Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
skreślenie z listy uczniów |
|
Basik | 12-07-2003 22:27:15 [#01] |
---|
ten wątek już był, ale ja tym razem w konkretnej sprawie - z prosbą o pomoc. Przygotowuję projekty uchwał w sprawie zmian w statucie i ta stwarza mi najwięcej watpliwości. Co sądzicie o tym 4 podpunkcie ? Chyba go być nie może, a tak by mi się przydał. Mam takie martwe dusze, co w szkole były tylko 1 raz - przynieść świadectwo. Albo wcale - to ci, którzy muszą powtórzyć klasę. Uchwała nr ......................../........................ Rady Pedagogicznej Gimnazjum w ... z dnia .................... w sprawie zmian w Statucie Gimnazjum Na podstawie art.42 ustawy z dnia 7 września 1991r. o systemie oświaty (Dz.U. z 1996r. Nr 67, poz.329 ze zm.), § 67 pkt 2,3 statutu Gimnazjum w ...uchwala się , co następuje: § 1 W rozdziale VII § 59 statutu Gimnazjum w ...dodaje się pkt 6 i pkt 7 w brzmieniu: 6. Uczeń może zostać skreślony z listy uczniów gimnazjum, jeżeli spełnia co najmniej dwa z poniższych warunków: 1) ukończył 18 rok życia, 2) złożył oświadczenie, że nie będzie uczęszczał do szkoły, 3) nie realizuje obowiązku szkolnego, pomimo upomnień wysłanych do rodziców (prawnych opiekunów), 4) rażąco narusza zasady określone statutem szkoły i regulaminami obowiązującymi w szkole. 7. Dyrektor szkoły, po wyczerpaniu możliwości oddziaływań wychowawczych może w drodze decyzji skreślić ucznia z listy uczniów. Skreślenie następuje na mocy uchwały Rady Pedagogicznej, po zasięgnięciu opinii Samorządu Uczniowskiego. W rozdziale III § 6 ust. 2 w pkt 6 dodaje się po zapisie „podejmowanie uchwały w sprawie przeniesienia ucznia do innej szkoły” zapis w brzmieniu: - podejmowanie uchwały w sprawie skreślenia z listy uczniów § 2 Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. Przewodniczący Rady Pedagogicznej |
violka | 13-07-2003 12:30:47 [#02] |
---|
chyba masz rację, nie bardzo może tak być - nie można skreślić z listy ucznia w SP i Gim Obowiazek nauki jest do 18 lat, więc pkt 1) jest OK obowiązek szkolny trwa chyba do 16 lat (sprawdź), potem może realizować obowiązek nauki w pozaszkolnych formach więc w pkt 2) chyba powinno być oświadczenie gdzie i jak realizuje obowiązek nauki pkt 3) - wiem że w tych przypadkach dyr daje wykaz uczniów do organu prowadzącego i to oni wystepują urzędowo do rodziców lub do sądu o ukaranie rodziców pkt 4) - w tym przypadku dyrektor może wystąpić do kuratora o przeniesienie ucznia (przenosi kurator), wcześniej musi zasięgnąć opinii rady ped. samorządu uczniowskiego oraz organizacji do których uczeń należy (prawa dziecka) - w tym kontekście ust.7 też jest niezgodny z prawem (dyrektor nie może) poza tym piszesz spełnia conajmniej 2 warunki - jeśli to będzie pkt 3) i 4) to raczej nie będzie to zgodne z prawem przekazałam ci kilka moich uwag, bo sama dopiero skończyłam poprawiać statut SP - trwało to kilka miesięcy - przekopałam przepisy, korzystałam z kursów, ma szkolnego rzecznika praw ucznia i wydaje mi się, że powstał całkiem niezły statut PS. to nie tylko ja siedzę w wakacje nad papierami !? (teraz poprawiam regulamin pracy) ;))))))))) |
violka | 13-07-2003 12:32:59 [#03] |
---|
i jeszcze jedno rada pedagogiczna przygotowuje projekt statutu lub zmian w statucie, a uchwala rada szkoły (chyba że jej nie ma to robi to rada pedagogiczna) |
BożenaB | 15-07-2003 11:54:19 [#04] |
---|
Moim zdaniem ... a) Punkt 1 nie jest OK. Należy go skreślić. Natomiast zacząć od:
6. Uczeń, który ukończył 18 lat, może zostać skreślony ..... (jeżeli nie ukończył 18 lat, to nie można skreslić w żadnej szkole - jest obowiązek nauki i on może/musi ten obowiązek realizować w szkole).
ab b) Nie wiem, czy wtedy potrzebna jest uchwała RP. Jeżeli uczeń skończył 18 lat i składa oświadczenie, że rezygnuje ze szkoły, to moim zdaniem dyrektor może/powinien skreślić na podstawie oświadczenia woli pełoletniej osoby, która nie ma obowiązku nauki.
Ad c i d - to są powody skreślenia i sądzę, że wystarczy jeden z nich do podjęcia uchwały o skreśleniu (powinien wystarczyć, przecież jak nie chodzi, to nie może narozrabiać ;-)).
Tak więc:
Uchwała byłaby potrzebna w przypadku gdy uczeń nie chodzi do szkoły, nie zgłasza się na wezwania - jest "martwą duszą".
Także w przypadku grdy rażąco narusza regulamin; nie sądzę aby wtedy kurator musiał przenosić. Moim zdaniem wtedy można (a nawet trzeba - SP, gimn) skreślić i wskazać adres najbliższej szkoły dla dorosłych. |
BożenaB | 15-07-2003 12:05:12 [#05] |
---|
Autopoprawka :-) Chciałabym uściślić:
Ad b) Chodziło mi o to, że w statucie powinien być zapis, iż dyrektor skreśla z listy uczniów na podstawie oświadczenia woli pełnoletniej osoby, bez uchwały RP w tej sprawie. To oznacza poprawkę w p. 7
Zapisałabym w p7 podpunkty:
a ) - o skreśleniu na podst oświadczenia ucznia
ib) - o skreśleniu na podst uchwały RP |
grajko | 15-07-2003 12:26:36 [#06] |
---|
Basik Moim zdaniem podpunkty 2, 3 i 4 są niezgodne z obowiązującym u nas prawem. Nie żyjemy pżecież w UK. Ppkt 2. Uczeń nie może złożyć takigo oświadczenia - jeśli może, proszę o podstawę prawną. Ppkt 3. Mam taki przypadek - mimo upomnień wysyłanych do rodziców - dzieciak jest drugi rok nieklasyfikowany. Kto wychowa jego rodziców? Jak ich zmusić do wypełniania obowiązków rodzicielskich? Ppkt 4. O wydaleniu ucznia z gimnazjum decyduje Kurator. Wydalenie jest tak naprawdę, przeniesieniem do innego gimnazjum - obowiązek szkolny. Moje wątpliwości dotyczą też sformułowania "jeżeli spełnia co najmniej dwa z poniższych warunków:"- a, jeśli spełnia dwa nie licujące z prawem a, nie ma skończonych 18 lat - to w takiej sytuaji decyzja RP jest nieprawomocna. Pkt 7. Jest nie do obrony. Z całym szacunkiem: Andrzej. |
grajko | 15-07-2003 12:31:16 [#07] |
---|
violka Pszepraszam - nie zauważyłem Ciebie - powiedziałaś wszystko. |
BożenaB | 15-07-2003 13:11:29 [#08] |
---|
Podstawa ... Do Anderzeja (grajko)
Ad pkt2. Co do oswiadczenia - uczeń może złożyć takie oswiadczednie. Podstawa prawna: Po ukonczeniu 18 lat jest zdolny do czynnosci prawnych w tym takich jak rezygnacja z nauki; nauka jest dla niego wtedy prawem ale nie obowiązkiem. Moze więc złożyć oswiadczenie / wniosek o skreślenie z listy uczniów i nikt nie ma prawa mu w tym przeszkodzić - nie jest przecież ubezwłasnowolniony.
Jak napisałam wyżej, sadzę, ze nawet uchwała RP jest wtedy niepotrzebna. No bo co RP może - nie pozwolić? Albo powiedzieć - za rok to może, ale teraz nie? Wtedy RP łamie prawo pełnoletniego do niechodzenia do szkoły. W tej sytuacji, moim zdaniem, dyrektor w odpowiedzi na pismo obywatela informuje, ze - zgodnie z jego wolą - dokonał skreślenia z datą ....
Ad ppkt 3, 4 Nie można karać rodziców ucznia pełnoletniego. Basik nie rozważa tutaj kwestii wychowawczych ale administracyjne. Basik nic nie może napisać o skreśleniu ucznia niepełnoletniego; niepełnoletniego moze tylko przenieść kurator do innej szkoły.
Basik chce napisać w statucie o skreślaniu ucznia pełnoletniego i tylko o tym jest mowa. Pełnoletniego nie można karać za niechodzenie do szkoły, bo nie ma on obowiazku chodzenia. |
violka | 16-07-2003 09:42:05 [#09] |
---|
z tego zapisu - czytając wprost - nie wynika, że Basik chce skreślić ucznia pełnoletniego jeśli tak to zapis powinien brzmieć mniej więcej tak: 6. Uczeń, który ukończył 18 rok życia może zostać skreślony z listy uczniów gimnazjum, jeżeli spełnia co najmniej dwa z poniższych warunków: 2) złożył oświadczenie, że nie będzie uczęszczał do szkoły, 3) nie realizuje obowiązku szkolnego, pomimo upomnień wysłanych do rodziców (prawnych opiekunów), 4) rażąco narusza zasady określone statutem szkoły i regulaminami obowiązującymi w szkole. 7. Dyrektor szkoły, po wyczerpaniu możliwości oddziaływań wychowawczych może w drodze decyzji skreślić ucznia z listy uczniów. Skreślenie następuje na mocy uchwały Rady Pedagogicznej, po zasięgnięciu opinii Samorządu Uczniowskiego. |
BożenaB | 16-07-2003 15:12:18 [#10] |
---|
Rozważmy na przykładzie Będzie to autentyczne - z mojej szkoły.
Przykład 1
Dziewczyna kończy 18 lat w styczniu - 3 klasa gimnazjum. Często opuszcza lekcje, informacje do rodziców są wysyłane, ale nie kwalifikuje się do kary admin. za niechodzenie (nie spełnia ppt 3).
Jeżeli jest w szkole, zachowuje się OK (nie spełnia ppt 4).
Wychowawca i n-le chcieliby, żeby skończyła szkołę. Na 1 okres grozi jej kilka jedynek; gdyby częściej chodziła na lekcje w 2 okresie, skończyłaby gimn. Wszyscy chcieliśmy jej pomóc: konsultacje, pomoc itd.
W kilka dni po ukończeniu 18 lat przysła do sekretariatu z prośbą o skreślenie z listy uczniów, bo juz więcej nie będzie chodzić (spełniła ppt1). Rozmowy i perswazje wych, dyr - bez skutku. Stwierdziłą, że znalazła pracę, będzie pracować i do szkoły nie wróci. Co powiedziała, to zrobiła. Więcej się w szkole nie pokazała. Żałowaliśmy dziewczyny ale nic już nie można było zrobić.
W tej sytuacji mamy spełniony ppt1 i żaden więcej, bo upomnień (ppt2) nie można już zastosować - dziewczyna nie podlega obowiązkowi szkolnemu ani obowiązkowi nauki.
Przykład 2
Uczeń nie chodzi do szkoły. Pisma, działanie wych i pedagoga - bez skutku (mamy spełniony ppt 2). Po skończeniu 18 lat szkoła wysyła pismo z zapytaniem, czy ma zamiar uczęszczać do szkoły. Pismo pozostaje bez odpowiedzi. Czy można to potraktować jako oświadczenie woli?
Co do ppt4: jak rozumiem chodzi o sytuacje, gdy uczeń chodzi i jego zachowanie jest zagrożeniem dla innych (bo jak nie chodzi - to ppt 3). Zatem i w tym drugim przykładzie mieibyśmy tylko spełnienie jednego punktu.
W obu przypadkach wychowawcy postawili na posiedzeniu RP wniosek o skreślenie z listy uczniów i rada podjęła uchwały o skreśleniu.
Mam jednak dalej wątpliwości, czy w pierwszym przykładzie potrzebna była nasza uchwała. Sądzę, że w UoSO skreślanie jest przewidziane jako swego rodzaju kara dla ucznia. Decyzję za ucznia podejmuje RP. A jak jest to wolna decyzja pełnoletniego? Przecież wtedy naruszeniem prawa byłoby załatwić ją odmownie; po co w takim przypadku uchwała RP? Wiem, że według UoSO potrzebna jest uchwała ale odczuwam jej sztuczność w tym przypadku.
Dodam jeszcze, że o ile Samorząd Uczniowski dał pozytywną opinię w przykładzie 2 ( uczeń nieznany), to w przykładzie 1 uczniowie wyrazili oburzenie, że chcemy dziewczynę skreślić. Dopiero po wyjaśnieniu, że nikt nie chce jej skreślać a wręcz przeciwnie - bardzo chcielibyśmy żeby skończyła szkołę ale to jest jej własna decyzja, uczniowie powiedzieli: "No dobrze, jak sama chce, to damy jej wolność".
Według mnie ppty 2-4 są OK; wyczerpują sytuacje warunkujące skreślenie. Powyższe przykłady przedstawiłam dla ponownego przemyślenia zapisu z p6 o potrzebie spełniania co najmniej 2 warunków. Sądzę, że powinien wystarczyć jeden z nich. |
Basik | 16-07-2003 16:08:06 [#11] |
---|
Przespałam się kilka nocy z tym swoim projektem uchwały. Miałam w szkole sytuację, gdy uczeń złożył oświadczenie (18 - letni). Podjeliśmy uchwałę o skreśleniu. Dlaczego uchwałę? Przestał być uczniem w trakcie roku szkolnego, miał prawo do chodzenia do szkoły do końca tego roku. Jeśli przestaje z niego korzystać, przestaje być uczniem... czy tu uchwała jest błędem? Czy zatem decyzja dyrektora jako odpowiedź na wniosek ucznia? Bo chyba nie można zostawić tego ot, tak. Mam też takich, którzy - jak pisałam wczesniej - byli w szkole na początku roku raz, czy dwa.Wszystkie procedury dot. spełniania obowiązku oczywiście były wypełniane. Bez reakcji ze strony ucznia. I tu mam wątpliwość - warunek tylko jeden - nie chodzi. Skreslić można? miałam też łobuza, który chodził i rozrabiał. Niektórzy bedą wiedzieli - to ten, który nasikał. Chciałam go skreślić - nie zrobiłam, bo mój nadzór pedagogiczny energicznie protestował. Tak na dobrą sprawę, to chyba mogę zostawić tylko sytucaję 1 i 2 i skreślenie po społnieniu obu. |
BożenaB | 17-07-2003 10:37:36 [#12] |
---|
Basik,
zauważ, że w Twoim drugim przykładzie uczeń pokazał się raz i potem przestał chodzić. Jeżeli chcesz skreślać po spełnieniu obu warunków: nie chodzi + składa oświadczenie o rezygnacji z prawa do nauki w Twojej szkole, to okaże się, że nie będziesz mogła skreślić "martwej duszy", bo nie napisze oświadczenia. Porzuca szkołę i ma gdzieś formalności. Co wtedy zrobisz?
Nie pomijałabym zapisu o respektowaniu regulaminów itp. Za nasikanie to raczej nie nalezy skreślać, ale wyobraź sobie: znęcanie się nad nieletnimi, terror itd. W takich sytuacjach nalezałoby skreslać bezwzględnie.
Co do sytuacji gdy uczeń pełnoletni składa oświadczenie (Twoja sytuacja podobna do naszej), to uchwała pewnie nie jest błędem. Przynajmniej jest zgodna z zapiem UoSO, Ale wątpliwości co do jej konieczności to ja mam; według mnie - jak pisałam wyżej - powinna być decyzja dyr o skresleniu jako odpowiedź na wniosek ucznia (odmówić nie można).
Wyobraźmy sobie jeszcze przykrą sytuację - uczeń umiera. Też musi być skreślony z listy uczniów. Na podstawie czego? Uchwały RP czy aktu zgonu (swego rodzaju oświadczenia o rezygnacji)?
Jeżeli mamy w arkuszach ocen: Przyczyna opuszczenia szkoły, to wpisujemy tam: ukończył szkołę albo: przeniesiony do innej szkoły albo: skreslony z listy uczniów - na podst. uchwały RP (ale myslę też, że powinno być: na podst oświadczenia ucznia pełnoletniego o rezygnacji lub: na podst aktu zgonu ).
Tego co napisałam w nawiasie nie jestem pewna, ale wydaje mi się to logiczne.
Uważam, że uchwała RP jest potrzebna wtedy, gdy rada może coś postanowić, może być za ale może być i przeciw. A jak można głosować nad sprawami oczywistymi, w których nawet wstrzymanie się od głosu byłoby smieszne. A jak w przypadku śmierci ma wyglądać opinia Samorządu Uczniowskiego? Opinia też może być pozytywna lub negatywna; może SU dać negatywną?
Basik, napisz tutaj, co dalej wymyśliłaś. Przyda mi się, bo muszę i w naszym statucie jeszcze raz przyjrzeć się zapisom o skreślaniu - pewnie coś poprawię.
Wizytatorka (po sprawdzeniu w ramach mierzenia zewn) przekreśliła nam zapisy o skreślaniu uczniów - w całości. Uważa, że w gim nie skreśla się. "Martwe dusze" byłyby na liście uczniów przez wiele lat (bo niby każdy ma prawo do nauki - pełnoletni też). Ciekawe, czy pieniądze też przyszłyby dla takiego ucznia. Bo wtedy opłacałoby się ich mieć jak najwięcej ;-)
Acha, my mamy zapisane w statucie, że dyrektor wskazuje pełnoletniemu uczniowi możliwości dalszego kształcenia w szkole dla dorosłych (adres najbliższej szkoły dla dorosłych, w której może się dalej uczyć). Żeby nie było, że skreślamy i nic nas ten uczeń nie obchodzi. Przynajmniej pokazujemy mu dalsze możliwości korzystania z prawa obywatela do kształcenia się. |
BożenaB | 17-07-2003 12:32:04 [#13] |
---|
Znalazłam rozp z 29.05.2003 o dokumentacji. Jego fragment:
4. Na końcu księgi arkuszy ocen umieszcza się adnotację:
1) w szkole dla dzieci i młodzieży: "Księga zawiera:
1) ................... (podać liczbę) arkuszy ocen uczniów, którzy ukończyli szkołę,
2) ................... (podać liczbę) arkuszy ocen uczniów, którzy z różnych przyczyn opuścili szkołę."
Myślę sobie tak:
Opuścić szkołę można z różnych przyczyn:
a) przeniesienie do innej szkoły (bo rodzice przenieśli, bo sąd przeniósł - np poprawczak, ośr. wych, dom dziecka, bo kurator przeniósł) - potwierdzenie ze szkoły, gdzie uczeń dalej się uczy,
b) dobrowolna rezygnacja z nauki w szkole: gdy pełnoletni (oświadczenie ucznia)- w kazdym typie szkoły, nieletni (oświadczenie rodziców)- tylko w szkole ponadgimnazjalnej i po podaniu miejsca kontynuacji nauki do ukończenia 18 lat,
c) śmierć ucznia (akt zgonu),
d) przymusowe opuszczenie szkoły na podstawie uchwały RP o skreśleniu z listy uczniów, w przypadkach określonych w statucie i tylko ucznia pełnoletniego.
Wyszło mi, że uchwała potrzebna tylko w przypadku d), w którym powinny się mieścić "martwe dusze" co to nie chcą dopełnić ptu b) oraz skrajne rozrabiaki, które warto usunąć dla dobra pozostałej młodzieży.
Nie wiem, czy dobrze myślę.
Ewa z Rz by się przydała :-)) |
fredi | 21-07-2003 07:20:53 [#14] |
---|
oj tak |
Ewa z Rz | 22-07-2003 05:34:15 [#15] |
---|
Bożena Myślisz bardzo prawidłowo. Uchwała RP w przypadku, gdy uczeń sam rezygnuje ze szkoły (i zgodnie z prawem może to zrobić!) jest zupełnie bez sensu! Gdybym miała taką sytuację na pewno bym takiej uchwały nie podejmowała. U mnie niestety taka sytuacja jest baaaardzo mało prawdopodobna - mam wiejska podstawówkę. Gdy pracowałam w szkołach średnich (do 1995 r.) nigdy nie podejmowaliśmy podobnych uchwał, choć nieraz dochodziło do skreślenia ucznia na własną prośbę. Natomiast podejmowaliśmy uchwałę o skreśleniu ucznia, który po raz drugi nie uzyskał promocji do następnej klasy i takiego, który nie uzyskał promocji do klasy drugiej (wówczas nie można było w szkole średniej powtarzać klasy pierwszej bez przejścia po raz drugi przez postepowanie rekrutacyjne). Obecnie też (chyba) nie można dwa razy powtarzać tej samej klasy - co wówczas robicie? Z waszej dyskusji wynika, że nie jest to powód skreślenia ucznia. |
Leszek | 22-07-2003 17:01:38 [#16] |
---|
rozporządzenie o ocenianiu, promowaniu i klasyfikowaniu § 15.
5. Uczeń, który nie spełnił warunków określonych w ust. 2, nie otrzymuje promocji i powtarza tę samą klasę (semestr), z zastrzeżeniem ust. 6 i § 16 ust. 11.
Zapis rozporządzenia nie pozwala skreślać z powodu braku promocji. Natomiast zgadzam się z Ewą co do sensu podejmowania uchwały o skreśleniu jeśli uczeń czy słuchacz sam zrezygnował. pozdrawiam |
retiro | 26-09-2008 09:52:39 [#17] |
---|
jak traktujecie zapis: "2a. Przepis ust. 2 nie dotyczy ucznia objętego obowiązkiem szkolnym. W uzasadnionych przypadkach uczeń ten, na wniosek dyrektora szkoły, może zostać przeniesiony przez kuratora oświaty do innej szkoły.", tzn. w jaki sposób występujecie do kuratora? (pytam, bom jeszcze nieuświadomiony w tym względzie, a mam delikwenta, co do którego wszelke znaki na niebie ...itd
|
fredi | 26-09-2008 16:57:22 [#18] |
---|
odświeżony, ale potrzebny.
dawno pisałem, że powinny być różne pojęcia.
skreślony z listy uczniów (np. absolwent który w terminie kończy szkołę, przenosi się do innej z własnej woli) po co tu uchwała, opinia samorządu (ale są tacy którzy twierdzą- uchwała itd.)
wydalony (karnie skreślony) i tu procedura, uchwała, decyzja admin itd.
Brak promocji do klasy 2 powinien oznaczać brak możliwości powtarzania (jest rekrutacja, niech startuje, dostanie się lepszy)
Teraz blokuje miejsce. |
retiro | 26-09-2008 17:45:02 [#19] |
---|
podzielcie się zatem procedurą karnego skreślenia (wydalenia), dobrzy ludzie | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|