się do wyboru- dobro gromady dzieciaków przeciwstawne dobru jednostki.

Marek Pleśniar19-07-2003 10:55:32   [#20]
i ja twierdzę że nalezy kierowac wówczas n-la na badania. A co do świni:-) - dyrektora nie wybiera się w plebiscytach popularności - mam nadzieję. Tylko do niewdzięcznej fuchy w drodze - chciałbym by tak było - konkursu.
joszka30-07-2003 17:08:53   [#21]

No to jeszcze

Czy mozna ( zakadam teoretycznie) pójść na zwolnienie lekarskie w czasie trwania urlopu a w konsekwencji mieć o okres zwolnienia lekarskiego przedłuzony czas urlopu dla poratowania zdrowia.
joszka30-07-2003 17:10:44   [#22]

I drugie jeszcze

Powracającemu z urlopu zaproponować w zwiazku z reorganizacją szkoły zatrudnienie w zmniejszonym wymiarze? Urlop trwa do 31 sierpnia.
nn31-07-2003 23:13:31   [#23]
cześć Gabo!! Wyslij tego wuefistę na urlop zdrowotny. Jemu sie przyda, Ty będziesz miała rok spokoju. Czas leczy rany. Za rok sytuacja może sie wyjaśnić z korzyścią dla niego i Ciebie. pozdrawiam Roman.
Ewa z Rz01-08-2003 01:11:00   [#24]

joszka,

Ad 1. Urlop zdrowotny to, jak pisałam wcześniej, nie zwolnienie lekarskie - tak orzekł SN - "jest to urlop, którego cele są zbieżne z celami urlopu wypoczynkowego", więc urlop wypoczynkowy NIE przysługuje po urlopie dla poratowania zdrowia, ani NIE powoduje uzyskania prawa do urlopu uzupełniającego.

Ad 2. Poszukaj w katalogu wątków na ten temat - powinieneś tak udzielić urlopu "zdrowotnego" by było można w terminie wypowiedzieć warunki pracy i płacy. Jeśli tego nie zrobiłeś możesz próbować albo załatwić to polubownie albo skorzystać, w przypadku ograniczenia wynikajacego z przyczyn podanych w art. 20 ust 1 KN, z zapisów ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy (Dz. U. z 2002 r. Nr 112, poz. 980, Nr 135, poz. 1146 i Nr 200, poz. 1679 oraz z 2003 r. Nr 90, poz. 844), gdzie dopuszcza się natychmiastowe zmniejszenie wynagrodzenia pracownika z prawem do 3 miesiecznego dodatku uzupełniajacego. Czyli zgodnie z prawem trzeba takiej osobie jeszcze przez 3 m-ce płacić za cały etat, pomimo że faktycznie pracuje ona na część etatu (i tak dobrze, że nie cały rok)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]